Skocz do zawartości
IGNORED

Infinity RS 2.5, pomoc przy doborze wzmacniacza.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Drodzy Forumowicze,

Jako nowy użytkownik forum i laik w temacie stereo, serdecznie proszę was o rady, jakiego wzmacniacza waszym zdaniem powinienem szukać by sparować go z kolumnami Infinity RS 2.5.

Kolumny nabyłem pod wpływem emocji, bez wcześniejszego planu na zestaw. Zostały poddane renowacji w AR Sound Radomsko.

Słucham spokojnej muzyki elektronicznej, filmowej, śpiewanej ale chwilami wkrada się tu również drum and bass, jungle czy klasyczne techno z lat 90. Także totalny mix.

Zależy mi na sprzęcie uniwersalnym, zestaw będzie ustawiony w salonie, ma towarzyszyć w codziennym życiu mojej rodzinie (urodził mi się pół roku temu synek, także chciałbym by miał trochę dobrej muzyki od początku swoich dni, nam zresztą na pewno też to wyjdzie na dobre). Dotychczas mieliśmy w salonie głośnik B&W Zeppelin.

Dużo słyszałem/czytałem o sprzęcie Sansui. Ale nie wiem ile we wpisach o nim legendy i fanatyzmu a ile zdrowego rozsądku. Wydaje mi się również, że handlarze bardzo windują ceny sprzętow na fali obecnego hype'u na tę markę.

Planuję wydać 2-3 tysiące złotych.

Proszę o wasze porady.

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin

Dodaję specyfikację kolumn w załączniku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To może być cinżko - zgodnie z zaleceniem producenta od 100 do 300 W/ch 😉 

A jeszcze jak się spojrzy na dół schematu i jest tam nie tylko 4 Ohm, ale również

równolegle do niego 2 Ohm, to można całkiem zwątpić ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Drogi Audioburaku, 

dziękuję za odpowiedź.

Proszę o sugestie od osób, które będą chciały pomóc i podpowiedzą z czym opisane w temacie kolumny warto połączyć.

Dziękuję.

Pozdrawiam,
M

Edytowane przez Angostura

Cześć, jedną z rozsądniejszych opcji, których moim zdaniem warto spróbować jest Cambridge Audio AXR100. Dużo mocy, granie z wykopem, raczej brzmienie na planie V-ki. Do tego jest obecnie w fajnej cenie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

drogi kolego @Angostura

kupiłes bardzo fajne kolumny, a nawet wybitne i z całą pewnością dałeś za nie wiecej niż chcesz przeznaczyc na wzmacniacz, więc tu już pierwszy dysonans. kolumny infinity sa znane z tego ze pieknie grają ale wymagają naprawdę klasy wzmacniacza w cenie conajmniej takiej jaką zapłąciłes za kolumny. nie chcę cię zanudzać technikaliami ale kol audioburak już zrobił wstęp tj jeśli impedancja spada do 2ohm to jest to naprawde duze wyzwanie i potrzebujesz duzej wydajnosci prądowej, a jak nie to moze np być słabo na basie, lub bardzo słabo. 

moja rekomendacja - popatrz na wydajne prądowo koncówki mocy. np firmy krell. a co to znaczy wydajne ? to takie ktore podwają podana moc deklarowaną dla 8ohm przy spadku do 4ohm. to taka wskazówka. poszukaj tez info w klubie infinity.

i raz jeszcze gratuluje zakupu. moze kiedyś w koncu tez je kupię bo to jest pieknę granie a jak po fajnym remoncie to naprawdę warto budować system w oparciu o nie. wrzuc jakies zdjęcie. to jedne z najlepszych z tamtej epoki stad i tez "reference standard" a nie to co teraz tłuką dla mas. 

A jak chcesz rekomendacje z pierwszej ręki posiadacza takich samych który również osobiście remontuje to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może się odezwie i coś poradzi ale radzę zbierać kasę a zapewniam że będziesz miał , i syn też , dużo radości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

W dniu 27.10.2023 o 19:09, audioburak napisał:

jeszcze jak się spojrzy na dół schematu i jest tam nie tylko 4 Ohm, ale również

równolegle do niego 2 Ohm, to można całkiem zwątpić ...

Tu nie ma co wątpić. To głośnik Watkinsa. Dwie cewki, 4 i 2 Ohm. Normalnie idzie głośnik niskotonowy na 4 ohm ale.... tutaj dochodzi fizyka.

Kazdy przetwornik ma określoną częstotliwość rezonansu, w przypadku osiągnięcia jej impedancja głośnika wzrasta około 6 razy, zwrotnica jest tak zaprojektowana aby podczas pracy przy częstotliwości rezonansu przetwornika pracował na obu cewkach co przy wzroście impedancji około 6 razy daje nam zachowanie liniowosci. 

I takie tam. To wspaniale głośniki jeżeli mają przywrócone parametry zwrotnicy bo potem koncepcję Watkinsa tylko smaży wzmacniacz. 

Wiekszym obciążeniem niż prawidłowo pracujacy tu woofer są 4 EMIMy, to one wciągają prąd, stąd przy słabym zasilaniu one po prostu nie brzmią. 

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

to @eMCZe może się odezwie i coś poradzi ale radzę

I się odezwał 🙂

Dużo kasy nie trzeba ale jak chcesz żeby dobrze zagrały to już trzeba z głową a wcale nie drogo ale... to 3 tys pomnóż razy dwa i zrób remont najpierw. 

Podłączałem do nich końcówki od paruset złoty do takich za parędziesiąt tysięcy bo trochę mi ich przez serwis przechodzi. Te najdroższe wcale nie grały najlepiej. Mam swoich faworytow oczywiście ale o jednej integrze zapomnij. 

Zasilone z głową oddadzą Ci salę koncertową filharmoni a pod kinem domowym wyrzucą popcorn z miski przy wybuchu. Mi przy basie syntetycznym potrafiły z biurka dzieci na piętrze kredki zrzucić a że gra muzyka w salonie nawet kosząc trawę w ochronnikach słuchu widać było po drzacych szybach. Scena wokal holografia bez błędne. Ech... 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Szanowni Koledzy,

serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, czułem, że w końcu otrzymam trochę szersze spektrum porady ;-). Jestem z natury cierpliwy i mogę czekać na efekt, kolumny będą czekać w takim razie na godny zespół trochę dłużej.

Jak wspominałem, na technikaliach się niestety nie znam.

Kolego @eMCZe, poradź proszę czego szukać do 6-10 tysięcy? Czy to już otworzy nam pole do działania z EMIMami?

Pozdrawiam was!

M

PS

Dodam zajęcia jak wrócimy z wakacji 😉

37 minut temu, Angostura napisał:

poradź proszę czego szukać do 6-10 tysięcy? Czy to już otworzy nam pole do działania z EMIMami?

Zapomnij o paradach typu 

W dniu 30.10.2023 o 13:18, Q21 napisał:

jedną z rozsądniejszych opcji

Już nawet nie powiem że to product placement ale ze to żenada. To zagra ale szybko się wyłączy z przeciążenia a brzmialo będzie jak radyjko BT w łazience pod prysznicem. 

Ja sprawdzilem naprawdę wiele sprzętów i parę słów porad ode mnie. 

- moc nie ma tak wielkiego znaczenia jak wydajność prądowa. Szukaj czegoś co potrafi mieć realne spadki do 2 Ohm i grać na nich stabilnie 

- dwie końcówki nawet 100W pod jednym pre wystacza w pełni i nie muszą mieć opcji grania w monobloku, na dwóch kanałach też zrobisz biamp gdy każda końcówka będzie napedzała osobną RS2.5 

- współczynnik tłumienia ma tutaj znaczenie jeżeli chodzi o kontrolę nad wooferem. Membrany są ciężkie a sam głośnik ma dużą średnicę. 

- dla lepszego konturu basu użyj kolców, jest przepaść w oddawaniu i czystości niskich częstotliwości po odizolowaniu RS2.5 od podłoża. 

Dla mnie numerem jeden wydajność, jakość, i moc to w tej chwili Rotel RHB-10. Nawet Kappa 9 grają na nim bez problemu przy swoich spadkach poniżej 1ohm. Bezpośrednio grając na RHB-10 razem na przemian z Krell'em powiem ze Krell to prostak bez kultury. Ceny nie są niskie ale wiem że użytkownik forum sprzedaje w cenie później 5 tys. To naprawdę okazja bo ceny idą pod 10 tys, ja swōj po kapitalny remoncie sprzedałem za 12tys ale do tego coś co jako pre będzie robiło potrzeba. Kontakt do forumowicza mogę podać na priv. Lokalizacja Śląsk. 

Opcja druga to wersja budżet i myślę że się łapie w Twoje ramy cenowe. Znam bo słuchałem setu na Kappa 8. Set to 2 końcówki Denon PMA razem z pre Denona. 2 Ohm gwarantowane i mamy do tego biamp z pełną separacja kanałów. Tu również jest na forum na sprzedaż tym razem Podkarpacie. Końcówki są po przeglądzie regulacji i wymianie kondensatorów. Cena za zestaw coś około 3 tys. A wygląd jak ze sklepu. 

Ja najlepiej wspominam biamp z. Yamahami, szukaj starszych wzmacniaczy serii M i pre serii C ale taki set na M4/C4 to już wydatek około 6,5 tys i to z jedną końcówka za to Yamaha ze swoim rozszerzonym górnym zakresie pięknie gra na EMITach. 

Powyższy sprzęt to tylko propozycje za to sprawdzone i wymieniłem te które są osiągalne na teraz wsrod użytkowników. Mogę podać namiary do właścicieli, ja z tego nic nie mam a sprzęt i chęci sprzedaży znam bo im go  serwisuje. 

Z koncowek które kompletnie zawiodly to Nakamichi, przy większym basie robiło się pstryk i mniejsze PA5 malutki TA4 i duży PA7 się wyłączaly. 

Sprzętu vintage jak wspomniane wcześniej Sansui też unikaj. 

Jeżeli masz pokój odsłuchowy możesz pokusić się o końcówkę mniejszej mocy grająca w klasie A. Naprawdę dobre wrażenie zrobiły na mnie dwa Electrocopmaniety. 

Jakbys cos znalazł to pytaj a odpowiem czy może było podpięte bo jakbym ja miał wymieniać to miejsca by nie starczyło.... 

Wstaw zdjęcia zwrotnic bo renowacja renowacji nie równa a każde odstępstwo od normy w RS2.5 zabija dźwięk. 

Ufff... długie do znudzenia. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

@eMCZe,

Aktualnie na OLX, ogłoszenie jn.:

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że sprzęt znajomego użytkownika jest gotowy do gry?

Jaki preamp do tego polecasz?

Pozdrawiam,

M

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Angostura napisał:

Rozumiem, że sprzęt znajomego użytkownika jest gotowy do gry?

Ten z AS nie jest nigdzie wystawiony i właściciel chce ok 1000 zł mniej. To dobra cena. Sprzęt gra, miałem go nawet w domu na sprawdzenie. Tutaj na moim czarnym stoi 

Ukryta Zawartość

Jest na sprzedaż bo on kupił drugi set z preampem więc jeden sprzedaje. 

Ten na sprzedaż jest po regulacji, tamten który zostawia sobie jest po pełnym remoncie 

20230918_200608.thumb.jpg.d3e17e7447d6bde0aaa93caad7525124.jpg

Tydzień temu dzwonił do mnie ze dojrzał aby jeden sprzedać 🙂

Jak chcesz to podam namiar bezpośrednio do niego, nie lubię pośredniczyć. Tą końcówką zasilisz wszystko. 

Co do pre to akurat dedykowane RHA 10 odpuść sobie. Sterylnosc i analitycznosc bez finezji. 

Końcówka RHB-10 pójdzie na każdym pre jej czułość wejściowa jest poniżej 0,8V czyli tyle napięcia z pre wystarczy aby osiagnac pełną moc przy 8ohm. To bardzo dobry wynik bo większość sprzętu potrzebuje 2V na wejściu. W związku z tym możesz użyć również pre pasywne bo nawet urządzenia o bardzo niskim poziomie RMS na wyjściu nie muszą być wzmacniane przez preamp. 

Na korzyść RHB-10 i Infinity RS2.5 przemawia jeszcze współczynnik tłumienia. Ten potwór ma DF na poziomie 550 więc opanuje każdy głośnik i nie da sobą pomiatać. Wspomniane wcześniej Nakamichi PA7 które nie wiadomo skąd się wzięło przekonanie że jest dobre do trudnych Infinity ma DF na poziomie 60. Bas na Naku to guma bez "tajmingu" w Rotelu precyzja. Tez miałem oba wzmacniacze podpięte na raz do porównania. 

Nie mówię że się znam, po prostu dobieram płynnie trudne słowa 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Angostura napisał:

@eMCZe,

dziękuję za informacje i pomoc.

Bardzo proszę o kontakt do kolegi z AS, który sprzedaje RHB-10.

Pozdrawiam,

M

Zapytałem grzecznie czy mogę numer podać i jak tylko odpowie to wyślę na priv. 

@eMCZe,

Widzę, że ktoś już zdążył sprzątnąć sprzęt z linka, który zamieściłem...

Chyba to był błąd 😉.

Czekam na kontakt do kolegi, trzeba brać póki jest dostępny w normalnej cenie.

Pozdrawiam,

Marcin

Godzinę temu, Angostura napisał:

kontakt

Poszedł na priv