Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 2.0 do TV z BT i OPT ew. ARC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam koledzy pytanie w zakresie doboru wzmacniacza 2.0. Bardziej siedzę w świecie vinyli i vintage dlatego od dzisiejszej cyfrówki jestem trochę oderwany od tematu. 

Chcę polepszyć dźwięk z TV a przy okazji mieć przyzwoite BT. Przejrzałem trochę internet i zalew chińszczyzny jest tak wielki że trudno jest się na cokolwiek zdecydować. Modeli różnych firm jest cała masa, różnią się tylko końcówkami liter lub cyfr przy nazwach modeli itd. itp. ...

Chodzi mi przede wszystkim o to aby ten wzmacniacz (wzmacniaczyk) był stosunkowo niewielkich rozmiarów bo niestety nie mam już miejsca na kolejny klocek. Co do spraw technicznych to przede wszystkim aby miał wejście optyczne, przyzwoite BT a gdyby miał ARC to już byłby komplet a z tego co zauważyłem, to takiego "wzmacniaczyka" nie dostrzegłem. Większość z tych urządzeń ma wejścia RCA a mój TV niestety takich wyjść nie ma więc zostaje albo optyk albo ew. ARC. Oczywiście można zastosować odpowiednie przejściówki ale chciałbym uniknąć po drodze kolejnych "pudełek" bo też musiałbym je gdzieś upchnąć.

Co co końcówki to podpięte to będzie ... i tu jeszcze nie padł ostateczny strzał ale na tapecie są 3 pasywne modele Elac-ów: Debut 2.0 b5.2, Debut 2.0 b6.2 lub Reference DBR62.

Miałem jeszcze w głowie monitory aktywne ale tu wybór jest dość ograniczony przy w miarę korzystnej cenie ale też i jakości. Myślałem tutaj o czymś w rodzaju Magnat Monitor 220, Magnat Reference 2A lub 3A, Advance Acoustic Air 55 ale przy ich cenach to wolę trochę dorzucić żeby Elac-i zjadły je na śniadanie. Bo nie ma co ukrywać że oprócz TV można sobie jeszcze zaserwować fajny dźwięk cyfrowy na co dzień ... chcąc chwilę odpocząć od vinyli 😃

Możecie coś podpowiedzieć w temacie ja wyżej. Ktoś coś może ma takiego, może korzysta jakieś wady i zalety ? Budżet na to coś mam w okolicach do 1tysia. Wiem że to nie jest szał ale myślę że nawet z chińczyka może jest tu coś do wybrania. Bo w końcu co dzisiaj nie przeszło przez małe rączki 😉

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc ...

https://www.audiostereo.pl/topic/165201-wzmacniacz-20-do-tv-z-bt-i-opt-ew-arc/

SMSL AL200

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Warto też sprawdzić Toppinga MX3s 🙂 Fajne, niewielkie pudełko. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, treborzg napisał:

Chcę polepszyć dźwięk z TV a przy okazji mieć przyzwoite BT.

A czy w takim wypadku nie wystarczy soundbar? Tym bardziej, że 

2 godziny temu, treborzg napisał:

Chodzi mi przede wszystkim o to aby ten wzmacniacz (wzmacniaczyk) był stosunkowo niewielkich rozmiarów bo niestety nie mam już miejsca na kolejny klocek.

A ja proponuję najnowszy SMSL AO300, ma i hdmi arc i BT i daca i wejście rca I przyzwoitą moc 165w przy 4ohm.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, treborzg napisał:

Miałem jeszcze w głowie monitory aktywne ale tu wybór jest dość ograniczony przy w miarę korzystnej cenie ale też i jakości.

W cenie 1 tys. zl + cena DBR62 mozna znalezc naprawde dobre monitory aktywne lub kolumny z wbudowanym wzmacniaczem. Pierwsze z brzegu: Q-Acoustics M20. Ale bardziej polecam monitory aktywne Kali Audio, Adam Audio, Fostex itp. + dobry DAC z regulacja glosnosci i/lub pilotem. Wyjdzie nawet taniej niz chinski "wzmacniaczyk" + Elac.

Wejscie optyczne maja rowniez Ruark MR1, KEF LSX, Kanto YU6, Swans OS-10, Triangle AIO Twin itp.

Edytowane przez SZROT
13 minut temu, RobG1974 napisał:

A ja proponuję najnowszy SMSL AO300

Idealny 😉 Trudno nadążyć za chińczykami 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, RobG1974 napisał:

A ja proponuję najnowszy SMSL AO300

Generalnie jest wszystko mający z tą różnicą że to już parę stówek więcej. Chyba że zaczekam do jakiegoś blak frajdeja 😃

2 minuty temu, treborzg napisał:

Generalnie jest wszystko mający z tą różnicą że to już parę stówek więcej. Chyba że zaczekam do jakiegoś blak frajdeja 😃

250 zł ponad budżet. Nie żartuj, że to problem ...

W audiophonicsie wychodzi ok 1400zl. Z gwarancją w EU.

Ciekawe co będzie z ceną na bf

13 minut temu, SZROT napisał:

Pierwsze z brzegu: Q-Acoustics M20. Ale bardziej polecam monitory aktywne Kali Audio, Adam Audio, Fostex itp.

Przeglądałem też takie. Problem jest tutaj jednak z połączeniem. Jedynie Q-Ac... m20 posiadają optykę a cała reszta niestety nie. A tak jak wspomniałem nie chcę się bawić w dokładanie kolejnych pudełkowych przejściówek. Zresztą DBR62 już miałem okazję posłuchać na tle innych firm w tym na tle aktywnych mniej więcej w budżecie jak chcę przeznaczyć i jak dla mnie to grały najlepiej ... ale dźwięk to rzecz zawsze gustu a mnie ten właśnie do gustu przypadł 😉

2 minuty temu, treborzg napisał:

Jedynie Q-Ac... m20 posiadają optykę a cała reszta niestety nie.

🙂 🙂 

Wejscie optyczne maja rowniez Ruark MR1, KEF LSX, Kanto YU6, Swans OS-10, Triangle AIO Twin itp.

DBR62 to nie sa zle kolumny, ale np. w tej samej cenie aktywne Kali Audio LP6 V2 sa juz znacznie lepsze.

Edytowane przez SZROT
15 minut temu, Piopio napisał:

250 zł ponad budżet. Nie żartuj, że to problem ...

W sumie masz rację, 2-3 stówy tyłka nie urywają. Muszę trochę poczytać na jego temat.

Wcześniej koledzy proponowali AL200 SMSL ale opinie na jego temat są mocno podzielone. Dla jednych super sprzęcik a inni mają nim ciągłe problemy. Tak więc to chyba jakaś loteria, zależy jak się trafi.

48 minut temu, piotrek7 napisał:

A czy w takim wypadku nie wystarczy soundbar?

Nie, nie chcę żadnych plastikowych pudełek. Zresztą naprawdę dobry soundbar też do tanich nie należy. W każdym bądź razie dla mnie plastik to plastik, nie ważnie ile by on tysięcy kosztował.

10 minut temu, treborzg napisał:

inni mają nim ciągłe problemy. Tak więc to chyba jakaś loteria, zależy jak się trafi.

To nie zalezy od modelu tylko od firmy, SMSL, Topping, Fosi, Loxjie, itp. to chinszczyzna i sa z nimi czesto rozne problemy. O SMSL AO300 na razie jest mniej negatywnych opinii bo po prostu to nowy model i statystycznie mniej osob zdazylo go kupic i przez dluzszy czas uzytkowac.

11 minut temu, SZROT napisał:

Ruark MR1, KEF LSX, Kanto YU6, Swans OS-10, Triangle AIO Twin itp.

DBR62 to nie sa zle kolumny, ale np. w tej samej cenie aktywne Kali Audio LP6 V2 sa juz znacznie lepsze

Ło panie ... przy niektórych to z ceną poszalałeś 😉 DBR62 można chwycić poniżej 1tysia za sztukę + wzmacniaczek w też w okolicy 1tysia i za niecałą trójkę mam cały zestaw. Także ten tego ... Kefy za ponad piątkę i Trianglę grubo za ponad trójkę sobie odpuszczę 😉

Co do Kali ... też nie mają optyki. Jak już jak wspomniałem przeglądałem może nie całą ale wiele modeli aktywnych i jakoś mnie nie przekonały. Ale nie że są złę tylko w wielu czegoś mi brakowało, albo stare BT, albo brak jakichś wejść, albo wielkie kobyły, albo jak gwizdki do komputera itd. itp.

Ale nie ważne ... wracając do tematu ... z racji że głośniki mniej więcej już są nacelowane to skupmy się na wzmacniaczu 😉 

9 minut temu, SZROT napisał:

To nie zalezy od modelu tylko od firmy, SMSL, Topping, Fosi, Loxjie, itp. to chinszczyzna i sa z nimi czesto rozne problemy. O SMSL AO300 na razie jest mniej negatywnych opinii bo po prostu to nowy model i statystycznie mniej osob zdazylo go kupic i przez dluzszy czas uzytkowac.

No być może. Niestety jestem trochę odklejony od cyfrówki dlatego drążę temat 😣

29 minut temu, treborzg napisał:

Nie, nie chcę żadnych plastikowych pudełek. Zresztą naprawdę dobry soundbar też do tanich nie należy. W każdym bądź razie dla mnie plastik to plastik, nie ważnie ile by on tysięcy kosztował.

Zgadza się. Tylko, że te wszystkomające tanie wzmacniacze też są takie trochę "plastikowe". A co stoi na przeszkodzie aby podłączyć telewizor do głównego systemu za pośrednictwem przetwornika? 

Nie no jeśli dla ciebie te wejścia są aż tak bardzo kluczowe to nie ma się nad czym zastanawiać tylko właśnie taki smsl z elac b6.2 albo taniej używane tannoy M2 

W dniu 26.10.2023 o 20:16, piotrek7 napisał:

Zgadza się. Tylko, że te wszystkomające tanie wzmacniacze też są takie trochę "plastikowe". A co stoi na przeszkodzie aby podłączyć telewizor do głównego systemu za pośrednictwem przetwornika?

Oczywiście, zgadzam się z tym i dobrze o tym wiem że praktycznie 99% to są plastikowe instrumenty. A skoro tyle tego jest to niestety wszyscy jesteśmy na to skazani. No chyba że ktoś dysponuje pokaźnym budżetem to sobie zafunduje coś z porządnych materiałów z górnej półki. 

Mój świat to vinyle a cały sprzęt jaki posiadam to analog. No może za wyjątkiem CD chociaż mój egzemplarz to i tak vintage. Ja jak wspomniałem potrzebuję to tylko dla przyzwoitego ulepszenia dźwięku z TV no i może czasem tak sobie na szybko uruchomienia jakiejś nuty po BT.

Co do podłączenia do już istniejącego systemu to niestety nie mam już takiej możliwości bo mam wszystkie wejścia zajęte. Poza tym jak wspomniałem nie chcę się już bawić w dokładanie dodatkowych pudełek. Ale co jest najbardziej istotne to jak zapewne wiesz, a jak nie to wspomnę, że niewiele jest sprzętu vintage który posiada BT bo to kiedyś nie istniało a i sprzęt sterowany pilotem to też były nieliczne rodzynki. Więc ruszanie tyłka za każdym razem żeby kręcić gałką volume też mi się jakoś nie uśmiecha. Często i gęsto jest tak że kanały są nadawane z różnym poziomem głośności i kręcenie na wzmacniaczu za każdym razem gałką raczej odpada. Przy vinylu czy MC wrzucam sobie krążek lub taśmę, ustawiam volume i sobie leci. Także ten tego, to rozwiązanie niestety odpada.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no jeśli dla ciebie te wejścia są aż tak bardzo kluczowe

Raczej kluczowe. TV innych wyjść nie ma jak hdmi i optykę do audio a nie chcąc dodawać po drodze kolejnych pudełek to innego rozwiązania niestety nie widzę.

A te kolumny nie będą idealne dla Ciebie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Piopio napisał:

A te kolumny nie będą idealne dla Ciebie ?

Ukryta Zawartość

Też by podeszły i też je już wcześniej oglądałem. Jest też jakaś wcześniejsza wersja BR02 BT i chyba nawet trochę lepsza pod TV bo ma mniejsze wymiary.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, treborzg napisał:

Też by podeszły i też je już wcześniej oglądałem. Jest też jakaś wcześniejsza wersja BR02 BT i chyba nawet trochę lepsza pod TV bo ma mniejsze wymiary.

Nie wcześniejsza tylko mniejsza. Moim zdaniem to lepszy wybór niż wzmacniacz + pasywne kolumny.

W dniu 27.10.2023 o 22:34, treborzg napisał:

No to może teraz czas na odsłuch?