Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Marantz PM 8006 to dobry pomysł?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.11.2023 o 14:05, radark napisał:

Na Twoim miejscu do tak dużych kolumn i dużego pomieszczenia pomyślałbym o mocniejszym wzmacniaczu. Ten Marantz nie pokaże pełni ich możliwości. Miałem je kiedyś z Nadem 375 i grało to przyzwoicie. Poza tym w fabryce Dali kolumny testują właśnie na Nadach.

Też bym wolał nada. I tak dali w fabryce używa elektorniki NAD. 

Używało. Bo nie wiem czy nowe też im tak podchodzą.

Nie wiem natomiast co ten droższy model 50 miałby tu dodać. 

Im więcej czytam i słucham tym więcej możliwości widać i tym trudniejszy wybór. Kolega dlmtb wspomniał o Yamaha A-S3000, poczytałem i jestem pod wrażeniem (te wskaźniki!). Jednak cena boli, nie wiem kiedy pokażą się używane tańsze egzemplarze. Może warto poczekać kilka(naście) miesięcy? Czy seria Yamahy 2000 lub 1000 różni się jakoś znacząco od 3000? 

Wiem, że trochę marudzę, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc zaczynam myśleć o budżecie rzędu 12 tys. Będę wdzięczny za opinie, pozdrawiam.

8 minut temu, Monk60 napisał:

Im więcej czytam i słucham tym więcej możliwości widać i tym trudniejszy wybór. Kolega dlmtb wspomniał o Yamaha A-S3000, poczytałem i jestem pod wrażeniem (te wskaźniki!). Jednak cena boli, nie wiem kiedy pokażą się używane tańsze egzemplarze. Może warto poczekać kilka(naście) miesięcy? Czy seria Yamahy 2000 lub 1000 różni się jakoś znacząco od 3000? 

Wiem, że trochę marudzę, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc zaczynam myśleć o budżecie rzędu 12 tys. Będę wdzięczny za opinie, pozdrawiam.

AS3000, tak warto ale za 12 tys. nie ma szans. 14-15 tys. to realna cena tego modelu. Stare Yamahy 1000 i 2000 to jednak nie ta klasa co AS3000. Polują na AS3000. Ja trafiłem okazję ale to rzadkość w przypadku tego modelu.

A coś pośrodku - 1200 można trafić w rozsądnych pieniądzach i jeszcze 4 lata ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy
Godzinę temu, Monk60 napisał:

Ta Yamaha, również może mieć problem aby Twoje ósemki pociągnąć. Poza tym, jeśli Ci zależy dzwięku Marantza, to może weź pod uwagę myk z tym pm14s1, który Ci tu proponowano. A za jakiś czas dokupić drugi, bo one mają możliwość "mostkowania" dual mono/ bi amp.  Taki zestaw na pewno sobie poradzi z tymi Opticonami. Osobiście się kiedyś o tym przekonałem.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Ta Yamaha, również może mieć problem aby Twoje ósemki pociągnąć. Poza tym, jeśli Ci zależy dzwięku Marantza, to może weź pod uwagę myk z tym pm14s1, który Ci tu proponowano. A za jakiś czas dokupić drugi, bo one mają możliwość "mostkowania" dual mono/ bi amp.  Taki zestaw na pewno sobie poradzi z tymi Opticonami. Osobiście się kiedyś o tym przekonałem.

No właśnie, o tym nie pisałem, ale teraz wykorzystuję bi amp i chciałbym kontynuować. Czy z PM14s1 jest to możliwe? Bo Yamaha ma wyjścia na sekcje A i B każdej kolumny, a Marantz nie ma. 

• Moderatorzy
7 minut temu, Monk60 napisał:

No właśnie, o tym nie pisałem, ale teraz wykorzystuję bi amp i chciałbym kontynuować. Czy z PM14s1 jest to możliwe? Bo Yamaha ma wyjścia na sekcje A i B każdej kolumny, a Marantz nie ma. 

Ty piszesz bi wire,  a bi amp w tym przypadku wygląda tak, że łączysz dwa wzmacniacze. Każdy z nich działa w trybie mono. PM14 ma taką możliwość.

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Ty piszesz bi wire,  a bi amp w tym przypadku wygląda tak, że łączysz dwa wzmacniacze. Każdy z nich działa w trybie mono. PM14 ma taką możliwość.

Racja, oczywiście chodzi o bi wire. Żeby nie było wątpliwości: czy PM 14 może chodzić w bi wire?

• Moderatorzy
2 minuty temu, Monk60 napisał:

Racja, oczywiście chodzi o bi wire. Żeby nie było wątpliwości: czy PM 14 może chodzić w bi wire?

Z tego co pamiętam, to ma tylko jedną parę gniazd. Poza tym bi wire, to bardziej zabieg marketingowy. W moim odczuciu nic nie wnosi.

9 minut temu, Marcinus napisał:

Z tego co pamiętam, to ma tylko jedną parę gniazd. Poza tym bi wire, to bardziej zabieg marketingowy. W moim odczuciu nic nie wnosi.

Ale czy można podłączyć dwa przewody do każdego gniazda? Dla mnie bi wire robi różnicę, przynajmniej na moim obecnym sprzęcie.

• Moderatorzy
8 godzin temu, Monk60 napisał:

Ale czy można podłączyć dwa przewody do każdego gniazda? Dla mnie bi wire robi różnicę, przynajmniej na moim obecnym sprzęcie.

W ten sposób oczywiście, że możesz, tylko musisz mieć specjalne przewody głośnikowe. Przy wzmacniaczu - dwa przewody złączone do jednaj wtyczki.

Edytowane przez Marcinus

Bi-wire nic nie wnosi, o ile użyjemy takiego samego kabla na obie sekcje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 25.11.2023 o 18:55, dlmtb napisał:

AS3000, tak warto ale za 12 tys. nie ma szans. 14-15 tys. to realna cena tego modelu. Stare Yamahy 1000 i 2000 to jednak nie ta klasa co AS3000. Polują na AS3000. Ja trafiłem okazję ale to rzadkość w przypadku tego modelu.

A co takiego ma AS3000 czego nie mają 1000 i 2000? Czy to są istotne różnice jeśli chodzi o moc i charakterystykę grania?

No cóż to modele (AS 1000 i AS2000), którymi Yamaha powróciła do prawdziwego audio po latach brylowania na rynku kina domowego. Od tego czasu pojawiła się już trzecia generacja tych wzmacniaczy i jest to już zupełnie inne brzmienie. Nie są to złe konstrukcje ale od tego momentu Yamaha poszła mocno do przodu. 

Ja się nie znam, ale wypowiem 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wynika, że mocą się nie różnią i ciekawe doświadczenie w takim tekście:

Ukryta Zawartość

gdzie wspomina Marantza 14' i coś napomyka też o bi-wiringu 😉 

W ogóle to wchodzi się w temat niemal tuningu, bo mając 150 KM jeździ świetnie,

ale jakbyś dołożył kompresor do 240 KM i lepszy stabilizator, to dopiero ... 😉  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaczynam myśleć również o modelu 2200. Wygląda na to, że w założonym budżecie to będzie najlepsza opcja. Nie ma pośpiechu, więc czekam na ogłoszenia.  

W dniu 27.11.2023 o 12:06, dlmtb napisał:

No cóż to modele (AS 1000 i AS2000), którymi Yamaha powróciła do prawdziwego audio po latach brylowania na rynku kina domowego. Od tego czasu pojawiła się już trzecia generacja tych wzmacniaczy i jest to już zupełnie inne brzmienie. Nie są to złe konstrukcje ale od tego momentu Yamaha poszła mocno do przodu. 

Także cenowo.

W dniu 27.11.2023 o 12:15, audioburak napisał:

Ja się nie znam, ale wypowiem 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wynika, że mocą się nie różnią i ciekawe doświadczenie w takim tekście:

Ukryta Zawartość

gdzie wspomina Marantza 14' i coś napomyka też o bi-wiringu 😉 

W ogóle to wchodzi się w temat niemal tuningu, bo mając 150 KM jeździ świetnie,

ale jakbyś dołożył kompresor do 240 KM i lepszy stabilizator, to dopiero ... 😉  

Moc nie jest wyznacznikiem u Yamahy 

O ile dobrze pamiętam to pomiary 803 i as1200 też są takie same. A brzmienie tych wzmacniaczy dzieli jednak różnica klasy lub kilku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I oczywiście 95 % słuchaczy muzyki wchodząc do salonu od razu będzie wiedzieć

który to model wzmacniacza Yamahy akurat się produkuje ... bardzo śmieszne.

Może gdybym sam nie miał Yamahy - raczej dla żebraków, to bym uwierzył.

Oczywiście są różnice - tego nie kwestionuję, ale przy poprawnie zbudowanych

kolumnach trudniej je znaleźć. Obok w wątku była próba Rotela 1572 i Dali 450

i wypadła świetnie dla .... Dali, ale to nie znaczy, że do tanich STX trzeba

kupować Accuphase czy Krella. Wtedy dopiero zagrają 😉 

W dniu 25.11.2023 o 23:35, Marcinus napisał:

W ten sposób oczywiście, że możesz, tylko musisz mieć specjalne przewody głośnikowe. Przy wzmacniaczu - dwa przewody złączone do jednaj wtyczki.

Można to rozwiązać tak,że na przewodzie od strony wzmaka mamy zakończenie na 2 banany(lub widełki),a od strony kolumny 4 banany lub jak ktoś woli widełki.Na ebay kleizingen jest Yamaha AS2100 za 1600euro czyli nie całe 7000zł.

Ukryta Zawartość

Neotech1kabel.thumb.jpg.c43658b260167d02f27f617bc002464d.jpg

Kable Neotech.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

• 2 tygodnie później...

A co sądzicie o takim ogłoszeniu: 

Ukryta Zawartość

Brak pilota, jakieś dziwne mi się wydaje.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Monk60 napisał:

A co sądzicie o takim ogłoszeniu: 

Ukryta Zawartość

Brak pilota, jakieś dziwne mi się wydaje.

Zdecydowanie nie. 

Ten wzmacniacz jak wchodził do sprzedaży to kosztował w okolicach 20 000 pod koniec jego cena spadła do 17 000 mówimy oczywiście o oficjalnych ogłoszeniach internetowych a nie za ile można było go wyrwać w sklepie.

Za 15000 to nieporozumienie po tylu latach 

Sam wzmacniacz oceniam bardzo wysoko Ale tutaj ogłoszenie po pierwsze jest pewne po drugie cena jest absolutnie nieakceptowalna.

To cena karana Kai 180 mkII który gra dużo lepiej. Wchodzisz już w accu serie e4 albo Macintosha i to nie najniższe modele.

Ukryta Zawartość

Mając do tego nowy A-S1200 za sporo niższą cenę ... chyba, że szukamy półek 😉 

Jasne, że nie, ale spotykałem się już z kolumnami za sporo wyższą cenę,

uzasadnioną dumnym dopiskiem - SE.    A różnica ?

Jeden kondensator MKP zamiast elektrolitu i to w mało istotnym miejscu.

Mam świadomość, że różne zakupy to dość często nie dźwięk ... 😉 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ten wzmacniacz jak wchodził do sprzedaży to kosztował w okolicach 20 000 pod koniec jego cena spadła do 17 000 mówimy oczywiście o oficjalnych ogłoszeniach internetowych a nie za ile można było go wyrwać w sklepie.

Za 15000 to nieporozumienie po tylu latach 

Ciekawy temat z tą Yamah-ą. To chyba pierwszy przypadek w audio kiedy to urządzenie mimo, że lata już nie produkowane trzyma cenę praktycznie nowego egzemplarza. Zgodnie z prawidłami rynku skor ostatnia sklepowa cena wynosiła 17.000 zł to obecnie na rynku wtórnym ten model nie powinien kosztować więcej niż 8 no może 9 tyś. A może jednak coś jest na rzeczy skoro są chętni żeby przepłacać bo nie widziałem dawno ogłoszenia gdzie oferowano by AS3000 za mniej niż 14.000 zł.

3 godziny temu, audioburak napisał:

Mając do tego nowy A-S1200 za sporo niższą cenę ... chyba, że szukamy półek 😉 

No dobra, za 15k jest nowy A-S2200, czy to jest szukanie półek w porównaniu do 1200? I jak się ma do tego seria 3000?

Czy różnice między nimi rzeczywiście są tak duże, że ich ceny to odzwierciedlają?

Yamaha nie jest na pewno wyjątkiem od pewnej ogólnej zasady, że przyrost jakości

po osiągnięciu pewnego poziomu o 5 % powoduje wzrost ceny o 50 % 😉 

Trzeba wzmacniacz wypożyczyć i posłuchać w zaciszu ...

Są szkoły, które porównują moc czy wręcz ciężar wzmacniacza, żeby określić

poważne różnice pomiędzy nimi, a tu TYLKO bezpośrednie porównanie dałoby

jakąś możliwość wyboru. Oba modele nawet ważą tyle samo, a są też szkoły,

które uważają, że jest rozsądna granica inwestowania właśnie we wzmacniacz,

który jeśli tylko wysteruje dobrze bas, to już nic więcej nie trzeba.

Bo dochodzimy tu do wniosku, że 2 x 120 W już zagra

bardzo dobrze, ale taki 2 x 200 to dopiero pokaże, nie mówiąc już o ...

Dlatego czasem używam zwrotu "szukanie półek" i taką motywację rozumiem.

Tym bardziej, że "szczegóły i ciepło" rzadko idą w parze, bo już nieraz czytałem,

że im lepszy sprzęt, tym coraz trudniej o szczegóły ...

A takie ogłoszenie?

Ukryta Zawartość

rok produkcji 2017, wysyłka do Polski możliwa. Ktoś kupował na ebay? Jest bezpiecznie?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi