Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Marantz PM 8006 to dobry pomysł?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam amplituner Marantz SR 5015 z kolumnami frontowymi Dali Opticon 8 MKII (pozostałe do kina domowego to Magnat), bez subwoofera. Nie jestem zadowolony z efektu stereo, dlatego potrzebuję wzmacniacza, czy Marantz PM 8006 to dobry pomysł?. Salon 60 m2, moja muzyka to głównie rock i rock symfoniczny z lat 60-70. Od dźwięku oczekuję raczej ciepła z dużą ilością szczegółów, porządnego basu i w miarę szerokiej sceny. Będę wdzięczny za sugestie.

40 minut temu, Monk60 napisał:

Posiadam amplituner Marantz SR 5015 z kolumnami frontowymi Dali Opticon 8 MKII (pozostałe do kina domowego to Magnat), bez subwoofera. Nie jestem zadowolony z efektu stereo, dlatego potrzebuję wzmacniacza, czy Marantz PM 8006 to dobry pomysł?. Salon 60 m2, moja muzyka to głównie rock i rock symfoniczny z lat 60-70. Od dźwięku oczekuję raczej ciepła z dużą ilością szczegółów, porządnego basu i w miarę szerokiej sceny. Będę wdzięczny za sugestie.

Miąłem te wzmacniacz i jeżeli chcesz go kupić jako nowe urządzenie za cenę która dziś oscyluje e granicach 6 tyś. to odradzam. Jeżeli cenisz sobie charakter brzmienia Marantz-a to polecam model PM14s1SE. Ja właśnie na ten model zamieniłem PM8006. Choć PM14s1SE jest dostępny wyłącznie jako sprzęt uzywany w cenie 6,5 tyś zł jest zdecydowanie lepszym wyborem pod każdym względem. Co do mojej oceny PM8006 to bardzo przeciętne brzmienie nie warte jego obecnej ceny. Ten wzmacniacz można było kupić gdy kosztował jako nowy 4-4,5 tyś.  

31 minut temu, dlmtb napisał:

Miąłem te wzmacniacz i jeżeli chcesz go kupić jako nowe urządzenie za cenę która dziś oscyluje e granicach 6 tyś. to odradzam. Jeżeli cenisz sobie charakter brzmienia Marantz-a to polecam model PM14s1SE. Ja właśnie na ten model zamieniłem PM8006. Choć PM14s1SE jest dostępny wyłącznie jako sprzęt uzywany w cenie 6,5 tyś zł jest zdecydowanie lepszym wyborem pod każdym względem. Co do mojej oceny PM8006 to bardzo przeciętne brzmienie nie warte jego obecnej ceny. Ten wzmacniacz można było kupić gdy kosztował jako nowy 4-4,5 tyś.  

Dzięki za informację, ale czy model o którym piszesz ma wyjście pre-out, bo zależy mi na integracji z amplitunerem?

12 minut temu, Monk60 napisał:

Dzięki za informację, ale czy model o którym piszesz ma wyjście pre-out, bo zależy mi na integracji z amplitunerem?

Tak, ma pre-out. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dlmtb
5 minut temu, Monk60 napisał:

Dzięki, poczytałem trochę i chyba zacznę się za nim rozglądać.

Jedna uwaga, to musi być wersja SE. Był też model PM14s1 bez SE i choć wygląda tak samo (wizualne różnice to z tyłu brak miedzianego wykończenia) to nie to samo.  

Cześć, jeśli odpowiada Ci styl grania Marantza, to jak najbardziej, PM8006 jest ciekawą opcją. Jeśli szukasz wzmacniacza all-in-one, to jest to jedna z fajniejszych, ale też obecnie droższych opcji. Warto spojrzeć na Audiolaba 7000A, Atolla IN100, Musical Fidelity M3si. To też cieplejsze wzmacniacze, z bardzo fajną dynamiką i sceną. Zdecydowanie mogą się spodobać. Nie określę jednak, który z nich jest najlepszy, bo to już musi być decyzją Twoją, po odsłuchu  😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Monk60 napisał:

Pre-out nie sluzy do polaczenia z amplitunerem tylko do wyjscia na koncowke mocy.

Ty potrzebujesz pre-out z amplitunera i wejscia Main in/Direct-in we wzmacniaczu (co oczywiscie wspomniany PM14 ma)

Co do tytulowego PM8006 jak wyzej, raczej slaby sprzet.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jestem tego samego zdania. 

Pm8005 i jak wchodzil 8006 to koszt 3.5k a nie 6. 

Poza tym on nie jest fenomen mocy i o ile będzie poprawa przy obecnym amplitunerze kina to nie adekwatna do kwoty. 

Sprawdził bym końcówkę mocy caspiana M2, albo atolla może nu prime.

Z integr Arcam sa20 czy Cyrus z nowej linii.

Dziękuję za wszystkie uwagi, skłaniam się przy pozostaniu przy marce Marantz, jaki jeszcze model poza PM14 polecicie? Myślę o używanym.

47 minut temu, Monk60 napisał:

Dziękuję za wszystkie uwagi, skłaniam się przy pozostaniu przy marce Marantz, jaki jeszcze model poza PM14 polecicie? Myślę o używanym.

Myślę, że jeżeli chcesz pozostać przy Marantz-u to iść powyżej PM14 nie ma sensu. Ten model wszedł na rynek w chwili gdy modelem flagowym był PM11s3.  Opierając się na opiniach dostępnych w sieci praktycznie nie ustępował on jakością brzmienia ówczesnej flagowej integrze. 

Moje doświadczenie z PM14 związane z jego wymianą na coś lepszego to przejście na wzmacniacz Yamaha AS3000. Różnice są ale nie są już tak spektakularne jak przejście z PM8006 na PM14s1SE.   

2 minuty temu, Monk60 napisał:

OK, gdyby ktoś coś słyszał o używanym PM14 proszę o info, dzięki.

Śledź sobie ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a najlepiej ustaw powiadomienie na PM14. 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, dlmtb napisał:

Śledź sobie ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a najlepiej ustaw powiadomienie na PM14. 

Dzięki , już mam ustawione

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Moderatorzy

Dwie sprawy, do kina domowego, to raczej będzie Ci potrzebne wejście Power Amp. Poza tym, te głośniki w przeciwieństwie do wersji Opticon 6, potrzebują naprawdę dużo mocy. Nie wiem, czy nawet PM14 da radę.

4 godziny temu, Monk60 napisał:

Witam ponownie, szukam cały czas PM 14, w międzyczasie znalazłem oferty na nowy Marantz Model 50. Co sądzicie?

Jest na OLX 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Twoim miejscu do tak dużych kolumn i dużego pomieszczenia pomyślałbym o mocniejszym wzmacniaczu. Ten Marantz nie pokaże pełni ich możliwości. Miałem je kiedyś z Nadem 375 i grało to przyzwoicie. Poza tym w fabryce Dali kolumny testują właśnie na Nadach.

W dniu 21.11.2023 o 18:20, dlmtb napisał:

Jest na OLX 

Ukryta Zawartość

Sporo zawyżona cena. Nie jest wart więcej, jak 5 tys.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Berbeć napisał:

Sporo zawyżona cena. Nie jest wart więcej, jak 5 tys.

Miałem go i co do ceny 6-6,5 tyś zł to uważam, że jest to kwota w pełni uzasadniona odzwierciedlająca możliwości tego wzmacniacza. Ponadto jest to jedna z najsolidniejszych i perfekcyjnie wykonanych integr jakie przewinęły się przez mój pokój odsłuchowy. 

12 minut temu, dlmtb napisał:

Miałem go i co do ceny 6-6,5 tyś zł to uważam, że jest to kwota w pełni uzasadniona odzwierciedlająca możliwości tego wzmacniacza. Ponadto jest to jedna z najsolidniejszych i perfekcyjnie wykonanych integr jakie przewinęły się przez mój pokój odsłuchowy. 

Też go miałem i mam odmienne zdanie co do tej ceny. Ładnie wygląda, to fakt, ale za te pieniądze można w używanych znaleźć naprawdę lepsze i wydajniejsze prądowo wzmacniacze.

1 minutę temu, Berbeć napisał:

Też go miałem i mam odmienne zdanie co do tej ceny. Ładnie wygląda, to fakt, ale za te pieniądze można w używanych znaleźć naprawdę lepsze i wydajniejsze prądowo wzmacniacze.

No cóż nie będę się licytował, co komu gra. Założyciel wątku @Monk60 pisał, że dźwięk Marantz-a mu odpowiada a to jest najlepsza propozycja tego producenta dostępna w budżecie jaki określił.

Godzinę temu, dlmtb napisał:

No cóż nie będę się licytował, co komu gra. Założyciel wątku @Monk60 pisał, że dźwięk Marantz-a mu odpowiada a to jest najlepsza propozycja tego producenta dostępna w budżecie jaki określił.

To Ty mu określiłeś budżet i od razu narzuciłeś jedyne słuszne rozwiązanie. Marantz SA14 nawet za 6,5 tys. i nic innego. A przecież mowa o sprzęcie z drugiej ręki, 8006 z drugiej ręki to maks 3,5tys. W tym budżecie, jak już ma być koniecznie Marantz, to sprawdź sobie PM17mkII lub PM16. Albo młodszy - 8000. Ten gra nawet w A-klasie. I tego 8006 też bym nie skreślał od razu. Jak będziesz miał możliwość, to koniecznie posłuchaj w swoim systemie i pomieszczeniu. I wtedy sam będziesz wiedział najlepiej.

• Moderatorzy
29 minut temu, Berbeć napisał:

tego 8006 też bym nie skreślał od razu

Do Opticon 8, brak szans powodzenia.

jedynie słuszna droga na połączenie kino-stereo (subiektywna moja opinia):

po pierwsze bądź cierpliwy jak nie masz za dużo funduszy. na początek kup sobie końcówkę mocy (przyzwoitą). to już powinno dać efekt. poczekaj, zaoszczędź trochę kasy. kup później przedwzmacniacz z możliwością podłączenia amplitunera.

i będziesz miał tor stereo z możliwością użytkowania kina domowego.

nie będę wymieniał końcówek dwukanałowych bo jest tego dużo (rotel ma dobry stosunek jakości do ceny) ale polecę pre. zmienił się dystrybutor cyrusa i w fajnej cenie można coś kupić z serii cyrus pre2dac, do którego bezproblemowo można podpiąć amplituner (jak ma odpowiednie wyjścia).

15 godzin temu, ro35 napisał:

jedynie słuszna droga na połączenie kino-stereo (subiektywna moja opinia):

po pierwsze bądź cierpliwy jak nie masz za dużo funduszy. na początek kup sobie końcówkę mocy (przyzwoitą). to już powinno dać efekt. poczekaj, zaoszczędź trochę kasy. kup później przedwzmacniacz z możliwością podłączenia amplitunera.

i będziesz miał tor stereo z możliwością użytkowania kina domowego.

nie będę wymieniał końcówek dwukanałowych bo jest tego dużo (rotel ma dobry stosunek jakości do ceny) ale polecę pre. zmienił się dystrybutor cyrusa i w fajnej cenie można coś kupić z serii cyrus pre2dac, do którego bezproblemowo można podpiąć amplituner (jak ma odpowiednie wyjścia).

Ciekawa koncepcja, czy mógłbyś wyjaśnić dokładniej zasadę działania przedwzmacniacza i jaki to mógłby być? Nie znam się tak dobrze na sprzęcie jak większość tu piszących, koncentruję się bardziej na muzyce. W budżecie nie chciałbym przekroczyć 8 tysięcy dlatego rozglądałem się za używanym. No chyba, że w tej cenie jest coś nowego co da radę z Opticon 8?. Brzmienie tak jak pisałem "okołomarantzowe".

18 godzin temu, radark napisał:

Na Twoim miejscu do tak dużych kolumn i dużego pomieszczenia pomyślałbym o mocniejszym wzmacniaczu. Ten Marantz nie pokaże pełni ich możliwości. Miałem je kiedyś z Nadem 375 i grało to przyzwoicie. Poza tym w fabryce Dali kolumny testują właśnie na Nadach.

A co sądzicie o 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Ukryta Zawartość

To może nadmiar szczęścia takie budowanie wieloelementowe, kiedy masz 

w Twoim budżecie kilka Roteli z 15** na początku i każdy z nich da radę.

Jest taki przykład akurat najtańszy i z osobistym, ale bywają często:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Monk60 napisał:

Ciekawa koncepcja, czy mógłbyś wyjaśnić dokładniej zasadę działania przedwzmacniacza

każdy klasyczny zintegrowany wzmacniacz składa się z dwóch sekcji:

przedwzmacniacza (selektor wejść, regulacja wzmocnienia, i inne takie)

końcówki mocy gdzie sygnał jest ostatecznie wzmacniany - jest to wewnętrznie połączone

natomiast istnieje wiele produktów na rynku, te elementy są rozdzielone, pakowane do osobnych pudełek 😉 . stosuje się to w produktach wyższej klasy aby odbiorca miał większą elastyczność w doborze komponentów.

pre i końcówka są łączone zwykłym kablem rca czy też xlr.

na przykład z racji, iż we wspólczesnych amplitunerach montowanych jest np. kilkanaście końcówek mocy o sumarycznie słabych parametrach (bo praw fizyki się nie przeskoczy i w ograniczonej obudowie za dużo się nie zmieści) są produkowane zewnętrzne końcówki wielokanałowe np. rotel rmb-1555. aby lepiej napędzić kolumny, szczególnie te bardziej wymagające o niskiej impedancji.

Ukryta Zawartość

jak i do każdego ampli z wyjściem pre można podłączyć dowolną końcówkę stereo, a jest tego mnóstwo.

Godzinę temu, audioburak napisał:

To może nadmiar szczęścia takie budowanie wieloelementowe

😁tak to może być nadmiar szczęścia, miejsca, wydawanej kasy

i zgadzam się że taki 1572 załatwi sprawę

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Monk60 napisał:

A co sądzicie o 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Nie znam tych nowych Nadów recenzje mają dobre, myślę że szkoła grania pozostała na podobnym poziomie. C375 można teraz kupić w dobrych pieniądzach tam masz uczciwe 2x200 watt z tymi Opticonami zgra się to dobrze. Poza tym to klasyczny analogowy wznak typowo do muzyki

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi