Skocz do zawartości
IGNORED

Dwu metrowy kabel HDMI do 1000 zł, jaki…?

Rekomendowane odpowiedzi

3 hours ago, Stary200 said:

Ciekawe czy w realu też byłbyś takim cwaniaczkiem??? To jest dobre pytanie🤔🤔🤔

Ty naprawde masz jakies problemy natury emocjonalnej 🤣

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 17.10.2023 o 22:34, Stary200 napisał:

Kończę ten tamat… bo z dzieciakami z Piaskownicy nie ma co dyskutować! Niektórzy nadal nie rozumują co to HDMi - Analog/Światłowód/Hybryda… 

HDMI analog? 

Nie słyszałem o takim. Hybryda? a i owszem. W takim kablu sygnał cyfrowy jest konwertowany na sygnał świetlny i z powrotem. Koledzy powyżej już to wytłumaczyli. Kable HDMI do 3 metrów powinny działać poprawnie, powyżej tej długości zaleca się zastosowanie kabla np. hybrydowego.

14 godzin temu, Stary200 napisał:

Dla takiego delikwenta jak ty i brewka oraz fetka mogę uciąć kabel w połowie i w tedy zobaczymy czy będzie czerwone światełko w tunelu… tylko szkoda kabla za 250 zł dla takich niedowiarków jak wy!!!

tutaj masz rację, wewnątrz są kanały światłowodowe ale we wtyczkach jest montowana elektronika (konwerter), która ten sygnał konwertuje na sygnał elektryczny.

14 godzin temu, Stary200 napisał:

Co do kabla HDMI analogowego, dzięki tym 19 kanałom można go nazwać kablem cyfrowym! Dlaczego a no dlatego iż kabel Coax ( cyfrowy ) jest również tej samej budowy co zwykły kabel Cinch tylko dzięki Coax-ialu jest inny przesył niż w Cinch-u

do przesyłu sygnału cyfrowego możesz zastosować zwykły kabel Cinch i też będzie działało poprawnie. Piszesz o innym przesyle w cinch a coax. Skąd zatem kabel wie co przesyła? 

11 minutes ago, GhostR1 said:

tutaj masz rację, wewnątrz są kanały światłowodowe ale we wtyczkach jest montowana elektronika (konwerter), która ten sygnał konwertuje na sygnał elektryczny.

Tylko ze ja wlasciwie nic nie pisalem na temat kabla optycznego 😉Wiadome, ze swiatłowod transmituje swiatło, ktore pozniej musi byc przekonwertowane na sygnał elektryczny. Tak czy inaczej poziom dyskusji jest zenujący.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Tylko ze ja wlasciwie nic nie pisalem na temat kabla optycznego 😉Wiadome, ze swiatłowod transmituje swiatło, ktore pozniej musi byc przekonwertowane na sygnał elektryczny. Tak czy inaczej poziom dyskusji jest zenujący.

ja to pisałem do @Stary200 😉 

Tak, poziom tej dyskusji jest żenujący. Warto takie tematy prostować by ktoś, kto zaczyna zabawę z audio albo szuka pomocy nie zatopił się w bredniach i bajkach pisanych wokół "cudownych" kabli.

do przesyłu sygnału cyfrowego możesz zastosować zwykły kabel Cinch i też będzie działało poprawnie. Piszesz o innym przesyle w cinch a coax. Skąd zatem kabel wie co przesyła? 
Ale jaką rację...
Przecież napisałem że światełka we wtyczce nie zobaczy, bo sygnał na wejściu i wyjściu jest zamieniany na elektryczny. Jak chce zobaczyć światełko, to musi przeciąć kabel.

On zawsze wywraca kota ogonem i tak wszystko zakręci, że nikt już nie wie o co mu chodzi.

@RAF77 wiem 🙂, nie do Ciebie ten zwrot. Cytowałem "Stary200" i miałem na myśli "rację" w stosunku do przecięcia kabla i zobaczenia czerwonego światełka... 😉 

Edytowane przez GhostR1
Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, przmor napisał:

Jak testy? Są różnice między tymi przewodami jeśli chodzi o obraz na TV?

Na chwilę obecną test trwa…

ale nie optyczny vs analog 1000 zł

Inny użyty kabel do testów Oehlbach Matrix Evolution 

https://www.hifitest.de/test/hdmi-kabel/oehlbach-matrix-evolution-9602

https://www.amazon.de/ATZEBE-HDMI-Glasfaser-Kabel-unterstützt-Black/dp/B07L2XWHVN/ref=asc_df_B07L2Y52LW/?tag=&linkCode=df0&hvadid=308634037828&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=12727009554913409677&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9044083&hvtargid=pla-596422562159&psc=1&th=1&ref=&adgrpid=58765396022

na chwilę obecną to włączając najpierw Oppo szybciej się wybudza tv za pomocą kabla optycznego… 

tyle mogę na tą chwilę powiedzieć…

On 10/21/2023 at 11:25 PM, bl4ck said:

@brewka87

Trochę twoja działka 🙂

A co ta modyfikacja daje? Obejrzałem film, facet przelutowuje jakies elementy ale nie znam na tyle niemieckiego aby ogarnąc o czym on mowi 😉

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.