Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Focal Aria Atmos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zmieniam właśnie całe kino i mam pytanko i chciałbym porady od bardziej doświadczonych. Zmieniłem fronty na Arie 948 , centralny aria cc900 tył 906 vs Sr 900 która opcja lepsza? Nie mogę znaleźć danych ile od miejsca odsłuchowego muszą być bo wysokość na wysokości ucha. Kanapa jest ogólnie 50 cm od tylnej ściany i stare surround'y były oddalone ok 20 cm od kanapy. Chciałem również zainstalować 4 głośniki w sufit , ale obniżone mam tylko obrysowkę ok 50 cm szerokość i 8cm głębokości.  Zastanawiam się nad :

-Focal 100 IC 6 ST

-Focal 100 ICW 6

Warto się zainteresować nimi? 

Druga kwestia jeśli chodzi o montaż , nie jestem w stanie zamontować ich nad kanapą. Pokój jest 5x5 kanapa jest przy tylnej ścianie ok 50 cm od bocznej ściany. Także nie jest na środku. A głośniki sufitowe mogę zamontować na długości 5 m ale po bokach sufitu. Czy to dalej będzie spełniało normę atmosu? Bo w zasadzie  4 głośniki będą przed kanapą. Proszę o poradę bez hejtu

https://www.audiostereo.pl/topic/165076-kino-domowe-focal-aria-atmos/

Cześć, tak jak pisaliśmy już na grupach na facebooku, do 5.1.4 najlepiej będzie wysunąć kanapę nieco do przodu. Co do propozycji głośników, to ponownie napiszę, że te Focale są dobre, ale warto zainteresować się opcjami z ruchomym przetwornikiem lub takimi, które są od razu ustawione pod kątem.

W razie czego zapraszam do kontaktu z naszym salonem Proś o Marcina, on jest u nas najlepiej zaznajomiony z kinem domowym, przygotuje też atrakcyjną wycenę na wybrane głośniki. 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

problem bardziej dotyczy rozmieszczenia. Bo kanapa jest do prawego rogu. Głośnik mogę zamontować w obrysówcę sufitu który ma 50 cm szerokosci. W schematach dolby atmos  fajnie wygląda wszystko że kanapa na środku głośniki od linijki rozstawione a w pokoju mieszkalnym trzeba jaki kompromis. Kanapę od tylnej ściany 1 metr odsunięta, atmosy tylne zamontuję na spojeniu sufitu a przednie nie wiem na jakiej długości i skieruję do miejsca odsłuchowego.

Godzinę temu, Patryk89_896 napisał:

problem bardziej dotyczy rozmieszczenia. Bo kanapa jest do prawego rogu. Głośnik mogę zamontować w obrysówcę sufitu który ma 50 cm szerokosci. W schematach dolby atmos  fajnie wygląda wszystko że kanapa na środku głośniki od linijki rozstawione a w pokoju mieszkalnym trzeba jaki kompromis. Kanapę od tylnej ściany 1 metr odsunięta, atmosy tylne zamontuję na spojeniu sufitu a przednie nie wiem na jakiej długości i skieruję do miejsca odsłuchowego.

Łopatologicznie....😉

Wysokość od ucha w  siedzącej pozycji do sufitu w pionie ....wymiar A.... ten sam wymiar po suficie, przed siedzącym i za siedzącym  i masz linię wyznaczającą pozycję wzorową Atmosów.Jak sie za plecami nie mieści to daj w samym rogu sufit/ ściana a przedni jak wyżej... ewetualnie możesz trochę przybliżyć  jak coś przeszkadza w tej zabudowie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Wiem rozumiem o co chodzi bo wertuje to od kilku dni. Tylko ja jestem ograniczony sufitem i w tym mam problem z instalacją z  przodu. Zobacz na zdjęciu czerwone koła to miejsce gdzie mi wychodzi z trójkąta. Od ucha do sufitu mam 160cm + 160 cm po suficie to nie wyjdzie mi w miejscu podwieszanego sufitu. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem rozumiem o co chodzi bo wertuje to od kilku dni. Tylko ja jestem ograniczony sufitem i w tym mam problem z instalacją z  przodu. Zobacz na zdjęciu czerwone koła to miejsce gdzie mi wychodzi z trójkąta. Od ucha do sufitu mam 160cm + 160 cm po suficie to nie wyjdzie mi w miejscu podwieszanego sufitu. 

Ukryta Zawartość

Przecież tłumaczone było na innym forum, żebyś odsunął sofę od okna...

I atmosy dal w tej obrysówce wedłòg tych wytycznych o których mówi Dolby . Jeśli się w nich zmieścisz. 

Czyli...

Te 160cm to wymiar po suficie do przodu .Wymiar na boki to:

0.5albo0.7x szerokość pokoju w centymetrach.Tak po zdjęciach obstawiam ,że salon ma ok 360cm szerokości.

Czyli 07x360cm=252cm 

Szerokości pokoju nie podałeś więc  musisz sam sobie policzyć.😉

To co wyjdzie to rozstaw Atmosów  na boki....i tyle

Jeśli Wyjdzie w obrysówce to GIT bo fajnie się wkomponuje w sufit.Jeśli nie wyjdzie to masz opcję ,którą zaproponował kolega @burz z tymi zabudowami z rur PCV.

Jak wiemy kino w salonie to multum kompromisów ...Dlatego Ja bym zaryzykował jednak montaż w opasce ze względów estetycznych😉  

.Screenshot_20231021-233821_SamsungInternet.thumb.jpg.9c9f70a07dc3d3e39ed65cbf720b781d.jpg

Screenshot_20230814-102822_Drive.thumb.jpg.e7f168e73158ff78103467218e75979f.jpg

Wszystko zależy od twoich preferencji estetycznych...i wymiarów pokoju /salonu😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

No to teraz mi wytłumaczyłeś. Ja od początku liczyłem tą odległość od ucha do sufitu i ją odmierzałem do boku sufitu. A od uszu do sufitu 160 cm. I 160 odmierzam typowo przed siebie i odległość między atmosami  0,7 x 4,8 =3,4 , trochę zaaokrągle i wejdzie mi w podwieszany sufit . A do tyłu niestety troszkę będzie kompromis bo jakies 40 cm będzie bliżej

Edytowane przez Patryk89_896
18 minut temu, Patryk89_896 napisał:

A do tyłu niestety troszkę będzie kompromis bo jakies 40 cm będzie bliżej

W bólach rodzone....ale wreszcie wszystko jasne😅

Tyłem się nie przejmój.Kompromis zawsze sie pojawia.Zamontój posłuchaj kilka dobrych scen i daj znać jak to wygląda To ważne 🙏 dla innych forumowiczów błądzących  we mgle 😎

dziękuję. Ja od samego początku źle sie sugerowałem bo od razu mierzyłem do mojej obrysówki to było błędem . Dziękuje.  A jeśli chodzi o głośnik to wybieram Q Acoustics QI1110 . Z ciekawości przy 6 głóśnikach sufitowych założecznie jest takie same jak przy 4 tylko 2 idą na przód?

Gość

(Konto usunięte)

Nie! Jest inna lokalizacja tz. umieszczenie/rozmieszczenie!!! Kanał 3-4 masz nad sobą w miejscu docelowym, dwa z przodu pod kątem 45 stopni i dwa z tyłu pod takim samym kątem. 

Edytowane przez Stary200

dziękuję. Ja od samego początku źle sie sugerowałem bo od razu mierzyłem do mojej obrysówki to było błędem . Dziękuje.  A jeśli chodzi o głośnik to wybieram Q Acoustics QI1110 . Z ciekawości przy 6 głóśnikach sufitowych założecznie jest takie same jak przy 4 tylko 2 idą na przód?

Poczytaj tutaj rozkminkę Panów w innym temacie 😉

10 minut temu, Gmow1977 napisał:

Poczytaj tutaj rozkminkę Panów w innym temacie 😉

No to nie wiem czy jest sens jest iść w 6 sufitowych jak mam ich nie wykorzystać. Ale z drugiej strony tak teraz myślę jak dam 6 to będę miał mały odstęp między tymi nademną a przednimi.  A doradź mi jeszcze jeden temat: Zostały mi z tyłu nad kanapą powieszone 2 nadstawi atmos Monitor Audio AMS , teraz jak zmontuję resztę głośników to jak mam je skalibrować? wcześniej kalibrowałem jako nadstawki na tylne sur.

Zostały mi z tyłu nad kanapą powieszone 2 nadstawi atmos Monitor Audio AMS , teraz jak zmontuję resztę głośników to jak mam je skalibrować? wcześniej kalibrowałem jako nadstawki na tylne sur.

Moja rada? Zdejmij ze ściany włóż do pudełka i albo znieś do piwnicy, albo sprzedaj...Jak zamontujesz  te 4 Atmosy w obrysówce co planujesz to na nie nie będziesz miał już miejsca....5.1.4 z kanapą prawie pod ścianą to i tak dużo u ciebie😉 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Bo ?

Jak bo? Co za durne pytanie…!

Sam wiem że tylne atmosy pod samą ścianą nie grają zwłaszcza jak kanapa jest pod ścianą ( plus/minus 50 cm to jest nic!!! ) Nie jesteś w stanie usłyszeć efektów atmosowych gdy Ci zagłuszają je tylne kanały przy kanapie!!! 

Dziecinada!!! Można system rozbudować przy tej konfiguracji tylko do 5.1.2 bo na 4 atmosowe to raz że szkoda kasy a dwa zleje się to! A gdzie tutaj o 6 jak autor chciał by aby zrobić😂😂😂 ja pier… le myślcie, jest internet gdzie są wyznaczniki! Cinematic wszystko wyjaśnia dla ciemnoty i nie wiernych! 

By bawić się w większą ilość niż 5.1.2 to trzeba mieć pokój i miejsce odsłuchu na środku! Zwłaszcza gdy ktoś myśli o 6 sufitowych głośnikach

Po pierwsze to nikt mu tu nie zaleca 6 górnych głośników.

Po drugie kanapa nie stoi pod ścianą tylko ma ją od niej odsunąć na CONAJMNIEJ półmetra jak nie metr.

Po trzecie takie pomieszczenie nie jeden chciałby mieć na kino 5m x4,6m ?Chyba?

Po czwarte przy takiej wysokości  (260-270cm ?) czytaj kątach elewacyjnych dla atmosa nic mu się nie będzie zlewało....

Ważne aby skierować je na pozycję odsłuchu.

Ja mam w swojej salce4.6x3.6m  przy 2.20m config 7.1SBA.4....  dwa tylne Atmosy na sklepieniu sufitu i ściany .Kanapa 80cm od ściany Nic mi się nie zlewa....Efekty są super.Tym bardziej przy jego wysokości może być tylko lepiej😉

Także ...luzik😎

Gość

(Konto usunięte)

Co ty tutaj pierdzielisz…

Nic się nie będzie zlewało😂😂😂 Ciemnote to wciskaj synowi a nie tutaj na forum!!! Kolumny efektowe w narożnikach i tak samo Atmosy!!! Czyś ty na łeb upadł czy co? Co da 50 cm od ściany?! Ty chyba bujasz się w obłokach tym bardziej przy suficie 260/270 cm wysokości… odejmij średnio 100 cm od tej wysokości to daje 160/170 cm od miejsca odsłuchu za kanapą a nie jakieś durne 40 cm!!! Ogarnij się bo wiedzę masz ale na podstawie swojej niziutkiej saleczki

Przy konfiguracji 5.1.2 Atmos jest montowany na wysokości kolan i tak tutaj to powinno wyglądać! A nie jakieś 4 czy 6 atmosów górnej warstwy! 

To już bardziej bym polecał konfigurację pod Auro 9.1 i Atmos 5.1.4 na tej samej prze z tym że trochę inna konfiguracja ale dzięki niej odtworzy oba kodeki!!! A mieć dwa i osobiście porównywać to najlepsze co może być☺️

Panowie ale bez nerwów ja z ciekawośći pytałem o 6 górnych w teorii, sam pisałem że będzie to za blisko jak koledzy wyżej i to nie ma sensu.  Kanapę dam bliżej środka bo wywalę komodę 😉 i w tedy będe na spokojnie mierzył i zobaczymy czy będą 2 czy 4 atmosy, na pewno nie 6;) 

Jutro będę dzwonił za głośnikami. Jeśli chodzi o przewody to 1.5mm2 wystarczy do odcinków 8 metrów?

może ktoś z Was posiada Q Acoustics QI1110 i podzieli sie opinią?

Edytowane przez Patryk89_896