Skocz do zawartości
IGNORED

Czy membrany kolumn powinny mocno pracować?

Rekomendowane odpowiedzi

W filmikach na temat kolumn często pokazywane są zbliżenia membran. Membrany te bardzo ładnie na tych ujęciach pracują czyli mocno się wychylają.  Jak dla mnie bardzo mocno. I zastanawiam się czy Ci filmujący 9tak bardzo głośno puszczają muzykę żeby to pokazać na filmie i tylko po to, bo ładnie to wyglada? Bo u mnie żeby tak pracowały to szyby by chyba musiały wypaść.  A może mam za duże kolumny do pomieszczenia i nie mogę z nich wydobyć wszystkiego? Może powinno się mieć dużo mniejsze i dawać  dużo wyższe wzmocnienie? Czy to w ogóle ma wpływ na jakość odsłuchu? Małe głośniki i mocno pracujące membrany a duże, których drgań w ogóle nie widać?

To nie jest kwestja wielkosci przetwornikow i glosnosci. To kwesja ich zakresu pracy (przeznaczenia) i dopuszczlnego wychylenia (Xmax)

Taki JL 13 W7 ma maksymalne dopuszczalne wychylenie +/- 2“ (czyli w sumie 10cm!

Czym mocniej membrany kolumn pracują tym szybciej się zwraca ich zakup 🙃

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dokładnie to zależy od maksymalnego dopuszczalnego wychylenia i konstrukcji konkretnego przetwornika.

Są kolumny które tak naprawdę ledwo drgają A są takie przy których w niskich poziomach głośności membrana wizualnie już ciekawie pracuje. 

Jeśli byłeś tylko ciekaw no to już masz rozwiązanie 🙂

Nie szukałbym także rozwiązania na pytanie które są lepsze czy te które mocniej pracują czy te które nie.

Z tego co pamietam to praca zawieszenia membran głośników to efekt niepożądany, wprowadzający zniekształcenia. Czy to słychać? Ja nie słyszę, ale pewnie przy pomiarach by wyszło.

52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Dokładnie to zależy od maksymalnego dopuszczalnego wychylenia i konstrukcji konkretnego przetwornika.

Amen 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Z tego co pamietam to praca zawieszenia membran głośników to efekt niepożądany, wprowadzający zniekształcenia. Czy to słychać? Ja nie słyszę, ale pewnie przy pomiarach by wyszło.

A jak chcesz zrobic membrany bez zawieszenia?

Bardzo dobrze zaprojektowany głośnik wprowadzi mniej zniekształceń od głośnika taniego , który to przy większej amplitudzie , zawieszenie z membraną będzie latać jak " szmata " zniekształcając brzmienie .

5 godzin temu, xajas napisał:

To nie jest kwestja wielkosci przetwornikow i glosnosci.

A to nie jest tak, że głośnik mały musi się bardziej wychylić by wytworzyć taką samą falę jak głośnik duży? 

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

21 minut temu, xajas napisał:

Jest tak, ale ten maly moze byc do tego skonstruowany, a ten duzy nie

To wiem.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

• Redaktorzy
24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wyobraźcie sobie suba bez wychylenia 🙂

😉

Bez wychylenia jest każdy - po odłączeniu zasilania. 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy
34 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No tak. Mogłem się spodziewać takiej odpowiedzi. 

Zaskoczyło mnie jednak że od redakcji 😛

Redaktor to też człowiek.

Nakazałeś sobie wyobrazić, to sobie wyobraziłem. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, kangie napisał:

Redaktor to też człowiek.

Nakazałeś sobie wyobrazić, to sobie wyobraziłem. 😉

Nie, nie żarty wskazane 🙂

po prostu redaktorzy w tematyce audio przywykli to bycia ponurakami 😛

dobrze że to łamiesz. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wyobraźcie sobie suba bez wychylenia 🙂

Spoko!

sub się nie rusza tylko jego obudowa 😉

Audio trochę zjada własny ogon

Wąskie słupki, małe obudowy i głośniki, kosmiczne materiały i duże wychyły, do tego wszystkiego wzmacniacze o coraz większych mocach

u mnie 15’ cali celulozy, nie widać nawet ze drga, do tego 10w z czego używam pewnie ze 2-3

Dzisiaj rzucił mi się w oczy filmik jak Klipsch RP 280F gasi świeczkę ustawioną z 10 cm od membrany😆. Ciekawe czy to prawda czy ktoś pomógł🤫.

20 godzin temu, PorkOne napisał:

W zakresie wychylenia liniowego wszystko jest ok. Gorzej, gdy zmusi się głośnik do wychyłu wiekszego- wtedy pojawiają się zniekształcenia od zwiększonych oporów stawianych przez zawieszenie, wyjście cewki poza nabiegunniku, czy w końcu uderzenie karkasu o dno obwodu magnetycznego. 

18 godzin temu, xajas napisał:

Bez górnego, spoko. To już było u Pioneer'a:

Ukryta Zawartość

Ale nie będę się upierał, że miało to głębszy sens. 😁

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, koper712 napisał:

Dzisiaj rzucił mi się w oczy filmik jak Klipsch RP 280F gasi świeczkę ustawioną z 10 cm od membrany😆. Ciekawe czy to prawda czy ktoś pomógł🤫.

Są magicy co głosem kieliszki rozbijają

5 godzin temu, ASURA napisał:

Spoko!

sub się nie rusza tylko jego obudowa 😉

A mówi się że jak chodzi to nie dobrze.

No wszystkim nie dogodzisz.

W dniu 10.10.2023 o 19:25, xajas napisał:

Kilka lat temu byłem u kolesia w Belgii po dac, ma chyba układy ze sklepami, tony sprzętu i kilometry kabli u niego na sprzedaż są. Parę miesięcy później byłem na audio show w Eindhoven i spotykam kolesia. Okazuje się że razem z bratem stworzyli kolumny ilumnia i wystawiali się z nimi. Ceny sięgają chyba koło 20 tys euro a właśnie patentem są membrany bez zawieszenia . Proponuję zerknąć na ilumnia.be, grało to świetnie, mina mi zrzedła jak zobaczyłem ceny

W dniu 18.10.2023 o 20:46, Abajek napisał:

Drodzy forumowicze czy macie o czym pisac 

tyle jest powarznych rzeczy do pisania a wy piszecie takie bzdury

Tak naprawdę to już o wszystkim zostało napisane dawno.

Ostre to 5 czy 7 czy 10 000 mamy tu ile 10 czy 100 postów? Ale to wcale nie przeszkadza żeby nowy użytkownik założył kolejny.

Tak działają fora.

Muszą żyć.