Skocz do zawartości
IGNORED

Za mało basu pylony

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem nowym posiadaczem zestawu kolumn Pylon Pearl 27, wzmacniacz Onkyo TX-SR577. Po kilku dniach odsłuchu mam wrażenie, że bas jest nieco płaski. Czy jest jakaś możliwość sprawieniana aby ten bas był nieco głębszy i pełniejszy? 

https://www.audiostereo.pl/topic/165042-za-ma%C5%82o-basu-pylony/
  • Administratorzy
Teraz, gaajson napisał:

Cześć, jestem nowym posiadaczem zestawu kolumn Pylon Pearl 27, wzmacniacz Onkyo TX-SR577. Po kilku dniach odsłuchu mam wrażenie, że bas jest nieco płaski. Czy jest jakaś możliwość sprawieniana aby ten bas był nieco głębszy i pełniejszy? 

też tak miałem i tu kwestia poprawy u mnie to ustawienia w odpowiedni sposób. Poza tym słuch przyzwyczaja sie do takiego dźwięku i wydaje się że jest normalny. Gdy tylko posłuchałem innego zestawu okazało się właśnie to co napisałem. 

Ale może być też jednocześnie inny problem. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Teraz, Espectro napisał:

też tak miałem i tu kwestia poprawy u mnie to ustawienia w odpowiedni sposób. Poza tym słuch przyzwyczaja sie do takiego dźwięku i wydaje się że jest normalny. Gdy tylko posłuchałem innego zestawu okazało się właśnie to co napisałem. 

W odpowiedni sposób? Co masz na myśli? 

2 minuty temu, gaajson napisał:

może to być kwestia ustawienia kolumn w pomieszczeniu. Postaraj się poeksperymentować z ich ustawieniem (bliżej ściany, dalej ściany, lewo, prawo, etc..). Może również samo pomieszczenie nie pozwala uzyskać z nich więcej basu.  Miałeś okazję posłuchać Pearl 25? W porównaniu do 27 mają więcej basu.

• Administratorzy
4 minuty temu, gaajson napisał:

W odpowiedni sposób? Co masz na myśli? 

Akustyka pomieszczenia.

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

może to być kwestia ustawienia kolumn w pomieszczeniu. Postaraj się poeksperymentować z ich ustawieniem (bliżej ściany, dalej ściany, lewo, prawo, etc..). Może również samo pomieszczenie nie pozwala uzyskać z nich więcej basu.  Miałeś okazję posłuchać Pearl 25? W porównaniu do 27 mają więcej basu.

Dokładnie tak.

Ja miałęm tak, że będąc w pomieszczeniu odsłuchowym wydawało mi się że basu kompletnie nie ma, ale gdy wyszedłem to basu było aż za dużo i całe mieszkanie drżało. 

Jednocześnie zapraszam do konkursu gdzie do wygrania słuchawki. 

https://www.audiostereo.pl/konkurs/

7 minut temu, Espectro napisał:

Ustawienie jest takie, zdjęcie robione z kanapy. Pokój ok 25m. 

Nie miałem. Okazji słuchać Pearl 25. 

Co do wyjścia z pokoju to wtedy w o ogóle nie słyszę basu, a nie słyszę go mocniej. 

Na glosniczku Marshalla 50w było więcej pełniejszego basu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Administratorzy
1 minutę temu, gaajson napisał:

Ustawienie jest takie, zdjęcie robione z kanapy. Pokój ok 25m. 

na moje do przodu trochę bardziej i więcej miejsce potrzebują na bokach. 

a źródła coś zmieniają ? jakiś flak lub mp3 dobry ? jest lepiej ? tak aby omijać tv. To parszywej jakości dzięk niestety.

Spróbuj je na czas testu wystawić bardziej na pokój, trochę szerzej. Puść muzykę z basem i pochodź po pomieszczeniu, poszukaj, być może bas się gdzieś ulokował. Jeżeli tak jest to możesz spróbować przed kolumnami położyć np. kołdrę, koc...Zmienisz w ten sposób trochę akustykę i być może bas się pojawi. 

To nie jest wzmacniacz stereo i może ktoś coś pogrzebał w ustawieniach.

Coś odciął niżej, albo może jakiś kłopot z fazą wooferów, co też się zdarza.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Administratorzy

Poza tym to ten wzmak nie za słaby do tak mocnych kolumn ?

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

Spróbuj je na czas testu wystawić bardziej na pokój, trochę szerzej. Puść muzykę z basem i pochodź po pomieszczeniu, poszukaj, być może bas się gdzieś ulokował. Jeżeli tak jest to możesz spróbować przed kolumnami położyć np. kołdrę, koc...Zmienisz w ten sposób trochę akustykę i być może bas się pojawi. 

dokłądnie tak bym zrobił.

Teraz, audioburak napisał:

To nie jest wzmacniacz stereo i może ktoś coś pogrzebał w ustawieniach.

Coś odciął niżej, albo może jakiś kłopot z fazą wooferów, co też się zdarza.

fakt to też trop 

Pozostawiam w dobrych rękach. Powodzenia.

Zgadzam się z kolegami wyżej, na start reset ampli do ustawień fabrycznych i słuchanie w stereo direct, a także ustawienie kolumn i miejsca odsłuchu, trochę będzie przy tym zabawy pewnie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 minut temu, Espectro napisał:

na moje do przodu trochę bardziej i więcej miejsce potrzebują na bokach. 

a źródła coś zmieniają ? jakiś flak lub mp3 dobry ? jest lepiej ? tak aby omijać tv. To parszywej jakości dzięk niestety.

Jedyny sposób jaki dotychczas odtwarzalem muzykę to oryginalne płyty CD odtwarzanie przez o dvd pioneer widoczne na zdjęciu 

No właśnie. Jakie ustawienia na wzmacniaczu? Teraz jest stereo 

12 minut temu, Espectro napisał:

Poza tym to ten wzmak nie za słaby do tak mocnych kolumn ?

dokłądnie tak bym zrobił.

fakt to też trop 

Pozostawiam w dobrych rękach. Powodzenia.

Taki wzmacniacz dostałem 

na pewno sensowny wzmacniacz wydobędzie więcej z tych kolumn. Wypożycz coś na testy, albo najlepiej idź na odsłuch do salonu ze swoim ampli i porównasz na tych Pylonach. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Trzeba głębiej w ustawieniach - mogą być ustawienia frontów albo suba

uniemożliwiające odtwarzanie kolumn pełnym pasmem.

Bateryjką też można sprawdzić wychylenie wooferów ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może w nastawach Amplitunera masz small - małe kolumny - zamiast large  - duże kolumny .

Sprawdż też czy podłączyłeś kolumny zgodnie z fazą .

2 godziny temu, KALIBER napisał:

Może w nastawach Amplitunera masz small - małe kolumny - zamiast large  - duże kolumny .

Sprawdż też czy podłączyłeś kolumny zgodnie z fazą .

Lub miał fazę jak podłączał 🤣😁

Oczywiście winą może być twoja akustyka w to nie ingeruję bo to musisz zrobić sam i nabrać własnego doświadczenia.

Jednak z drugiej strony masz przeciętny amplituner kina domowego który akurat doskonale znam.

I on nie gra basowo. Tam będziesz musiał dobrze pobawić się equalizerem żeby nawet przy prawidłowym ustawieniu kolumn wyciągnąć z tych kolumn dolne rejestry

Niemniej autor pisze, że na "Marshallu 50 W" ( co to takiego ? ) było wyraźnie

więcej basu, więc pretensje uzasadnione ...

48 minut temu, audioburak napisał:

Niemniej autor pisze, że na "Marshallu 50 W" ( co to takiego ? ) było wyraźnie

więcej basu, więc pretensje uzasadnione ...

Marshall Actn, sprawdziłem i ma 40w zaledwie 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Bo to nie amplituner kina. 

Problem solved

Jak nie, to 7.1 😁

Problem rozwiązany, w ustawieniach wzmacniacza była zaznaczona opcja soobfower on, zmieniłem na off i dudni aż miło 

CBDU 😉 czyli - co było do udowodnienia.

Ciesz się muzyką z basem lepszym, niż z Marshalla 😉 ale dudnić nie powinno ...

Czyli jednak, miłego słuchania w takim razie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 minuty temu, audioburak napisał:

CBDU 😉 czyli - co było do udowodnienia.

Ciesz się muzyką z basem lepszym, niż z Marshalla 😉 ale dudnić nie powinno ...

Nie dudni, piękny głęboki bas, który rozchodzi się po całym pokoju 👍👍

I o to się rozchodzi 😉 - mam nadzieję, że reszta pasma też

trzymie dobry poziom ...

Godzinę temu, audioburak napisał:

I o to się rozchodzi 😉 - mam nadzieję, że reszta pasma też

trzymie dobry poziom ...

Tak, wysokie tony świetnie, środek odpowiedni 👍

Co nie zmienia faktu że jak sobie sprawdzisz inny wzmacniacz to zobaczysz jaki wtedy będziesz mieć satysfakcjonujący dźwięk.

Buty amplituner to prawdę mówiąc gra tak sobie

• Pokaż nowe odpowiedzi