Skocz do zawartości
IGNORED

PMC Twenty 24 co zamiast ?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Trudno to zweryfikowac, jak nie wiadomo, co wlasciwie mierzyles i jak mierzyles. Watpie, abys wykonal poprawny pomiar odpowiedzi glosnikow w polu swobodnym, a nie glosnikow  pomieszczeniu, bo to sa dwie, zupelnie inne rzeczy.

Robiłem pomiar dirac w miejscu odsłuchu 

Powiedz mi co mnie obchodzi inny rodzaj pomiaru skoro słucham z tego miejsca?

5 minut temu, meloV8 napisał:

Znieksztalcenia pasma przenoszenia. Niektore modele PMC maja potezne dziury w pasmie, ktorych powodem jest niewystarczajace ich tlumienie przez linie transmisyjna. W sumie to troche przykre, gdy firma z takim dorobkiem chwali sie wieloletnim doswiadczeniem, a wydaja na rynek totalne gnioty i to w kosmicznej cenie.  Chyba, ze to wybitnie precyzyjna robota, ksztaltowania dzwieku, ktory ma przyciagac ucho mniej wybrednych klientow, gdzie podbijanie gory pasma i dziury w pasmie przelomu wysokiego basu i niskiej srednicy beda dawac okreslone iluzje dzwiekowe.

Nie bede juz wspominal o stosowaniu przestarzalych glosnikow wysokotonowych za 150 zl w detalu, w kolumnach za kilkadziesiat tysiecy... 

Ale ja dalej pytam czym to się objawia przy odsłuchu?

Bo zgodzę się że 21 i 23 są nieudane.

Ale od 26 w górę. No może poza fact 8 co rusz przyciągają spora uwagę na audioshow 

I akurat w tych pomieszczeniach siedzę naprawdę długo bo sam chciałem nabyć wyższe modele.

I są to jedne z niewielu pomieszczeń gdzie nie słychać złych komentarzy. Ludzie tam siedzą i naprawdę słuchają muzyki dlatego prawdę mówiąc nie wiem o czym piszesz.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Robiłem pomiar dirac w miejscu odsłuchu 

Czyli zrobiles pomiar kolumn, plus odpowiedz pomieszczenia w jakims punkcie od zrodla dzwieku. To nie jest pomiar odpowiedzi glosnikow w polu swobodnym.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Powiedz mi co mnie obchodzi inny rodzaj pomiaru skoro słucham z tego miejsca?

A powiedz mi, co mnie obchodzi jakie kto ma pomieszczenie i jak w nim slucha sprzetu? Mnie interesuje, jakie parametry maja glosniki, ktore opuszczaja fabryke, a tych firma nawet nie podaje, dopiero potezne wady obnazaja niezalezne pomiary.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ja dalej pytam czym to się objawia przy odsłuchu?

Bo zgodzę się że 21 i 23 są nieudane.

Ale od 26 w górę. No może poza fact 8 co rusz przyciągają spora uwagę na audioshow 

Skoro masz mozliwosc prowadzenia aktywnej korekcji, to wprowadz korekcje odwrotna do problemow danej konstrukcji. Lub na poprawnie zaprojektowanych glosnikach wprowadz korekcje odpowiadajaca konkretnego modelu PMC.

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I akurat w tych pomieszczeniach siedzę naprawdę długo bo sam chciałem nabyć wyższe modele.

I są to jedne z niewielu pomieszczeń gdzie nie słychać złych komentarzy. Ludzie tam siedzą i naprawdę słuchają muzyki dlatego prawdę mówiąc nie wiem o czym piszesz.

Ludzie slysza roznie, dlatego jednemu nie przeszadza podbita gora w prawie kazdym PMC, a drugi bedzie musial ich sluchac z wata w uszach.

Ja jedynie zwracam uwage na obiektywne fakty, dotyczace danej konstrukcji. Zadna pozytywna recenzja, czy, co gorsza opinia z odsluchu na AVS nie zaciera realnych problemow, jakie tycza sie konkretnej konstrukcji.

Dla mnie te glosniki nie sa warte pieniedzy, jakie producent zyczy sobie za nie placic, nawet gdyby nie posiadaly oczywistych bledow konstrukcyjnych.

Czyli zrobiles pomiar kolumn, plus odpowiedz pomieszczenia w jakims punkcie od zrodla dzwieku. To nie jest pomiar odpowiedzi glosnikow w polu swobodnym

Czyli ja robiłem prawidłowy bo tak słucham 🙂

powiedz mi, co mnie obchodzi jakie kto ma pomieszczenie i jak w nim slucha sprzetu? Mnie interesuje, jakie parametry maja glosniki, ktore opuszczaja fabryke, a tych firma nawet nie podaje, dopiero potezne wady obnazaja niezalezne pomiary.

No a jak my tych wad nie mamy?

6 minut temu, meloV8 napisał:

Skoro masz mozliwosc prowadzenia aktywnej korekcji, to wprowadz korekcje odwrotna do problemow danej konstrukcji. Lub na poprawnie zaprojektowanych glosnikach wprowadz korekcje odpowiadajaca konkretnego modelu PMC.

Nie wprowadzałem jej. Bo badaniu okazało się że krzywa jest prosta i schodzi według założeń więc dirac nie został uruchomiony.

6 minut temu, meloV8 napisał:

Ludzie slysza roznie, dlatego jednemu nie przeszadza podbita gora w prawie kazdym PMC, a drugi bedzie musial ich sluchac z wata w uszach.

Ja jedynie zwracam uwage na obiektywne fakty, dotyczace danej konstrukcji. Zadna pozytywna recenzja, czy, co gorsza opinia z odsluchu na AVS nie zaciera realnych problemow, jakie tycza sie konkretnej konstrukcji.

Dla mnie te glosniki nie sa warte pieniedzy, jakie producent zyczy sobie za nie placic, nawet gdyby nie posiadaly oczywistych bledow konstrukcyjnych

Dla mnie są. Bo nie analizuje pasma tylko słucham. I widzę oo reakcjach ludzi ze do póki robią to samo to są zachwyceni 

Do odsłuchu jeszcze jedną markę bym dorzucił, zupełnie inne granie ale też fajne Gato fm 50 i z podobnym charakterem Phonar Veritas p9 next. Mi phonary się nie podobały z wyglądu, ale brzmienie bardzo ciekawe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, meloV8 napisał:

W sumie to troche przykre, gdy firma z takim dorobkiem chwali sie wieloletnim doswiadczeniem, a wydaja na rynek totalne gnioty i to w kosmicznej cenie.  Chyba, ze to wybitnie precyzyjna robota, ksztaltowania dzwieku, ktory ma przyciagac ucho mniej wybrednych klientow, gdzie podbijanie gory pasma i dziury w pasmie przelomu wysokiego basu i niskiej srednicy beda dawac okreslone iluzje dzwiekowe.

No cóż dla mnie i dla wielu tysięcy klientów, którzy są gotowi płacić za te gnioty kosmiczne ceny wykresy nie grają. Co ciekawe firma istnieje od 25 lat więc całkiem skutecznie wciska ten swój kit bo każda kolejna generacja kolumn jest znacznie droższa od poprzedniej. Może zadzwoń do nich, uświadom ich co robią i spróbuj to powstrzymać. 😆 Oczywiście to to żart. 

4 godziny temu, meloV8 napisał:

Nie bede juz wspominal o stosowaniu przestarzalych glosnikow wysokotonowych za 150 zl w detalu, w kolumnach za kilkadziesiat tysiecy... 

No właśnie. To jest fenomen. Montują przetworniki za 150 zł i potrafią zbudować kolumny, za które klienci są gotowi zapłacić równowartość samochodu. Oczywiście są i tacy, którzy sięgają po drogie głośniki opakowując je w wyszukane obudowy, dodają legendę o jakości, szlachetnych materiałach, liniowej charakterystyce i du....a. 😕   

Ten tani wysokotonowy Seas w kolumnach za 33 tyś jest jawną kpiną i kantowaniem ludzi. Z kolei dziury i górki w paśmie o których pisze branża jeszcze bardziej mnie dystansuje do tego producenta.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

30 minut temu, dlmtb napisał:

No cóż dla mnie i dla wielu tysięcy klientów, którzy są gotowi płacić za te gnioty kosmiczne ceny wykresy nie grają. Co ciekawe firma istnieje od 25 lat więc całkiem skutecznie wciska ten swój kit bo każda kolejna generacja kolumn jest znacznie droższa od poprzedniej. Może zadzwoń do nich, uświadom ich co robią i spróbuj to powstrzymać. 😆 Oczywiście to to żart. 

No właśnie. To jest fenomen. Montują przetworniki za 150 zł i potrafią zbudować kolumny, za które klienci są gotowi zapłacić równowartość samochodu. Oczywiście są i tacy, którzy sięgają po drogie głośniki opakowując je w wyszukane obudowy, dodają legendę o jakości, szlachetnych materiałach, liniowej charakterystyce i du....a. 😕   

Nawet w świecie proaudio PMC ma swoich wyznawców jak i krytyków, co jest rzecza zupełnie normalna. Rynek jest bardzo duży i kazda marka ma swoich klientów. Tonsil nadal sprzedaje Altusy więc klienci nie mogą się mylić. 

Smuci jedynie fakt, że konstruktywna krytyka i obiektywne fakty przysłania się wyłącznie subiektywna ocena, która nie wnosi właściwej wartości, ponieważ opinia w stylu "dla mnie gra super, mimo, że pomiary wskazują poważne problemy" niewiele znaczy. 

Kiedyś produkty PMC były dla mnie inspiracją do własnej pracy. To był czas analizy, kopiowania, porównywania. Były też pytania do producenta o pewne detale konstrukcyjne ale pozostały bez odpowiedzi. Dzisiaj, po kilkunastu latach pracy nad różnymi, własnymi prototypami kolumn z linią transymisyjna, widuje w nowych produktach PMC rozwiązania, które sam dawniej stosowalem. Dlatego patrząc na pomiary tych kolumn mam pewność, że projektują je ludzie tacy sami jak inni, nie zadni magicy, wręcz przeciwnie. Czasami ma się wrażenie, że cześć produktów zaprojektowali totalni amatorzy, aby nie powiedzieć partacze, bo wiele kolumn ze świata DIY bije nie jedne PMC na głowę. Serio. 

Edytowane przez meloV8
9 minut temu, meloV8 napisał:

Smuci jedynie fakt, że konstruktywna krytyka i obiektywne fakty przysłania się wyłącznie subiektywna ocena, która nie właściwej wartości, ponieważ opinia w stylu "dla mnie gra super, mimo, że pomiary wskazują poważne problemy. 

No właśnie subiektywna ocena to klucz. Gdyby wszyscy mieli identyczny gust to przecież wystarczyło by opracować idealne rozwiązanie, udostępnić schematy, rysunki i parametry a następnie każda firma powielała by je i tylko doklejała swoją metkę. 

1 minutę temu, dlmtb napisał:

No właśnie subiektywna ocena to klucz. Gdyby wszyscy mieli identyczny gust to przecież wystarczyło by opracować idealne rozwiązanie, udostępnić schematy, rysunki i parametry a następnie każda firma powielała by je i tylko doklejała swoją metkę. 

Mówisz? Czyli jednak klienci na Altusy wiedzą, co dobre. 

Na różny gust wpływ ma bardzo wiele rzeczy, które ulegają zmianie w pewnym zakresie czasu. Gust kształtuje się bazując na doświadczeniu i wiedzy. Od Ciebie zależy jak Twój gust wygląda dzisiaj, a jaki będzie jutro. Lubisz brzmienie głośników, które wprowadzają znaczne zniekształcenia? Ok, na dzisiaj może tak, ale w przyszłości może być inaczej, lepiej, czego Ci szczerze życzę. 

To może po tej krytyce jakaś propozycja konkretnych kolumn do posłuchania, które dobrze wypadają w pomiarach i odsłuchach. Kilka rozwiązań DIY słuchałem, jedne lepsze inne tragiczne, ale przed decyzją trzeba sobie zadać pytanie czy to na pewno będą kolumny do końca życia. Wypracowanie marki tez kosztuje i nie zdobywa się tego zazwyczaj jednym produktem.

A te kolumny DIY, które dobrze grały (oczywiście w mojej opinii) wcale tanie nie były.

Tak się czasem zastanawiam przy takich autorytatywnych opiniach o jakości dźwięku na podstawie nierównych ch-k amplitudowych na wykresach czy osoby je wypowiadające słyszały jak grają takie kolumny np. z korekcją DSP takich nierówności (co zresztą jest niemożliwe bez utraty jakości w przypadku dołków).
Skąd to przekonanie, że ucho ludzkie, które jest dość kiepskim analizatorem Fouriera odbiera jako istotne pogorszenie jakości audio jakieś dość wąskopasmowe nierówności częstotliwościowe ? Auto korekta, hm ... raczej nie ucho dokładniej mózg 😉    

Edytowane przez PawelP

Chyba, że masz obok głośniki nastawione na wierne odtworzenie typu KEF  czy ATC itp. to wtedy nawet ludzkie ucho wyraźnie usłyszy, gdzie PMC gra jak im się podoba co nie znaczy, że nie mogą dawać przyjemności. Mnie tam się ich granie zwyczajnie podoba nawet jak wyraźnie słyszę to rozjaśnienie i brak spójności.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Panowie kto z was słuchał PMC 5.26? Bo chyba wszyscy tak ogólnie piszą o pmc, a tu rozmawiamy o konkretnym modelu.

Przy ich cenie ( 50kzł ) warto zapytać w dziale Hi End. 

W UK na tą  chwilę  można kupić używane  facet 12 za polowe ceny nowych 25,26

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Ukryta Zawartość

Dobra cena 🙂

Ukryta Zawartość

A to znalazłem dzisiaj. Recka i laboratorium PMC Fact 8 na Stereophile. I nawet bardzo wysokie i drogie modele PMC grają tak jak najtańsze czyli dziura na wyższym basie i niższej średnicy i podbicie na najwyższej oktawie. Czy to tanie PMC Prodigy czy drogie Fact 8 mierzą się bardzo podobnie i każdy słyszy w ich brzmieniu ten sam charakter. Wygląda na to, że p. Kisiel bardzo dobrze wypunktował wady konstrukcji ATL. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_2023-10-14-14-45-52-72_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2023-10-14-14-45-18-73_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.10.2023 o 21:25, Tal napisał:

Ten tani wysokotonowy Seas w kolumnach za 33 tyś jest jawną kpiną i kantowaniem ludzi. Z kolei dziury i górki w paśmie o których pisze branża jeszcze bardziej mnie dystansuje do tego producenta.

Nie. Dlatego że ludzie to widzą i świadomie wybierają. Nikt ich nie oszukuje.

W dniu 13.10.2023 o 15:28, RobG1974 napisał:

Panowie kto z was słuchał PMC 5.26? Bo chyba wszyscy tak ogólnie piszą o pmc, a tu rozmawiamy o konkretnym modelu.

Ja

W dniu 14.10.2023 o 09:30, Ronaldo9 napisał:

Ukryta Zawartość

Te są bardzo udane też.

22 godziny temu, Adam 38 napisał:

A to znalazłem dzisiaj. Recka i laboratorium PMC Fact 8 na Stereophile. I nawet bardzo wysokie i drogie modele PMC grają tak jak najtańsze czyli dziura na wyższym basie i niższej średnicy i podbicie na najwyższej oktawie. Czy to tanie PMC Prodigy czy drogie Fact 8 mierzą się bardzo podobnie i każdy słyszy w ich brzmieniu ten sam charakter. Wygląda na to, że p. Kisiel bardzo dobrze wypunktował wady konstrukcji ATL. 

Screenshot_2023-10-14-14-49-48-41_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2023-10-14-14-45-52-72_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2023-10-14-14-45-18-73_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

8ki z kolei ja oceniam niżej niż twenty 26

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dziękuję wszystkim za propozycje i poświęcony czas. Temat zamykam a PMC Twenty 24 zostały zastąpione przez PMC Twenty 5 26. Według mnie to był najlepszy wybór bo właśnie charakter brzmienia PMC bardzo mi odpowiada.

• Pokaż nowe odpowiedzi