Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

Memento.Dzieło absolutne.W tym wydaniu miażdży bezlitośnie.Stary chłop ze mnie a znowu wzruszenie ściska gardło.

Ps.Chyba dobrze, że nie ma bonusów, jest czas żeby ochłonąć.

W dniu 1.11.2024 o 16:54, monia-leszek napisał:

Moja opinia taka sama !!!!

Zainspirowany kupiłem m/innymi to wydanie,płyta da śię słuchać pomimo upływu ponad 35 lat,wokal Zdzisławy Sośnickiej to klasa niedostępna dla większości obecnych tzw. gwiazd a "Powiedz mi panie" to prawdziwa perełka.

Zaczyna kusić zakup odtwarzacza SACD.

Edytowane przez fan64

Ewa Demarczyk już zakupiona ! Wrażenia rewelacyjne. ! Brzmienie dotąd suche i płaskie nabrało barwy, plastyczności, głębi . Słychać każdy niuans i detal . Wreszcie ta muzyka zabrzmiała .

Podzielam pozytywną opinię o płycie Ewy Demarczyk. Generalnie,  dźwięk odbieram subiektywnie jako nieco bardziej gęsty, delikatnie ocieplony. To tylko pomaga w odbiorze tej frapującej wciąż, mimo upływu lat, muzyki o niewiarygodnym ładunku dramatyzmu i emocji. Sztuka przez wielkie S. 

I jeszcze dorzucę ,że byłem na koncercie Ewy Demarczyk . I nigdy tego nie zapomnę .

35 minut temu, obcymars napisał:

Jest jeszcze ta promocja 3 za dwie w empiku?

Mi nie nalicza

Promocja była do 30 listopada.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Prośba do Wojciecha, założyciela wątku, co byśmy mogli tutaj opisywać nasze wrażenia na temat serii MTJotu.

W dniu 4.12.2024 o 20:16, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nie ma sprawy .

Odnośnie MTJ: ciekawe jakie i czy nowe mastery będą zawierały te nowe wydania sacd MTJ, dla warstwy sacd pewnie zrobią nowe mastery, choć pieron wie, ale bardziej interesuje mnie warstwa zwykła cd , jaki będzie zawierała master, bo mam dotychczasowe wydania wszystkich płyt MTJ na cd, które mają wydać na sacd hybrydowe, ale te zwykłe cd to słabiutkie wydania, słabe DR, dynamika zmasakrowana w stosunku do oryginalnych wydań z epoki, cyfrowe, wszystko ryczy wyciągnięte do góry. Ciekawe jak wydadzą te nowe wznowienia? bo jak tylko wydadzą te same mastery co zwykłe wydania cd, to szkoda zachodu i kupować.

7 godzin temu, KECCAJ napisał:

mam dotychczasowe wydania wszystkich płyt MTJ na cd, które mają wydać na sacd hybrydowe, ale te zwykłe cd to słabiutkie wydania, słabe DR, dynamika zmasakrowana w stosunku do oryginalnych wydań z epoki, cyfrowe, wszystko ryczy wyciągnięte do góry

Składanka "Mech" (CD10824) nie ryczy.

2 płytowa "Nowa Aleksandria" (CD90241) też nie ryczy.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ale pogieło ich z ceną 54,99 zł !!!

Do tego te płyty są wymienione na pudełku "czerwonym".

Edytowane przez payong
W dniu 6.12.2024 o 15:27, KECCAJ napisał:

Odnośnie MTJ: ciekawe jakie i czy nowe mastery będą zawierały te nowe wydania sacd MTJ, dla warstwy sacd pewnie zrobią nowe mastery, choć pieron wie, ale bardziej interesuje mnie warstwa zwykła cd , jaki będzie zawierała master, bo mam dotychczasowe wydania wszystkich płyt MTJ na cd, które mają wydać na sacd hybrydowe, ale te zwykłe cd to słabiutkie wydania, słabe DR, dynamika zmasakrowana w stosunku do oryginalnych wydań z epoki, cyfrowe, wszystko ryczy wyciągnięte do góry. Ciekawe jak wydadzą te nowe wznowienia? bo jak tylko wydadzą te same mastery co zwykłe wydania cd, to szkoda zachodu i kupować.

Z winyla zrobią SACD? To byłaby porażka, bo nieufnie ich reedycje traktuję.

Dotychczasowe bywają suche, czyli bez basu, wybrzmień i takich tam zbędnych niuansów. Z radia to lepiej brzmi.

Mnie to najbardziej przedsprzedaż na Perfect ze stadionowego koncertu z 1 kwietnia 1987 roku obchodzi. Może i mnie tam gdzieś w tłumie słychać?

Jak znajdę czas, to odpalę też zjechane winyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie no, robienie SACD z winyli jak to często bywało z wcześniejszymi reedycjami MTJ na CD nie wchodzi w grę. Bez przesady. Sądzę, że za te nowe remastery również odpowiada pan Damian Lipiński, tak jak za reedycje PN. Dlaczego tak sądzę…?

”W międzyczasie dotarłem do MTJ, znanej polskiej wytwórni, z miłymi ludźmi itd. Firma ta ma w swoim posiadaniu potężne archiwum: całe archiwum Pronitu na taśmach, brakuje dosłownie pojedynczych sztuk, dużą część archiwum Tonpressu itd. Wtedy właśnie zacząłem pracować z taśmami. Wyszło wtedy mnóstwo wznowień polskiej muzyki popularnej, na których nauczyłem się, jak z tym wszystkim sobie radzić. To był cały katalog Lady Pank, przez moje ręce przeszły wszystkie taśmy Perfectu, Obywatela GC, IRY, potem Siekiera itp. 

To było ze dwanaście lat temu. Ta współpraca nie zanikła, nie skończyła się, ale problemem jest brak pomysłu na dalszą eksploatację katalogu z jednej strony, a z drugiej problemy z tzw. clearowaniem praw autorskich. Bo posiadać taśmy to jedno, a móc wydać zawartą na nich muzykę – drugie. Część tego archiwum zostało bowiem kupione bez praw wydawniczych. Efekt jest taki, że od dwóch lat nie wyszła żadna płyta z back catalogu. Od strony dźwiękowej niemal wszystkie płyty z archiwum, z minimalnymi wyjątkami, zostały przeze mnie przygotowane do wydania.

I dźwiękowo wyszło to, moim zdaniem, bardzo fajnie. Miałem te wszystkie taśmy w rękach i możliwość pracy z nimi to była genialna rzecz. Zdarzają się oczywiście świetne płyty o słabym brzmieniu – właśnie IRA taka jest. To bardzo zły dźwięk. Płyta nagrana została w prywatnym studiu CCS Studio Warszawa , w którym zapięto mocne kompresory przy nagraniu, przy miksie, a potem jeszcze na masterze. W podobnym stylu została zarejestrowana (też w prywatnym System Studio) , płyta Bajmu Martwa woda. Wynik jest taki, że oryginalne płyty winylowe z tymi nagraniami mają dynamikę na poziomie 7-8 dB, a to bardzo słabo. To był czas gdy pojawiały się nieliczne „prywatne” inicjatywy, zazwyczaj gorsze od swoich „państwowych” odpowiedników.”

Zródło: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

W dniu 9.12.2024 o 10:15, xetras napisał:

Mnie to najbardziej przedsprzedaż na Perfect ze stadionowego koncertu z 1 kwietnia 1987 roku obchodzi. Może i mnie tam gdzieś w tłumie słychać?

Mnie to tam na pewno słychać bo byłem 🙂 ale to nie był koncert na stadionie tylko w hali OLIVIA.

Otworzyłem właśnie i słucham Janerki. Potwierdzam wcześniejsze opinie. Prawdopodobnie najlepiej zrealizowana płyta w serii. Bardzo dobrze prowadzony bas, dobra scena. Brak charakterystycznego dla remasterów hałasu i łomotu. Podoba się! 🙂

Z pewnością bardzo duże znaczenie ma czas nagrania płyty.

Znam z autopsji czasy wcześniej wydawanych płyt z serii i nie dziwi mnie ich kiepska jakość. Toż to była tragedia jak i gdzie nagrywano płyty, ale sprzedawały się świetnie, więc... . 

Płytę Janerki polecam wszystkim! Miałem onegdaj przyjemność poznać człowieka, bardzo sympatyczny gość!

16 godzin temu, kosbor napisał:

Znam z autopsji czasy wcześniej wydawanych płyt z serii i nie dziwi mnie ich kiepska jakość. Toż to była tragedia jak i gdzie nagrywano płyty, ale sprzedawały się świetnie, więc... . 

Co więc?

Anawa miażdży klasę D!

🙂

tzn. bas elektryczny, kontrabas, wiolonczela dają sporo energii, przy ustawieniu normalnego poziom głośności wokalu Grechuty.

Dają i wymagają.

Te "wcześniejsze" nie zawsze są kiepskie jakościowo. Kameralne to rewelacja.

10 minut temu, xetras napisał:

Anawa miażdży klasę D!

Czy literka D oznacza, że winyle ANAWY z epoki miażdżą zapis cyfrowy czy też wzmacniacze klasy D nie dają rady poprawnie odtworzyć muzykę ANAWY? 🙂

Staromodne nagrania np. organów albo pogłosu w popowych piosenkach (epoka Cata Stevensa) to ciężkie wyzwanie dla wzmacniaczy klasy D. Nie wiem czemu ale nie brzmią. Podobnie z tymi basami w reedycji "Anawy". Zdziwiła mnie ogromnie ta płyta (na korzyść), bo znane od lat przeboje np. z radio zagrzmiały mocnym basem, kiedy nieco pogłosiłem.   

Jestem pełen szacunku dla technicznej skrupulatności p. Damiana Lipińskiego oraz wydawcy serii.

Edytowane przez xetras

22 godziny temu, xetras napisał:

Staromodne nagrania np. organów albo pogłosu w popowych piosenkach (epoka Cata Stevensa) to ciężkie wyzwanie dla wzmacniaczy klasy D. Nie wiem czemu ale nie brzmią. Podobnie z tymi basami w reedycji "Anawy". Zdziwiła mnie ogromnie ta płyta (na korzyść), bo znane od lat przeboje np. z radio zagrzmiały mocnym basem, kiedy nieco pogłosiłem.   

Jestem pełen szacunku dla technicznej skrupulatności p. Damiana Lipińskiego oraz wydawcy serii.

Zgadza się, ja z Grechutą na SACD mam taki wzlot ale w tamtych latach nagrywali artyści, którzy mieli świetny słuch muzyczny , inaczej nagrywano w studio

Ciekawi mnie czemu seria nie jest w pudełkach SACD?

Wczoraj odebrałem  wydania MTJ : Siekiera , Perfect Unu , Bielizna , Michał Bajor.

Jak na razie odpakowałem Siekierę i jest miła niespodzianka , obawiałem się byle jakiej wkładki i opakowania .

Pudełka są w z twardego plastiku z zaokrąglonymi narożnikami ,wkładka zawiera ciekawe wypowiedzi członków zespołu  . Brzmienie w wersji SACD (tylko tej słuchałem)  jest  bardzo dobre ,dynamiczne  i selektywne choć trzeba pamiętać że to pyta w sumie punk-rockowo nowo-falowa nagrana w latach osiemdziesiątych. Szkoda że nie mam porównania do wcześniejszych wydań.

Edytowane przez andrzejzet

Ciekawe, czy w przypadku Unu będą zamienione kanały, tak jak w wydaniu cd z 2017r, gdzie remastering również popełnił p.Damian Lipiński. Na stronie Empiku w opiniach jeden kupujący podał, że to wydanie hybrydowe sacd MTJ ma odwrócone kanały. Pewnie zawiera to jest ten sam remastering z 2017r.

Pan Ziutek napisał, że stereofonia jest prawidłowa a Pan Konrad, że nie jest. Komu wierzyć, gdzie ma być ta gitara, której pisze Pan Ziutek?

Edytowane przez payong

Winyl wydanie z epoki "Co za hałas.. " gitara prowadząca w lewym, solowa w prawym kanale. Wydanie CD z MTJ 2003r. kanały zamienione. Wersja z Tidal kanały jak w wydaniu CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi