Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  92 członków  ·  Regulamin

Meze Audio Klub
IGNORED

Wygraj słuchawki Meze 109 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Jakość dźwięku to dla mnie nie tylko brzmienie, ale podróż w głąb muzyki. Żyjemy w świecie, w którym otaczają nas różne dźwięki, ale dopiero gdy zanurzymy się w czystym, nieskazitelnym dźwięku, doświadczamy prawdziwej esencji muzyki. Wyraźne basy, krystaliczne wysokie tony i pełna paleta dźwięków środkowych sprawiają, że każda nuta, każde brzmienie instrumentu staje się nam bliskie, niemalże dotykalne.

Ważne jest, aby muzyka była nie tylko słyszalna, ale również czuwalna. W dobie cyfrowej muzyki, gdzie skompresowane pliki tracą wiele swojego pierwotnego uroku, prawdziwa jakość dźwięku staje się luksusem, którym każdy audiofil chce się cieszyć.

Dlaczego to właśnie ja powinienem wygrać te słuchawki Meze? Bo dla mnie muzyka to nie tło, to pasja. To sposób, w jaki łączę się ze światem i ludźmi wokół. Wygrane słuchawki pozwolą mi osiągnąć jeszcze głębszy poziom tej więzi, poprzez bardziej autentyczne doznania dźwiękowe. Chcę odkrywać każdą warstwę, każdy detal, który twórcy chcieli przekazać w swoich utworach. Te słuchawki pomogą mi w tej podróży, dając możliwość doświadczenia muzyki w sposób, którego nigdy wcześniej nie zaznałem. Chcę dzielić się tą pasją z innymi, inspirować ich do głębszego odkrywania świata dźwięków i pomóc zrozumieć, dlaczego jakość ma znaczenie. Wierzę, że dzięki tym słuchawkom będę mógł to robić jeszcze skuteczniej.

Muzyka to dodatkowa pewna droga, dodatkowa porcja tlenu, którego potrzebuję aby wyłączyć się z ponurego dnia i przeniesienie się w świat hipnozy. Porównam to do czytania świetnej książki z tą różnicą, że tu "czytają" uszy a ilość szczegółów, fantazja i wyobraźnia zbudowana jest przez odpowiedni sprzęt. To zależy oczywiście od pewniej wrażliwości słuchacza ale także od perfekcyjnej jakości sprzętu. Jeśli słuchając jazzu słyszysz jak saksofonista łapie powietrze zanim dmuchnie w ustnik - to już jest dobrze - ale jak jeszcze wejdziesz na poziom wyżej, poczujesz klimat baru, przyciemnionego światła i zapachu papierosów a przy tym na ciele poczujesz ciarki to znaczy, że to jest to.

I to właśnie jest dla mnie jakość muzyki.

Jestem zwolennikiem głośnego "pokojowego" grania nigdy nie próbowałem wejść na level detaliczności słuchawkowej ale pomału się ku niego skłaniam - ten kto ma małe dzieci zrozumie. Planowałem w przyszłości zakupić dobrej jakości słuchawki po okazyjnej cenie ale nie sądziłem, że okazja przyjdzie do mnie sama w postaci tego konkursu. Oby więcej takich inicjatyw.

Jakość zawsze ma znaczenie.... zła jakość muzyki potrafi ją zniekształcić, oszpecić, w następstwie czego muzyka stworzona przez  artystę przyniesie  odwrotny skutek od zamierzonego czyli zamiast "koić i sprawiać przyjemność"...spowoduje ...cierpienie...

Jakość dźwięku ma pierwszorzędne znaczenie w momencie gdy słucham muzyki w domowym zaciszu w wygodnym fotelu. Czyste, przyjemne dźwięki niczym żywo wyjęte z instrumentów są dla mnie jak prysznic po upalnym dniu. Pozwalają realniej spojrzeć na „Muzykę” - ów niedościgniony wzór, który kryje się za niedoskonałością sprzętu. Dlatego co roku jeżdżę na AVS i upajam się dźwiękiem. Przyjemnie byłoby zabrać kawałek tej przyjemności ze sobą do domu. 
Pozdrawiam, Tomek

IMG_0522.jpeg

"Jakie znaczenie ma dla Ciebie jakość dzwięku podczas słuchania muzyki, i czy / dlaczego uważasz, że to jest ważne ?
Dlaczego to właśnie Ty powinieneś wygrac nagrodę oraz w jaki sposób pomoże Ci to dalej rozwijać swoją pasję i doznania z dziedziny audio?"

Jakość dźwięku ma dla mnie bardzo duże znaczenie, równie duże jak sam repertuar. Na co dzień słucham muzyki która spełnia 2 warunki: pasuje w mój gust muzyczny, i jest nagrana w wysokiej jakości, najlepiej w charakterystyce z lekko podbitym sub-basem i gładką, błyszczącą górą w zakresie 10-20kHz (tzw powietrze).

Jeśli chodzi o słuchawki, to moją pierwszą bardziej referencyjną parą były Sennheiser HD600, które kupiłem w 2016 roku (jeszcze tę wersję marmurkową - mam do niej sentyment a słuchawki w 100% warte pieniędzy). Od tego czasu, odkryłem na nowo większość nagrań których słuchałem wcześniej, jednym słowem przeskok jakościowy był ogromny. Wcześniej kupowałem słuchawki do 300zł (np. Audio-Technica ATH-T500) i choć sądziłem że jest "ok" to często słuchając muzyki łapałem się na przeglądaniu w internecie droższych słuchawek 🙂 .

Jakość dźwięku jest dla mnie ważna, ponieważ nie potrafię nie zwracać na to uwagi, po prostu ona bezpośrednio wpływa na jakość odbioru, a co za tym idzie przyjemność ze słuchania muzyki. Lubię dźwięk na żywo, a jakościowe słuchawki, czy głośniki, bardzo przybliżają doświadczenie muzyki do właśnie tego co słyszymy w oryginale - na koncercie.

Myślę że to ja powinienem wygrać nagrodę, ponieważ jestem ogromnym fanem słuchawek, jest to moje największe hobby które jest ze mną od ok. 13 roku życia, a na co dzień niestety w rozwijaniu hobby hamują mnie kwestie finansowe (mam 22 lata i jestem studentem 🙂 ). Gdyby udało mi się wygrać Meze 109 Pro, o których sporo słyszałem dobrego i które niewątpliwie bardzo mnie ciekawią z powodów sonicznych (słuchawki dynamiczne z ostatnich lat przeszły ogromny postęp w stosunku do XX wieku, najlepszy przykład - Flagowe z 1997r. Sennheiser HD600 kontra HD800 z 2008r, lub Focal Utopia (premiera coś koło 2016r.)) Moim zdaniem przepaść ogromna.
Meze 109 Pro byłyby moimi pierwszymi słuchawkami tego producenta i prawdopodobnie najlepszymi dynamikami jakie bym miał. Poznanie słuchawek różnych producentów ("szkół") pozwala odkrywać nowe niuanse w muzyce, a inne słuchawki to przede wszystkim kompletnie inny odbiór wielu nagrań, z naciskiem na inną atmosferę, czasami podkreślające emocjonalność nagrań. Na co dzień słucham głównie rocka i punka, a tam autorom często chodzi również o pokazanie w muzyce odpowiedniego przesłania. Nowa szkoła grania pozwala zdobyć dużo lepsze rozeznanie, jak muzyka może brzmieć i na pewno nakierowuje na to, jakie słuchawki będą interesować mnie w przyszłości. Poza tym przez miesiąc byłbym najszczęśliwszym człowiekiem na świecie 🙂  

"Jakie znaczenie ma dla mnie jakość dźwięku?"

He ..

Ostatnio jechałem po nowe kolumny głośnikowe 300 km gdzie na miejscu okazało się, że kolumny nie wejdą mi do samochodu i musiałem przewozić je pojedynczo 

"Czy uważasz, że jakość dźwięku jest ważna?"

Dźwięk jest tak samo ważny jak obraz.

Dawno temu gdy kupowałem telewizor kupiłem plazmę Pioneera 5090 Kuro bo był to na ten czas jedyny telewizor z prawdziwą czernią.

Taka schiza.

"Dlaczego to właśnie Ty powinieneś wygrać nagrodę oraz w jaki sposób pomoże Ci to dalej rozwijać swoją pasję i doznania z dziedziny audio?"

Dlaczego ja to nie wiem, może dlatego, że raczej nie mam szczęścia w konkursach.

Kiedyś pod Stadionem X Lecia w Warszawie stałem cały dzień bo sprzedawali z ciężarówki wolkmeny kat III. Trzeszczał okrutnie, baterie paluszki wytrzymywały tylko 1h grania. Wtedy zrozumiałem jak ważna jest jakość.

Pozdrawiam 

Dźwięki otaczają Nas już od narodzin a nawet wcześniej. Dźwięki towarzyszą człowiekowi od zawsze tak, jak muzyka. Jakość muzyki jak również percepcja słuchu to nieodzowny element ludzkiego życia. Muzyka nie powinna męczyć podczas słuchania, powinna sprawiać radość i wyzwalać jak najlepsze emocje, dlatego sama jakość ma ogromne znaczenie podczas odsłuchu na słuchawkach. Muzyka często towarzyszy nam w podróżach, w drodze do pracy jak również przy relaksowaniu się po pracy lub innych zajęciach dlatego powinna być odtworzona jak najbardziej wiernie oraz naturalnie. Często korzystamy z słuchawek, czy to nausznych czy dokanałowych i to one powinny sprawić, by słuchanie muzyki było przyjemne i relaksujące. Posiadając słuchawki Meze 109 Pro, mógłbym odkrywać muzykę na nowo. 

Jakość otaczających mnie dźwięków jest dla mnie ważna, odkąd bardzo jasno uświadomiłam sobie ich wpływ na mój system nerwowy.

Muzyka przenosi emocje twórcy. Potrafi pokazać nam często co czuł twórca tworząc dany utwór. Wybieram głównie muzykę regenerującą po długim dniu pełnym stresu i gonitwy codziennej. Piękny, naturalny dźwięk saksofonu, idealnie strunowa barwa fortepianu, urzekająca, czasem rzewna wiolonczela czy pełna emocji trąbka... Potrafią ukoić zmysły, pozytywnie nastroić i dodać sił.

Niemniej ważni i równie wspaniale potrafiący podnieść i dodać skrzydeł są głos ludzki, a także... cisza.

Jak to powiedział p. Łukasz z firmy Lampizator "cisza jest najważniejszą z siedmiu nut". Dla mnie też.

Chciałabym mieć możliwość by w zabieganym zgiełku dnia móc sobie odtworzyć np. w słuchawkach, gdy nie mogę posłuchać tego w rzeczywistości, dźwięki, które wprowadzają mnie w stan wewnętrznej ciszy np. nagrany śpiew ptaków, szum ukochanych topól tańczących na wietrze, śpiewu morskich fal czy słowika znad mojego ukochanego jeziora.

Chciałabym móc ochronić moją wrażliwość przed niszczącymi dźwiękami wielkiego miasta, a także mieć stały dostęp do muzyki odtwarzanej z najwyższą jakością, bowiem obecnie nie posiadam fizycznie w moim domu sprzętu grającego.

Emocje,emocje i jeszcze raz emocje.To dla nich słucham muzyki, podnoszę poprzeczkę sprzętowi,aby byl w stanie dostarczyć mi ich jeszcze więcej.Jakość dźwięku to istny katalizator tych przeżyć,które każdego dnia sprawiają,że kolejny dzień jest lepszy od poprzedniego.

Co do oczekiwań względem słuchawek Meze. Mowi się przewrotnie,że mężczyzna doznaje w życiu 2 największych uczuć rozkoszy: zaraz po wypróżnieniu i tuż przed kulminacyjnym wystrzałem.

Patrząc na słuchawki Meze,jestem pewny,że będą w stanie dostarczyć mi poziomu wrażeń łączących w sobie oba te odczucia. Meze-czuję piękno! 🙂

AT

6 godzin temu, wojtek_o napisał:

Jakość dźwięku ma dla mnie decydujące znaczenie jeśli chodzi o odbiór muzyki. Każdy kto obcował z nią na żywo lub bywa na koncertach doskonale wie, że dźwięk z nagrań i nawet najlepszego sprzętu to zawsze innego rodzaju doświadczenie. To co fascynuje mnie w wysokiej klasy sprzęcie, to umiejętność wykreowania wirtualnej rzeczywistości w warunkach domowych. Im lepszy sprzęt, tym doświadczenie odsłuchu jest bliższe wrażeniom ze słuchania muzyki na żywo.

Testowałem Meze 109 pro już kilka razy i zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Subiektywnie, to numer jeden w swojej klasie cenowej. Myślę, że gdybym je miał, to z pewnością mniej słuchałbym moich głośników, co szczególnie doceniliby sąsiedzi 😄 

Tu się nie zgodzę. Koncert to koncert. Nie można go porównywać do audio w domu.

2 godziny temu, Malwina napisał:

Jakość otaczających mnie dźwięków jest dla mnie ważna, odkąd bardzo jasno uświadomiłam sobie ich wpływ na mój system nerwowy.

Muzyka przenosi emocje twórcy. Potrafi pokazać nam często co czuł twórca tworząc dany utwór. Wybieram głównie muzykę regenerującą po długim dniu pełnym stresu i gonitwy codziennej. Piękny, naturalny dźwięk saksofonu, idealnie strunowa barwa fortepianu, urzekająca, czasem rzewna wiolonczela czy pełna emocji trąbka... Potrafią ukoić zmysły, pozytywnie nastroić i dodać sił.

Niemniej ważni i równie wspaniale potrafiący podnieść i dodać skrzydeł są głos ludzki, a także... cisza.

Jak to powiedział p. Łukasz z firmy Lampizator "cisza jest najważniejszą z siedmiu nut". Dla mnie też.

Chciałabym mieć możliwość by w zabieganym zgiełku dnia móc sobie odtworzyć np. w słuchawkach, gdy nie mogę posłuchać tego w rzeczywistości, dźwięki, które wprowadzają mnie w stan wewnętrznej ciszy np. nagrany śpiew ptaków, szum ukochanych topól tańczących na wietrze, śpiewu morskich fal czy słowika znad mojego ukochanego jeziora.

Chciałabym móc ochronić moją wrażliwość przed niszczącymi dźwiękami wielkiego miasta, a także mieć stały dostęp do muzyki odtwarzanej z najwyższą jakością, bowiem obecnie nie posiadam fizycznie w moim domu sprzętu grającego.

Miło , że wreszcie kobieta zawitała na forum AS.

Szkoda tylko , że nie posiada sprzętu , na którym mogłaby posłuchać muzyki np. przez słuchawki.

No cóż. Można być audiofilem i melomanem nie posiadając audio i wymagać najwyższej jakości .....😉

Jakość jakość i jeszcze raz jakość… od 20 lat bawię się w DIY i już jestem bliżej niż dalej wymarzonego systemu. Obecnie pracuję nad kilkoma zabawkami i mam nadzieję że to będzie to 🙂 kolumny odcelowe już są. Wzmacniacze też… pracuję nad 3 ma dacami i 2 ma pre plus streamer. Na audioshow wybieram się właśnie posłuchać konstrukcji an kościach które mam w trakcie roboty i tak na prawdę dowartościować się jak blisko jestem 😉 

Dla mnie jakość dźwięku podczas słuchania muzyki to nie tylko technologia, to historia mojego życia. Od dzieciństwa fascynowałem się dźwiękiem, a pierwszy radiomagnetofon Unitra RM 221 Kasprzak, który dostałem od Dziadka, był moją bramą do magicznego świata melodii. Czekałem z zapartym tchem na Listę Przebojów Trójki, aby nagrać ulubione utwory od początku do końca. By zwiększyć dynamikę utworu poprzez przełącznik, podłączony z silnikiem zwiększałem prędkość przesuwu taśmy po głowicy.

Jednak prawdziwe zauroczenie nadeszło, gdy mój starszy brat zakupił Radiomagnetofon RMS 475. To było coś niesamowitego. Każdy głośnik grał inaczej, a jednak razem, poznałem świat stereo, który wciągnął mnie bez reszty. Zrozumiałem, że dźwięk może być wielowymiarowy, pełen mocy i głębi. i zaczęło się, by posłuchać magicznego stereo, wskakiwałem na mój składak Wigry 3, w śnieżycę, deszcz, jechałem 5 km do następnej wioski, gdzie już mieszkał brat, by uprosić go o użyczenie na jedną noc tej Unitry. Było to dla mnie nie tylko pasją, ale też wyzwaniem, które pozwoliło mi zrozumieć, że jakość dźwięku ma ogromne znaczenie.

Wygranie tej nagrody jest dla mnie nie tylko marzeniem, to możliwość dalszego rozwijania mojej pasji. Dzięki lepszym urządzeniom, chciałbym tworzyć i doświadczać muzyki w jeszcze bardziej intensywny sposób. To nagroda, która pomoże mi zbliżyć się do marzeń, które zaczęły się od starego Radiomagnetofonu Unitra RM 222 Kasprzak i trwały przez całe moje życie. To szansa na podążanie za pasją i odkrywanie nowych dźwięków w jeszcze lepszej jakości.

Dźwięk jest nośnikiem emocji a jakość dźwięku wpływa na to,jak głęboko muzyka dociera do naszych emocji.Dla mnie,jako miłośnika muzyki,kompozytora i twórcy,jakość dźwięku jest kluczowym aspektem w doświadczaniu i tworzeniu muzyki.Jeśli dźwięk jest klarowny, dynamiczny i precyzyjny, to emocje są silniejsze.Wysoka jakość dźwięku pozwala mi usłyszeć muzykę taką,jak zamierzył to artysta a także sposób w jaki urządzenie audio generuje dźwięk.To oznacza, że każda nuta, każdy instrument i każdy detal muzyczny są jasne i wyraźne.To właśnie dlatego dla mnie jakość dźwięku jest tak ważna.Byłoby wspaniale posiadać słuchawki takie jak Meze 109 PRO,mógłbym podczas komponowania i tworzenia muzyki jeszcze bardziej skupić się na jakości dźwięku,na poszukiwaniu piękna i harmonii w dziedzinie audio.

Jakość dźwięku podczas słuchania muzyki ma dla mnie ogromne znaczenie, ponieważ wpływa ona na całokształt mojego doświadczenia muzycznego.

Oto kilka powodów, dlaczego uważam jakość dźwięku za ważną:

Emocje i głębia: Dźwięk o wysokiej jakości jest w stanie przenosić emocje i subtelności muzyki w sposób, który może być głębszy i bardziej intensywny. Mogę poczuć każdy dźwięk i niesamowite niuanse, co sprawia, że muzyka staje się bardziej poruszająca.

Realizm i autentyczność: Jakość dźwięku pozwala mi słyszeć muzykę tak, jak ją artysta zamierzał. Jest to jak otwarcie drzwi do świata twórcy, gdzie mogę docenić każdy aspekt utworu.

Długość i komfort: Dźwięk o wysokiej jakości zapewnia mi komfort podczas słuchania muzyki przez dłuższy czas, ponieważ nie męczy słuchu.

Dlaczego to właśnie ja powinienem wygrać nagrodę?

Jestem pasjonatem dźwięku i muzyki, a ta nagroda pozwoliłaby mi dalej rozwijać tę pasję i zdobywać nowe doświadczenia.

Wygrana nowych słuchawek pomoże mi docenić muzykę na nowym poziomie. Pragnę również poszerzać swoją wiedzę na temat dźwięku i akustyki, aby lepiej zrozumieć, jak ulepszyć jakość dźwięku w swoim otoczeniu.

Ta nagroda pozwoliłaby mi nie tylko czerpać jeszcze większą radość z mojej pasji do muzyki, ale także tworzyć lepsze doświadczenia muzyczne dla innych poprzez udostępnianie mojej wiedzy i umiejętności.

Przedłuż abonament ROON za darmo. Wiadomość na priv.

Dla mnie jakość dźwięku ma najważniejsze znacznie.

Spróbujcie wyobrazić sobie, że idziecie do filharmonii samemu lub z kimś kto jest ważną osobą w waszym życiu . Idziecie na wspaniały koncert orkiestry, lub ulubionego zespołu i po zajęciu miejsca ktoś podchodzi i wciska ,(Tobie lub wam ) stopery do uszu w których macie słuchać ulubionej muzyki. Coś będziesz słyszał niestety nie wszystko, nie usłyszysz szczegółów, nie usłyszysz wysokich tonów, nie usłyszysz basów a wokalistka również nie wyraźnie zaśpiewa Twój ulubiony utwór. Kiedy słyszymy muzykę na żywo jesteśmy w stanie usłyszeć wszystko to o czym wspomniałem lecz gdy słuchamy muzyki w domu tutaj właśnie jest istotne jaki posiadamy sprzęt audio. Osobiście gdy słyszę muzykę (jakąkolwiek) odtwarzaną np z radia kuchennego to nie słucham jej tylko ją słyszę, ponieważ tam nie da się słuchać muzyki.

Średniej jakości zestaw stereo może być źródłem muzyki która przekaże nam to co muzycy wykonali (nagrali ) i potrafi dostarczyć takich doznań jak gęsia skórka a czasem i łzy. Trudno tego doświadczyć gdy nasz zestaw będzie marnej jakości 

To jest odpowiedź na pytanie dlaczego jakoś dźwięku jest taka ważna dla mnie .

Dlaczego to właśnie ja powinienem wygrać , i w jaki sposób rozwinie to moją pasję?l

Słuchawki Meze należą do czołówki światowej a dźwięk, który może dzięki nim usłyszeć jest pewnie cudowny tak myślę choć nigdy nie miałem okazji ich mieć na swoich uszach. Gdybym takie miał, to moje słuchanie nie ograniczało by się do słuchania muzyki tylko w domu i w odpowiednich godzinach. Mógłbym słuchać w nocy, w podróży, w szpitalu praktycznie wszędzie no i ta jakość. 

Dlaczego ja? 

Prawdopodobnie nigdy nie kupię sobie tych czy innych ( ale tej klasy słuchawek) ponieważ normalnie nie stać mnie na ich zakup i raczej nie będzie, dlaczego? pewnie zapytacie. Ano dlatego, że będąc niepełnosprawnym sprawuje opiekę nad synem który jest niepełnosprawny intelektualnie od urodzenia. Świadczenie pielęgnacyjne nie pozwala aby odłożyć cokolwiek.

Pewnie słuchawki te pozostaną w swerze moich marzeń ale pomysł konkursu super. Ciekawy temat, i miło się czyta to co inni napisali.

Jakość dźwięku ma znaczenie fundamentalne, gdyż bez dobrej jego jakości nie słyszymy muzyki tak jak została nagrana przez artystę. Od dawna moim marzeniem jest słuchać płyt tak aby jej brzmienie było jak najbardziej zbliżone do oryginału. Wiem, że jest to trudne do osiągnięcia z wielu powodów, a jednym z nich jest jakość posiadanego systemu audio. Systematycznie ulepszam swój zestaw, i niewątpliwie wygranie słuchawek Meze 109 PRO pozwoli usłyszeć więcej niż w obecnych Beyerdynamic DT 880.

Nie ma sensu roztapiać się i pisać sztucznych, przesadzonych i napompowanych, nieautentycznych elaboratów na temat jakości muzyki i co ona znaczy. 

Pewnie, że jakość jest ważna. Bardzo ważna.

Oby wielu z nas słuchało muzyki dla muzyki nie tylko dla jakości reprodukcji. 

Zróbcie prezent jakiemuś dobremu człowiekowi co kocha muzykę, jest szczery, pomaga innym, jest prawdziwy i nie ma pieniędzy na  przyzwoity sprzęt. Nie musi wcale tu się rozpisywać  jak to on to kocha muzykę i jakość i tego typu nadmuchane dyrdymały by zabłyszczeć pseudo elokwencją, byle tylko dostać takie słuchawki.

Jeśli znacie kogoś, kto na to za sługuje a naprawdę ( a nie tylko pisze, że zasługuje) na to nie nie stać oraz na towarzyszący im odpowiedni sprzęt to dajcie znać.

Ja dołożę wzmacniacz do tych słuchawek.  

Osobiście zrobiłbym z nich prezent dla jakiegoś ambitnego muzyka (znam takiego), w nagrodę za zaangażowanie, ciężką pracę i talent. 

Jest wiele takich osób, którym warto zrobić taki prezent. Jak się zastanowić to każdy zna kogoś takiego. 

Jakość dźwięku ma fundamentalne znaczenie. Jeśli znajdzie się swojego Świętego Graal-a, to w końcu można słuchać muzyki, a nie sprzętu. A dlaczego ja powinienem... W sumie to może i bym się obył bez tych słuchawek. Mam dobrze grające kolumny. Ale mieszkam w bloku i moi sąsiedzi byliby wdzięczni, ponieważ lubię posłuchać trochę głośniej, a poczucie przyzwoitości hamuje moje wieczorne odsłuchy 😉

Życzę najlepszości 😉

Witacie,

Bakcylem audio zaraziłem się od ojca, który miał słabość do muzyki  i sprzętu audio. W latach 80-tych na placówce kupił w sklepie zestaw Marantza 2285B z kaseciakiem 5010, adapterem TT (nr nie pamiętam) i do tego kolumny  Sansui za 30cm basowymi. W tamtym czasie nazwalibyśmy to hi-endem.  (z sentymentu do dziś mam ten zestaw). Na swój pierwszy zestaw zarobiłem tłumaczeniami i praca biurowa w szkole średniej – tak uzbierałem na używanego  Technics SU-810 i deck RS-BX765 z kolumnami BOSE 301mkII (do tego zestawu sentyment mi nie pozostał i poszedł  już dawno w świat ). Studiując w Niemczech miałem dostęp i okazję przetestować kilka firm z średniej półki do Polski wróciłem, o ile dobrze pamiętam z zestawem Yamahy  i kolumnami Heco.  Pewnie by trochę u mnie pograły, gdyby nie kolega z pracy, który w późnych latach 90tych pożyczył mi pierwsze miesięczniki Audio i Hi-fi i Muzyka. To one zachęciły mnie by drążyć  dalej temat sprzętu i tak do dziś nie udało mi się pozbyć nałogu (ale prawda jest taka, że chyba nie chcę :)).

Na pierwsze (moje) Audio Show wybrałem się w 1998. Pierwsze moje wizyty targów sprowadzały się do szukania najlepszego dźwięku wystaw, zbierałem katalogi marek, które lubiłem. Myśl przewodnia z czasem ewaluowała i obecnie to dla mnie miejsce spotkań ze znajomymi z całej Polski, poznania nowych płyt (które do Audio Show nie trafiły mi w ręce), ale także do rozmowy konstruktorami i prelegentami. Dziś kręci mnie znalezienie pokoju z dobrze grającym budżetowym zestawem, który zawstydza 10x i więcej razy droższe zestawy z pokojów obok – gdzie wystawcy gorzej dopasowali sprzęt do akustyki pokoju lub zapomnieli,  że dobry dźwięk to sztuka doboru a nie zestawienie najdroższych dostępnych komponentów.  

Nie często doznaje „katharsis” na Audio Show – ale też się trafia. Ostatni razem na AS przez epidemią miło zaskoczyła mnie 1-sza prezentacja kolumn Raidho  z elektronika Jeff’a Rowland’a (w kolejnych latach to już nie było tej magii). Wcześniej pierwsza prezentacja FM Acuostics w Bristolu (znów kolejna na Narodowym to już jak dla mnie nie było to).  

Nie zapominajmy o koncertach, które otrzymujemy gratis na AS i bywają bardzo udano (do dziś pamiętam A.Farcione, którego występ sponsorował Naim.

Zasadniczo rezerwuje sobie cały weekend na targi i odwiedzam wszystkie pokoje, choć czasem bywam w części tylko kilka minut. Pokojem „MUST” gdzie spędzam zawsze więcej czasu to pokoje DYI. Powód jest prosty:  prezentowanych i przedstawianych jest w nich najczęściej kilka zestawów nierzadko oryginalnych i nieszablonowe  konstrukcji, które udowadniają, że dobrze grający sprzęt  nie zawsze musi kosztować krocie i że można swój zestaw marzeń samemu złożyć posiadając odpowiednią wiedzę i umiejętności.

Jak dla mnie każdy miłośnik sprzętu powinien choć raz odwiedzić Audio Show. Wiem bywa głośno, męcząco, gdy trzeba przeciskać się miedzy pokojami albo irytująco gdy trzeba czekać by można było posłuchać wybranego sprzętu,  ale gdzie indziej w Polsce w jednym miejscu mamy okazję zobaczyć i posłuchać tyle sprzętu oraz spotkać tylu pozytywnie (choć nie zawsze) zakręconych ludzi.

Na koniec dodam , że niezależnie czy „wygram” bilety na wystawę i tak się na nią wybiorę – ale miło byłoby choć raz coś wygrać J

Dobrej nocy i widzimy się na Audio Show w Warszawie.

Witam, muzyka jest wspaniałym ezoterycznym doświadczeniem. W związku z tym by czerpać prawdziwą przyjemność i delektowanie się dźwiękiem, musimy mieć odpowiednie narzędzia do odsłuchu. Muzyka wtedy staje się duszą

Obecnie zewsząd otaczają nas dzwięki i hałas, lecz nie takie które sprawiają nam przyjemność.

Wysoka jakość dźwięku ulubionego wykonawcy na wysokiej jakości sprzęcie pozwala mi się zanurzyć w inny świat i odpłynąć w podróż w którą chciał nas zabrać artysta.

Dobre słuchawki jakimi niewątpliwie są Meze 109 Pro pozwoliły by mi na odbycie niejednej podróży po bezkresnym oceanie świata hi-fi...

Dźwięk jest jednym z pierwszych siedmiu zmysłów które otrzymaliśmy. Jeszcze będąc w łonie matki słyszymy jej bicie serca, podobnie  jak w The Dark Side of the Moon. Floydów. Te pierwsze uderzania nadają  rytm naszemu życiu aż do  zmierzchu. Dźwięk tuli jak matka śpiewająca znaną  kołysankę Brahmsa nawet z tym niemieckim tekstem.

Dźwięk towarzyszył  pewnemu  chłopcu, któremu zawilgociły się  oczy, do Nokturnu b-moll op. 9 nr 1 Chopina, w chwili gdy zrozumiał że jest bez szans być z nią. Również gdy ojciec założył szlaban na kumpli i wydzierał się bez sensu. To w pokoju analog  Metaliki Master of Puppets pomógł mu odreagować stres a gramofon Fonica dzielnie go wspierał. To koncert Rusch w   Pradze z 2004 roku uświadomił mu, jak ważne jest brzmienie  a właściwie jakość dźwięku gdy Czeska Arena zamiast rozbrzmiewać chciała „Grać  w kosza” Był klimat koncertu ale nie koncert dźwięku.

Czy można bez jakości, czystości dźwięku wysłuchać  Carmina Burana Orffa będąc świadkiem wydarzenia choćby w Poznańskiej  auli Mickiewicza? Pewnie tak, jednak o ile piękniej zabrzmi jeśli  wydobędę z pamięci ten dźwięk, siedząc wygodnie w fotelu ze słuchawkami na uszach, to jakość będzie dyktowała ten niezapomniany realizm muzyki i piękna całej poznańskiej auli…

Teraz już wiecie dlaczego dźwięk i jakość jest tak ważna w życiu Miłego dnia pozdrawiam Was😊

18 godzin temu, izapat napisał:

Tu się nie zgodzę. Koncert to koncert. Nie można go porównywać do audio w domu.

Miło , że wreszcie kobieta zawitała na forum AS.

Szkoda tylko , że nie posiada sprzętu , na którym mogłaby posłuchać muzyki np. przez słuchawki.

No cóż. Można być audiofilem i melomanem nie posiadając audio i wymagać najwyższej jakości .....😉

Napisałam cytuję "fizycznie" w moim domu i wiem co miałam na myśli. Muzyki słucham w najlepszej jakości na sprzęcie mojego partnera u niego. Musical M8 dzielony plus PMC twenty five24 i... Reszta równie dobra. To tak gwoli wyjaśnienia.

Dobry dźwięk jest nieodłącznym elementem naszego życia. Bez względu na to, czy słuchamy muzyki, oglądamy filmy czy prowadzimy rozmowy telefoniczne, dobrej jakości dźwięk jest niezwykle ważny. W przypadku słuchawek, jakość dźwięku może mieć ogromny wpływ na nasze wrażenia i komfort słuchania.

Chciałbym te wrażenia i komfort mieć w zasięgu swoich uszu.....

Muzyka to droga to stan

To wyprawa w marzenia to

..chwile ukojenia  relaksu i spokoju

Chcesz więcej  dlaczego ci to jest potrzebne ??

Bo to jest jak choroba jak narkotyk

Nie zawsze chcesz lepiej czasami chcesz inaczej takie refleksje maja tylko ci co zanurza sie w swiecie audio i zostaną

Oni juz zawsze beda na to chorować 

Ciekawi i chetni pokonywac zakręty  chwile

Dobre i te gorsze ale z muzyką i grymasem na twarzy (własnie słucham starego kawałka 

..roxette it must have been love )

Oderwij sie od rzeczywistości 

Chyba nie musze wiecej pisac dlaczego wiem dlaczego bo chce słuchac być czuć 

Pan Antonio Meze stworzył manufakture

Nigdzie indziej jak w Rumuni czy ktos o tym wie czy kogos to obchodzi 

W mieście baia natmiast same meze 109 pro

To dziecko modelu classic 99 które moze nie sa tak genialne jak meze ale sam ich wygląd vintage w nowym wydaniu jest genialny

To cos co juz napewno nigdy sie nie zestarzeje...bo czas na to nie pozwoli co by 

To dla was nie znaczyło to własnie tak jest

Bo muzyka nigdy nie umrze jak nadzieja

Ahoj wszyscy melomani słuchajmy dalej

Pozdrawiam

Muzyka była ze mną odkąd pamiętam. Umiłowanie do niej przekazali mi oboje rodzice. Potem zacząłem uczyć się grać, przyszedł czas na założenie swojego projektu a także stworzenie pierwszego audio za zarobione w wakacje pieniądze. Żeby nie przeszkadzać sąsiadom zawsze w domu ćwiczyłem na instrumencie ze słuchawkami.

Później założyłem rodzinę, w marcu urodził mi się drugi synek. Nie dość, że czasu mało pozostaje dla siebie to tak naprawdę głównym relaksem jest słuchanie muzyki. Choć kilkanaście minut dziennie ale nie tak mimochodem. Lubię to robić w skupieniu. Analizować jaką harmonię daje pianista, co gra kontrabas... Z racji tego, że jak już wspomniałem mam drugiego półrocznego synka nie bardzo jest możliwe używanie kolumn. Dlatego taki prezent w postaci dobrych słuchawek byłby dla mnie nieocenioną pomocą w rozwijaniu pasji ale przede wszystkim do tego abym mógł wieczorami zaczerpnąć trochę dźwięków i odpocząć po trudach dnia.

Pozdrowienia dla wszystkich biorących udział w konkursie. Życzę sobie i Wam powodzenia! 🙂

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ważne azaliż nie najważniejsze - muzyka jest najważniejsza. Lubię moje stare radio lampowe ale i lubię moje TMR standard 1a :). Dlaczego ważne ? - bo miło smakować to co smaczne z zacnego naczynia... Dlaczego ja TMR standard 1a piękne nie inaczej ale po zmierzchu Meze 109 Pro piękniejsze..... A jak mi pomoże? - w ciszy nocnej zasadniczo mi pomoże słuchać słuchać słuchać ...

Dźwięk muzyki jest odbierany przez słuchacza, a jego jakość ma jak najwierniej oddawać treść. Stąd człowiek dąży do ideału, poszukuje coraz to nowszych rozwiązań techniki by jak najwierniej odtworzyć, przekazać słuchaczowi dźwięk, by ten był szczęśliwy z odbioru jakości treści linii muzycznej. 
Kilka lat temu wróciwszy w nocy z imprezy czułem niedosyt muzyki. Postanowiłem przed pójściem spać posłuchać trochę ulubionych utworów. Uruchomiłem swoje cuda, założyłem słuchawki i poczułem jak słodko płynie muzyka do mych uszu, więc upojony jej cudownym brzmieniem zwiększyłem natężenie dźwięku. Słuchawki dają możliwość odseparowania się od otoczenia pod warunkiem .... w tej chwili zonk.... mama poklepała mnie po ramieniu z pytaniem co ty wyprawisz ??? Wtedy do mnie dotarło, że nie przełączyłem na słuchawki !!! Cała moc szła z głośników !!! Jakże było mi głupio, że o 4-ej rano narobiłem hałasu. Do dziś mile to wspominamy z mamą tę sytuację. Miło jest słuchać muzyki w jak najlepszym wykonaniu, mam na myśli odbiór dźwięku w taki sposób by czuć się w niej obecny, niejako nią otoczony. Bez muzyki życie jest nudne.
Jest to powód, że powinienem wygrać nagrodę by móc zmienić stare słuchawki Schneider by cieszyć się świetnym odbiorem i odkrywać na nowo jakość dźwięku podczas słuchania muzyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.