Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Bluesound Powernode na Rotel A14 MKII

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad bezpłatna wymiana bluesound powernode na rotel a14 mkII. W chwili odsłuchu akurat nie było rotel a dźwięk z bluesound dość mi przypasował. Natomiast zastanawiam się nad wymiana plus dokupienie strimera. Co sądzicie jest sens czy też nie? Jedynie będzie brakowało hdmi i sterowania głośnością z TV. Jak to dźwiękowo wypadnie kolumny to tesi 661. Z góry dziękuję.

22 minuty temu, MateoL napisał:

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad bezpłatna wymiana bluesound powernode na rotel a14 mkII. W chwili odsłuchu akurat nie było rotel a dźwięk z bluesound dość mi przypasował. Natomiast zastanawiam się nad wymiana plus dokupienie strimera. Co sądzicie jest sens czy też nie? Jedynie będzie brakowało hdmi i sterowania głośnością z TV. Jak to dźwiękowo wypadnie kolumny to tesi 661. Z góry dziękuję.

Rotel gra ogólnie oczywiście lepiej, ale dźwięk jest inny. Bluesound ma dźwięk cieplejszy, bardziej dociążony. Na Rotelu będzie dynamika lepsza, przestrzeń, kontrola. Jednak ja bym się zastanowił/odsłuchał, czy to Ci wystarczy, bo tutaj wąskim gardłem są kolumny moim zdaniem 😉

Posłuchaj przy okazji chociaż Elac Debut Reference F5, albo B&W 603 S2 AE (teraz są na wyprzedaży). Nawet Powernode już z nimi zagra, może nie do końca je ogarnia ale sumarycznie i tak lepiej niż A14 z 661 moim zdaniem 😉

Zawsze masz jeszcze po drodze Rotela A12 mkII, żeby przyoszczędzić trochę na elektronice a dołożyć do kolumn: 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, przejście na Rotela to spora zmiana charakteru dźwięku, tak jak napisali koledzy wyżej. 

W jego budżecie znajduje się jednak sporo bardzo ciekawych opcji, w tym np. Audiolab 7000A z naszego outletu. HDMI ARC, bardzo fajne brzmienie. Zachęcam do obejrzenia naszego filmu o tej serii:

Z innych wzmacniaczy warto rozważyć na pewno Atolla IN80, Musical Fidelity M3si, a także Fezza Torus 5040. To opcje cieplejsze, łagodniejsze, ale też naturalniejsze w brzmieniu. Jaśniejszym wzmacniaczem, ale ze świetną kontrolą w całym paśmie jest np. Cambridge Audio CXA81. Gdybyś myślał jednak nad zmianą kolumn, to również zaproszę do naszego filmu, gdzie omawiamy kilka opcji do 5 tys PLN 🙂 Obejrzysz go pod tym linkiem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nad zmianą kolumn nie będę myślał bo są nowe i mi bardzo jak na razie odpowiadają, mogę jedynie na tego rotel zmienić nie dopłacając nic.  Więc nic innego nie wchodzi w grę. Dla tego pytam czy warto ??

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Rotel gra ogólnie oczywiście lepiej, ale dźwięk jest inny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma dźwięk cieplejszy, bardziej dociążony. Na Rotelu będzie dynamika lepsza, przestrzeń, kontrola. Jednak ja bym się zastanowił/odsłuchał, czy to Ci wystarczy, bo tutaj wąskim gardłem są kolumny moim zdaniem 😉

Posłuchaj przy okazji chociaż

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (teraz są na wyprzedaży). Nawet Powernode już z nimi zagra, może nie do końca je ogarnia ale sumarycznie i tak lepiej niż A14 z 661 moim zdaniem 😉

Zawsze masz jeszcze po drodze Rotela A12 mkII, żeby przyoszczędzić trochę na elektronice a dołożyć do kolumn: 

Kolumny na razie chce zostawić, bo prezentu się nie sprzedaje a i mi odpowiadają jak na pierwszy raz. Tylko pytanie czy Rotel będzie bardziej przyszłościowy i będzie lepiej grał niż bluesound.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam jestem ciekawy ponieważ mam podobny set.... Gra to jak na swoją kwotę bardzo przyzwoicie. Natomiast pytanie czy z faktycznie takim rotelem będzie lepiej, barwniej, przejrzyściej, detaliczniej i jaki do tego strimer kupić ? 
Jak kolega ma opcje wymiany bezgotówkowo to czemu nie ale niech się wypowiedzą ludzie którzy sie znają. A może lepiej denona dra 900 ? Jak w takim rotelu po podłączeniu pod TV sterowanie głosnością na dwa piloty ?? 

Edytowane przez WuJO

A to ciekawe co piszą koledzy z Topów. W tym roku byłem w ich salonie wybierając zestaw dla siebie i mi doradzili Rotela jako wzmacniacz cieplejszy od Nada i Powernode. Zarówno Nad i Powernode to klasa D, które są podobnie zbudowane. Najlepiej jakbyś miał możliwość posłuchać przed wymianą.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Godzinę temu, soberowy napisał:

A to ciekawe co piszą koledzy z Topów. W tym roku byłem w ich salonie wybierając zestaw dla siebie i mi doradzili Rotela jako wzmacniacz cieplejszy od Nada i Powernode. Zarówno Nad i Powernode to klasa D, które są podobnie zbudowane. Najlepiej jakbyś miał możliwość posłuchać przed wymianą.

Posłuchać pewnie będzie można tylko pytanie czy jest sens wymiany i dodatkowo kupna strimera, kolejna sprawa brak regulacji głośności z tv. A dźwiękowo hmmm może będą minimalne różnice??

Jest jeszcze do wzięcia R-N800A z dopłatą ponad 1tys

Oraz NAD C700 i A-S701

22 minuty temu, soberowy napisał:

Z jakiego serwisu streamujesz ?

Często używasz tv do audio ?

Tidal, deezer. Tv głównie filmy czy ps5. A muzykę odtwarzam z telefonu lub ipada.

Wiim posiada connect więc nie stracisz na wygodzie względem Powernode, nie wiem jak z deezerem. 

Niestety nie słuchałem Powernode, ale możliwe, że do tych kolumn, które masz w zupełności wystarczy, a że nie planujesz zmian to może lepiej zostawić to co jest.

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

1 minutę temu, Qaz12 napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design

Czy zyskam coś w jakości poza mocą dopłacając do wyższych modeli Rotela 1572 i 1592?

zależy od kolumn, jakie masz?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W tej chwili żadnych, bardzo podobało mi się granie Rotela 1572 MK1 z Dynaudio  X32, niestety mam mały metraż na taki zestaw. Ostatnio podobały mi też małe Neat Ministra.

5 minut temu, Qaz12 napisał:

W tej chwili żadnych, bardzo podobało mi się granie Rotela 1572 MK1 z Dynaudio  X32, niestety mam mały metraż na taki zestaw. Ostatnio podobały mi też małe Neat Ministra.

różnica między tymi wzmacniaczami polega na lepszym pre i dac w 1592 i mocniejszej końcówce mocy. RA-1592 mkII gra też trochę cieplej ze zdecydowanie lepszą barwą i głębią. 

To już bardzo wydajna integra

www.tophifi.pl

Jeśli nadal nawiązujemy do tematu tego wątku to moim zdaniem nie warto.

W dniu 3.10.2023 o 12:38, MateoL napisał:

Top Hi-Fi  bluesound powernode czy yamaha rn800a ? Jakie różnice w dźwięku i co bardziej przyszłościowe??

Zdecydowanie blusound.

Rn800 to kopia 803 w nowej cenie 

Nic tu więcej nie ugrasz.

Przyszłościowo także platforma bluos wygląda na solidniejszą.

Aczkolwiek nie wnosze zastrzeżeń do musiccast. Teraz doszedł tidal connect jescze.

Powernode gra "cieplej" od Yamahy. Ja bym wybrał Powernode ze względu na BluOS, jednak to zależy z jakimi kolumnami, bo będą i takie gdzie Yamaha zagra lepiej. Yamaha R-N803d/R-N800 poradzi sobie także lepiej "prądowo" z bardziej wymagającymi kolumnami jak lubisz posłuchać głośno 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

W dniu 6.10.2023 o 10:27, MateoL napisał:

Tak z ciekawości warto wymieniać kabel zasilający? Jak tak to jaki w przyzwoitej cenie.

Wyoizyc sobie wireworld. 

Solidne a tanie kable zasilające.

Ale mówię wypożycz bo w przypadku bluos zdecydowanie więcej wniesie zasilacz nic kabel

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wyoizyc sobie wireworld. 

Solidne a tanie kable zasilające.

Ale mówię wypożycz bo w przypadku bluos zdecydowanie więcej wniesie zasilacz nic kabel

O jakim zasilaczu piszesz? I co wniesie ?? 

Teraz, MateoL napisał:

chyba pomylił modele 😉 

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

chyba pomylił modele 😉 

W sensie do powernode nie ma zewnętrznego zasilacza liniowego? 

Czy go nie potrzebuje? 

Bo w node on wnosi poprawę. 

2 godziny temu, MateoL napisał:

Poczekam na odpowiedź topa. 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie do powernode nie ma zewnętrznego zasilacza liniowego? 

Czy go nie potrzebuje? 

Bo w node on wnosi poprawę. 

Poczekam na odpowiedź topa. 

piszemy tutaj o powernode, tam jest standardowy przewód zasilający z wtykiem C13

www.tophifi.pl

3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

piszemy tutaj o powernode, tam jest standardowy przewód zasilający z wtykiem C13

Tak ja wiem.

Nie chodzi o wtyk. Chodzi o kwestie czy powernode zareaguje tak samo na liniowy zasilacz jak robi to node czy nie?

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak ja wiem.

Nie chodzi o wtyk. Chodzi o kwestie czy powernode zareaguje tak samo na liniowy zasilacz jak robi to node czy nie?

podobnie to stare Nody miały zewnętrzny zasilacz (te sześcienne jedynki)

www.tophifi.pl

13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

podobnie to stare Nody miały zewnętrzny zasilacz (te sześcienne jedynki)

Dobra ale mówimy tu o powernode 🙂

Kolega zapytał o kabel zasilający a ja zasugerowałem żeby zamiast tego zastosować zewnętrzny liniowy zasilacz.

czy według ciebie to ma większy sens?

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Dobra ale mówimy tu o powernode 🙂

Kolega zapytał o kabel zasilający a ja zasugerowałem żeby zamiast tego zastosować zewnętrzny liniowy zasilacz.

czy według ciebie to ma większy sens?

Nie wiem czy jest sens, akurat powernode z zewnętrznym zasilaczem nie słyszałem nigdy

www.tophifi.pl

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie wiem czy jest sens, akurat powernode z zewnętrznym zasilaczem nie słyszałem nigdy

Większy niż kabel? 

No bo nadal się rozchodzi skąd wyszło to zdziwienie w nim pierwszym poście kiedy to zasugerowałem 😛 nie łapie. 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

zewnętrzny liniowy zasilacz

Ale to już grubsza przeróbka, trzeba zasilić końcówki mocy a w Node tylko streamer. No i jak rozumiem pytanie jest o sprzęt nowy na gwarancji, którą taką przeróbką kasujesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi