Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Vela 403 i 404

Rekomendowane odpowiedzi

Hej 😉

Warte, warte. BS404 są większe, grają potężniej, swobodniej, niżej schodzą na basie. Seria Vela ma też wysoki WAŻ (Współczynnik Akceptacji Żony, co też nieraz jest kluczowe hehe 😉 )

Z jaką elektroniką chcesz je połączyć?

Czy lepsze od Dali się nie wypowiadam, ale zapraszam na odsłuch Elac do nas😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

20 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Hej 😉

Warte, warte.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są większe, grają potężniej, swobodniej, niżej schodzą na basie. Seria Vela ma też wysoki WAŻ (Współczynnik Akceptacji Żony, co też nieraz jest kluczowe hehe 😉 )

Z jaką elektroniką chcesz je połączyć?

Czy lepsze od Dali się nie wypowiadam, ale zapraszam na odsłuch Elac do nas😉

Słuchałem w salonie 403 i sposobaly mi się dużo bardziej od Cariny co do elektroniki to rn 803 czy da radę z 404 ? Czy są do nich maskownice? I czy z tej ceny coś dało by radę zejść bo 12 to już żona nie zaakceptuje 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 godzinę temu, metalowy napisał:

Słuchałem w salonie 403 i sposobaly mi się dużo bardziej od Cariny co do elektroniki to rn 803 czy da radę z 404 ? Czy są do nich maskownice? I czy z tej ceny coś dało by radę zejść bo 12 to już żona nie zaakceptuje 

Powiem tak: wolalbym wziac mniejsze i tansze Vela BS403 i dolozyc do wzmaka, bo rn803d to nawet polowy mozliwosci z tych kolumn nie wyciaga 😉

Posluchaj ich np z Heglem H120, albo Coplandem CSA70, Rotelem RA-1572. One na to zasluguja 😉

Maskownice do Vela mozna dokupic osobno. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Powiem tak: wolalbym wziac mniejsze i tansze Vela BS403 i dolozyc do wzmaka, bo rn803d to nawet polowy mozliwosci z tych kolumn nie wyciaga 😉

Posluchaj ich np z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , albo Coplandem CSA70, Rotelem RA-1572. One na to zasluguja 😉

Maskownice do Vela mozna dokupic osobno. 

Mam pokój 6x,4.5 nie będą za małe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Vela 403 to genialny monitor. Niestety - musiałem je sprzedać. Wszystkie superlatywy co do tych monitorów są w pełni zasłużone. Rubiconów słuchałem tylko w salonie i w mojej ocenie Vela 403 jest lepsza - oczywiście ze względu na elektrostatyczny tweeter. Kolumna jest też uniwersalna w napędzeniu - u mnie grała zarówno z hybrydą jak i z tranzystorem. Jest to wybitny monitor w swojej cenie. 

1 godzinę temu, metalowy napisał:

Mam pokój 6x,4.5 nie będą za małe?

niekoniecznie, no ale tak jak pisałem Yamaha R-N803D to nie ta liga co Vela 😉

Yamahy się pozbędziesz pewnie bez straty dziś 😉 Można wtedy podejść do całego zestawu. Może trochę nawet dołożyć, wziąć raty 0% i masz docelowy system, gdzie wszystko jest na poziomie optymalnym 

www.tophifi.pl

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Vela 403 to genialny monitor. Niestety - musiałem je sprzedać. Wszystkie superlatywy co do tych monitorów są w pełni zasłużone. Rubiconów słuchałem tylko w salonie i w mojej ocenie Vela 403 jest lepsza - oczywiście ze względu na elektrostatyczny tweeter. Kolumna jest też uniwersalna w napędzeniu - u mnie grała zarówno z hybrydą jak i z tranzystorem. Jest to wybitny monitor w swojej cenie. 

Ciekawe jak wypadaja niskie tony w porównaniu z rubiconami , ta góra faktycznie jest fajna w Rubicon był fajny dół ale środek porażka 

16 godzin temu, metalowy napisał:

Ciekawe jak wypadaja niskie tony w porównaniu z rubiconami , ta góra faktycznie jest fajna w Rubicon był fajny dół ale środek porażka 

Najlepsza średnica to jest jak dla mnie w ProAc 😉

www.tophifi.pl

W dniu 26.09.2023 o 22:16, metalowy napisał:

Vele piękne granie, muzykalne bardzo dobry bass niski schodzący ale średnica jak i wysokie również bardzo dobrze wypadają, zdecydowanie warto je rozważyć tylko jak koledzy wspomnieli yamaha będzie dla nich wąskim gardłem 😞 jak jest szansa polecam patrzeć na zestaw, wychodzą zawsze bardzo korzystnie w Topie a maja kilka naprawdę fajnych wzmaków do tych kolumn.

Ostatnio popularne zestawienie z Velą, jeśli chcesz dalej all in one, to Rose Audio RS-520 - dla przykładu wklejam zestaw z Vela BS403. Wychodzi cenowo bardzo korzystnie, a funkcjonalność Rose jest świetna 😉

www.tophifi.pl

Chyba mieliście rację nie zagrały z Yamahą i jutro je odsyłam, u mnie kompletny brak basu . Dziwne tylko bo słuchałem takich w salonie z taką samą Yamahą i było genialne. Obereny 3 grają tu dobrze.  Co dalej robić ? Yamaszki nie zmienię bo jestem zadowolony z funkcjonalności i brzmmiena z innymi paczkami ? C szukać dalej? Może podlogowki ? Wolałbym monitory .....

3 minuty temu, metalowy napisał:

Chyba mieliście rację nie zagrały z Yamahą i jutro je odsyłam, u mnie kompletny brak basu . Dziwne tylko bo słuchałem takich w salonie z taką samą Yamahą i było genialne. Obereny 3 grają tu dobrze.  Co dalej robić ? Yamaszki nie zmienię bo jestem zadowolony z funkcjonalności i brzmmiena z innymi paczkami ? C szukać dalej? Może podlogowki ? Wolałbym monitory .....

Może akustyka.

Nie słuchałem modelu 404 ale model 403 mocno nawala basem. Jest on dobrej jakości ale jest go sporo. Jeśli model 404 ma go jeszcze więcej i niżej schodzi to mocno ale to naprawdę mocno trzeba pomyśleć O akustyce.

Rubin to zupełnie inne granie. 

Jaśniejsze i szybsze. 

Pomyśl jeszcze o monitor audio gold 100 tym bliżej do Dali właśnie. 

Świetnie monitory robi także amphion. 

A ostatnio chyba mignely mi też kefy referencje w tej cenie używane.... chyba. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie słuchałem modelu 404 ale model 403 mocno nawala basem. Jest on dobrej jakości ale jest go sporo. Jeśli model 404 ma go jeszcze więcej i niżej schodzi to mocno ale to naprawdę mocno trzeba pomyśleć O akustyce.

Rubin to zupełnie inne granie. 

Jaśniejsze i szybsze. 

Pomyśl jeszcze o monitor audio gold 100 tym bliżej do Dali właśnie. 

Świetnie monitory robi także amphion. 

A ostatnio chyba mignely mi też kefy referencje w tej cenie używane.... chyba. 

No właśnie te 403 u mnie nie zagrały, o monitor audio też myślałem ale nie wiem czy gify nie będzie za dużo z Yamahą, a może w jakiegoś pylona pójść ?

ja się znowu powtórzę, Yamaha R-N803D to nie jest liga kolumn Elac Vela i ocenianie tych kolumn słuchając na tym ampli jest trochę nie fair ;) 

www.tophifi.pl

2 godziny temu, metalowy napisał:

No właśnie te 403 u mnie nie zagrały, o monitor audio też myślałem ale nie wiem czy gify nie będzie za dużo z Yamahą, a może w jakiegoś pylona pójść ?

Goldy mają mniej góry. Jeśli o to chodziło 

32 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja się znowu powtórzę, Yamaha R-N803D to nie jest liga kolumn Elac Vela i ocenianie tych kolumn słuchając na tym ampli jest trochę nie fair 😉

No to jest inna i słuszna sprawa że żadne kolumny nie zostaną wykorzystane przy ,803

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ja się znowu powtórzę, Yamaha R-N803D to nie jest liga kolumn Elac Vela i ocenianie tych kolumn słuchając na tym ampli jest trochę nie fair 😉

Też się z tym zgadzam tylko tak jak pisałem w salonie z 803 grało to bardzo dobrze a w domu katastrofa 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Akustyka. 

Wnosi więcej niż wzmacniacz. 

prawda, jednak cóż począć jak większość domowego audio ląduje w salonach dziennych itd, gdzie nie można sobie za bardzo pozwolić na ingerencję w te tematy... 

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

prawda, jednak cóż począć jak większość domowego audio ląduje w salonach dziennych itd, gdzie nie można sobie za bardzo pozwolić na ingerencję w te tematy... 

To wtedy wybiera się sprzęt pod swoją akustykę i oczekiwania i dlatego domowe odsłuchy są wskazane 🙂

i bardzo się cieszę że byłem prekursorem na szerszą skalę wdrażania tego 🙂 przy najmniej otwarcie 

szkoda że nie jesteś z Krakowa odwiedzał bym wasz salon często. Do krakowskiego nie chce się nawet wchodzić. 

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

szkoda że nie jesteś z Krakowa odwiedzał bym wasz salon często. Do krakowskiego nie chce się nawet wchodzić. 

miałeś wpaść na kawę 😉🍻 

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

miałeś wpaść na kawę 😉🍻 

Pamiętam. Pamiętam. Nie byłem od tego czasu w Poznaniu. 

🙂

jest to na mojej bucket list 🙂

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Pamiętam. Pamiętam. Nie byłem od tego czasu w Poznaniu. 

🙂

jest to na mojej bucket list 🙂

Polecam wybrać sie do Poznania na zwiedzanie... rozkopanego miasta i galerii handlowych, tego u nas pod dostatkiem 🙂 Jesteśmy w ścisłym centrum więc na stary rynek masz dosłownie rzut beretem. 
Nie bez powodu Poznań ma drugą nazwę: "Rozkopane" hehe 

www.tophifi.pl

13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Polecam wybrać sie do Poznania na zwiedzanie... rozkopanego miasta i galerii handlowych, tego u nas pod dostatkiem 🙂 Jesteśmy w ścisłym centrum więc na stary rynek masz dosłownie rzut beretem. 
Nie bez powodu Poznań ma drugą nazwę: "Rozkopane" hehe 

Zachecaszze swojego remontowanego zatłoczonego Krakowa smigne 600 km w to samo 🙂

ale czego się nie robi dla chwili kawy z znawcą tematu 🙂

Czy ktoś testował monitory Vela ze wzmacniaczami Rega? Mam Elex-R. Domyślam się, że do tych monitorów to może być za niska półka, ale czy przejściowo to da radę? Warto przetestować?

3 godziny temu, wojtek_o napisał:

Czy ktoś testował monitory Vela ze wzmacniaczami Rega? Mam Elex-R. Domyślam się, że do tych monitorów to może być za niska półka, ale czy przejściowo to da radę? Warto przetestować?

Przetestować zawsze warto i to wszystko ale moim zdaniem to będzie zdecydowanie za niska półka. 

Jednak nie takie mezalianse okazywały się być idealnym małżeństwem

W dniu 7.10.2023 o 22:07, kamil79 napisał:

Czy ta  vela 403 zagra z coplandem csa 100 lepiej niż proac r1sc?Pomieszczenie ma 18m

to jednak trochę inne granie. Ciężko powiedzieć, słuchał nawet tutaj u mnie niedawno klient ProAc DB3 vs Elac Vela 403 i wnioski nie były jednoznaczne 😉 
Ja wolę granie ProAc, jednak Elac chyba bardziej uniwerslany? Hmm...

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi