Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz z funkcjami sieciowymi - (Nad C658 / Naim Atom HE / Coś jeszcze?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam wielofunkcyjnego przedwzmacniacza z funkcjami sieciowymi i chociaż jednym wejściem analogowym. Fajnie jakby byłby Roon Ready. Przedwzmacniacz miałby grać z końcówką Exposure 3510 i kolumnami Neat SX1.

Ogólnie rzecz biorąc jako przedzwmacniacz służy obecnie Naim Atom ale synergia z Exposure nie jest najlepsza - zdecydowanie za ciepłe granie. Końcówka Exposure zostaje ponieważ okazała się o wiele lepsza niż odpowiednik Naima, stąd też chętnie przy niej bym pozostał. 

Myślałem żeby po prostu wymienić Naim Atom na wersje HE (po testach oczywiście) jednak jestem ciekaw czy są inne ciekawe rozwiązania na rynku, które mogłby pełnić tą funkcje. Natrafiłem na NADa C658 ale wygląd nie za bardzo rzuca na kolana, ale pewnie też sprawdzę. 

Lubię granie dynamiczne i kontrolowane granie po cieplejszej stronie.

EDIT: Budżet circa 10k

Edytowane przez Chilled

W tym budżecie to koniecznie weź pod uwagę Rose Audio RS-250A

Mega funkcjonalne urządzenie o analogowej barwie dźwięku 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 hour ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

W tym budżecie to koniecznie weź pod uwagę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mega funkcjonalne urządzenie o analogowej barwie dźwięku 🙂

Nie ma pilota? To odpada.

Zagra lepiej niż NAD C658?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć, na pewno sprawdziłbym opcję pod postacią Quad Artera Play+. CD, przedwzmacniacz, usługi sieciowe, dwa wejścia analogowe, cztery cyfrowe, pilot, moim zdaniem genialny design, wyjścia po XLR. 

Brzmienie określiłbym jako naturalne, ale na pewno dynamiczne, muzykalne, lekko ocieplone. Całokształt naprawdę potrafi zaskoczyć. Jeśli chciałbyś go sprawdzić, to zapraszam do kontaktu z nami 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Chilled napisał:

zagra lepiej i ma pilota, który łączy się po bluetooth 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 25.09.2023 o 14:13, Chilled napisał:

Witam,

Szukam wielofunkcyjnego przedwzmacniacza z funkcjami sieciowymi i chociaż jednym wejściem analogowym. Fajnie jakby byłby Roon Ready. Przedwzmacniacz miałby grać z końcówką Exposure 3510 i kolumnami Neat SX1.

Ogólnie rzecz biorąc jako przedzwmacniacz służy obecnie Naim Atom ale synergia z Exposure nie jest najlepsza - zdecydowanie za ciepłe granie. Końcówka Exposure zostaje ponieważ okazała się o wiele lepsza niż odpowiednik Naima, stąd też chętnie przy niej bym pozostał. 

Myślałem żeby po prostu wymienić Naim Atom na wersje HE (po testach oczywiście) jednak jestem ciekaw czy są inne ciekawe rozwiązania na rynku, które mogłby pełnić tą funkcje. Natrafiłem na NADa C658 ale wygląd nie za bardzo rzuca na kolana, ale pewnie też sprawdzę. 

Lubię granie dynamiczne i kontrolowane granie po cieplejszej stronie.

EDIT: Budżet circa 10k

Ciekawym urządzeniem wydaje się Atoll ST200 Signature. Ma wsio czego potrzebujesz. 

W dniu 25.09.2023 o 15:42, Chilled napisał:

Mam od prawie dwóch lat NAD C658. Jestem bardzo zadowolony z tego streamer i przedwzmacniacza w jednym. U mnie gra jako streamer. Co do dźwięku nie ma sensu tego opisywać bo gra cały system. Z rzeczczy istotnych urządzenie ma doskonałą funkcję Dirac Live, BluOS oraz wejście XLR.

2 hours ago, dlmtb said:

Mam od prawie dwóch lat NAD C658. Jestem bardzo zadowolony z tego streamer i przedwzmacniacza w jednym. U mnie gra jako streamer. Co do dźwięku nie ma sensu tego opisywać bo gra cały system. Z rzeczczy istotnych urządzenie ma doskonałą funkcję Dirac Live, BluOS oraz wejście XLR.

Jak z funkcjonalnością - na zagranicznych forach piszą o probleahc z Dirac, sterowaniem głośnością, wyjściami sub, i kilka innych narzekań?

W jakim systemie to gra u Ciebie? Porównywałeś z innym streamerem?

4 minuty temu, Chilled napisał:

Jak z funkcjonalnością - na zagranicznych forach piszą o probleahc z Dirac, sterowaniem głośnością, wyjściami sub, i kilka innych narzekań?

W jakim systemie to gra u Ciebie? Porównywałeś z innym streamerem?

Z racji tego że u mnie wykorzystuję NAD-a jako streamer nie mam uwag co do funkcji typu "regulacja głośności suba" Dirac sprawuje się bez zastrzeżeń choć w standardzie jest okrojona wersja. Za pełną wersję trzeba zapłacić 100 USD. U mnie zapisałem sobie 3 ustawienia w zależności od miejsca odsłuchu i faktycznieróżnicesąznaczne.  Niemniej jednak to rozwiązanie ma zastosowaniew pomieszczeniach gdzie występują problemy z pgłosem lub dudniącym basem. NAD gra ze wzmacniaczem Yamaha AS3000 i kolumnami PMC Twenty 24  Przed zakupem brałem pod uwagę jeszcze Cambridge Audio Azur 851N. 

W dniu 25.09.2023 o 18:42, Chilled napisał:

Miałem okazje porównać te urządzenia ale z końcówka Rotela i tak, też uważam granie Rose lepszym ładniejszym i przyjemniejszym w odbiorze. Ale dla mnie Dirac i BluOS to jednak komfort którego ciężko sobie odmówić a zarazem również dobrze zagra i da większe możliwości modyfikacji dźwięku. Wygląd Rose perfekcja i jakość wykonania jak zobaczyłem na żywo naprawdę czapki z głów. Aż dziwie się że cena nie zaczyna się 250a od 15/17 tyś. 

Dzięki za opinie.

Szkoda ża TopHifi nie odpisuje na maile z zapytaniem o możliwość wypożyczenia...

Chętnie sprawdziłbym Mytek Brooklyn Bridge, nawet zamówiłem na stronie www, ale zero rekcji jakby firma nie działała. Mają oddział w PL nikt na maile nie odpisuje i telefonów nie odbiera.

Edytowane przez Chilled

Jeszcze tylko trzeba dodać taki mały szczegół, że Rose 250a kosztuje 12 kzł, a Nad C658 - 7 kzł. 😉 

3 minuty temu, Chilled napisał:

Mytek Brooklyn Bridge

18 tys bez 5 zł. 

5 minut temu, Chilled napisał:

Mają oddział w PL

Nie mają. Mają dystrybutora swojego sprzętu a nie oddział czy przedstawiciela

15 minutes ago, piotrek7 said:

18 tys bez 5 zł. 

Nie mają. Mają dystrybutora swojego sprzętu a nie oddział czy przedstawiciela

Wersja I, na stronie jako Certified Refubrished jest za połowe tej ceny.

Numer polski jest, email jest - nikt nie odpowiada.

Godzinę temu, Mikolaj1212 napisał:

Dirac i BluOS

to są bardzo mocne argumenty przemawiające za Nadem, fakt 😉

35 minut temu, Chilled napisał:

Szkoda ża TopHifi nie odpisuje na maile z zapytaniem o możliwość wypożyczenia...

pisz do nas, na pewno odpiszemy: [email protected] 😉

www.tophifi.pl

30 minut temu, Chilled napisał:

Numer polski jest, email jest - nikt nie odpowiada.

Chyba zmienił się dystrybutor i nie zaktualizowali informacji a

31 minut temu, Chilled napisał:

Wersja I, na stronie jako Certified Refubrished jest za połowe tej ceny.

to chyba oferta na rynek amerykański. Mało prawdopodobne aby wysłali do Polski do przetestowania 

Mytek odpada - niepoważna firma.

Końcówa Exposure gra ciepło więc przedwzmacniacz raczej powinnien być neutralny.

Ciekawie wygląda minidsp shd, pytanie czy brak przedwzmacniacza z prawdziwego zdarzenia będzie mocno wpływało na dźwięk?

Opcje od Burson Audio wyglądają ciekawie również + osobny streamer lub bezpośrednie połącznie do Roon Core po USB. Mało produktów jest Roon Ready niestety...

• 5 miesięcy później...

Też mam tego NADa C658. Od prawie 3 lat. Jestem zadowolony, choć teoretycznie może to być najsłabszy element systemu ( gra z Rotelem MICHI S5 i B & W 805 D4). Tego streamera ROSEa nie słuchałem. Słuchałem  droższy ich sprzęt - all  in one, ze wzmacniaczem i jakoś nie widziałem jego wyższości w stosunku do przedwzmacniacza NADA z NAD -owskimi końcówkami mocy ( w tym i MASTERS, Rotela jeszcze wtedy nie miałem)

BluOS- prosta, wygodna, intuicyjna i stabilna aplikacja.

DIRAC - działa ( dopłaciłem do pełnej wersji, ale - moim zdaniem- to chyba zbędne, bo 90% całego efektu daje już podstawowa). Na pewno mocno dyscyplinuje bas. Zmienia też mocno scenę dźwiękową, która staje się głębsza, ale węższa, z b. wyraźnymi, punktowymi wręcz źródłami pozornymi, Na pewno są sytuacje, kiedy ta funkcja jest przydatna, ja jednak nie mogłem się do nowego brzmienia przyzwyczaić i ostatecznie z DIRACa nie korzystam. I pomyśleć-  o wyborze tego NADA właśnie DIRAC w dużej mierze zdecydował. Bo byłem przekonany, że akustyka pomieszczenia do bani. Teraz go nie używam, ale ze sprzętu jestem zadowolony ( kręte ścieżki audiofilizmu ? )

Tak na marginesie - kiedyś wypożyczyłem 2 końcówki mocy Exposure'a  i o włos nie kupiłem - tak bardzo mi się spodobało ich rozdzielcze, energetyczne granie z b. precyzyjną ... lokalizacją źródeł pozornych właśnie. A tych końcówek nie kupiłem, bo poszedłem na całość  i wymieniłem:  & W 704 na najnowsze 805  i do nich najbardziej pasował MICHI.

Zaraz, zaraz - przecież ja tych wypożyczonych  końcówek Exposure z tym NAD-em właśnie słuchałem ( tyle, że z 704 jeszcze). No kurcze... Zacząłem trochę obok tematu. A tu... Takie kwiatki ( "kręte ścieżki", c.d. - mogłem zrobić duży krok naprzód. Zrobiłem dwa. Ale 4-5 x większym kosztem.

Aaa, idę się napić.