Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe izolatory USB

Rekomendowane odpowiedzi

Ja korzystam z Topping HS01, który został mi doradzony na tym forum. W moim przypadku zlikwidował problem zakłóceń przenoszonych z PC na system audio (prawdopodobnie piszczenie cewek karty graficznej - znany i szeroko opisywany na forach problem dotyczący różnych kart).

Edytowane przez Fajfoll

Wszystkie ifi kiedyś , teraz mam Hs02 topping ,zdecydowanie nie polecam żadnego 😉 ale z tych wszystkich chyba ten jest najlepszy ,ale jak każdy z nich ingeruje w dzwięk .

U mnie HS01 trochę wyostrzał. Wolę bez, dla mnie bardziej naturalnie. Ale może inaczej przy PC by było i plusy by przeważyły. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie HS01 trochę wyostrzał.

Usuwał zakłócenia. Widocznie nie lubisz zbyt czystego przekazu.

25 minut temu, Tymianek napisał:

Jak ingeruje w dźwięk?

Tylko ignorantom technicznym izolacja galwaniczna ingeruje w dźwięk 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Tymianek napisał:

Jak ingeruje w dźwięk?

Trudne jest to do opisania ,wyprane są trochę barwy i spłaszcza przekaz ,w moim przypadku nie ostrzył bardziej w drugim kierunku wycina detal i było ciemniej  w moim przypadku testy trwały bardzo krótko bo mam lepszy izolator w postaci konwertera singxer su-6 , zostawiam go bo teraz mam lampe dosyć blisko pc i w tym przypadku może pomóc ,nie zalecam stosowania tego jako profilaktyke ,jesli nie masz żadnych problemów z szumem brumieniem itp,,, ,no ale Piopio ci to zawsze lepiej wytłumaczy on jest expertem myślę że chyba nie długo albo już przedstawicielem firmy ;))

6 godzin temu, Piopio napisał:

Usuwał zakłócenia. Widocznie nie lubisz zbyt czystego przekazu.

Wręcz przeciwnie, zniekształcał, dodawał coś nerwowego do dźwięku. 

Nie wspomnę już że gorący aż parzy 

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie wspomnę już że gorący aż parzy 

W hs02 już to dopracowali i nie jest gorący , on nie jest zły bo z tych ifi najtańszych jest najlepszy w sensie najmniej wnosi, wsadza nosa w dzwięk ,ale mimo wszystko nie jest to neutralne urządzenie choć uważam że swoją robotę jakąś tam robi ,ale tak jak pisałeś zabiera naturę dodam - swobodę  zwiewność 

Edytowane przez freju
5 godzin temu, freju napisał:

ale tak jak pisałeś zabiera naturę dodam - swobodę  zwiewność 

Jest wręcz odwrotnie 😉 A dzieje się to dzięki eliminacji zakłóceń. 

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

O ile w kwestii sieci LAN jesteś w zgodzie z techniką to w kwestii izolacji galwanicznej opowiadasz bajki. A przecież zasada działania tych dwóch mediów jest podobna - chodzi o przesył DANYCH. A jak wiadomo NIC nie może mieć wpływu na integralność przesyłanych DANYCH. Można tylko zakłócić ten przesył. 

5 godzin temu, freju napisał:

ale mimo wszystko nie jest to neutralne urządzenie

Podasz techniczne uzasadnienie swoich wywodów ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, Piopio napisał:

Podasz techniczne uzasadnienie swoich wywodów ?

Ja podam możliwe powody - nadmierny pobór energii ze streamera - grzeje sie to koszmarnie więc ciągnie sporo prądu, a drugi to osłabienie i zakłócenia transmisji na izolacji - efekt podobny do zbyt długiego kabla USB z testów Amira.

To ma sens tylko jak jest pętla masy i zakłócenia nią spowodowane

58 minut temu, marcinmarcin napisał:

zakłócenia transmisji na izolacji

Przecież to Twój wymysł niczym nie poparty. Nie może być zakłóceń wpływających na DANE bo odbiłoby się to brzmieniu - przerwy, trzaski itp. Osłabienie sygnału ? Wtedy pojawią się przerwy w transmisji. 

Dalej opowiadasz bajki.

59 minut temu, marcinmarcin napisał:

nadmierny pobór energii ze streamera - grzeje sie to koszmarnie więc ciągnie sporo prądu

A co to ma wspólnego z transmisją danych ?

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Dalej opowiadasz bajki.

Dla takiego ignoranta to są bajki 🙂 to co pisze wynika z charakteru audio przez USB i możliwości wpływu takich badziewnych dodatków na zakłócenia... (tak, na zwiększenie, a nie zmniejszenie)

A co to ma wspólnego z transmisją danych ?

np. zakłócenia związane z większym poborem prądu

HS01 może pomóc na odcięcie pętli masy i tyle. Nic więcej nie poprawi. Wyostrza dźwięk właśnie jak dodanie zakłóceń albo przesteru. Dla mnie robi się nerwowy i męczący.

Napisze jeszcze raz jasno - u mnie nastąpiło zauważalne pogorszenie jakości dźwięku, do tego zaczął mnie ten dźwięk męczyć.

Nie może być zakłóceń wpływających na DANE bo odbiłoby się to brzmieniu - przerwy, trzaski itp. Osłabienie sygnału ? Wtedy pojawią się przerwy w transmisji. 

nic takiego - wiele razy wrzucałem test Amira z ASR - długi kabel USB zwyczajnie pogarszał jakość dźwięku

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

to co pisze wynika z charakteru audio przez USB i możliwości wpływu takich badziewnych dodatków na zakłócenia...

To tylko twoje przekonania. Nie potrafisz tego dowieść. A w przypadku LAN jesteś taki rozsądny ...

20 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wyostrza dźwięk właśnie jak dodanie zakłóceń albo przesteru.

Straszne bajki. 

EOT z mojej strony. 

Edytowane przez Piopio

Pożyczyłem tego Toppinga HS 02. MIędzy PC a DAC który ma izolację galwaniczną w Amanero bez wpływu słyszalnego na brzmienie, acz jeszcze go trochę potrzymam.

3 godziny temu, rambo54 napisał:

Pożyczyłem tego Toppinga HS 02. MIędzy PC a DAC który ma izolację galwaniczną w Amanero bez wpływu słyszalnego na brzmienie, acz jeszcze go trochę potrzymam.

Sprawdź wokale na płycie George Michael - Songs from the last centaury. 

Wygląda na to że jak mamy izolację w DAC w USB/i2s to te pasywne pudełeczka są zbędne.

Co innego jak kość USB w DAC pędzona jest z kablem z PC.

Mimo wszystko jak zamiast PC, podłączę Intel NUC z zasilaczem MUZG to dźwięk jest gładszy, głębszy, barwniejszy, cięższy. 

Takie coś jeszcze znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
11 minut temu, rambo54 napisał:

Mimo wszystko jak zamiast PC, podłączę Intel NUC z zasilaczem MUZG to dźwięk jest gładszy, głębszy, barwniejszy, cięższy. 

To jest bardzo ciekawe spostrzeżenie. Raczej dźwięk powinien być podobny do tego jak zastosujemy izolację galwaniczną.

Reszta się zgadza.

A pamiętasz @rambo54 jak parę lat temu mnie hejtowałeś za stosowanie zasilania liniowego do PC ? Policję nawet chciałeś wzywać 😉 

10 minut temu, rambo54 napisał:

INTEL NUC to trochę taki inny jednak sprzęt

Ja stosowałem te rozwiązania w 2014. Płyta była zasilana DC - jak Intel NUC. I twierdziłem, że zasilanie liniowe polepsza dźwięk. Ale ile było hejtu na forum 😉 

23 godziny temu, Piopio napisał:

Ja stosowałem te rozwiązania w 2014. Płyta była zasilana DC - jak Intel NUC. I twierdziłem, że zasilanie liniowe polepsza dźwięk. Ale ile było hejtu na forum 😉 

Intel NUC ma szereg certyfikatów, których desktop czy laptop nie posiada.

• Pokaż nowe odpowiedzi