Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana wzmacniacza Yamaha as701 na coś innego

Rekomendowane odpowiedzi

Kontynuując temat

Postanowiłem założyć nowy temat aby tam już nie zaśmiecać. Potrzebuję porady co do wyboru wzmacniacza.

W przyszłym miesiącu chciałbym już go kupić, aktualnie mój zestaw to Yamaha AS701 + Dali Zensor 7 jako źródło mam komputer z kartą muzyczną.

Pokój ok 20m2 muzyka dosyć różna ale najczęściej elektroniczna, rock, pop wzmacniacz bardziej uniwersalny aby zagrał wszędzie dobrze.

Wcześniej myślałem na yamahą ale wyższy model jak as 1200/2200 ale one są za głębokie i nie wejdzie mi.

Przeglądnąłem wszystkie propozycje jakie były podane w temacie z linku i jedynie przemawia do mnie Audiolab 9000a, na sprzęt trochę wydaję także musi też wyglądać a szczerze mówiąc wszystkie inne mi się nie podobają 🙂

Myślę na poważnie nad Audiolabem, trochę o nim poczytałem na razie i parametrowo jest całkiem interesujący. Przyszłościowo myślałem aby zrezygnować z karty muzycznej i kupić daca a audiolab już go ma.  Oczywiście na razie wymienić chcę wzmacniacz który będzie grał z Dali ale za jakiś czas kolumny też zmienię na coś lepszego.

Powiedzcie czy Audiolab to dobry kierunek bo będzie to mój pierwszy wzmacniacz anglik jak i za takie pieniądze, chyba że  macie jakieś inne propozycję.

Wzmacniacz tylko tranzystorowy na razie nie chcę lampy i musi być w kolorze srebnym.

Czego Ci brakuje w obecnych graniu, co byś chciał poprawić w graniu Yamahy? Jaką kartę muzyczną masz?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wydaje mi się, że Audiolab 9000A będzie jak najbardziej optymalnym urządzeniem, biorąc pod uwagę Twoje preferencje. Ale oczywiście najlepiej zawsze przed zakupem posłuchać. Serdecznie do nas zapraszam na odsłuchy, oczywiście na miejscu będziesz miał do dyspozycji jeszcze dziesiątki innych wzmacniaczy, które w komfortowych warunkach będziesz mógł przetestować. Jeśli nie masz możliwości podjechania do nas, jest możliwość wypożyczenia wzmacniacza sztuki demo na odsłuch także na odległość, tak więc nie ma problemu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Redaktorzy
14 godzin temu, pawelcb napisał:

Powiedzcie czy Audiolab to dobry kierunek bo będzie to mój pierwszy wzmacniacz anglik jak i za takie pieniądze, chyba że  macie jakieś inne propozycję.

To bardzo dobry kierunek (i zwrot, bo w zadanym kierunku można się też cofać 😉 ).

Antenka BT, wbudowany DAC, można grać z telefonu. Szczerze mogę polecić, bo miałem na testach, recenzowałem (na stronie głównej jest moja recka).

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeśli jeszcze DAC jest lepszy, niż ma Yamaha (srebrna) i lepsze wypełnienie basu, to warto spróbować. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja uparcie stawiam na caspiana M2. 

Do zensorów fajnie też zagra podstawowy primare. Ale prawda jest taka że co byś nie wybrał to kolumny będą wtedy odstawać. Więc w miarę pomyśl o uniwersalnym wzmacniaczu. Żeby nie zamykać się na wybór kolumn.

Powiem że nie wiem czego mi brakuje bo  nie mam porównania ze sprzętem lepszej klasy, zawsze miałem raczej tanie budżetowe wzmacniacze. Czas po prostu na zmianę na coś lepszego z wyższej półki. Na razie sam wzmacniacz a w przyszłości kolumny.

Caspian M2 nie podoba mi się 🙂

Spróbuję w takim razie wypożyczyć audiolaba, posłuchać go i się okaże.

Teraz, pawelcb napisał:

Powiem że nie wiem czego mi brakuje bo  nie mam porównania ze sprzętem lepszej klasy, zawsze miałem raczej tanie budżetowe wzmacniacze. Czas po prostu na zmianę na coś lepszego z wyższej półki. Na razie sam wzmacniacz a w przyszłości kolumny.

Caspian M2 nie podoba mi się 🙂

Spróbuję w takim razie wypożyczyć audiolaba, posłuchać go i się okaże.

Zapraszamy do nas, powołaj się na naszą rozmowę, wyślemy Ci egzemplarz demo. A jak się okaże, że jest ok i decydujesz się na zakup, zamienimy na nówkę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 minuty temu, Q21 napisał:

Zapraszamy do nas, powołaj się na naszą rozmowę, wyślemy Ci egzemplarz demo. A jak się okaże, że jest ok i decydujesz się na zakup, zamienimy na nówkę.

Tak zrobię 🙂

Ale pamiętaj że prawdziwą różnicę robią kolumny a wzmacniacz jest OK. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 15.09.2023 o 17:54, audioburak napisał:

Ale pamiętaj że prawdziwą różnicę robią kolumny a wzmacniacz jest OK. 

Jestem dokładnie tego samego zdania.

Tutaj więcej pokazała by wymiana kolumn.

Ale wymieniając wzmacniacz autor dojdzie do tego wniosku szybciej. Więc sprawa nie jest zamknięta 🙂

Tylko teraz wybierając wzmacniacz możesz, zależy jak do tego podchodzisz, zamykać sobie drogę do niektórych kolumn. 

Ja bym to zrobił na odwrót prawdę mówiąc. Chodź zależy od wzmacniacza.

Pewnie masz rację , tyle że wzmacniacz pierw to musi mi się wizualnie podobać a dużo nie ma ich w tym przedziale cenowym o podobnej specyfikacji.

Godzinę temu, pawelcb napisał:

Pewnie masz rację , tyle że wzmacniacz pierw to musi mi się wizualnie podobać a dużo nie ma ich w tym przedziale cenowym o podobnej specyfikacji.

O widzisz i dobrze o tym wspomniałeś. 

To nie szukaj porad na forum. Raczej polecamy wzmacniacze dobre. Nie patrzymy na wygląd. Ja miałem wiele takich brzydali. 

Po prostu wybierz co ci się podoba i już. 

Potem zrobisz to samo z kolumnami 🙂

uczciwe postawienie sprawy

W dniu 18.09.2023 o 10:48, pawelcb napisał:

Mam sound blaster zxr

Całkiem niezłe źródło, sam posiadam SB Live-24, obecnie nie używany, ale leży bo może kiedyś się przyda, bo daje niezłej jakości granie. Twoja karta posiada też wyjścia optyczne, więc może służyć za transport i możesz porównać, czy lepsza jakość będzie w wyjścia analogowych czy cyfrowych.

Z bardzo funkcjonalnych i kompaktowych wzmacniaczy, grających z lekkim ociepleniem w tej cenie polecę NuPrime Omnia A300 lub żywiej i dynamiczniej grający Cambridge Audio Evo 75 a jak nie zależy Tobie na odtwarzaczu strumieniowym to możesz spojrzeć  IDA-8, czy też trochę większe, ale o podobnej głębokości co Audiolab,  Arcam HDA SA20Cambridge Audio CXA81. Polecałbym Tobie wybranie się do salonu ze swoimi kolumnami lub do takiego który je ma i odsłuch paru różnych modeli, aby zobaczyć w jakim kierunku brzmienia chcesz iść.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Uważasz, że ten Audiolab dobrze wygląda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

18 godzin temu, Misio38 napisał:

Myślę że ma ciekawy taki trochę surowy wygląd, mi się podoba.

RMS dzięki za podesłanie innych modeli, przejrzę je na pewno.

18 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Twoja karta posiada też wyjścia optyczne, więc może służyć za transport i możesz porównać, czy lepsza jakość będzie w wyjścia analogowych czy cyfrowych.

Tak miałem wcześniej ale po spróbowaniu podłączenia analogowego (RCA) nie wrócę do cyfrowego w tej karcie. Od razu było słychać różnicę, po rca dźwięk jest bardziej żywy.

W dniu 21.09.2023 o 20:52, Misio38 napisał:

Ukryta Zawartość

Hahahahaha

Właśnie!!

Dobre 🙂

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jestem po testach audiolaba i powiem szczerze że nie było tego łał albo jak kto woli dupy nie urywa 🙂

Wizualnie bardzo ładny sprzęt (srebrny) wszystko ładnie spasowane chodź wg. mnie za mało otworów wentylacyjnych i po paru godzinach ciągłego grania był dość ciepły.

Po analogu dużej różnicy nie było a po dacu grał jaśniej i na pewno wzmacniacz gra bardziej basowo od yamahy ale albo ja jestem głuchy albo rzeczywiście problemem są kolumny a yamaha nie jest taka całkiem zła bo w sprzęcie za takie pieniądze różnica powinna być większa.

Teraz zastanawiam się czy jest sensu odsłuchiwać inne sprzęty czy jednak zacząć od początku tj. kupno daca a potem kolumny.

Z tego co znalazłem dość popularne są RME ADI-2 DAC FS i EverSolo DAC-Z8, co sądzicie o nich ?  Ew. może coś innego ?

6 minut temu, pawelcb napisał:

Jestem po testach audiolaba i powiem szczerze że nie było tego łał albo jak kto woli dupy nie urywa 🙂

Wizualnie bardzo ładny sprzęt (srebrny) wszystko ładnie spasowane chodź wg. mnie za mało otworów wentylacyjnych i po paru godzinach ciągłego grania był dość ciepły.

Po analogu dużej różnicy nie było a po dacu grał jaśniej i na pewno wzmacniacz gra bardziej basowo od yamahy ale albo ja jestem głuchy albo rzeczywiście problemem są kolumny a yamaha nie jest taka całkiem zła bo w sprzęcie za takie pieniądze różnica powinna być większa.

Teraz zastanawiam się czy jest sensu odsłuchiwać inne sprzęty czy jednak zacząć od początku tj. kupno daca a potem kolumny.

Z tego co znalazłem dość popularne są RME ADI-2 DAC FS i EverSolo DAC-Z8, co sądzicie o nich ?  Ew. może coś innego ?

Co byś podłączył do tych kolumn to i tak d... nie urwie.

Głośniki to podstawa zestawu audio.

Z lepszymi kolumnami i nawet z tą Yamahą będzie lepiej.

Odwrotnie niekoniecznie...a o dacach, kabelkach itp. nie ma co wspominać.

KOLUMNY i akustyka....wzmacniacz....dac....itd 🤗

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

A i tak raczej mowa o stolarstwie 😉 czyli półkach, a nie konkretnych 

cechach dźwięku które po prostu niedomagają i trzeba by coś z nimi ...

Wzmacniacz jest całkiem OK (za te pieniądze ta Yamaszka jest b. fajna). Wymieniłbym kolumny. Ja tak zrobiłem. Także dodanie w (miarę) dobrego DAC-a dało niezłego kopa mojemu zestawowi. Mogę śmiało polecić np. Topping D50s z ULPS.

W dniu 3.10.2023 o 15:23, pawelcb napisał:

Jak zauważyłeś. Audiolab szału nie robi. Dlatego sprawdź coś jeszcze.

Nic Cię to kosztować nie będzie za pewne. A przy najmniej szybko się przekonasz że może to jednak kwestia kolumn. 

Dzięki panowie za naprowadzenie na dobrą drogę 🙂

Powiem że zaciekawił mnie ten Topping a bardziej model D70/90, s90 był nawet w 5 Q21 ale musiał bym o nich poczytać.

Jeśli chodzi o kolumny powiedzmy d o12tys co byście polecili bo pewnie nie wszystko uda mi się odsłuchać umnie w mieście?

Warto interesować się Focal Aria 926?

Tylko ta impedancja 2,9 Ohm i 1 m od ściany 😉 

Ukryta Zawartość

Poza tym nie każdy lubi taką górę pasma - trzeba posłuchać.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Mając 701 już nigdy bym nie kupił ponownie nic od Yamahy. Dla mnie brak dynamiki w tych wzmacniaczach chyba że ktoś słucha Jazz-u czy temu podobnych to może się sprawdza u niego ale nie dla mnie. Dużo ludzi pisze że tam jest inny bas i całość, mam 1200 model i z chęcią bym go sprzedał wymieniając właśnie na jakiegoś anglika..  

ale być może gdy kupisz kolumny grające dynamicznie to się uzupełni i zatrze się to czego Ci brakuje… 

Mi np zapadło w pamięci gdy słyszałem Arcama A39 z Monitor Audio Silver 8 G5, dynamicznie, ciepło na średnicy, super przestrzeń i ta dynamika… dziś do wzmacniaczy arcam pakuje Diraci sraki itd… gdzie od razu go skreślam właśnie za te cuda na kiju. 

Focal ma problemy z impedancja.

Jest bardzo wymagający względem wzmacniacza. Do tego ma dość mocno zarysowane Górne pasmo za momentami jest wręcz dokuczliwe. Ale jeśli lubisz takie granie.

Warto się nimi zainteresować gdyż regularnie pojawiają się w ofertach w Anglii i Francji ze zniżką 50% naszej ceny.

Czyli de facto kupujesz parę czasem taniej niż u nas sztukę.

Gość

(Konto usunięte)

Wczoraj wpadł do mnie kumpel z Klipsch RF-82 mk2 i żyletki, żyletki i jeszcze raz żyletki… bas dudniący, średnie wycofane… w porównaniu do nich ZG60C115 wypadły wzorowo ale nie zmienia to faktu że podjąłem decyzję o sprzedaży A-S1200 miesięcznego… to nie dla mnie brzmienie, brak werwy, wybrzmienia, energi… granie mdłe, płaskie bez dynamiki…

Budowa może i solidna ale brzmienie kaszana

• Pokaż nowe odpowiedzi