Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepło grający dac.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym was drodzy zapytać o przetwornik który gra delikatnie ocieplonym i szczegółowym dźwiękiem. Lecz w żaden sposób nie natarczywie nie krzycząco nie drażniąc uszu. Raczej spokojny nie nerwowy dźwięk. Co byście mogli polecić? Może coś z tych topping?

Tak na marginesie. 

Mam taki odtwarzacz twa10b i słucham z przetwornika fioo takiego malego bo z tego wbudowanego w ta Tage to krew z uszu idzie.

https://www.audiostereo.pl/topic/164833-ciep%C5%82o-graj%C4%85cy-dac/

Nie określiłeś kwoty ale jeśli masz na myśli budżetowe przetworniki to najlepiej wpisującym się w Twoje oczekiwania jest moim zdaniem Arcam rDac + liniowe zasilanie. Topping to zupełne przeciwieństwo tego co szukasz.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Tal mnie prawie ubiegł. Miałem właśnie polecić Arcam ale Irdac. Oczywiście dobre zasilanie, a idealnie, dosłownie level wyżej na akumulatorze żelowym 12V. Ja tak korzystam. Fabryczny impulsowy to dźwięk dramat. Liniowy jest ok a akumulator to już audiofilskie granie.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Tal mnie prawie ubiegł. Miałem właśnie polecić Arcam ale Irdac. Oczywiście dobre zasilanie, a idealnie, dosłownie level wyżej na akumulatorze żelowym 12V. Ja tak korzystam. Fabryczny impulsowy to dźwięk dramat. Liniowy jest ok a akumulator to już audiofilskie granie.

A najlepiej, to zakupić zasilacz liniowy Sigma. 

Podzespoły lepsze niż w Teddy Pardo a i cena lepsza!

Brzmienie kapitalne, czarne tło...

A najlepiej, to zakupić zasilacz liniowy Sigma. 
Podzespoły lepsze niż w Teddy Pardo a i cena lepsza!
Brzmienie kapitalne, czarne tło...
Nie, najlepiej na aku. Mam dobry zasilacz niskoszumowy i wymięka przy aku.
3 minuty temu, Yankes napisał:

PS Audio NuWave DSD

Ten DAC to także dobra propozycja z tym jednak że w zasięgu finansowym autora będzie raczej wersja bez DSD którą z pewnością warto również rozważyć.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

1 minutę temu, Tal napisał:

Ten DAC to także dobra propozycja z tym jednak że w zasięgu finansowym autora będzie raczej wersja bez DSD którą z pewnością warto również rozważyć.

Miałem obie wersje ...brzmieniowo bardzo podobnie.

De gustibus non est disputandum

A ja polecam coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

A jeżeli budżet pozwoli trochę wyżej to smsl d1se. Wychodzi około 2600zł. Euro trochę zdrożało. Mam go i wogóle nie ma w nim ostrości. D40 też miałem. Należy tylko wybrać dostawę z EU lub Niemcy lub Francja.

Pomiarowo jest ok dźwiękowo też.

Ukryta Zawartość

U kolegi tego loxjie d40 porównywaliśmy do jego tagi, to taga pod każdym względem zagrają słabiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Wito76 napisał:

audiofilskie granie.

10 godzin temu, Bukaj napisał:

czarne tło

10 godzin temu, Przemyk napisał:

Co byście mogli polecić?

Dzień dobry. Kolego @Przemyk zostaw dwuletni dorobek na tym forum i uciekaj stąd jak najdalej. 
Spokojnego dnia.

Godzinę temu, TubeAudioMusic napisał:

uciekaj stąd jak najdalej

Dlaczego? Wydaje mi się że te fora po to są żeby sobie doradzać i poszerzać swoją wiedzę. 

Swoją drogą padło tu kilka ciekawych propozycji o których nawet nie wiedziałem. Dzięki 

A może jeszcze branża by coś doradziła?

12 minut temu, Przemyk napisał:

poszerzać swoją wiedzę. 

Wiedza, słowo klucz. Poszerzanie jej to cenne i w końcu pożyteczne może być.

13 minut temu, Przemyk napisał:

padło tu kilka ciekawych propozycji o których nawet nie wiedziałem.

Ty już wiesz więcej, ponieważ 

12 godzin temu, Przemyk napisał:

to krew z uszu idzie.

Zachęcam, byś na spokojnie ocenił, jaki element w torze spowodował ten krwotok.

Już zmykam i ja. Dzięki.

40 minut temu, Przemyk napisał:

Dlaczego?

Ponieważ tutaj grasuje CENZURA.

Posty znikają, a nawet całe tematy. 
Jesteś zagrożeniem dla kółka adoracji? Już Cię nie ma na AS…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

za 2k jak dobrze poszukasz to znajdziesz coś na multibit, myślę ze ci podpasuje

np parasound dac 1000, gra lepiej niż te wszystkie toppingi i reszta chinoli nowych za 5-6k 

Topping e50 - na pewno nie jest ani ciepły ani zimny. Gra nie dodając nic od siebie- i to jest jego ogromną zaletą. 

Granie ciepłe to już brzmienie inne od neutralności. Co kto lubi i zależy od systemu oczywiście 

Na Amazonie wyraźnie taniej niż w Polsce

Edytowane przez 1siedem
3 minuty temu, szpotek73 napisał:

najcieplej grajacy dac jaki słyszałem to był mhdt lab havana,myślę,że używka nie będzie kosztowała więcej jak 2 tys.

Jak sama nazwa wskazuje. Havana, to nie mogło grać chłodno.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Taga Tagą, ale problemem mogą być jeszcze kolumny - może coś zapodaj 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Był kiedyś taki przetwornik jak Myryad Z20 ale to już chyba tylko rynek wtórny. Grał muzykalnie oraz po cieplejszej stronie. Z dzisiejszej oferty można rozważyć Musical FIdelity MX-DAC lub równie popularny Ifi xDSD Gryphon. Z tych dwóch trochę "cieplejszy" będzie Musical. Zawsze można wypożyczyć i odsłuchać 🙂  Sprawdziłby się też NuPrime DAC-8 ale to z kolei droższa już zabawka.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myryad Z20 to także bardzo dobry kierunek i wybór 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Synkowi nastolatkowi kiedyś kupiłem takiego malucha SMSL M3- to taki mały Dac Amp skuchawkowy. Do komputera i mini wzmacniacza w klasie D dla chłopaka wystarczy. On ma na pokładzie przetwornik CirrusLogic ten sam co siedzi w Myryad i rzeczywiście ten smsl gra muzykalnie i raczej ciepło. Nie to że proponuję Smsl, tylko chciałem dołączyć się do głosu, że Myryad może być właśnie po tej spokojnej sygnaturze grania.

Polecam poszukać używanego NuPrime DAC-9, natomiast z nowych polecam DAC i odtwarzacz sieciowy w jednym model WR-2, grają z delikatnym ociepleniem, bez zamazania detali, ani też ich maksymalnego wyciągnięcia.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A ja proponuję posłuchać smsl d1se. To nie jest poziom Pontusa ani gustarda r26. Ale jest granie z dobrą dynamikę, z dobrym szczegółem i nie ostre. Głównym problemem starszych układów jest często mimo wszystko problem z rozdzielczością i szczegółowością i starsze układy albo starszego typu filtry tego nie dawały. Była dobra muzykalność, tak jak np na układach TDA 1541, PCM 63 pcm 1704, ale obecne konstrukcje r2r uważam za zdecydowanie lepsze. Pontus, R26, Holo Audio spring, Rockna. Dla mnie takim dakiem odniesienia, referencyjnym jest Meitner MA-1, ale z wymienionymi wcześniej już otrzymujemy całkiem dobry poziom grania. Jest w nim wszystko i analogowość i dynamika i rozdzielczość. Tylko to zupelnie inny budżet. Ale warto coś posłuchać co gra prawidłowo i zobaczyć jak taki przetwornik gra, żeby mieć odniesienie. Kolejny ważny element jakiego transportu będziemy używać I wejścia w dacu. Zachęcam potestowania układów z wejściem i2s, a transportów z takim wyjściem.

Dziękuję za propozycję. Pojadę gdzieś posłuchać kilku przetworników i zobaczymy jakie będą wnioski. Jak mi z nowych nic nie podejdzie to zostają tylko sprawdzone przez was używki, które w miarę możliwości będę chciał posłuchać przed finalnym zakupem.

W dniu 13.09.2023 o 19:39, Przemyk napisał:

Może coś z tych topping?

Raczej tu znajdziesz, suche ostre granie... A jakie źródło? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Tak jak pisałem wcześniej Taga twa10b jako transport i dlatego szukam daca. Oczywiście mam jeszcze cd marantz ale też bym chciał go używać tylko jako transport. 

• Pokaż nowe odpowiedzi