Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki program do nagrywania audio na CDR?

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

A EAC nie działa z moją nagrywarką... (tzn nie działa zapis, odczyt działa ale i tak EAC jest niepotrzebny, bo nagrywarka jest z tych co to same z siebie czytają dokładnie co do bita i EACowe kombinacje z wielkrotnym czytaniem i porównywaniem sa zbedne)

Niestety inny program nie rozwiazuje mojego problemu. Chodzi oto ze na plytki RW na ktore dotychczas moglem nagrywac predkoscia 4X teraz niemoge. Moja nagrywarka zostala wymieniona na te sama tylko z nowszym softem/biosem. I teraz na te plytki moge nagrywac najwolniej 8X a chcialbym po staremu czyli 4X.

Ja moja nagrywarke dalem do serwisu bo byly problemy, wymienili mi ja na nowa (ten sam model tylko juz z nowszym softem) i teraz jest taka roznica z tymi predkosciami nagrywania.

Samemu wgrywac nowszego firmware do nagrywarki to troche ryzykowna sprawa.

Zeby pozniej nie bylo problemow przy odczycie, a jak sie plytki ze starzeja jak rowniez nagrywarka po roku juz nie bedzie nagrywala tak dobrze to takowe problemy beda sie pojawiac. I wtedy wolniejsze wypalenie zawsze sie przyda.

Ciekawe ze na plytki CDR moge nagrywac 4X a na RW najwolniej 8X momo ze na plytce pisze od 4X

"Mlody czlowieku jestes w bledzie w swoim rozumowaniu !".

Rownie dobrze moge nagrywac przy pomocy przegladarki internetowej. Wystarczy napisac najprostszy plik HTML z odpowiednim linkiem a pozniej go kliknac.

>dudivan

ja też nie rozumiem w czym rzecz. EAC ma funkcje nagrywania, z której czasem korzystam.

Jeśli chodzi o nagrywanie z dobrej jakości oryginałów najczęściej stosuję CloneCD. Do zgrywania CDR-ów najlepszy jest EAC, wypalać można już w dowonym programie, również w Nero.

@pq

>niepotrzebny, bo nagrywarka jest z tych co to same z siebie czytają dokładnie co do bita i EACowe

>kombinacje z wielkrotnym czytaniem i porównywaniem sa zbedne)

Przy zniszczonych płytach sama jakość nagrywarki nie wystarczy, program musi wyłączać bufor nagrywarki a to potrafi tylko EAC lub dedykowany dla Plextorów Plextool.

>dudivan

Hmmm! "Młody człowieku" - to o mnie? Dzięki stary! :)))

Nagrywam oczywiście nagrywarką, a programów do nagrywania jest wiele i zawsze można stworzyć kolejny, nawet w opisany przez Ciebie sposób. Jednak EAC to specjalistyczny program m.in. do wypalania płyt z mnóstwem funkcji pozwalających na osiągnięcie jak najlepszej jakości. Z tego co pamiętam było trochę na ten temat na forum i sięgano w dyskusji po, dla mnie niewiele mówiące, parametry nagrywania, terminologię techniczną, informatyczną etc. Jednak jak nie wierzysz to tu wszystko napisano

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli można zainwestować swoje 0,03 zł: EAC jest specjalistycznym programem z mnóstwem funkcji, a i owszem, ale poświęconym rippowaniu. W funkcję wypalania wyposażony jest niejako "dodatkowo", i prócz możliwości ustawienia offsetu nagrywarki w tej dziedzinie nic specjalnego właściwie nie oferuje. Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić ;)

Sam używam EAC do zgrywania, Feurio do wypalania - ten drugi program, jako dedykowany do nagrywania płyt, wyposażony jest o wiele lepiej.

EAC jest najlepszym kompletnym programem windowsowym do robienia calych kopii audio CD,

prawidlowo ustawiony pod daną nagrywarkę daje kopię (co do wartości offsetu) taką sama jak oryginał,

żaden inny tego nie zrobi,

ale oczywiście można go używać jak się chce, tylko np. do rippowania ,

albo nawet tylko do wypalania :-)))

>pq, gregin

Tutaj na pewno znajdziecie podpowiedź

Ukryta Zawartość

Z tego co zauważyłem, to problemy z "widzeniem" napędów przez programy do nagrywania najczęściej wynikają z niewłaściwego zainstalowania sterowników lub biosów.

Na marginesie:

Czy zainstalowanie sterowników ASPI ma wpływ na jakość słyszalnego dźwięku?

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy na jakość, ale na stabilność na pewno. Jest nowa wersja ASPI 4.71 i lepiej ją zainstalować.

Próbowałeś nagrywać w Nero? powinien zobaczyć wszystko. Ja w swoim LiteOn 1673S wgrałem nowego firmwara JS02 i nie narzekam, ale wgranie spowrotem starszego jest chyba nierealne, gdzieś wyczytałem nie próbowałem.

A ja (z tego co mi wiadomo) w ogóle nie mam ASPI, działam przez SPTI, metoda odczytu MMC Read CD, korekcja błędów CDDA accurate (czyli żadna, bo załatwiona w sprzęcie). Przynajmniej z takimi parametrami rippuję w Audition. Czy znane są jakieś przeciwskazania do takiego postępowania?

Tak myślałem. Ale nadal rozważam sensowność. Sprawdziłem, że Feurio daje mi co do bita identyczne kopie, z jednym wyjątkiem - różni się nieco moment startu, czyli zapewne wspomniany wyżej offset. Różnica w teście który zrobiłem wyniosła oszałamiające 132 próbki, czyli 3 ms. Poza tym jest co do bicika. Komu robi różnice, czy po naciśnięciu play muzyka wystartuje 3 ms później czy wcześniej??

>pq

Twoja sprawa czy jest sens spróbowania innego sprawdzonego i powszechnie chwalonego programu.

Poza tym jest sporo opcji ustawień, które mogą się przydać nawet jeśli początkowo nie są potrzebne.

Może nie chodzi tu tylko o te 3 ms, a czy Feurio ma jakąć korekcję błędów?

Przecież nie wszystkie krąźki są w idealnym stanie.

• 1 rok później...

taki problem:

ja dość normalnie moim zdaniem nagrywam płytki i gra Ok - nie ma problemów - lecz spotkałem odtwarzacz który odmówił - właściciel tego urządzenia twierdzi że on genialnie czyta płyty tylko potrzebuje płyt ''zamkniętych'' - a moje nie są ''zamknięte'' - o co chodzi??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.