Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-40AE - jako "końcówka mocy" do amplitunera - jakie kolumny frontowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Upatrzyłem sobie taką konfigurację do KD i stereo Yamaha RX-V6A + Pioneer A-40AE jako "końcówka mocy". Czy Państwa zdaniem dobrym połączeniem do niego będą kolumny frontowe Klipsch RP 6000F II lub Polk Signature Elite ES60 ? Czy taki zestaw ma Państwa zdaniem sens ? Klipsch i Polk dlatego, że lubię nieco podkreślone skraje a nie koniecznie idealnie neutralne / naturalne granie. 

Założenia : Pomieszczenie 35m2, zestaw po połowie do słuchania muzyki (filmowa, pop, rock) i kina domowego 

Edytowane przez Rafał42
14 minut temu, Rafał42 napisał:

Czy taki zestaw ma Państwa zdaniem sens ?

Nie. Nie ma sensu. Ten tani wzmacniacz zintegrowany jest typową, budżetową integrą i robienie na siłę z niego końcówki mocy nie ma sensu. To mniej więcej tak jak namalowanie na masce Fiata 126p "wyścigowych" pasów, zamontowaniu atrapy spojlera i udawanie, że masz samochód wyścigowy. Chcesz końcówkę mocy, to kup końcówkę mocy a nie jej atrapę

5 minut temu, piotrek7 napisał:

Chcesz końcówkę mocy, to kup końcówkę mocy a nie jej atrapę

Najwięcej osób a zwłaszcza "branża" poleca w takim przypadku Atolla AM-100. Ale mając końcówkę zamiast wzmacniacza np. CD będę musiał przepuścić przez ampli ..., który ma słaby DAC i pre amp.  Więc to słaby pomysł przy korzystaniu z takiego zestawu także do stereo. Poza tym np. o takim Atollu tyle samo dobrych co negatywnych opinii 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ten Pioneer we wszystkich krajowych i zagranicznych testach jest bardzo chwalony ... za każdym razem za te same cechy 

Ukryta Zawartość

Nie patrz na te branzowe recenzje. Zamiast tego pionka poszukaj czegos sensownego, podalem ci troche przykladow. 

19 minut temu, Rafał42 napisał:

A ten Pioneer we wszystkich krajowych i zagranicznych testach jest bardzo chwalony ... za każdym razem za te same cechy 

jako budżetowa integra

20 minut temu, Rafał42 napisał:

a zwłaszcza "branża" poleca w takim przypadku Atolla AM-100

Polecają to, na czym dobrze zarabiają. Duża marża, duży zysk. A z tego co wiem, przebitkę na tej marce mają całkiem niezłą. 

Dobre w niższych przedziałach cenowych są wzmacniacze z rynku pro

Prawda jest taka, że więcej budżetowych, pospinanych ze sobą sprzętów to tylko większy bałagan a nie sumaryczna ich wartość tworząca nową jakość 

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

prawda jest taka że więcej budżetowych, pospinanych ze sobą sprzętów to tylko większy bałagan a nie sumaryczna ich wartość tworząca nową jakość 

Tu masz rację ... nie spojrzałem na to w ten sposób.

A jakiś przykład dobrego wzmacniacza pro do 4000 zł ?

Bardzo dobre robi Crown. Kolejna "ikona" rynku pro wykorzystywana w systemach hi-fi to szwedzki LAB Gruppen. Ja dorzuciłbym do puli kilka stówek i zamówił do przetestowania ten

Ukryta Zawartość

Największym "problemem" jeśli chodzi o te wzmacniacze jest ich wygląd. Crown są brzydkie, z wyglądu zabawkowe. Ale to nie ma nic wspólnego z ich jakością 

Ten sklep chwalą sobie ludziska i sporo osób z forum kupuje w nim.

Ukryta Zawartość

Znajdziesz tu choćby budowane i sprzedawane przez nich wzmacniacze w klasie D. To też będzie dobre rozwiązanie

Ukryta Zawartość

Ten przekracza trochę założone 4 tys ale może warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A moim zdaniem to ma sens. 

Bo mimo że a40 jest tani to gra na prawdę bardzo ciekawie. Odróżnia się pozytywnie na tle konkurencji 

Inna sprawa to pytanie o sens w dobrze kolumn. Rozumiem że lubisz nieco poszerzone skraje pasma. Ale Yamaha, Pioneer i klipsch. Tu wszystko tak gra. Pytanie czy to nie będzie przegięcie 

Zaproponowane powyżej wzmacniacze będą lepsze. To nie ma dyskusji. Jest to jednak wyższy budżet. 

Z tego, co zrozumiałem, to założyciel posta ma już taki zestaw elektroniki i szuka do niego kolumn 🙂 Więc nie wiem, czy w tym momencie jest sens dyskutować na temat wzmacniacza, zwłaszcza że nie wiemy, jakie kolumny ma obecnie zainteresowany. 

Też uważam, że można tu już przesadzić dobierając Klipsche. Polki mogą się spodobać, chociaż przemyślałbym model R600. Mamy je w bdb cenie w outlecie - https://www.q21.pl/polk-audio-reserve-r600-czarny-outlet.html

Podobnie Diamond 25, choć to cieplejsze brzmienie - https://www.q21.pl/pylon-audio-diamond-25-olejowosk-black-outlet.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dodatkowe pytanie - system 5.1 czy bez subwoofera - bo jeśli sub

jest obowiązkowy, to dlaczego nie mniejsze - nawet dobre monitory.

Są też w serii Signature mniejsze - też z basem. Już model 55 może subwoofera

nie potrzebować ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie no jak?

Co to za system kinowy bez subwoofera?

Tutaj chyba chodzi o coś więcej mianowicie autor używałby tego wzmacniacza osobno jako zestaw stereo.

Dlatego podłogówki.

Ale dobrze by było aby się udzielił i rozwiał nasze wątpliwości

8 godzin temu, Q21 napisał:

Z tego, co zrozumiałem, to założyciel posta ma już taki zestaw elektroniki i szuka do niego kolumn

6 godzin temu, audioburak napisał:

Dodatkowe pytanie - system 5.1 czy bez subwoofera

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale dobrze by było aby się udzielił i rozwiał nasze wątpliwości

A więc od początku ... zupełnie nic jeszcze nie kupiłem i interesuje mnie wyłącznie nowy sprzęt ze sklepu. 

Poszykuję czegoś po połowie do kina i muzyki w stereo. Na początku upatrzyłem sobie do tego dość porządne stereo : CXA81 + Polk Audio Reserve 700. Jednak w międzyczasie poczytałem o KD z Atmosem i będąc pod wrażeniem efektów postanowiłem do tego samego zastosowania nabyć zamiast stereo zestaw KD oparty na dwóch pewnikach : konfiguracja 5.1.2 i subwoofer SVS SB 1000 Pro. Reszta do ustalenia. Metodą eliminacji na placu boju pozostała Yamaha RX-V6A. Do tego ewentualnie wzmacniacz stereo do ok. 4000 zł w roli końcówki ... i zestaw kolumn. I taraz wszystko rozjeżdża mi się w dwie strony. Jeśli zdecyduję się dodatkowo na wzmacniacz i już go wybiorę to pozostaje mi się skupić jedynie na dobrze frontów do wzmacniacza a potem komletu głośników z tej samej serii zapominając o charakterze ampli. Jeśli nie zdecyduje się na wzmacniacz to wtedy szukam całego kompletu 5.  .2 , który najlepiej zgra się z Yamaha RX-V6A.

Pomieszczenie 35m2, muzyka filmowa, pop i rock, filmy akcji, s-f, wojenne. Lubię nieco podbite skraje pasma. Dźwięk nie musi być idealnie naturalny / neutralny. Nie słucham muzyki trzymając głowę dokładnie w hot-spot czyli drobne niuanse i smaczki dźwięku nie mają dla mnie priorytetu. Ale za to liczy się dla mnie obszerna scena, nisko schodzący bas i "duża skala" dźwięku.  Budżet jest elastyczny. Liczy się dla mnie przede wszystkim to, aby każda wydana złotówka przyniosła bardzo wymierny efekt jakościowy zamiast zakupu czegoś co da jakość, którą można uzyskać przy innej konfiguracji za "połowę" wydanych pieniędzy.

Edytowane przez Rafał42

No to dobra.

To słuszny trio to Yamaha 6a. Masz ja za 2500-2600 z Amazona albo Austrii czy też Niemiec. To solidna baza.

Dalej.

Jakie będą kolumny? 

Jeśli analityczne to dobrze by było wybrać cieplejszy wzmak jak atoll. Jak cieplejsze to moim zdaniem ten a40 albo Cyrus one są ciekawymi opcjami 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No to dobra.

To słuszny trio to Yamaha 6a. Masz ja za 2500-2600 z Amazona ..

Nigdy nie kupowałem jeszcze nic na Amazonie...

Odkąd kiedyś przy zakupie internetowym dostałem używany sprzęt (ktoś przetestował i zwrócił) to od tej pory bezwzględnie zwracam uwagę na to, aby nie były naruszone oryginalne taśmy zaklejające w pudełko i pudełko nie nosiło uszkodzeń (które świadczą o tym, że sprzęt był sporo przerzucany pomiędzy różnymi miejscami) ... Czy w takich molochach jak Amazon nie ma z tym problemu ?  Połowa towarów nie pochodzi z ich magazynów i w zasadzie nie wiadomo skąd ... 

Edytowane przez Rafał42

Ty też kupując przez internet możesz zwrócić, jeśli stan sprzętu nie będzie Ci odpowiadał. Z polskiego salonu też można dostać sprzęt "używany", kupiłem kiedyś NAD-a, zapakowany ślicznie, żadnych śladów użytkowania, tylko po włączeniu okazało się, że jest już skonfigurowana sieć wifi 🤣

Godzinę temu, Rafał42 napisał:

Nigdy nie kupowałem jeszcze nic na Amazonie...

Odkąd kiedyś przy zakupie internetowym dostałem używany sprzęt (ktoś przetestował i zwrócił) to od tej pory bezwzględnie zwracam uwagę na to, aby nie były naruszone oryginalne taśmy zaklejające w pudełko i pudełko nie nosiło uszkodzeń (które świadczą o tym, że sprzęt był sporo przerzucany pomiędzy różnymi miejscami) ... Czy w takich molochach jak Amazon nie ma z tym problemu ?  Połowa towarów nie pochodzi z ich magazynów i w zasadzie nie wiadomo skąd ... 

Połowa tak. Ale ja polecam kupować tylko od nich. W sensie magazyn Amazon sprzedawca Amazon. Wtedy masz pewność. 

Dostajesz nowy chyba że informacja jest inna.

44 minuty temu, marek666 napisał:

Ty też kupując przez internet możesz zwrócić, jeśli stan sprzętu nie będzie Ci odpowiadał. Z polskiego salonu też można dostać sprzęt "używany", kupiłem kiedyś NAD-a, zapakowany ślicznie, żadnych śladów użytkowania, tylko po włączeniu okazało się, że jest już skonfigurowana sieć wifi 🤣

Myślę że w polskich to jest częściej praktykowane. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Połowa tak. Ale ja polecam kupować tylko od nich. W sensie magazyn Amazon sprzedawca Amazon. Wtedy masz pewność. 

Faktycznie mają dobre ceny, na dodatek to oferta w pełni z samego Amazona - u nich 2450 zł a w polskich sklepach 2999 zł  czyli prawie 20% drożej 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafał42
19 godzin temu, Rafał42 napisał:

Liczy się dla mnie przede wszystkim to, aby każda wydana złotówka przyniosła bardzo wymierny efekt jakościowy zamiast zakupu czegoś co da jakość, którą można uzyskać przy innej konfiguracji za "połowę" wydanych pieniędzy.

No to masz problem 🙂 

Chcesz połączyć stereo i KD w jednym systemie, łącząc je ze sobą. To weź pod uwagę jeszcze jeden czynnik. W stereo największy wpływ na dźwięk na sekcja przedwzmacniacza a nie końcówki mocy i to ona decyduje (w dużej mierze jak system gra. Dlatego więcej byś osiągnął kupując dobrej klasy amplituner KD i przedwzmacniacz stereo wchodząc z nim na końcówkę mocy amplitunera. 

Ale za to liczy się dla mnie obszerna scena, nisko schodzący bas i "duża skala" dźwięku. 

więc

Na początku upatrzyłem sobie do tego dość porządne stereo : CXA81

Kambodża jest zaprzeczeniem tego. Tu raczej brzmienie dynamiczne, lekkie i efekciarskie 

Budżet jest elastyczny

To kombinuj tak, aby nie zamykać sobie drogi do ewentualnej rozbudowy systemu na przyszłość 

Czy nie lepiej zsumowac budzet i zamiast dwoch miernych ustrojstw kupic jedno lepsze?

Kupujac dwa zmienisz tylko koncowke, ale Pre, DAC itd. pozostaje.

Czy odczuwasz brak mocy ze chcesz zmienic koncowke, czy robisz to „owczym pedem“, bo „wszyscy tak robia“?

15 minut temu, xajas napisał:

Czy odczuwasz brak mocy ze chcesz zmienic koncowke, czy robisz to „owczym pedem“, bo „wszyscy tak robia“?

Marzą mi sie kolumny z dwoma głośnikami 8 cali najlepiej Polk Reserve 700 a one chyba wymagają ponadprzeciętnej mocy ... Pytanie czy Yamaha RX-A4A udźwignie cały zestaw 5.1.2 z Polk R700 ... bo  o Yamaha RX-V6A to już chyba zupełnie można tu zapomniec

40 minut temu, piotrek7 napisał:

🙂Kambodża jest zaprzeczeniem tego. Tu raczej brzmienie dynamiczne, lekkie i efekciarskie

A jaki wzmacniacz zamiast niej proponujesz do 6000 zł

Edytowane przez Rafał42

Szukać używanego Naima XS2. Także z rynku wtórnego Denon PMA-2000AE, Atoll IN 200 Signature . Tak na szybkiego znalezione na giełdzie czyli

Ukryta Zawartość

(poza Naimem bo to pierwsze skojarzenie, jakie przyszło mi do głowy)

Z nowych Vincent SV-500 jest bardzo przyzwoity

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Szukać używanego Naima XS2. Także z rynku wtórnego Denon PMA-2000AE, Atoll IN 200 Signature . Tak na szybkiego znalezione na giełdzie czyli

Ukryta Zawartość

(poza Naimem bo to pierwsze skojarzenie, jakie przyszło mi do głowy)

Naciąłem się już na używkę - potencjometry, kondensatory ... Nie, dziękuję.

Ukryta Zawartość

Jeśli kupuje się stare padło czyli tzw. "vintage", ponosisz ryzyko. Jeśli kupujesz sprzęt używany ale taki, który jest stosunkowo nowy lub jest nadal produkowany, w czym problem? Po prostu trzeba sprawdzić, co się kupuje

Marza mi sie…

Pamietaj ze duze glosniki maja przewaznie wieksza skutecznosc i dla osiagniecia tej samej glosnosci wymagaja mniej mocy niz male.

Ukryta Zawartość

IMG_7940.thumb.jpg.cabb52adedfc2d4eb60e1b8855da5276.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, xajas napisał:

Nie, jest dokladnie na opak. Duze glosniki maja przewaznie wieksza skutecznosc i wymagaja mniej mocy niz male.

A co sądzicie o Arcam sa30 + Polk Reserve 700 ? Wszyscy piszą o jednym i drugim jako o wybitnych urządzeniach wielkiego kalibru. Stereo na tym zapewne będzie rewelacyjne ale czy w domyśle bardzo przestrzenny i duży dźwięk tego zestawu może konkurować z przeciętnym KD w podobnej cenie ? Nie tyle chodzi mi o podobieństwo efektów specjalnych , będą inne, ale o podobna frajdę ze słuchania filmów np. z uwagi na lepszą jakość dźwięku bezpośrednio przed słuchaczem ... Pytam bo nie mam doświadczenia z KD

Edytowane przez Rafał42

Przez wiele lat mialem „powazne kino“ z ekranem, projektorem, 5.1,…
Ale fascynacja tymi specjalnymi efektami szybko przeminela. Wywalilem cale kino i zostalo tylko dobre stereo.
Ale mysle ze do tego musi kazdy samemu dojrzec

18 minut temu, Rafał42 napisał:

A co sądzicie o Arcam sa30

Jeden z lepszych wzmacniaczy  w swej klasie. Jak zagra z Polk? Nie wiem. Na pewno doskonale zagra z KEF z serii R i Revel Concerta

18 minut temu, xajas napisał:

Wywalilem cale kino i zostalo tylko dobre stereo.
Ale mysle ze do tego musi kazdy samemu dojrzec

Ukryta Zawartość

U mnie tak samo. Dwa monitory i subwoofer. Dźwięk wychodzi optykiem do przedwzmacniacza i niczego więcej nie potrzebuję. Na takim systemie doskonale ogląda się zarówno filmy jak i koncerty 

Ukryta Zawartość

W dniu 8.09.2023 o 11:25, Rafał42 napisał:

Faktycznie mają dobre ceny, na dodatek to oferta w pełni z samego Amazona - u nich 2450 zł a w polskich sklepach 2999 zł  czyli prawie 20% drożej 

Ukryta Zawartość

A Yamaha ma jescze europejską gwarancję więc tu już wogole super. 

Amazon bardzo często sprzedaje po kosztach. 

W dniu 8.09.2023 o 17:19, Rafał42 napisał:

Marzą mi sie kolumny z dwoma głośnikami 8 cali najlepiej Polk Reserve 700 a one chyba wymagają ponadprzeciętnej mocy ... Pytanie czy Yamaha RX-A4A udźwignie cały zestaw 5.1.2 z Polk R700 ... bo  o Yamaha RX-V6A to już chyba zupełnie można tu zapomniec

Każdy prawidłowy amplituner ustawi ci je na small. Więc realnie po co?

No chyba że pod zewnętrzna końcówkę albo lepszy ampli jak Arcam 

Ukryta Zawartość