Skocz do zawartości
IGNORED

ZAGRA MKII Zbalansowany wzm.słuchawkowy

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem sporo pytań od dłubaczy w w.w.temacie... oto schemat jednego kanału.

[obrazekLUKASZ-277438_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam !

>Darkul, ładny układzik :))

Tylko te kondensatory sprzęgające....w nocie aplikacyjnej ich nie ma. Zresztą ten scalak ma raczej nieduże wzmocnienie ( zalecane ) 2V/V. I całkowitą symetrię wartośći elementów ( czyli inaczej niż w twojej aplikacji - oj, ni echciało sie dać bufora, nie chciało :))) i musiałeś zwiększyć wzmocnienie ). Brak tej symetrii nie przysłużył się na pewno wartości CMMR układu - mierzyłeś go ?

Ale całość jest prosta ( wręcz prostacka ) więć doskonale się nadaje jako DIY. Zwięszyłbym tylko zasilanie do +-12V - po co ograniczać slew rate? Niech już będzie wszystko, jak w aplikacji. Układ RC na wyjściu jest zbędny - to nie wzmacniacz do kolumn, a w układzie z zbalansowanym wyjściem można go uprościć, podłączająć RC pomiędzy wyjścia + i - i odpowiednio zmieniając wartości elementów - to tak a propo ( mała sztuczka...).

Pozdr.

Przy wiekrzym +/-VDC uzyskuje sie niewiele[lepszy S/R i mniejsze thd... ale tego nie słychac].. i zaczyna sie grzac.

Kondzie dałem by zmniejszyc in.offset..który drastycznie sie przekłada na out VDC.

jak scalak jest dobry to poco mu dostawiac jescze inne klamoty..OPA1632 jest dobry do tego celu..ale bez przesadyzmu.

Kilka takich piecyków puściłem... klyenty sa happy.

Ah, jeszcze jedno - przy użyciu wejścia RCA wzmacniacz bedzie grał ciszej ( układy zbalansowane dają dwukrotnie większą amplitudę sygnału niż "zwykłe" ) i trzeba bedzie inaczej podłączyć słuchawki - przecież to jest tylko jeden kanał, a nie masz tam symetryzatora. Czyli podłączamy tylko jedną słuchawkę pod ten układ ( ze schematu ) przy wejściu RCA.

Pozdr. i dobranoc !

Witam !

>Darkul

Stożek zawiesił gesheft, bo nawet go niestać na likwidację ( takie czasy..) Jak będą zaliczki będzie sprzęt.

Co do "kumatych" to wierz mi, niektórym trzeba WSZYSTKO TŁUMACZYĆ 100 X, a i tak nic nie kapują :-)))

Pozdr.

P.S.

W tym swoim układzie masz jakieś stuki przy on/off układu w słuchawkach ?

Firma darkula wchodzi chyba na nowy etap marketingowy, bo nowa ładna polska nazwa i dość podobna do "Nagra".....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>ex stożek

Nie ,cisza.

Output dc L.ch>6mVDC,Rch>3.3mVDC.[Tak miałem na prototypie]...w seryjnych róznica wynosi od 2,2mVDC do 8.4mVDC.

Tylko że dla trybu stereo potrzebne sa dwa podwójne lub jeden poczwórny potek...i to dobry.

Darkul dlaczego "jest duzym wyzwaniem dla mało doswiadczonych dłubaczy" ? Czy chodzi tylko o rewelacyjne brzmienie czy moze uklad jest trudny w uruchomieniu (wrazliwy na uklad PCB, lubi sie wzbudzac czy takie tam...)

darkul - jakie dałeś typy (i firmę) kondensatorów wejściowych ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wzmacniacz jest bardzo szybki pow.100MHz..wiec w złym podejśćiu moze sie wzbudzac.

Kondziorki daje ROE,Stei,Philips,Frako...

Mam sporo dłubania... wiec potencjalnie zadawajcie pytanka..a pózniej odpowiem.

Tantali jako kondzie sygnałowe sie nienadaja,stosujemy je tylko w torach zasilających.!!!

Chcąc miec bas pojemnośc ta jest zalezna od wartośći rezystora rozładowawczego/sprzęzenia do masy!

Żadnych tantali w torze sygłału - ile razy to powtarzać...

>darkul

Nie przejmuj sie literówkami - ważniejsza jet treść :-))

Nie próbowałeś zamiast 220uF dać coś mniejszego i nie elektrolitycznego - już dawno przekonałem się o naprawdę kiepskiej jakości elektrolitów, pracujących w torze. Kiedy mogę, daję polipropyleny lub mks-y itp - są duże, nie raz olbrzymie, ale brzmienie o niebo lepsze.

Pozdr.

-->ex-stożek

miałem na myśli ten kondensator który jest podpięty do rezystora 1k, czyli w sieci sprzężenia a nie na wejściu.....

U mnie w GC (no prawie GC) dało poprawę brzmienia (choć może to autosugestia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.