Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC-X3800H + kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Rozglądam się za sprzętem do mojego salonu 25m2.

Zestawienie urządzeń:

• Denon AVC-X3800H
  • Fronty Polk Audio Signature Elite ES60
  • Centralka Polk Audio Signature Elite ES35
  • Surround Polk Audio Signature Elite ES15
  • Sub REL HT1205
  • W przyszłości Atmos na ścianie np. Heco AM 200 - 2 zestawy.

Czy wspomniany Denon 3800 da radę uciągnąć taki zestaw głośnikowy?

https://www.audiostereo.pl/topic/164707-denon-avc-x3800h-kolumny/
4 hours ago, kraz3 said:

Atmos na ścianie np. Heco AM 200

Głosniki atmos koniecznie na suficie, inaczej nie będzie to Atmos, a jedynie jakis blizej nieokreslony system, czyli sztuka dla sztuki aby bylo 😎

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Głosniki atmos koniecznie na suficie, inaczej nie będzie to Atmos, a jedynie jakis blizej nieokreslony system, czyli sztuka dla sztuki aby bylo
Może sie okazac, ze atmos wyladuje na ścianie, to kwestia kątów.
4 minutes ago, Chloru said:
3 hours ago, brewka87 said:
Głosniki atmos koniecznie na suficie, inaczej nie będzie to Atmos, a jedynie jakis blizej nieokreslony system, czyli sztuka dla sztuki aby bylo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może sie okazac, ze atmos wyladuje na ścianie, to kwestia kątów.

Jeśli ktos robi instalację Atmos w pomieszczeniu 3x3m to faktycznie glosniki mogą wyjsc na scianie...

A tak na serio kąty są wazne, przy czym w "normalnym" pomieszczeniu głosniki będą zamocowane na suficie. Skoro ktos ma salon 25m2 i planuje atmosy na scianie tzn, ze raczej nie planuje stosowac wytycznych zalecanych przez Dolby..

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jeśli ktos robi instalację Atmos w pomieszczeniu 3x3m to faktycznie glosniki mogą wyjsc na scianie...
A tak na serio kąty są wazne, przy czym w "normalnym" pomieszczeniu głosniki będą zamocowane na suficie. Skoro ktos ma salon 25m2 i planuje atmosy na scianie tzn, ze raczej nie planuje stosowac wytycznych zalecanych przez Dolby..
Może mieć bardzo wysoki sufit.... ;)
2 minutes ago, Chloru said:
3 minutes ago, brewka87 said:

Może mieć bardzo wysoki sufit.... 😉

To chyba musialby miec z 7 metrow wysokosci, zeby atmosy wylądowaly na scianie. 

Mimo wszystko zalecam bardziej merytoryczne wpisy, niz takie gdybanie-teoretyzowanie, ktore nic nie wnosi do tematu 😊

Żadne teoryzowanie. U mnie mieszcząc się w tolerancjach dolby wyszło, że są zamontowane na scianie pod sufitem. Proponuję użyć odrobinę wyobraźni. Nie każdy ma sufit na 250 cm w wielkiej płycie.

5 minutes ago, Chloru said:

Proponuję użyć odrobinę wyobraźni. Nie każdy ma sufit na 250 cm w wielkiej płycie.

No chyba moja wyobraznia jest za mała aby to ogarnąc. Mozesz zapodac jakis szkic? Ja nie twierdze, ze kazdy ma w mieszkaniu/domu sufit 2,5m nad głową ale przy metrazu 25m2 to jest juz na tyle daleko od scian, ze głosniki w przeciętnym pomieszczeniu wypada zamontowac na suficie. Po co jakies jednostkowe przypadki podawac jako regułę? 

I nie piszę tego złosliwie. Po prostu chciałbym poznac taki przypadek gdzie atmosy zamontowane zgodnie z wytycznymi Dolby zamontowane są na scianach.

LOL przecież metraż 25 metrów może oznaczać długą kiszkę ok. 3x8 albo ładny kwadrat 5x5. Nic nie mówi o proporcjach. Załóżmy, że masz system ustawiony między ścianami gdzie odległość wynosi 5 metrów... ale miejsce z którego oglądasz nie jest po środku, tylko ze względów różnych umiejscowione np 2 m od ekranu (albo od tylnej sciany). W takiej sytuacji może się okazać, że mając sufity na wysokości ok 3 metrów montaż na scianie mieści się w wytycznych Dolby.

1 minute ago, Chloru said:

LOL przecież metraż 25 metrów może oznaczać długą kiszkę ok. 3x8

No faktycznie, moze to byc tez korytarz1,5x16,5m... 

Kolego, teoretyzujesz i naginasz tak, zeby wyszlo na Twoje. Taka dyskusja nie ma sensu. 

Ja zakladam, ze autor tematu nie robi instalacji w korytarzu o powierzchni 25m2 albo w hali z sufitem kilkanascie metrow nad glową. 

Pochwal się swoją instalacją to jakakolwiek dalsza dyskusja będzie miała sens. Na razie jest to tylko teoretyzowanie z Twojej strony i nic ponad to 😊

No faktycznie, moze to byc tez korytarz1,5x16,5m... 
Kolego, teoretyzujesz i naginasz tak, zeby wyszlo na Twoje. Taka dyskusja nie ma sensu. 
Ja zakladam, ze autor tematu nie robi instalacji w korytarzu o powierzchni 25m2 albo w hali z sufitem kilkanascie metrow nad glową. 
Pochwal się swoją instalacją to jakakolwiek dalsza dyskusja będzie miała sens. Na razie jest to tylko teoretyzowanie z Twojej strony i nic ponad to

Właśnie dlatego podałem Ci przykład gdzie masz foremne pomieszczenie z bokiem 5 metrów. Nie muszę Ci nic udowadniać bo użyłeś bzdurnej generalizacji nt. sufitu kiedy wytyczne wyraźne mówią o kątach i tym należy się kierować. BTW posiadany przeze mnie system nie ma tu nic do rzeczy.
1 minute ago, Chloru said:

Właśnie dlatego podałem Ci przykład gdzie masz foremne pomieszczenie z bokiem 5 metrów.

Wiele osob na tym forum ma instalacje Atmos i zazwyczaj jest tak, ze jesli komus np głosniki tylne w konfiguracji z 4 sufitowymi wypadają na scianie to..  po prostu odpuszczają 4 głosniki i robią 2 srodkowe przed miejscem odsłuchu. 

Kąty owszem są wazne ale to nie jedyne wytyczne. Chyba pomyliles z Auro, tam istotniejsze są kąty.

6 minutes ago, Chloru said:

Nie muszę Ci nic udowadniać

Racja, nie musisz ☺

7 minutes ago, Chloru said:

użyłeś bzdurnej generalizacji nt. sufitu kiedy wytyczne wyraźne mówią o kątach i

To nie była jak to piszesz bzdurna generalizacja nt sufitu. Po prostu nie rozwazałem pomieszczen o absurdalnych proporcjach, tylko takie jakie ma wielu forumowiczow. Chcesz na siłę zabłysnąc jako ekspert - nic mi do tego 😂

10 minutes ago, Chloru said:

BTW posiadany przeze mnie system nie ma tu nic do rzeczy.

Nie chodziło mi o posiadany sprzęt, tylko o szkic ustawienia głosników na planie pomieszczenia...

Z mojej strony EOT 😊

6 minutes ago, brewka87 said:

Kąty owszem są wazne ale to nie jedyne wytyczne.

Zacytuj więc inne oficjalne wytyczne Dolby. Ja mówię o 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Jak widać jest tam o kątach i nie nie pomyliłem z Auro3d. 

7 minutes ago, brewka87 said:

Po prostu nie rozwazałem pomieszczen o absurdalnych proporcjach,

5x5 metrów i ok 3 metry wysokości to absurdalne proporcje?!  

8 minutes ago, brewka87 said:

Nie chodziło mi o posiadany sprzęt, tylko o szkic ustawienia głosników na planie pomieszczenia...

Opisałem wyżej. Liczyłem na inteligencję interlokutora. Mea culpa. 

Ukryta Zawartość

5x5 metrów i ok 3 metry wysokości to absurdalne proporcje?!  

Ja mam pokój 4,95x5,4 i głosniki nie wiszą na scianie. Gdyby miały wisiec to odpusciłbym konfigurację 7.2.4 i zrobił 7.2.2.

8 minutes ago, Chloru said:

Opisałem wyżej. Liczyłem na inteligencję interlokutora. Mea culpa. 

Przeciez napisałem, ze widocznie nie mam az tak rozwiniętej wyobrazni. Inteligencji w to nie mieszaj, bo mnie nie znasz ☺

Po prostu uczepiles sie jak rzep psiego ogona sytuacji, ze atmosy mogą sobie wisiec na scianie bo tylko kąty są wazne. Gdyby tak było to mozna by zamontowac głosniki pół metra nad głową byleby kąty się zgadzały i wg Ciebie brzmiałoby to dobrze? Praktyka dowodzi co innego. 

Nie będe juz odpisywac na Twoje wywody, bo jak widac z atmosem miales doczynienia jedynie podczas czytania internetu. 

4 minutes ago, brewka87 said:

Ja mam pokój 4,95x5,4 i głosniki nie wiszą na scianie. Gdyby miały wisiec to odpusciłbym konfigurację 7.2.4 i zrobił 7.2.2.

Niestety przykład Twojego pokoju nie znajduje się w wytycznych Dolby.

5 minutes ago, brewka87 said:

Gdyby tak było to mozna by zamontowac głosniki pół metra nad głową byleby kąty się zgadzały

Halo?! Ktoś tu pisał o absurdalnych proporcjach?! 

To co - pokażesz te oficjalne wytyczne? Przecież wiadomo jest, że musi być różnica wysokości między warstwą dolną a górną. Czy Atmos na ścianie / na łączeniu ściany z sufitem to wyklucza? -> NIE. 

8 minutes ago, brewka87 said:

Nie będe juz odpisywac na Twoje wywody, bo jak widac z atmosem miales doczynienia jedynie podczas czytania internetu. 

Ty najwidoczniej nie doczytałęś... 

Ty najwidoczniej nie doczytałęś... 

Gwarantuje Ci, ze doczytałem i w moim pomieszczeniu głosniki są zamontowane zgodnie ze sztuką ☺

Jesli chcesz sobie nabic postów w tym temacie to pomęcz prosze kogos innego. Mi juz szkoda czasu. 

7 miesięcy na forum, 10 postów z czego az 7 w tym temacie. Fajnie było się od Ciebie czegos nauczyc w kwestii dzwięku obiektowego 🙂 czlowiek siedzi latami na forum, a tu się okazuje ze tylu rzeczy nie wie..😉

Gwarantuje Ci, ze doczytałem i w moim pomieszczeniu głosniki są zamontowane zgodnie ze sztuką
Jesli chcesz sobie nabic postów w tym temacie to pomęcz prosze kogos innego. Mi juz szkoda czasu. 
7 miesięcy na forum, 10 postów z czego az 7 w tym temacie. Fajnie było się od Ciebie czegos nauczyc w kwestii dzwięku obiektowego czlowiek siedzi latami na forum, a tu się okazuje ze tylu rzeczy nie wie..
Czyli podtrzymujesz, że montaż na ścianie jest niezgodny ze sztuką?
5 godzin temu, brewka87 napisał:

Głosniki atmos koniecznie na suficie, inaczej nie będzie to Atmos, a jedynie jakis blizej nieokreslony system, czyli sztuka dla sztuki aby bylo 😎

Nie no z całym szacunkiem  Kolego @brewka87  też  się z tym nie  zgodzę...

Fajnie to tłumaczy ten Gościu

Rzadko jest tak ,że książkowo pozycja kanapy wypada na środku pokoju a tym samym 4 atmosy symetrycznie na suficie.To fakt .Ale zaraz z nich rezygnować? Często wysokość sufitu i odległość kanapy  od ściany  wymusza usytuowanie tych górnych na sklepieniu sufitu ze ścianą i to fajnie się sprawdza jak w auro tak i w Atmos.Oczywiście kąty i wysokość górnej warstwy  odgrywają tu ważną rolę.Swoją drogą nawet  Denon /Maranz uwzględnia taką konfiguracje w swoich amplitunerach gdzie Działają oba kodeki... 

Sam tak mam w salce .Tylne pod sufitem na ścianie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, Gmow1977 said:

Nie no z całym szacunkiem  Kolego @brewka87  też  się z tym nie  zgodzę...

Rozumiem, ze ktos sie moze z tym nie zgadzac 😉

Mimo wszystko głosniki sufitowe powinny grac z góry, a nie z za głowy gdzies powyzej uszu. Jesli ktos nie ma miejsca na sufitowe niech montuje na scianie. Przeciez to jego system ale tak jak napisałem będzie to bardziej sztuka dla sztuki niz prawidłowa instalacja.

Gdby brak miejsca na zamontowanie tylnych atmosów (Top Rear) za słuchaczem na suficie, to robi się konfigurację z dwoma głosnikami przed słuchaczem (Top Middle).

To, ze Marantz oferuje takie usytuowanie głosnikow nie znaczy od razu, ze jest to prawidłowe ustawienie.

W moim Marantzu tez mam takie mozliwosci... to bardziej zrobione pod klienta aby sie mogł w kawalerce cieszyc "atmosem"...

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Mimo wszystko głosniki sufitowe powinny grac z góry, a nie z za głowy

No to jak ci ten przysłowiowy helikopter poleci ... w  siną dal??? Jak ci  się sygnał nad głową urwie?

6 minut temu, brewka87 napisał:

gdzies powyzej uszu

Tu mam tylne surraund zamontowane a nie Atmosy...

7 minut temu, brewka87 napisał:

tak jak napisałem będzie to bardziej sztuka dla sztuki niz prawidłowa instalacja.

Oj mylisz się i to bardzo...Liczy się efekt ,wrażenie bańki akustycznej ,a te Atmosy ją dopinają

10 minut temu, brewka87 napisał:

Gdby brak miejsca na zamontowanie tylnych atmosów (Top Rear) za słuchaczem na suficie, to robi się konfigurację z dwoma głosnikami przed słuchaczem (Top Middle).

Puść sobie demo z płytki  Atmosa helikoptera na 2  górnych przed tobą  i czterech  górnych.... Potem wrócimy  do dyskusji...😉

13 minut temu, brewka87 napisał:

To, ze Marantz oferuje takie usytuowanie głosnikow nie znaczy od razu, ze jest to prawidłowe ustawienie.

W moim Marantzu tez mam takie mozliwosci... to bardziej zrobione pod klienta aby sie mogł w kawalerce cieszyc "atmosem"...

Zachęcam jednak wybrać się na podlasie  do Maxa720 na demo  (głośniki  na ścianie) ....Pewnie zmienisz zdanie😅

9 minutes ago, Gmow1977 said:

Oj mylisz się i to bardzo...

Bez urazy ale przywykłem juz do tego, ze z automatu nie zgadzasz się z wieloma moimi wpisami 😉

Nie chce mi sie rozpisywac szczegolowo na Twoj post. Swoje zdanie w tym temacie wyrazilem juz w kilku poprzednich wpisach ☺

Jeszcze tylko do tego sie odniosę

16 minutes ago, Gmow1977 said:

Puść sobie demo z płytki  Atmosa helikoptera na 2  górnych przed tobą  i czterech  górnych.... Potem wrócimy  do dyskusji...😉

No własnie piszemy o 4 GÓRNYCH, a nie o sciennych.  Ja się domyslam jakie będą roznice chociaz wybacz tylko dla samego sprawdzenia nie przekonfiguruję mojego systemu i nie przesunę głosnikow na suficie 😉

Panowie, ale po co się kłócić? Nie taka była wizja autora tematu 😉 

@kraz3 tak, 3800H spokojnie poradzi sobie z takim zestawem. Nie wzgardzi jednak końcówką mocy na fronty 🙂 Co do montażu Atmosów, to wytyczne Dolby bardzo dobrze to pokazują:
image.thumb.png.36d3ff0a36a90216e8187f68b7a6f2f1.png

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie, ale po co się kłócić? Nie taka była wizja autora tematu  
[mention=109709]kraz3[/mention] tak, 3800H spokojnie poradzi sobie z takim zestawem. Nie wzgardzi jednak końcówką mocy na fronty  Co do montażu Atmosów, to wytyczne Dolby bardzo dobrze to pokazują:

Ukryta Zawartość

Przy 5.1.2 trudno je umieścić na ścianie. Mowa była o 5.1.4 (link wkleilem).

Ukryta Zawartość

Ah faktycznie, dwa zestawy. Ominąłem 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak zwykle na forach musi się wylać żółć w postaci treści niepotrzebnej i nie na temat. Dziękuję Q21 i Gmow1977 za informacje w temacie. Gdyby ktoś chciał podzielić się informacjami na założony temat lub miał inną propozycję sprzętową to jestem chętny i otwarty na nowości. Pozostali "atmosowi znawcy" proszę przenieść swoje wywody do tematów z tym związanych lub założyć swój własny i tam wylewajcie swoje żale. Zakładając ten temat moim celem nie było nakłanianie do sporów i to jeszcze w innym temacie - dziękuję

@kraz3 - uciągnąć uciągnie. Czy Ci się spodoba?  Nie wiemy. Czy można lepiej? Można. Propozycję sprzętową pewnie dostaniesz od Branży jak się określisz na czym Ci zależy. 

Chloru dziękuję, ja sam mam opcję nr 2 😉 ale się nie wypowiadam bo jeszcze jej nie słyszałem. Od czegoś trzeba zacząć więc pytam tych co mają taki sprzęt albo już to przerabiali. Nie orientuję się w sprzęcie domowym, parametry katalogowe nie zawsze się zgadzają, są zawyżane dlatego drążę. Nie chcę budować audio na wielu wzmacniaczach sprzęt chcę kupić dla frajdy i odpoczynku, bez napinki bo to już przerabiałem. Na sprzęcie Dolby pracowałem prawie pół życia, znam większość wytycznych od Labolatorium Dolby a jak nie znam to ściągnę ze strony... 

@kraz3 czyli przyszedłeś na forum podpuszczać amatorów. 😉

U mnie x3800 pograł chwilę solo w konfiguracji 5.1.4. Mocy mu nie brakowało (pomieszczenie ok 30 metrow). Końcówkę kupiłem bo chciałem się przekonać czy będzie różnica w odsłuchu stereo (jest). Kolumny frontowe o skuteczności podobnej do tych Polków.  

W dniu 27.08.2023 o 13:11, kraz3 napisał:

Witajcie

Rozglądam się za sprzętem do mojego salonu 25m2.

Zestawienie urządzeń:

• Denon AVC-X3800H
  • Fronty Polk Audio Signature Elite ES60
  • Centralka Polk Audio Signature Elite ES35
  • Surround Polk Audio Signature Elite ES15
  • Sub REL HT1205
  • W przyszłości Atmos na ścianie np. Heco AM 200 - 2 zestawy.

Czy wspomniany Denon 3800 da radę uciągnąć taki zestaw głośnikowy?

Mam identyczny nie za duży pokój. Myślę, że ten Denon na luzaku ogarnie kolumny na tym metrażu. Kilka miesięcy temu zastanawiałem się nad 3800 i koniec końców kupiłem zestaw Emotiva MC1+Emotiva końcówka mocy. Teraz 3800 ma super cenę i chyba modele będą odświeżać-tańsze/prostsze Denony już są nowe.