Skocz do zawartości
IGNORED

Awaria wzmacniacza- prośba o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad 2 lata temu kupiłem wzmacniacz CAVa12, konsultowałem się zresztą  w tej sprawie tutaj na forum. Całość to kolumny JM Lab Electra 905 z dedykowanym do niej subem , DAC Lite z lampkami Amperex Buggle Boy na pokładzie oraz rzeczony wzmacniacz. Za transport CD bo z tego gram robi modyfikowany DVD Pioneer. Całość wygląda tak , a hybrydowy wzmacniacz stworzył synergie i wycisnął z Electr maksimum ich możliwości i tworzył w moim mniemaniu holograficzne spektakle, przynosząc mi jako  użytkownikowi wiele radości z odsłuchiwanej muzyki. Do czasu niestety. Kiedy wczoraj włączyłem wzmacniacz cos delikatnie zaburczało w prawym kanale. Okazało się potem że prawy kanał gra tylko wysokotonowymi. Chcąc sprawdzić  co jest przyczyną zmieniłem kanały i podobnie. Poszła druga kolumna. Pewnie poszły cewki w głośnikach średnio- niskotonowych, bo to układ 2.5 drożny tzw d'Appolito. Teraz.

1. Czy opłaca się regenerować kolumny - 4 głośniki  , a nie ukrywam , że chciałbym aby ze mną zostały bo bardzo lubię ich brzmienie, czy szukać zastępców , pewnie ze stajni Focala (mialem kiedyś Chorusy 816v ale Electry to inna liga, o wiele wyższa. ) 

2. Prośba o link do schematu wzmacniacza , bo już znalazłem kogoś kto się nim zajmie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cav1.jpg

cav2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem podejrzane jest to, ze rownoczesnie padly obydwa przetworniki niskotonowe.
Nie wiem, na ile sprawny jestes z lutownica, ale zanim wystawisz diagnoze na naprawe cewek, wykrec te przetworniki, odlutuj od zwrotnicy i podlacz kabel glosnikowy bezposrednio z wzmacniacza do przetwornika (z ominieciem zwrotnicy). Czy tez burczy?

Jesli nie to moze zwrotnica sie zepsula

Do tego pozyczyl/uzyl bym dowolny inny wzmacniacz, aby nie uzywac potencjalnie aktualnie zepsutego wzmacniacza

Poza tym, nie zrozumialem, czy po zamianie glosnikow lewy/prawy, nadal burczy ten sam glosnik czy ten sam kanal czy teraz obydwa glosniki (lewy i prawy).

Po zamianie kanałów i kabli załatwiłem tzn. uszkodziłem i druga kolumnę i teraz w obu grają tylko wysokotonowe.. Skontaktowałem się też z profesjonalnym zakładem regenerującym cewki. Regeneracja 4 głośników będzie mnie kosztować ok. 800 -900 zł. Dziś wieczorem będą wyjęte, bo muszą być wyjęte  do wysyłki  i wszystko będzie jasne. Zrobię im zdjęcia i wrzucę. Następny problem to schemat wzmacniaczach. Nie mogę znaleźć w sieci. Wysłałem email do producenta. Może odpowie...

Godzinę temu, trueman napisał:

Trzeba uważać na electry przy kupowaniu olx allegro 😄

Te są ze mną już 10 lat a kiedy je kupiłem miały tylko mała wadę maskownicy pod spodem

Edytowane przez Tyrion.L
wyjaśnienie

Dziwne , ciekawa usterka wzmacniacza ? to nowoczesny typ powinien mieć zabezpieczenia max  np1,5V DC  na wyjściu a poniżej nie powinno uszkodzić głośników ?  zmierzyłeś może coś zwykły multimetr pokazał  ,  a i co się dzieje jak podłączysz  wzmacniacz ''przez żarówkę ''  ale to trzeba było zrobić jak wzmacniacz uszkodził pierwszą kolumnę a tak strata większa 

10 minut temu, Tyrion.L napisał:

Te są ze mną już 10 lat a kiedy je kupiłem miały tylko mała wadę maskownicy pod spodem

Tak ale mówię o kolumnach już naprawionych. 😉

Mały postęp. Firma CAV z Chin do której napisałem przysłała mi schematy ideowe wzmacniacza, więc jest podstawa do naprawy. Przetworniki wykręcone, a kolumny wyglądają smutno i ponuro jak widać. Czuć delikatny swąd spalenizny, a membrany choć nieuszkodzone nie chcą się ruszyć , pewnie sklejone. Są zadziwiająco ciężkie , jak na swoje rozmiary Jutro będę rozmawiał z serwisem , który podjął się ich regeneracji i okaże się czy są szanse na ich naprawę . Coś mi się jednak wydaje , ze będę musiał zacząć  rozglądać się za nowymi muzycznymi skrzynkami i być może potrzebował sugestii w tej sprawie. Na ostatnim zdjęciu zwrotnica, choć może wiele nie widać . Duży czarny kondensator, 3 grube cewki. Zawsze chciałem ją obejrzeć , szkoda że w takich okolicznościach. 😕

Ukryta Zawartość

focal2.jpg

focal3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat w zasadzie do zamknięcia. W sprawie wzmacniacza negocjuje naprawę z lokalnym elektronikiem Panem Jerzym , który jutro  po przestudiowaniu schematu ideowego odpowie czy podejmie się naprawy wzmacniacza czy też nie. Prosiłbym przy tej okazji namiary ( może być na priv) na dobry,  sprawdzony i zaufany  zakład naprawy  elektroniki w promieniu do ok.  100 km od Kielc, na wypadek gdyby Pan Jerzy nie podjął się pracy. 

Kolumny są już nowe. Zdecydowałem , że nie będę bawił się w wysyłanie i regenerację głośników. Trafiła się okazja w rozsądnej cenie i odległości od domu.  Focal Chorus 826vw czyli wersja specjalna z głośnikami sandwich, w stanie idealnym i wykończeniu czarny  lakier fortepianowy. U poprzedniego właściciela się dusiły w zbyt małym pokoju moim zdaniem.  Uszkodzone Electry są do kupienia w symbolicznej cenie, ze standami lub bez. Tutaj o kontakt proszę na priv.  

Czy te uszkodzone przetworniki maja jakies oznaczenia typu? Potencjalnym kupcom obudowy napewno ulatwilo by to podjecie decyzji.

Zrob zdjecie
Tutaj przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_7644.thumb.jpg.a18bda2c15634736548c51c25fd51960.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zmieniłeś kolumny na chorusy serio?

Taka degradacja?

To nie degradacja , a zdecydowanie upgrade. Te Chorusy 826 vw to zupełnie inne kolumny i inna liga niż te z literką v. Mają inną zwrotnicę i mają te same przetworniki sandwich W jakie mają i linia Electra , także te z berylem i nawet Utopia. Zakup poparty godzinnym odsłuchem znanych i ulubionych płyt i wyczułem ten pierwiastek muzykalności jaki miały moje niestety spalone Electry 905. Przez prawie 2 lata przed Electrami 905 byłem właścicielem Chorus 816 v z głośnikami Polyglass i tutaj brakowało średnicy . Był wykop , dynamika co lubię, ale brakło środka, soczystości i wypełnienia instrumentów. Ich cena w chwili wejścia na rynek to było 3580 $. Spodobały mi się od razu i dźwiękowo i wizualnie bo są w stanie idealnym, a po krótkiej negocjacji stałem się ich właścicielem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę bardzo. W całości i z osobna. Boję się jednak , że za chwilę moderacja może uznać to za ofertę sprzedaży i skieruje ten wątek do zakłądki SPRZEDAJ.

Ukryta Zawartość

electra1.jpg

electra3.jpg

electra4.jpg

electra5.jpg

electra6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fachowiec , który podejmie się naprawy znaleziony , aż w Radomiu. Temat do zamknięcia przez moderację , proszę. Zainteresowani kupnem standów czy kolumn do regeneracji proszę o kontakt na priv. 

Ładnie by było jak byś się dowiedział co było i jak zabezpieczenia w tym wzmacniaczu że usmażyły głośniki . dla tych co mają coś tej firmy 

7 minut temu, jarekb napisał:

Ładnie by było jak byś się dowiedział co było i jak zabezpieczenia w tym wzmacniaczu że usmażyły głośniki . dla tych co mają coś tej firmy 

To wina wzmacniacza a nie głośników. dGdybym to wiedział to sam bym go naprawił a nie wysyłał do naprawy. Glosniki wg. firmy z Gdańska , która  zajmuje się naprawą są do zregenerowana. 

Nieprecyzyjnie napisałem ,

tak wiem że wina wzmacniacza , ale co się stalo przecież to nowoczesna konstrukcja z zabezpieczeniami czemu one nie zadziałały przecież musiało być coś mocno nie tak  , zniekształcenia, prąd DC na wyjściach głośnikowych ? 

17 minut temu, jarekb napisał:

Nieprecyzyjnie napisałem ,

tak wiem że wina wzmacniacza , ale co się stalo przecież to nowoczesna konstrukcja z zabezpieczeniami czemu one nie zadziałały przecież musiało być coś mocno nie tak  , zniekształcenia, prąd DC na wyjściach głośnikowych ? 

Jak wyżej 

No to może ja je źle zapamietalem albo faktycznie myślałem o wersji v. Ale dla mnie te chorusy były wyjątkowo słabe. 

Więc przyjmijmy że to nie były te. 

Dzięki. 

• 3 miesiące później...

Po trzymiesięcznym czekaniu wzmacniacz naprawiony, sprawdzony, pomierzony i zabezpieczony przed podobnymi przypadkami i  muzyczka gra.😃 Oczywiście wcześniej, zanim wzmacniacz kupiłem ,  ktoś w nim amatorska grzebał. Nowe kolumny dodały jakości i otworzyły bardziej średnicę. Jest przestrzeń i wypełnienie instrumentów i nie ma nieprzyjemnej ostrości. Muzyka rockowa w szeroko pojętym znaczeniu, akustyczna, jazz i klasyczna brzmi znakomicie. Jedynie co zauważyłem na korzyść Electry 905 , to heavy metal, chyba z powodu lekko cofniętej średnicy w stosunku do reszty. Na zdjęciu kolumny  jeszcze z osłonkami wysokotonowych , teraz już zdjęte, a różnica na korzyść wyraźnie słyszalna. Gram bez subwoofera, ale mimo że basu jest więcej z podłogowych niż z monitorów, to trochę na dole go brakuje. Najpierw sprawdzę z jakimiś innymi głośnikami zanim go na stałe podłączę . Strzeżonego... Serwis, bardzo profesjonalny,  mimo długiego oczekiwania na naprawę , mogę polecić. Gdyby ktoś był w potrzebie i zainteresowany. Priv

Ukryta Zawartość

muzyka.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zmieniłeś na chorusy czy z chorusow? Różnica powinna być większa:)

Zmieniłem Electra 905 na Chorus 826 WV. Kiedy ładnych parę lat temu miałem Chorus 816V ale zmieniłem na rzeczone Electra 905,  które spalił wzmacniacz. Pierwszy obrazek - to co było. Drugi- to co jest 

2 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Zmieniłem Electra 905 na Chorus 826 WV. Kiedy ładnych parę lat temu miałem Chorus 816V ale zmieniłem na rzeczone Electra 905,  które spalił wzmacniacz. Pierwszy obrazek - to co było. Drugi- to co jest 

WV to ta lepsza wersja na innych przetwornikach?

Bo klasyczne chorusy grają słabo. Ja nie lubię 

Tak. Tam przetworniki są tzw. W czyli sandwich vide Electra czy nawet Utopia. Generalnie po 3 różnych odmianach Focali, uważam że potrzebują lampy. Jeśli tranzystor to wyjątkowo ciepło grający. U mnie są 4 Telefunken w preampie wzmacniacza i 2 Amperec buggle boy w przetworniku. Focale odwdzięcza się wyjątkowym realizmem przestrzenią i szczegółowością. Serii Chorus V brakuje trochę  średnicy , fakt 

A no właśnie to ja mam podobne doświadczenia. 

Za dużo góry dla mnie w focalu. 

Ale spore grono wybiera. Każdy znajdzie coś dla siebie 

• 2 tygodnie później...

Sprawdziwszy połączenie, czy aby nie wadliwe,  na znalezionych w czeluściach garażu głośniczkach , dołączyłem z Nowym Rokiem subwoofer, bo brakowało dociążenia i rozmachu na dole. Teraz jest super, dokładnie to czego chciałem. Wzmacniacz nie ma wyjścia na subwoofer , ani podwójnych gniazd, więc z tego co widać na zdjęciu banany to połączenie subwoofera, a szare gołe taśmy w zaciskach to głośnikowe. Gra dobrze , jak pisałem powyżej sprawdziłem , ale czy to poprawne technicznie i nie spowoduje kłopotów? Oczywiście to tylko sygnał , bo sub ma swoje wzmocnienie. Wszystkim Wam  życzę zdrowia bo to najważniejsze oraz pozytywnych  doznań audiofilsko-muzycznych w Nowym 2024 Roku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość