Skocz do zawartości
IGNORED

Nad c356bee z osobnym DAC czy droższy wzmacniacz z wzbudowanym DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu posiadam stereo

1. Kef R300

2. NAD C356BEE

3. Przetwornik Arcam rDAC

I sobie tak myślę gdyż długo szukałem stereo w kwocie do 6000 zł który by mi odpowiadał i w końcu przez długi czas byłem zadowolony a teraz zaczyna mi coś brakować chociażby to że basu owszem jest dużo ale brakuje kontroli basu i bas wydaje mi sie rozlały. I zaczyna mi w niektórych momentach brakować żywego śpiewu żywej melodi ale nie chodzi o to żeby znacznie rozjaśnić brzmienie tylko bardziej szczegółowość. Myślę nad tym aby za dużo finansowo nie tracić czy nie lepiej zmienić NAD C356BEE+Arcam rDac na Hegel h90 ze wzbudowanym DAC lub inny czy lepiej iść w kierunku aby przetwornik miał liniowy zasilacz i żeby wzmaka dać do modyfikacji.

Źródło to komputer poprzez kabel USB. Słucham na Deezer w Hi-Fi.

Słucham Hardstyle, trance, Bass, czasami Rock, słucham wiecej muzyki relaksującej oraz melodyjnej np typu Secret Garden ale też słucham takich jak Conjure One.

Kolumn nie chcę zmieniać

Ja akurat kiedyś maiłem r300 razem z ls50 i miałem nada c350 i c356bee najpierw bez modyfikacji później z modyfikacją i szczerze więcej mi dała wymiana wzmacniacza. Ja wtedy przeszedłem na Cambridge 851a, tylko ja grałem na dacu lampowym, który dsł bardzo dobrą barwę i muzykalność. Te monitory Kefa, jedne jak i drugie potrzebują prądu. Cambridge im to dał. Odnośnie daca, moim zdaniem, zawsze lepiej mieć osobnego daca, gdyż jeszcze nie spotkałem daca wewnętrznego który by grał lepiej od dobrego zewnętrznego np taki denafrips ares II lub 12th. Takim dobrym startem może być też SMSL d1se. Można teraz kupić w bardzo dobrej cenie, gdyż weszła wersja d1se2. Odnośnie wzmacniacza Ja jeszcze proponowałbym Musicala m5si, używkę za 6tys. Da się kupić. A z Hegla jak już to h160 niżej uważam że szkoda czasu. Lepiej dozbierać kasę i kupić coś fajniejszego.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Drugie rozwiązanie które mogłoby być może nawet lepsze od wymienionych, to kupić sobie końcówkę mocy na purifi I do tego na początek daca z pre. Taki smsl d1se. Purifi ma dobrą moc i jest super przejrzysta, źródłem później można kształtować dźwięk. W przyszłości dodać pre lampowe i uważam, że z fimowych wzmacniaczy to już trochę trzeba wydać, żeby zagrało lepiej. Na olx, ktoś teraz wba pre zbalansowane sprzedaje i z takim purifi będzie to super połączenie i nabędzi większość kolumn. Ja po połączeniu purifi z wba blazebirdem, sprzedałem Leemę Tucana II, teraz mam ML no 532h, ale to już inna liga i pieniądze. Naprawdę lepiej zrobić jeden krok a dobry. Piszę ze swojego doświadczenia, bo trochę tych wzmaków przerabiałem. Moje założenie jest, wzmak ma być super przejrzysty, barwę I resztę kształtujesz źródłem, dacem.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Ja akurat kiedyś maiłem r300 razem z ls50 i miałem nada c350 i c356bee najpierw bez modyfikacji później z modyfikacją i szczerze więcej mi dała wymiana wzmacniacza. Ja wtedy przeszedłem na Cambridge 851a, tylko ja grałem na dacu lampowym, który dsł bardzo dobrą barwę i muzykalność. Te monitory Kefa, jedne jak i drugie potrzebują prądu. Cambridge im to dał. Odnośnie daca, moim zdaniem, zawsze lepiej mieć osobnego daca, gdyż jeszcze nie spotkałem daca wewnętrznego który by grał lepiej od dobrego zewnętrznego np taki denafrips ares II lub 12th. Takim dobrym startem może być też SMSL d1se. Można teraz kupić w bardzo dobrej cenie, gdyż weszła wersja d1se2. Odnośnie wzmacniacza Ja jeszcze proponowałbym Musicala m5si, używkę za 6tys. Da się kupić. A z Hegla jak już to h160 niżej uważam że szkoda czasu. Lepiej dozbierać kasę i kupić coś fajniejszego.

Drugie rozwiązanie które mogłoby być może nawet lepsze od wymienionych, to kupić sobie końcówkę mocy na purifi I do tego na początek daca z pre. Taki smsl d1se. Purifi ma dobrą moc i jest super przejrzysta, źródłem później można kształtować dźwięk. W przyszłości dodać pre lampowe i uważam, że z fimowych wzmacniaczy to już trochę trzeba wydać, żeby zagrało lepiej. Na olx, ktoś teraz wba pre zbalansowane sprzedaje i z takim purifi będzie to super połączenie i nabędzi większość kolumn. Ja po połączeniu purifi z wba blazebirdem, sprzedałem Leemę Tucana II, teraz mam ML no 532h, ale to już inna liga i pieniądze. Naprawdę lepiej zrobić jeden krok a dobry. Piszę ze swojego doświadczenia, bo trochę tych wzmaków przerabiałem. Moje założenie jest, wzmak ma być super przejrzysty, barwę I resztę kształtujesz źródłem, dacem.

Musiałbym brać kolumny i odsłuchać na różnych wzmakach. Jestem ciekaw jak gra z Cambridge 851a oraz DACiem lampowym chciałbym to usłyszeć na moich kolumnach ale nie wiem czy u mnie gdzieś w pobliżu będzie taka możliwość 

Już z I21 będzie super. Każdy wyższy model będzie tylko lepszy. Moim zdaniem Nad z Kefem to nie jest najlepsze połączenie. Może wyższe serie, ale na pewno nie 356bee. 

Zgodzę się, Primare może być bardzo ciekawą opcją. Warto też rozważyć Cambridge CXA81 z nowych sprzętów, podobnie jak po prostu Primare i15. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

39 minut temu, cepiano napisał:

Możesz zerknąć też na taniego arcama a29,miałem z r 300 i dobrze grało jak dla mnie 

To już chyba lepiej Primare i32 używka za ok 4500 zł + przetwornik który mam

Zmień wzmak. 

Wcale nie musi być taki z wbudowanym przetwornikiem bo twój aktualny rdac to stary ale bardzo dobry model.

Hegel, primare,  czy taniej Cambridge cxa81 to słuszne kierunki. Nie stracisz na ilości basu ale mocno zyskasz na jego kontroli. 

• 3 tygodnie później...

Już nad c356bee wystawiony na sprzedaż i czekam na kupca. Na oku mam primare i32 ale myślę też o Roksan k3 nie wiem czy to dobry kierunek. Przewidziało mi sie coś jak roksan caspian m1 ale ponoć ma ocieplone brzmienie to wątpię żeby sie zgrywało z arcam rdac i z kef r300 

10 godzin temu, KaBel096 napisał:

Już nad c356bee wystawiony na sprzedaż i czekam na kupca. Na oku mam primare i32 ale myślę też o Roksan k3 nie wiem czy to dobry kierunek. Przewidziało mi sie coś jak roksan caspian m1 ale ponoć ma ocieplone brzmienie to wątpię żeby sie zgrywało z arcam rdac i z kef r300 

Caspian m1 zdecydowanie ciepłe granie. Jakbyś mógł posłuchać Cambridga 851A, to mogłoby być fajne połączenie.

U mnie w mieście jest atoll in200 za 3500 zł

Moje wymagania to kontrolowany bas i piekne melodyjne granie że ciarki przechodzą byleby góra nie była męcząca i żeby środka nie zabrakło. Nie lubię ostrej Góry 

11 godzin temu, KaBel096 napisał:

K3 nie ma ocieplonego grania i nie gra jak linia caspian.

Primare jest bardziej dokładny.

M1 gra ciepłej. Model M2 już bardziej naturalnie. Chodź z nutką ciepła tam jest. 

Faktycznie ci tych kef poszukaj K3, 851a albo nowszych NAD

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

K3 nie ma ocieplonego grania i nie gra jak linia caspian.

Primare jest bardziej dokładny.

M1 gra ciepłej. Model M2 już bardziej naturalnie. Chodź z nutką ciepła tam jest. 

Faktycznie ci tych kef poszukaj K3, 851a albo nowszych NAD

A atoll in 200? Ponoć bardziej podpasuje pod melodyjne granie typu Secret Garden 

Ktoś mi podpowiedział że ja nie lubiąc ostrej Góry lepiej bym nie szedł w primare tymbardziej po moim nad-zie

4 minuty temu, KaBel096 napisał:

A atoll in 200? Ponoć bardziej podpasuje pod melodyjne granie typu Secret Garden 

Ktoś mi podpowiedział że ja nie lubiąc ostrej Góry lepiej bym nie szedł w primare tymbardziej po moim nad-zie

200tka to moim zdaniem bardzo fajny model. Atoll gra ciepło ale im wyżej to jest ono bardziej umiarkowanie oddawane. Właśnie podobnie jak w caspian m2. Do tego atoll lubi przekaz z siłą, mocnym uderzeniem. 

No to ktoś ci to powiedział? Sam musisz to wiedzieć 🙂

chodzi o to żeby przy kefie nie przesadzić z ciepłem. 

52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

200tka to moim zdaniem bardzo fajny model. Atoll gra ciepło ale im wyżej to jest ono bardziej umiarkowanie oddawane. Właśnie podobnie jak w caspian m2. Do tego atoll lubi przekaz z siłą, mocnym uderzeniem. 

No to ktoś ci to powiedział? Sam musisz to wiedzieć 🙂

chodzi o to żeby przy kefie nie przesadzić z ciepłem. 

Pytanie czy nie będzie za ciepło przy moich kefach

36 minut temu, KaBel096 napisał:

W przyszły poniedziałek przetestuje atoll in200 na moich kolumnach

Dobry wzmak warty przetestowania, myślę że może Ci podpasować! 

2 godziny temu, KaBel096 napisał:

Pytanie czy nie będzie za ciepło przy moich kefach

To jest już indywidualne podejście. Chcesz bardziej energicznie to Roksan K3. 

Godzinę temu, KaBel096 napisał:

W przyszły poniedziałek przetestuje atoll in200 na moich kolumnach

W twoich warunkach akustycznych?

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To jest już indywidualne podejście. Chcesz bardziej energicznie to Roksan K3. 

W twoich warunkach akustycznych?

Tak w moich warunkach

2 minuty temu, KaBel096 napisał:

Tak w moich warunkach

No to super. To w takim razie czekamy na wnioski.

• Pokaż nowe odpowiedzi