Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupić KEF ls50 meta do S.M.S.L DA-9

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc.

Obecnie zamieniłem tannoy m2 na castle knight 4 (przepiąłem je z toru kina).

Mam zamiar kupić KEF ls50 meta, które świetnie się ponoć komponują z moim S.M.S.L DA-9 (jest do bardzo fajny wzmacniacz, ale niekoniecznie ostateczny).

Moją wątpliwość czy wogóle warto kupi te KEF ls50 meta, a nie lepiej dopłacić więcej za coś z wyższej półki.

Proszę o opinie, oraz co ew. kupić (do 10 000 za używkę). Lubię dźwięk szczegółowy, ale ciepły/muzykalny i nie ostry.

Trochę alternatyw (to bardzo wstępna lista):

Quadral Aurum Altan VIII

B&W CDM1

SONUS FABER Concerto

KEF R300

Bowers&Wilkins 705 S2

Moim zdaniem nie warto. Kef LS50 to nie jest udany product a jego popularnosci do dowod wszechmocy marketingu i ubezwlasnowolnienia wspolczesnego konsumenta. Zaleta jest , ze mozna te kolumny stosunkowo latwo odsprzedac ze wzgledu na liczbe tzw. "jeleni" bazujacych na opiniach w sieci. 

LS50 to udane kolumny, ale nie do wszystkiego pasują. Z tym SMSL bym nie ryzykował.

Na liście masz straszne antyki - np. B&W albo SF. Klasyczne Sonusy Concerto miały bodaj 2 wersje z różnymi głośnikami. Mam mniejsze Concertino Home (czyli wersja 2) i za rok stuknie im 20 lat. B&W CDM-1 są jeszcze starsze.

Sonusy grają fajnie - używałem ich z budżetowymi wzmacniaczami 100 i 12 W. Concerto są większe - być może bardziej wymagające.

16 minutes ago, limono said:

Moim zdaniem nie warto. Kef LS50 to nie jest udany product a jego popularnosci do dowod wszechmocy marketingu i ubezwlasnowolnienia wspolczesnego konsumenta. Zaleta jest , ze mozna te kolumny stosunkowo latwo odsprzedac ze wzgledu na liczbe tzw. "jeleni" bazujacych na opiniach w sieci. 

Właśnie trochę się tego obawiam - jakby można było kupić używki w dobrej cenie to bym nie miał dylematu, a tak wolę wydać podobnie/więcej ale za używane == z wyższej półki (niestety nie da się zrobił odsłuchu w torze, zatem to musi być przemyślana decyzja).

A co polecasz?

KEF LS50 Meta są bardzo fajną kolumną, ale nie wiem, czy są tym, czego dokładnie, czego szukasz. To jest szczegółowe granie, ale nie jest to cieplejsze brzmienie. Tutaj właśnie rozważyłbym bardziej R3 Meta, to cieplejsze podejście. - https://www.q21.pl/kef-r3-meta-czarny-polysk.html
Sonus faber to też zdecydowanie bardzo mocna propozycja. Bardzo muzykalną i uniwersalną kolumną jest System Audio Legend 5.2. https://www.q21.pl/system-audio-legend-5.html
Ciepłe, muzykalne i zdecydowanie nieostre są też Buchardty. Nie wiem jednak, jak zabrzmią one z Twoim SMSLem, więc odsłuch to podstawa. 

Powyżej budżetu są świetne Pylon Audio Jasper Monitor. Pełne, niewymuszone granie, ze świetną barwą i bardzo dobrą sceną. https://www.q21.pl/pylon-audio-jasper-monitor-18.html

W razie czego zapraszamy do kontaktu, na pewno rozmowa telefoniczna jest przyjemniejsza i można łatwiej dogadać oczekiwania tą drogą 🙂
Na miejscu organizujemy też niezobowiązujące odsłuchy, wypożyczenia do domu i dla forumowicza też zawsze znajdzie się atrakcyjny rabat 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 minutes ago, Q21 said:

KEF LS50 Meta są bardzo fajną kolumną, ale nie wiem, czy są tym, czego dokładnie, czego szukasz. To jest szczegółowe granie, ale nie jest to cieplejsze brzmienie. Tutaj właśnie rozważyłbym bardziej R3 Meta, to cieplejsze podejście. - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Sonus faber to też zdecydowanie bardzo mocna propozycja. Bardzo muzykalną i uniwersalną kolumną jest System Audio Legend 5.2. 

Ukryta Zawartość

Ciepłe, muzykalne i zdecydowanie nieostre są też Buchardty. Nie wiem jednak, jak zabrzmią one z Twoim SMSLem, więc odsłuch to podstawa. 

Powyżej budżetu są świetne Pylon Audio Jasper Monitor. Pełne, niewymuszone granie, ze świetną barwą i bardzo dobrą sceną. 

Ukryta Zawartość

W razie czego zapraszamy do kontaktu, na pewno rozmowa telefoniczna jest przyjemniejsza i można łatwiej dogadać oczekiwania tą drogą 🙂
Na miejscu organizujemy też niezobowiązujące odsłuchy, wypożyczenia do domu i dla forumowicza też zawsze znajdzie się atrakcyjny rabat 🙂 

Dziękuje rozważę, te propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 hours ago, dzarro said:

LS50 to udane kolumny

Podobno do smls bardzo pasują (zgodnie z opiniami użytkownika Pinio przynajmniej)

2 hours ago, dzarro said:

Na liście masz straszne antyki

Wiem, ale to źle? Chciałbym znaleźć coś w dobrej cenie... aczkowiek może to zła droga, bo kolumny to nie wzmacniacze, nie starzeją się jak wino. Coś paroletniego, pewnie by miało największy sens.

Sprawa raczej jest na spokojne, więc z chęcią poczekam na wartościowe propozycje/opinie. KEF ls50 meta pewnie nie będą złe, ale myśle, że to za mały przeskok względem Castle knight 4

Dodam do listy w zależności od budżetu wynalazki Polk Audio:

tańszy - Reserve R200 lub model droższy Legend L200

Ukryta Zawartość

Kupno nowego ma jeszcze pewne zalety - możliwy odsłuch .... i zwrot 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polk? W budzecie 10k? Marka dla amerykanskich biedakow ktorych nie stac na Bose ? 

Nie ma tam Proac'ow czy Wharfedale czy czegos od dunczykow ktorzy robia kolumny od dziesiecioleci ? 

8 hours ago, limono said:

Nie ma tam Proac'ow czy Wharfedale czy czegos od dunczykow ktorzy robia kolumny od dziesiecioleci ? 

O proac zdecydwanie myślałem (studio 118?), Wharfedale nie myślałem, ale mogę pomyleć. Jakie proponujesz?

7 hours ago, Chilled said:

Jak chcesz Kef LS50 to za 10tys. najlepszą opcją będzie wersja aktywna.

Nie chce Kef LS50 za 10 tysięcy (kosztują ok. 5), mówię, że jestem w stanie wydać powiedzmy do dychy za nowe kolumny.

Aktywnych ogólnie raczej nie chcę (jakbym nie miał całego toru to bym mógł rozważyć).

56 minutes ago, baron_bartek said:

Nie chce Kef LS50 za 10 tysięcy (kosztują ok. 5), mówię, że jestem w stanie wydać powiedzmy do dychy za nowe kolumny.

Aktywnych ogólnie raczej nie chcę (jakbym nie miał całego toru to bym mógł rozważyć).

Obiegowa opinia jest taka, że do LS50 potrzeba porządnego wzmacniacza, nie podejrzewam, że wspomniany SMSL da radę.

Sądzę, że chodzi o "monitory" Wharfedale Evo 4.2 - rzadkość, bo 3 drogi,

nie dość, że kopułka średniotonowa, to jeszcze AMT na górze ...

Piszę "monitory" bo to jednak spore kolumny 46 cm i ciekawy BR.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja akurat uważam że te kolumny są udanym produktem. Ale biorąc pod uwagę że miałeś tannoye I teraz masz castle to nie wiem czy ich brzmienie będzie dla ciebie odpowiednie. Do kolumny o bardzo liniowym brzmieniu naturalnym.

Jedni powiedzą że ultra nudne a drudzy że tego właśnie szukali. 

W cenie 10k szukał bym czegoś innego.

Zwłaszcza że widzę że bierzesz pod uwagę także sprzęt używany.

Udaj się na odsłuch ze swoim wzmakiem albo wypożyczyć kolumny do domu 

Do tego wzmacniacza unikałbym jednak kolumn jasnych takich jak na przykład bowers.

6 hours ago, Chilled said:

Obiegowa opinia jest taka, że do LS50 potrzeba porządnego wzmacniacza, nie podejrzewam, że wspomniany SMSL da radę.

Ponoć właśnie świetnie daje radę i jest polecany jako pasujący.... ale tutaj wchodzimy w rzeczy subiektywne. Ja mogę wzmacniacz zmienić za jakiś czas.

6 hours ago, audioburak said:

Wharfedale Evo 4.2

Hmmmm, ciekawe. Od biedy chyba by mi weszły tak gdzie planuje postawić. Wstęga w tej cenie? Jak to gra?

6 hours ago, Piotr Sonido said:

Ja akurat uważam że te kolumny są udanym produktem. Ale biorąc pod uwagę że miałeś tannoye I teraz masz castle to nie wiem czy ich brzmienie będzie dla ciebie odpowiednie. Do kolumny o bardzo liniowym brzmieniu naturalnym.

Jedni powiedzą że ultra nudne a drudzy że tego właśnie szukali. 

W cenie 10k szukał bym czegoś innego.

Zwłaszcza że widzę że bierzesz pod uwagę także sprzęt używany.

Udaj się na odsłuch ze swoim wzmakiem albo wypożyczyć kolumny do domu 

Do tego wzmacniacza unikałbym jednak kolumn jasnych takich jak na przykład bowers.

Tak masz rację, wolę zdecydowanie ciemne kolumny.

Co do tego liniowego brzmienia to nie problem, bo w torze jest też subwoofer, a wysokie (i inne) mogę sobie wysterować korektorem.

Bowers jest generalnie jasny, czy tyko modele? (wujem ma bowers chyba za kilkadziesiąt tysięcy i jasne nijak nie są... natomiast miałem kiedyś centralnego taniego bowersa, to aż uszy bolały.)

Sonic Faber zaczyna być dla mnie interesujące.

Edytowane przez baron_bartek

Ja słyszałem je tylko w przelocie, więc się nie wypowiem, ale coś tam

można wywnioskować z kilku porównań kolegi z innego forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, audioburak said:

Ja słyszałem je tylko w przelocie, więc się nie wypowiem, ale coś tam

można wywnioskować z kilku porównań kolegi z innego forum:

Ukryta Zawartość

Ciekawy cytat znalazłem w linku który zapodałeś:

"Zamurowało mnie trochę. Po podłączeniu SMSL A300 nie wiem brzmi to na tym samym poziomie co Atoll. Serio.

Atoll ma więcej środka i wypycha więcej basu, ale A300 jakby lepiej go kontroluje i gra mniej środkiem bardziej naturalnie. Grają inaczej ale nie powiedziałbym ,że któryś gra lepiej. Albo jestem głuchy albo zgłupiałem. Obydwa wyciągają z kolumn więcej niż Topping MX5."

Natomiast piszę, że te kolumny lubią głośniejsze granie- szkoda, bo ja generalnie słucham raczej cicho, max średnio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baron_bartek

To potwierdza mój pogląd, że kolumny to ponad połowa sukcesu i wzmacniacz

jak pisze autor tylko pewne ich cechy podkreśli lub osłabi.

Jednak do cichego słuchania wybrał bym coś miętkiego 😉 na górze pasma,

tym bardziej, jeśli masz niezbyt dużą odległość do głośnika.

Z drugiej strony do takiego słuchania ( i to długo, a nie na efekt ) lepiej pasują

kolumny zbliżone charakterystyką choćby do Tannoy'a M2 - opadającą.

Jeśli dalej, niż np. 3m to może być liniowa, bo odległość swoje robi i góra

pasma jest szybciej tłumiona. Trochę to ćwiczyłem w moich monitorach

i sporo kolumn można sobie nawet bez ingerencji do wewnątrz dopasować

do upodobań zewnętrznym rezystorem. Oczywiście jak mają bi-wiring.

11 hours ago, audioburak said:

To potwierdza mój pogląd, że kolumny to ponad połowa sukcesu i wzmacniacz

jak pisze autor tylko pewne ich cechy podkreśli lub osłabi.

Tak, też mi się wydaje, aczkolwiek sądzę, że sygnał jest już ważniejszy od wzmacniacza. Nie wiem dlaczego. Bo kolumny są mniej prądożerne niż kiedyś? Bo technologia/miniutaryzacja tak poszła do przodu (tej mój smls, wygląda jak miniradio bardziej niż wzmacniacz). Zresztą sygnały też skrajnie poszły do przodu (ale te niskiej jakości, bo te wysokiej to chyba trzeba wydać więcej niż kiedyś)

ANYWAY: dlatego planują więcej wydać na kolumny półkowe codziennego użytku i dlatego ten wątek: kef meta ls50 mogą poprostu być zbyt mały przeskokiem (te wharfedale też, chociaż mi się bardzo spodobały, aż przeczytałem, że muszą głośniej grać - nie o to mi chodzi)

kolumny zbliżone charakterystyką choćby do Tannoy'a M2 - opadającą

Tannoya m2 mam i mi pasują, ale Castle lepsze, a celem jest iść wyżej jakościowo. Co do charakterystyki - mogę skorektorować... ale to jest półrozwiązanie. Mogę ściąć wysokie, ale to nie zmieni ich aksamitności, jakości syków itd. Tylko, że będzie ich mniej - lubię aksamitne syki, ale tylko jeśli jest ich nie za dużo. Nie lubie wysokiej średnicy - zawsze to korektoruje w dół

(zbijam wysoką średnicę, a podbijam skrajną górę. Podbijam niską średnicę).

... Tannoy ładnych syków nie ma w ogóle.

sporo kolumn można sobie nawet bez ingerencji do wewnątrz dopasować

do upodobań zewnętrznym rezystorem. Oczywiście jak mają bi-wiring

To chyba na jedno wychodzi z korektorem?

Tannoy nie ma syków z dwóch powodów - może mieć niskie zniekształcenia

samego tweetera i dwa - właśnie tę opadającą charakterystykę.

Z tego powodu częste modernizacje zwrotnicy w M2 - są wątki.

BTW - w moim systemie źródłem tych nadprogramowych syków było

okablowanie i jak zmieniłem je na solid ( zarówno IC jak głośnikowe )

od razu jak ręką odjął. Ale mam też świadomość, że spora część słuchaczy

potraktuje usunięcie tych efektów jako psucie czy stłumienie pasma.

Jakiś czas temu jako przykład tych syków dawano płytę Diany Krall

"Turn up the quiet" i to są dobre nagrania w temacie. Do tego jeszcze

umożliwia ocenę dynamiki i szybkości basu w kolumnach.

Myślę że w tannoy m2 to budowa twitera. Ta seria była też do kina domowego. Dźwięk z nich jest też bardzo precyzyjny w średnicy (niekoniecznie szczegółowy, bo knighty lepiej wyciągają niuanse w tle)

Możesz coś jeszcze polecić do 10 tysięcy? (za używane)

Tweeter jest w porządku, ale fabrycznie miał w szeregu indukcyjność,

co zaciemnia barwę. Po korekcie zwrotnicy grał jak trzeba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do propozycji na portalach, to są np. podłogowe ze wstęgą XTZ,

MA Gold 100, albo monitory Sonetto Fabera lub Dynaudio Focus 160 lub też

z droższych RLS Nereida 2 SE - to już blisko krawędzi budżetu ...

RLS Nereida II - te (wstępnie) są bardzo zachęcające jeśli by się znalazły z drugiej ręki to bez problemu w budżecie (i można odsprzedać bez straty).

Pozostałem to ciągle budżet ok 4k czyli niewielki przeskok nad castle knighty (jasne, że porównywanie ceną jest.... głupie, ale castlom nic nie brakuje)

Tak z ciekawości, sobie włączyłem swojego marantsa sr-8002 z castlami i skorektorowałem jak trzeba (kino domowe, ale skrajnie wysoki model). Co by nie gadać, że smsl jest dobry to się jednak nie umywa 😛 (chociaż ludzie na necie piszą, że kino się nie nadaje do grania w stereo... a może już ogłuchłem 🙂 )

Raczej nie - akurat Marantz, Arcam czy Harman nawet w swoich wielokanałowych

amplitunerach przywiązywali dużą wagę do jakości dźwięku stereo.

Druga sprawa, że Knight 4 to nie są super przejrzyste kolumny, za to dają

frajdę długiego słuchania bez zmęczenia.

6 minutes ago, audioburak said:

Knight 4 to nie są super przejrzyste kolumny, za to dają

frajdę długiego słuchania bez zmęczenia

Takie lubię.

6 minutes ago, audioburak said:

Marantz, Arcam czy Harman nawet w swoich wielokanałowych

amplitunerach przywiązywali dużą wagę do jakości dźwięku stereo

Tak, aczkolwiek miałem też trochę harmanów z niższej półki niż ten sr-8002 i nie ma porównania (ale myśle, że to kwestia wysokości modelu - jest tak duży, że bym się nie zdziwił jakby w środku było kilka wzmacniaczy. Wydawało mi  się że to najwyższy model jaki robili w tej serii, ale gdzie mi ktoś kiedyś pokazał coś jeszcze większego)

PS: mam też sr-8001 ale ma popsute wyjście na centralny. W stereo gra lepiej niż 8002 bo gra bardziej słodko (co w kinie niektórym może przeszkadzać, ale to kwestia gustu)

.... no ale dobra bo idziemy w offtopic.

W dniu 18.08.2023 o 16:05, baron_bartek napisał:

Tak masz rację, wolę zdecydowanie ciemne kolumny.

Co do tego liniowego brzmienia to nie problem, bo w torze jest też subwoofer, a wysokie (i inne) mogę sobie wysterować korektorem.

Z drugiej strony idąc twoim tokiem myślenia to kup cokolwiek. A jednak nie da się wszystkiego ustawić co nie?

W dniu 18.08.2023 o 16:05, baron_bartek napisał:

Bowers jest generalnie jasny, czy tyko modele? (wujem ma bowers chyba za kilkadziesiąt tysięcy i jasne nijak nie są... natomiast miałem kiedyś centralnego taniego bowersa, to aż uszy bolały.)

Sonic Faber zaczyna być dla mnie interesujące.

Wszystkie. No jeśli ma diamondy serie 8 z dobrą elektorniką to wtedy już nie są.

Z sinusa seria sonnetto jest fajna. Chodź to też jaśniejsze granie ale daleko mu do bowersa.

On 8/22/2023 at 4:31 PM, Piotr Sonido said:

Z sinusa seria sonnetto jest fajna. Chodź to też jaśniejsze granie ale daleko mu do bowersa.

Tak są niezłe, ale jak wyczytałem one lubią głośne granie, a ja słucham raczej cicho.

B&W z tego wynika dla mnie odpada.

Głośno/cicho to też kwestia bardzo subiektywna, więc nie ma co się zrażać na starcie. Dałbym im szansę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi