Skocz do zawartości
IGNORED

Używany odtwarzacz CD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zapytać jakie odtwarzacze cd używane polecacie w kwocie do 3500zl? Odtwarzacz CD jako źródło do zestawu słuchawkowego. Slucham głównie kobiecych wokali, muzyki barokowej, jazzu czy też klasyki rocka. Szukam brzmienia przyjemnego, ciepłego, z piękna barwa Ukazująca wokale damskie... Obecnie posiadam odtwarzacz Naim cd5si i nie ukrywam, że brakuje mi tutaj tzw "piękna barwy" wokalnej 

P.s. Czy MARANTZ SA7001 to dobry kierunek?

Edytowane przez f22
https://www.audiostereo.pl/topic/164547-u%C5%BCywany-odtwarzacz-cd/
7 godzin temu, f22 napisał:

Witam, chciałbym zapytać jakie odtwarzacze cd używane polecacie w kwocie do 3500zl? Odtwarzacz CD jako źródło do zestawu słuchawkowego. Slucham głównie kobiecych wokali, muzyki barokowej, jazzu czy też klasyki rocka. Szukam brzmienia przyjemnego, ciepłego, z piękna barwa Ukazująca wokale damskie... Obecnie posiadam odtwarzacz Naim cd5si i nie ukrywam, że brakuje mi tutaj tzw "piękna barwy" wokalnej 

marantz to bardzo zly kierunek

kup to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

marantz to bardzo zly kierunek

kup to

Ukryta Zawartość

Ciekawa propozycja. Jak wygląda sytuacja z "żywotnością" takie odtwarzacza? Bo szczerze, nigdy nie kupowałem używki 

8 godzin temu, 747 napisał:

Yamaha CDX 1220.

Dziekuje. Przeglądam w internecie i trudno znaleźć, ale jak się trafi to będę nad nim myślał. W jakiej cenie jest on opłacalny do kupienia? 

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, f22 napisał:

SA7001 to niski model

Z Marantzy Twoje kryteria spełnia SA KI Pearl Lite  

Dla mnie lepszy niz nawet wyższy model SA15S2  który miałem równolegle 

Może trochę mniej rozdzielczy ale za to nie jest suchy jak tamten, przyjemność słuchania dużo wyższa,  właśnie muzykalność,  dociążenie, barwa... wokale takie że aż wzruszały 

Dodatkowo może służyć jako DAC co w dzisiejszych czasach streamingu jest nieocenione

Jedyną "wadą " jest to,  że  kosztuje duzo mniej niz 3,5 tys  🙂

Edytowane przez costa brava
22 godziny temu, costa brava napisał:

SA7001 to niski model

Z Marantzy Twoje kryteria spełnia SA KI Pearl Lite  

Dla mnie lepszy niz nawet wyższy model SA15S2  który miałem równolegle 

Może trochę mniej rozdzielczy ale za to nie jest suchy jak tamten, przyjemność słuchania dużo wyższa,  właśnie muzykalność,  dociążenie, barwa... wokale takie że aż wzruszały 

Dodatkowo może służyć jako DAC co w dzisiejszych czasach streamingu jest nieocenione

Jedyną "wadą " jest to,  że  kosztuje duzo mniej niz 3,5 tys  🙂

Witam, zainteresowałeś mnie tym cd marantz sa-ki pearl, ma wzmacniacz yamaha as 1100 i niedawno kupiłem na szybko yamaha cdx 750e, która brzmi fajnie jak za 300 zł, ale szukam do niej jakiegoś fajnie brzmiacego cd myślałem nad denon dcd 1520ae, coś co ma daca po usb, i ten marantz całkiem fanjnie wygląda boczki piano black jak u mojej yamahy, nie brałem marantz pod uwagę a tu proszę takie objawienie, ten dac w marantzie jest ok, możesz coś napisać, pozdrawiam 

A jaki ma byc ten dac? 

Taki samo gra jak z cd 

Z Yamaha powinien się zgrać bo Yamaha jest raczej szczegółowa rozdzielcza 

Denona 1520ae też miałem, tylko juz dawno , trudno powiedzieć czy lepszy czy gorszy,  zależy od systemu,  ale Marantz na pewno cieplejszy, muzykalniejszy 

Godzinę temu, costa brava napisał:

A jaki ma byc ten dac? 

Taki samo gra jak z cd 

Z Yamaha powinien się zgrać bo Yamaha jest raczej szczegółowa rozdzielcza 

Denona 1520ae też miałem, tylko juz dawno , trudno powiedzieć czy lepszy czy gorszy,  zależy od systemu,  ale Marantz na pewno cieplejszy, muzykalniejszy 

I jest nawet na olx,tylko szkoda że czarny ,ale właśnie o tą muzykalność mi chodzi,ten mój su 9 jest szczegolowy,ale na pewno nie muzykalny,jest marantz srebrny ale model 6007,ale to budżetowy cd chociaż ma dużo dobrych opinii.

Warto brać odtwarzacz z dac,  nawet jak juz masz daca to ten drugi zawsze będzie jakaś alternatywą i można będzie sobie porównywać w różnych systemach co lepsze

Tez wolę ostatnio srebrne klocki,  ale nie da się tak całkiem tego trzymać chcąc mieć rzadkie wymarzone modele sprzętu 

Teraz, costa brava napisał:

Warto brać odtwarzacz z dac,  nawet jak juz masz daca to ten drugi zawsze będzie jakaś alternatywą i można będzie sobie porównywać w różnych systemach co lepsze

Tez wolę ostatnio srebrne klocki,  ale nie da się tak całkiem tego trzymać chcąc mieć rzadkie wymarzone modele sprzętu 

Masz rację dac w cd to fajna sprawa,na ebay jest srebrny tylko to loteria zakupowa niestety,lub czekać cierpliwie.

Godzinę temu, zibi69 napisał:

I jest nawet na olx,tylko szkoda że czarny ,ale właśnie o tą muzykalność mi chodzi,ten mój su 9 jest szczegolowy,ale na pewno nie muzykalny,jest marantz srebrny ale model 6007,ale to budżetowy cd chociaż ma dużo dobrych opinii.

Zależy który 6007, jak pierwsza wersja  na AKM to bardzo dobry cd, obecny jest na sabre i to podobno gra inaczej , bardziej szczegółowo, ale to zależy od gustu.

Fajny jest Marantz SA8005, to praktycznie to samo co KI, tylko nowszy.

Marantze to nie są ciepło grające cd, raczej detal, przejrzystość. Generalnie bardzo dobre cd, oni potrafią robić cd, chyba jedne z lepszych. Wolę cd Marantza od Yamahy, czy Denona.

Jak ma grać środkiem, dopieszczać wokale to może Exposure 2010s2.

Edytowane przez essewissa
8 minut temu, essewissa napisał:

Zależy który 6007, jak pierwsza wersja  na AKM to bardzo dobry cd, obecny jest na sabre i to podobno gra inaczej , bardziej szczegółowo, ale to zależy od gustu.

Fajny jest Marantz SA8005, to praktycznie to samo co KI, tylko nowszy.

Marantze to nie są ciepło grające cd, raczej detal, przejrzystość. Generalnie bardzo dobre cd, oni potrafią robić cd, chyba jedne z lepszych. Wolę cd Marantza od Yamahy, czy Denona.

Jak ma grać środkiem, dopieszczać wokale to może Exposure 2010s2.

A cd 6006 jest na cirrus logic, też fajny przetwornik 

1 minutę temu, zibi69 napisał:

A cd 6006 jest na cirrus logic, też fajny przetwornik 

Tak, ten sam co w ki i 8005, cs4398, tylko ki i 8005 maja trafo, a 6007 nine.

W dniu 11.08.2023 o 00:47, f22 napisał:

Czy odtwarzacz Accuphase dp65 spełni moje oczekiwania? No i do jakiej kwoty ten odtwarzacz jest wart zakupu?

Polecam stare modele Grundiga na kości TDA1540 A....cena niekiedy jest bardzo śmieszna.

De gustibus non est disputandum

1 godzinę temu, Yankes napisał:

Polecam stare modele Grundiga na kości TDA1540 A....cena niekiedy jest bardzo śmieszna.

Jaki konrektny model jest wart zainteresowania?

5 minut temu, f22 napisał:

Jaki konrektny model jest wart zainteresowania?

np. 8200 lub modele z serii 9000.To jest moje subiektywne odczucie.

De gustibus non est disputandum

Tylko się zastanów czy chcesz kupić coś lepiej grającego od Naima czy coś, co będzie po prostu stare. Kupowanie odtwarzacza, który wysypie się zaraz po zakupie i będzie nienaprawialny lub nieopłacalny w naprawie, nie ma sensu. Tak samo nie ma sensu podniecać się samą kością, jaka znajduje się w danym odtwarzaczu. Istotne jest jak ją wykorzystano a nie sam symbol 

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Tylko się zastanów czy chcesz kupić coś lepiej grającego od Naima czy coś, co będzie po prostu stare. Kupowanie odtwarzacza, który wysypie się zaraz po zakupie i będzie nienaprawialny lub nieopłacalny w naprawie, nie ma sensu. Tak samo nie ma sensu podniecać się samą kością, jaka znajduje się w danym odtwarzaczu. Istotne jest jak ją wykorzystano a nie sam symbol 

To fakt. Chodzi mi o zakup czegoś co zagra lepiej niż mój obecny Naim. Kiedyś sluchalem Marantz... Chyba model Ruby i powiem szczerze, że byłem mile zaskoczony dzwiekiem. Po prostu dźwięk, nawet wokale były "piekne". Na początku chciałem pójść w stronę Marantz sa 12se... Ale wzrost jego ceny mnie zniechęcił. Gdyby znalazł w sklepie Marantz sa 12se w cenie 12tys to bym go wziął. 

Ogólnie cały czas się zastanawiam w jaka stronę pójść. Wolałbym coś nowego. Naczytałem się na tym forum o uzywlach, które mają xlat i zjadają na śniadanie nowe odtwarzacze... Dlatego taki post. 

Lector CDP707. Bardzo muzykalny. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

15 godzin temu, f22 napisał:

Naczytałem się na tym forum o uzywlach, które mają xlat i zjadają na śniadanie nowe odtwarzacze...

A "cykl życia produktu" zjada te x-letnie odtwarzacze na kolację. Często tak jest, że te posty piszą handlarze starzyzną, którzy zgrabnie napędzają popyt na te trupy. Choć oczywiście w czasach swej świetności wiele z tych odtwarzaczy reprezentowało bardzo wysoki poziom. I nadal reprezentują. Tylko, że ich zakup w chwili obecnej to loteria. Zaproponowany Lector to bardzo dobre rozwiązanie. Wadia - też. Ale warto wziąć pod uwagę także Hegla Mohican i ja bym szukał na rynku wtórnym właśnie tego odtwarzacza.   

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli naim Ci odpowiadał pod innymi względami to rozglądałbym się za naimem cd5x - czyli poprzedni model, ale inaczej zbudowany nieco. Lub Naim cd2, że o cd 3 nie wspomnę - ten ostatni na pewno by Cię zadowolił. Ale robi się drogo.