Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup nowego amplitunera budżet 10k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie posiadam amplituner Marantz SR 6013 i zestaw kolumn Polk audio S60 e z subwooferem st12 gra to w  konfiguracji 5.1. odsłuch muzyki głównie jest z tidala ewentualnie YouTube czasami płyty winylowe, filmy z Netflix chciałbym wymienić amplituner na inny nowszy niekoniecznie tej samej marki co byście mi polecili żeby to się fajnie zgrało z kolumnami tymi co teraz mam budżet mam do 10 k

Brałem pod uwagę Marantz sr7015 ale czy to była by jakaś wielka zmiana?

Rozważam również takie amplitunery jak anthen mrx 540,arcam avr5, no i grubo poza budżetem nad t 778 mega wygląd i bajery.

Mam jeszcze odtwarzacz CD Marantz CD 6007 który obecnie będę sprzedawał.

Cześć, najciekawszymi opcjami dobrze brzmiących w stereo amplitunerów są oczywiście Arcamy, Anthemy i Integry. Anthem MRX 540, Arcam AVR5, Integra DRX 5.4. SR7015 też dobrze radzi sobie w stereo, ale będzie to raczej rozwinięcie niż konkretna zmiana, zwłaszcza że na drugim forum napisałeś, że brzmienie 6013 Ci się znudziło. 

Nie wiem jednak, czy większej różnicy nie zrobiłaby przesiadka na inne kolumny.  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Koniecznie odsłuchaj na swoich kolumnach Nad T778 Mega funkcjonalny i świetnie grający w stereo ampli KD. Alternatywa u nas to Yamaha. Tutaj uważam będzie sporo lepiej w kinie RX-A6A to taki odpowiednik tego Nada. 

O Nadzie chyba filmu jeszcze nie było, o Yamaszce jest tutaj:

Zapraszamy 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 godzin temu, boby napisał:

Witam obecnie posiadam amplituner Marantz SR 6013 i zestaw kolumn Polk audio S60 e z subwooferem st12 gra to w  konfiguracji 5.1. odsłuch muzyki głównie jest z tidala ewentualnie YouTube czasami płyty winylowe, filmy z Netflix chciałbym wymienić amplituner na inny nowszy niekoniecznie tej samej marki co byście mi polecili żeby to się fajnie zgrało z kolumnami tymi co teraz mam budżet mam do 10 k

Brałem pod uwagę Marantz sr7015 ale czy to była by jakaś wielka zmiana?

Rozważam również takie amplitunery jak anthen mrx 540,arcam avr5, no i grubo poza budżetem nad t 778 mega wygląd i bajery.

Mam jeszcze odtwarzacz CD Marantz CD 6007 który obecnie będę sprzedawał.

Procentowo jak wygląda podział kino/muzyka? 

2 minuty temu, boby napisał:

60%muzyka 40%filmy

spróbowałbym Nada T778, możemy wysłać na testy 🙂

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja wiem, że po promocji dalej jest ponad budżetem, ale z kodem mamy bardzo dobrą cenę na AVR11 - https://www.q21.pl/arcam-avr11.html 

Moim zdaniem warto przemyśleć tę opcję, poradzi sobie też ze znacznie bardziej wymagającymi kolumnami niż obecne Polki. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nad to jest już górna półka zastanawiam się jeszcze nad yamaha RX-A6A.Jeżeli chodzi o Arcam to jest poza zasięgiem$.

Marantza cinema rozumię żeby sobie odpuścić?

10 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Koniecznie odsłuchaj na swoich kolumnach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Mega funkcjonalny i świetnie grający w stereo ampli KD. Alternatywa u nas to Yamaha. Tutaj uważam będzie sporo lepiej w kinie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to taki odpowiednik tego Nada. 

O Nadzie chyba filmu jeszcze nie było, o Yamaszce jest tutaj:

Zapraszamy 🙂

Rozważam dwa modele.Yamaha RX-6A i Marantz cinema 40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
12 godzin temu, boby napisał:

Yamahę także mogę wysłać, jak co pisz na priv 😉

www.tophifi.pl

12 godzin temu, boby napisał:

My powinniśmy mieć wyjętego Marantza, więc też zapraszam do kontaktu 🙂 

A z tymi Yamahami uwaga ze skrótami, bo RX-A6A to zupełnie co innego niż RX-V6A 😉

www.tophifi.pl

23 godziny temu, boby napisał:

60%muzyka 40%filmy

Najlepszą opcją dla Ciebie były osobny wzmacniacz z funkcją końcówki mocy. Gramofon do kina nie wypada, najlepiej było by go podpiąć do wzmacniacza i stereo słuchać na nim. W kinie zmieniasz z pozycji pilota wejście na tryb końcówki mocy i grasz na kinie. Ciekawymi modelami są: Vincent SV-228, Roksan K3, Atoll IN200 Sig.

Drugim krokiem powinna być zmiana kolumn frontowych na jakieś lepsze. Sam w sobie Marantz SR6013 jest dobrym amplitunerem którego aktualnie odpowiednikiem jest Cinema 50, który aktualnie nie należy do najtańszych. 

Zakup Arcama według mnie też bez sensu, jeśli chcesz wyciskać wszystko co najlepsze z kina to dobry wybór, ale jeśli chcesz mieć dobre stereo to jedynie podział amp. kina + osoby wzmacniacz z funkcją końcówki mocy. 

To twoje pieniądze. Ale raz że jakikolwiek amplituner kina w budżecie 10 czy nawet 15 tyś nie wiele wniesie. Po pierwsze Polk Audio s 60 to przeciętne kolumny. Po drugie dokupienie dobrego wzmacniacz do twoich kolumn, to wybór optymalny. Nawet używany wzmacniacz z malin in. Bardzo ci to wszystko poprawi. Po co sprzedawać coś co jest dobre. Amplituner,i cd. To średnia klasa. Ale jak kupisz nawet wzmacniacz lampowy. Nawet Fezz Audio. To zrobisz lepszy dill,niż wymiana amplitunera.

Sprzęt wymieniam już na kolejne lata chciałbym się skupić najpierw na jakimś lepszym amplitunerze a potem ewentualnie mógłbym rozważyć wymianę kolumn frontowych i zakup wzmacniacza z końcówką mocy.

22 godziny temu, boby napisał:

Zdecydowanie polecam Denona AVC X6700H ewentualnie Denon AVR X4800H czyli model niższy i trochę tańszy ale ma dużo mocy, 6700 jest w tej samej cenie co Yamaha RX V6A oraz Marantz Cinema 40 ale od tych marek Denon zdecydowanie lepiej brzmi.

Edytowane przez JVC 4K
10 hours ago, RAF77 said:

Oddać można dług albo oddać coś za darmo a za PLN, to jest "sprzedać".

Zgadzam się z tym co napisałeś ale chyba kazdy zrozumiał co kolega @max720 miał na mysli 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No to co, autor wątku nic nie piszę tak więc wybrał mam nadzieje że Demona czyli najlepszą opcję do kina możliwą a nie jakieś Onkyo, Yamahy czy Marantz.

3 minuty temu, boby napisał:

Trochę poczytałem na forach zagranicznych porównania wyżej wymienionych sprzętów jednak się przychylam do marantza cinema 40.

Kosztuje tyle samo co x6700 a w marantzu jest mniej mocy jest słabszy zasilacz, no i w stereo lepiej zagra denon.

Denon jest w stanie napędzić 11 głośników bez użycia zewnętrznych końcówek bo ma tyle wzmacniaczy, zaś cinema 40 może napędzić 9 głośników maks.

Edytowane przez JVC 4K

U mnie amplituner będzie grał w konfiguracji 5.1 marantz jest nowszy od Denona no i ma kalibrację dirac live ale ostateczną decyzję podejmę po odsłuchu w salonie.

Audyssey jest lepszy od Diraca, i nie trzeba mieć laptopa aby zrobić kalibrację przy audyssey, przy diracu kalibracji nie zrobisz bez laptopa.

6700 ma po aktualizacji softu dostać chyba nawet tego diraca.

Tak czy siak czy w konfiguracji tylko 5.1 lub tylko 2.0 i tak Denon zagrał by lepiej od marantza.

Za Dirac pełna wersję trzeba dopłacić , dokupić mikrofon .

Koszta rosną . Lepiej te $ przeznaczyć na adaptację akustyczną

Jak kolega wyżej wspomniał , Denon jest lepszym wyborem.

Marantz , to taki pitu-pitu 🙂 Nijaki moim zdaniem.

Mam Denon 6500 i dźwięk jest bardziej dociążony w porównaniu do Marantz 7013 . Sądzę , że ta szkoła grania przenosi się na następne modele .

Inaczej zagra w jednym, drugim salonie , a jeszcze inaczej w Twoich warunkach . Akustyka , kable , głośniki , metraż . Składa się na to , kilkanaście aspektów

Musisz sam określić , czy lubisz pitu - pitu , czy pełniejszy dociążony dźwięk . 

Wielokanałowy Atmos , Auro 3D z Denon , to czysta przyjemność dla uszu 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi