Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wyciszyć mieszkanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mieszkam w kamienicy. Nie ukrywam, że slysze włączony telewizor  u sąsiada mieszkającego nade mną. Jestem dość nerwowy z tego powodu. Mam pytanie: czy naklejenie na cały sufit Pianki akustycznej o gęstości 140 kg/m3 i grubości 4 cm pomoże? Czy taka metoda jest skuteczna? Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/164453-jak-wyciszy%C4%87-mieszkanie/
13 godzin temu, f22 napisał:

pomoże?

Pianka akustyczna nie pomoże .Wydasz pieniądze i będzie ten sam efekt.

Obniżenie sufitu i izolacja np. panelami z wełny mineralnej da już dobry efekt .Oczywiście na panele z wełny idzie z reguły płyta karton gips ,całość odpowiednio zamocowana .

21 godzin temu, f22 napisał:

Nie ukrywam, że slysze włączony telewizor  u sąsiada mieszkającego nade mną. Jestem dość nerwowy z tego powodu.

Będziesz na mnie wkur…

Wyjściem jest „wyciszyć” u sąsiada. Telewizor, albo wyłożyć „wełną” co się da i ile się da.

Mam nadzieję, że koledzy z większym stażem na forum wyjaśnią dlaczego i skąd moje propozycje. 

Współczuję, ponieważ chciałbym byś w swoim domu miał dobrą/satysfakcjonującą jakość życia. 

Gratuluję odwagi - umieszczenie posta. Bardzo często słyszę jak to niefajnie jest, gdy słyszymy odgłosy z innego mieszkania i jak to potrafi popsuć jakość życia. A rozwiązanie problemu jest takie łatwe, teoretycznie oczywiście.

Tą wełnę to u sąsiada wyłożyć. Tak dla pewności/jasności dodaję.

Rozumiem, że nawet zrobienie podwieszanego sufitu z wypełniona welna to wyrzucenie kasy w błoto bo i tak będzie wszystko słychać?

6 godzin temu, TubeAudioMusic napisał:

Będziesz na mnie wkur…

Wyjściem jest „wyciszyć” u sąsiada. Telewizor, albo wyłożyć „wełną” co się da i ile się da.

Mam nadzieję, że koledzy z większym stażem na forum wyjaśnią dlaczego i skąd moje propozycje. 

Współczuję, ponieważ chciałbym byś w swoim domu miał dobrą/satysfakcjonującą jakość życia. 

Gratuluję odwagi - umieszczenie posta. Bardzo często słyszę jak to niefajnie jest, gdy słyszymy odgłosy z innego mieszkania i jak to potrafi popsuć jakość życia. A rozwiązanie problemu jest takie łatwe, teoretycznie oczywiście.

Tą wełnę to u sąsiada wyłożyć. Tak dla pewności/jasności dodaję.

Rozumiem, że nawet zrobienie podwieszanego sufitu z wypełniona welna to wyrzucenie kasy w błoto bo i tak będzie wszystko słychać? 

Być może pomoże.

Zasada jest taka, że gdzie żródło dźwięku tam wygłuszaj.

Nikt tu na forum nie wie jak zbudowany jest strop w tej kamienicy, jak głośno gra tv, jak mocno nerwowy jesteś Ty.

Jakość życia w swoim domu to poważna sprawa, dla mnie kluczowa. 
Oddaj tą sprawę w dobre ręce, profesjonalistów, którzy za rozwiązanie wezmą kasę, ale i odpowiedzialność. Tu na forum to w większości o rzeczach mało istotnych, o odpowiedzialności przemilczę.

Powodzenia.

W dniu 4.08.2023 o 19:43, f22 napisał:

Witam, mieszkam w kamienicy. Nie ukrywam, że slysze włączony telewizor  u sąsiada mieszkającego nade mną. Jestem dość nerwowy z tego powodu. Mam pytanie: czy naklejenie na cały sufit Pianki akustycznej o gęstości 140 kg/m3 i grubości 4 cm pomoże? Czy taka metoda jest skuteczna? Pozdrawiam 

Może to starsza osoba z niską emeryturą i wystarczyło by jej do słuchania telewizora zafundować aparat słuchowy za 7-8 tysięcy 

Oczywiście umowa że jak znów zacznie słuchać głośno bo z jakimś tam powodów przestała go używać to zwrot kasy

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Podobny problem ,poruszany na tym forum :

Na pewno rady forumowiczów są sensowne.Zwłaszcza propozycja rozmowy z sąsiadem i przedstawienie mu problemu.

3 godziny temu, baltfan napisał:

Podobny problem ,poruszany na tym forum :

Na pewno rady forumowiczów są sensowne.Zwłaszcza propozycja rozmowy z sąsiadem i przedstawienie mu problemu.

Proba rozmowy już była. Pan sąsiad pokazał mi środkowy palec... 

Mam dość podobny problem. U mnie słyszalność włączonego tv lub muzyki jest na niskim poziomie, czy w takim wypadku pianka akustyczna na suficie nie zniweluje słyszalności tv?

Teraz, rockman81x napisał:

Mam dość podobny problem. U mnie słyszalność włączonego tv lub muzyki jest na niskim poziomie, czy w takim wypadku pianka akustyczna na suficie nie zniweluje słyszalności tv?

Nie. Pianka jest do czego innego,  jeżeli w ogóle. 

nagrywamy.com

10 godzin temu, rockman81x napisał:

pianka akustyczna na suficie nie zniweluje słyszalności tv?

Jak wyżej ...Pianka służy do czego innego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tego potrzebujecie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, f22 napisał:

pokazał mi środkowy palec

Niestety są ludzie i ludziska 😞

Pozostaje ci znaleźć dobrych fachowców od akustyki ,którzy mają doświadczenie w izolacji od dźwięków z góry i zaproponują jakieś sensowne rozwiązanie.

Wydaje mi się,że nie koniecznie trzeba np. obniżać sufit ,bo z reguły więcej dźwięku przedostaje się na łączeniu ściany ze stropem (sufitem). Żeby to ustalić ,trzeba znać wiele szczegółów dotyczących samego lokalu.

3 godziny temu, baltfan napisał:

Niestety są ludzie i ludziska 😞

Pozostaje ci znaleźć dobrych fachowców od akustyki ,którzy mają doświadczenie w izolacji od dźwięków z góry i zaproponują jakieś sensowne rozwiązanie.

Wydaje mi się,że nie koniecznie trzeba np. obniżać sufit ,bo z reguły więcej dźwięku przedostaje się na łączeniu ściany ze stropem (sufitem). Żeby to ustalić ,trzeba znać wiele szczegółów dotyczących samego lokalu.

Fakt. Taki urok "ludzi".

Co do tego, ze dźwięk może przedostawać się na łączeniu ściany z sufitem... To czy da się to sprawdzić i zmierzyc, bo np w danym dniu jak przyjda fachowcy to będzie cisza...

Mieszkanie to kamienica, wysoki sufit i dość grube ściany od strony okna i przejścia do przedpokoju. 

Tak jak piszą koledzy. Jak wygluszyc to tylko u sąsiada.
Kilka lat temu stawiałem ścianę wygłuszającą aby odciąć sie od dziadka, który słuchal o 3 w nocy radia na cała pare. 
sciane postawiłem z pustaka a w środek dałem 15 cm wełny. Co zyskałem? 

U mnie dźwięk lekko został przytłumiony. A dziadek zyskał całkowita ciszę ode mnie 😂😂😂

Tak to działa niestety. 

To jeszcze dopytam. 

W moim mieszkaniu słychać jak sąsiad chodzi u góry, jak zamyka drzwi. Gdy jest włączony telewizor to "wrażenie" jest takie jakby to było typowo nade mną,w sensie słyszalne przez sufit. Gdy było glośno to słyszałem wg wrażenia przez sufit. Przykładałem ucho do ściany i przez ścianę było słychać minimalnie. Czy jest to większą szansa, że w tym wypadku to właśnie sufit przenosi dźwięk w do mnie? No i większą szansa, że jednak sufit podwieszany z welna będzie najskuteczniejszym wyborem wyciszenia?

16 godzin temu, kwasior21 napisał:

Jak wygluszyc to tylko u sąsiada.

Nie zgodzę sie z tym stwierdzeniem....

Ja mam salkę kinową w piwnicy wykonaną po części  w technologi  szkieletowej ale w postaci "KANAPKI' Przekrój ściany:

Kartongips

mata pod panele vinylowe na całej powierzchni ściany

drugi kartongips

stelaż wypełniony wełną  kamienną Rockwool 10cm 

Kartongips

mata pod panele vinylowe 

Kartongips 

i co? choć najsłabsze ogniwo to drzwi 

to Efekt jest słyszalny

...po obu stronach ściany... 😅

Także  wygłuszenie po jego stronie na pewno przeniesie efekt

A jak wełny nawali z 20cm to efekt będzie jeszcze lepszy...

57 minut temu, Gmow1977 napisał:

Ja mam salkę kinową w piwnicy wykonaną po części  w technologi  szkieletowej ale w postaci "KANAPKI' Przekrój ściany:

Kartongips

drugi kartongips

Kartongips

mata pod panele vinylowe 

Kartongips 

to Efekt jest słyszalny

Faktycznie, różnica jest duża. 

Wiec nadzieja na spokoj po zrobieniu podwieszanego sufitu i wypełnienie welna... 

Wiesz z czego masz stropy w tej kamienicy? Drewniane, Kleina, gęstożebrowe któregoś systemu? Z jakich lat pochodzi kamienica? Wiesz czy stropy kiedykolwiek były wymieniane? Nie masz wspólnych z sąsiadem kanałów/szachtów? 

Ja wiem że w Polsce wszyscy się na wszystkim znają, ale wg mnie optymalnie jakbyś jednak zanim wydasz pieniądze na jakieś prace budowlane, zaprosił inżyniera akustyka do domu, zapłacił mu za myślenie.  

U nas wszyscy na projektowaniu oszczędzają, a później płacz że pieniądze wydane, a efektu nie ma. 

I może zamiast awantury przeproś się z sąsiadem, żeby umożliwił temu akustykowi pomiary? 

Edytowane przez micwoj
3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Kartongips

drugi kartongips

Kartongips

mata pod panele vinylowe 

Kartongips 

to Efekt jest słyszalny

No dobra. Efekt jest. To teraz kolejne pytanie. Jaki wzrost ma autor i czy po wyciszeniu sufitu nie bedzid musiał chodzić schylony. 🤷‍♂️😉

30 minut temu, kwasior21 napisał:

No dobra. Efekt jest. To teraz kolejne pytanie. Jaki wzrost ma autor i czy po wyciszeniu sufitu nie bedzid musiał chodzić schylony.

Pan czyta uważnie co Kolega  pisze....

20 godzin temu, f22 napisał:

Mieszkanie to kamienica, wysoki sufit i dość grube ściany od strony okna i przejścia do przedpokoju. 

Także chyba na czworakach nie będzie chodził...😅

Godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Pan czyta uważnie co Kolega  pisze....

Także chyba na czworakach nie będzie chodził...😅

Wysoki sufit to pojęcie względne 🤷‍♂️😂😂No dobra koniec żartów. 😉

Hi.......miałem ten sam problem w starej kamienicy.......miłośnicy disco polo od rana do nocy........nic nie dały rozmowy, monity, interwencje........pomyślałem o podwieszanym suficie.........nic nie dało........dopiero stary fachowiec wskazał mi drogę......otóż z reguły kiedyś budowano w ten sposób, że pomiędzy legary w stropach wsypywano piach lub uszczelniano słomą.......mój sufit był pusty, ktoś go wyczyścił i położył na deski panele........ słyszałem wszystko......25 metrów kwadratowych pustki nad głową......horror.......poszedłem do nich i powiedziałem, że wsypię piach i dodatkowo wsadzę isover w ich podłogę i nie będziemy już toczyć wojny na wykończenie przeciwnika.........jakoś załapali.......uwinąłem się w 2 dni................zadziałało..........nareszcie mogłem spokojnie słuchać i normalnie żyć......teraz już tam nie mieszkam..........belki miały 40 cm wysokości..........może masz podobnie......życzę pwodzenia......

Dojechać sąsiada. Ja tak zrobiłem ze swoim. Będziesz na przeróbki swojego mieszkania wydawał? Dołóż lepiej do lepszych kolumn (jak mawia klasyk)!😆

W dniu 9.08.2023 o 19:43, mdhjhw napisał:

.jakoś załapali.......uwinąłem się w 2 dni................zadziałało..........nareszcie mogłem spokojnie słuchać i normalnie żyć....

Miałeś wyjątkowo kumatych sąsiadów, moim to tylko piąchopiryna i wyzywanie od Ch... pomogło. 🤪

Tylko u mnie to było w drugą stronę, tzn ja rzekomo zakłócałem. 🤣 Nie znają się na dobrej muzyce, wyznawcy Radio Eska i Polo TV.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.