Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup pierwszego budżetowego DACa

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę niehumanitarnie to zabrzmi, ale podpiszę się pod powyższym. Słyszałem kiedyś STX 250 Electrino. Na sąsiednim forum jest wątek o najgorszych sprzętach jakie spotkaliśmy - też zabrałem tam głoś i napisałem, że to ... były właśnie Electrino 250. Różne kolumny słyszałem, ale tak źle grających nigdy. Wszystko jakby zza koca, miękki bas, średnica wycofana. Dla mnie to jest wąskie gardło systemu. Wiadomo, trochę niezręcznie mi to pisać, ale czasem taka szczera odpowiedź i zimny prysznic przydają się w podjęciu decyzji.

Luzik, nie obrażam się, a każda opinia jest cenna. Oczywiście nie polecę od razu do sklepu po nowe kolumny, ale wezmę Wasze rady do serca i w przyszłości wymienię kolumny. 

Na ten moment spróbuję co nieco poprawić tym wyjściem cyfrowym, to nie wymaga dużych inwestycji.

Akurat 250tki w obecnej cenie i do porównania z innymi produktami w tej samej cenie chyba bym do najgorszych nie zaskoczył. Oczywiście daleko im do premium. Ale niższa średnia:)

Electrino 250 to jest straszny szajs po względem sonicznym. 🙂 Ladnie wyglądają i tym mają złapać nieświadomego i nieosłuchanego klienta. Ja się sam kiedyś dałem złowić, jak zaczyałem zabawę. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 7.08.2023 o 18:13, staropolanka2000 napisał:

Electrino 250 to jest straszny szajs po względem sonicznym. 🙂 Ladnie wyglądają i tym mają złapać nieświadomego i nieosłuchanego klienta. Ja się sam kiedyś dałem złowić, jak zaczyałem zabawę. 🙂

No to czemu się dałeś złapać? Zakup w ciemno?

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bo wszyscy piali z zachwytu, że grają lepiej niż inne paczki 3x droższe. Też popełniłem ten zakup kilka lat temu, na fali ochów i achów. Po zwrocie, kiedy uczciwie opisałem na forum jakość tychże Electrino zostałem zakrzyczany przez przedstawicieli producenta 😄

Żeby nie było, to wracajac do głównego tematu wątku - jest już dostępny za śmieszne pieniądze Topping E30 II Lite!!! 

Do 1000 zł rewelacyjny jest DAC iFi czyli ZEN DAC V2. Ma właściwą odrobinę analogowego ciepła i idealnie nadaje się do jazzu https://sklep.htaudio.pl/ifi-audio-zen-dac-v2-wzmacniacz-sluchawkowy.html

W przyszłości mozna jeszcze polepszyć brzmienie stosując lepszy zasilacz albo zasilając go prądem stałym.

Bardzo ciekawa (i nezalezna) recenzja: https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-ifi-audio-zen-dac-i-zen-blue/

Godzinę temu, stach_s napisał:

Po zwrocie, kiedy uczciwie opisałem na forum jakość tychże Electrino zostałem zakrzyczany przez przedstawicieli producenta 😄

Ehhh. Ale nie dałeś się?

" Ze względu na urlop w dniach 1.08-31.08, zamówienia sklepowe przyjęte w tym okresie będą realizowane we wrześniu"

No to to jest sklep czy recenzent niezależny? 

36 minut temu, HTaudio napisał:

Do 1000 zł rewelacyjny jest DAC iFi czyli ZEN DAC V2. Ma właściwą odrobinę analogowego ciepła i idealnie nadaje się do jazzu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W przyszłości mozna jeszcze polepszyć brzmienie stosując lepszy zasilacz albo zasilając go prądem stałym.

Bardzo ciekawa (i nezalezna) recenzja: 

Ukryta Zawartość

Tylko że niestety komplet wejsc/wyjść taki jak w tańszych chinczykach oferuje dopiero sporo droższy Ifi Signature... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak, kupiłem oczami przez internet. 😀 Pasowały mi wyglądem do wnętrza. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że tak mnie to audio pochłonie. To było prawie 8 lat temu, każdy od czegoś zaczynał. Kupiłem wtedy te Electrino, używaną Yamahe AS-701 (której używam do dzisiaj w drugim systemie) i wydawało mi się, że złapałem Pana Boga za nogi. 😀 

Yamaha jest ok, Stxy nie. 😀 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Kiedyś zmienię głośniki, to też usłyszę różnicę 😉

Na ten moment części doszły i jestem wpięty do DAC Yamahy przez coax, osłuchuję się powoli, ale nie miałem zbyt dużo czasu i możliwości. Przy okazji, jakie macie techniki odsłuchiwania i porównywania dźwięku?

Na ten moment mam wrażenie, że bas jest trochę głębszy, góra delikatnie przygaszona, lepsza separacja instrumentów, ale są to subtelne różnice. Z różnić wyraźnych - to jak nic nie gra i odkręcę volume na godzinę 3, to przez DACa cisza, a z RCA wiadomo, szumi (choć szumy przy standardowym ustawieniu volume'a na godzinę 9-10 też niesłyszalne).

W dniu 9.08.2023 o 20:06, staropolanka2000 napisał:

Tak, kupiłem oczami przez internet. 😀 Pasowały mi wyglądem do wnętrza. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że tak mnie to audio pochłonie. To było prawie 8 lat temu, każdy od czegoś zaczynał. Kupiłem wtedy te Electrino, używaną Yamahe AS-701 (której używam do dzisiaj w drugim systemie) i wydawało mi się, że złapałem Pana Boga za nogi. 😀 

Yamaha jest ok, Stxy nie. 😀 

Absolutnie rozumiem. Też parę rzeczy kupiłem w ciemno. Ale świadomie że jest to ryzyko. Bardziej na spróbowanie. Wiem o czym mówisz.

Ja tak kiedyś, kiedyś prawie kupiłem kable głośnikowe Melodika. Na Ceneo pełno opinii ile to progresu wniosły, ile to rzeczy się poprawiło. Potem jakoś zauważyłem że te najbardziej entuzjastyczne są bez znaczka "potwierdzony zakup" i jakby pisane spod jednej ręki. I częsty zwrot "i fajnie, że to produkt polski" mający zagrać na patriotycznej nucie. Sporadycznie między opiniami jakaś negatywna, że muli ale to pewnie ktoś przesadza. No i prawie kupiłem, zakup pewniak się wydawał. No i przypadkiem tuż przed zamówieniem udało mi się posłuchać. O jprdl, jaki dramat, jaki koc się zrobił, dosłownie jakbym innego systemu słuchał. Wtedy pierwszy raz do mnie dotarło, by uważać co się czyta. Sam też napisałem na forum kilka albo i kilkanaście recenzji a to kabli IC, a to zasilania, opinie o lampach, o DACach itd i jakoś zawsze z tyłu głowy mam fakt, że ludzie to czytają i może nawet na podstawie mojej opinii podejmą decyzję. Taka trochę odpowiedzialność, prawda? Tylko, że nikt mi za to nie płaci i piszę te swoje opinie naprawdę niezależnie. Wolę więc chyba opinie z forum niż te "z gazety".

• Pokaż nowe odpowiedzi