Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup pierwszego budżetowego DACa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się poważnie nad rozbudową systemu (Yamaha A-S701 i STX Electrino 250) o zewnętrzny DAC. Na co dzień korzystam z Odroida N2 z zainstalowanym CoreELECiem, który służy mi za multimedialne centrum rozrywki. Słycham na nim Spotify, flaców, oglądam koncerty i filmy. 

Szukam DACa, w cenie poniżej 1000 (optymalnie okolice 700), chciałbym abym mógł go spiąć z Odroidem poprzez USB (musi współpracować z linuxem), ale docelowo musiałby mieć też wejśie optyczne (na TV, który może kiedyś zmienię), oraz coaxialne. Pierwotnie myślałem nad Cambridge DACMagic 100, ale po lekturze, (od której robi mi się już woda z mózgu) wiem, że to już dość leciwe urządzenie, więc może w tym niewielkim budżecie może uda się kupić coś lepszego, bardziej współczesnego (np. Topping E30,  Fi Zen DAC V2, Taga Harmony DA-400)

Słucham głównie jazzu, fusion, world music.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

Cube

Moim zdaniem zbędny wydatek. Dac wbudowany w tą Yamahe jest na miarę tego wzmacniacza. Próbowałem go z wieloma znacznie droższymi niż te, które wymieniłeś. Sonicznie wiele nie zyskasz, albo wręcz nic. Z tego wbudowanego daca można jeszcze sporo wycisnąć zewnętrznym konwerterem np Gustardem u16. Ja tak gram w drugim systemie, gdzie źródłem jest pecet i jest bardzo fajnie. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Cześć, zasadniczo wymieniłeś cztery najciekawsze opcje w tym budżecie. Moim faworytem jest Topping i Cambridge DACMagic 100. Topping jest dokładniejszy, bardziej techniczny. Cambridge lekko muzykalniejszy, ale ma mniej detali. Taga jest pomiędzy nimi, choć spotkałem się z opiniami, że gra dość ciemno i łagodnie. iFi jest ciepłe, bardzo bezpiecznie grajace, ale jest klasę niżej, co łatwo można wytłumaczyć dostępnością wzmacniacza słuchawkowego. 

Warto byłoby porównać bezpośrednio do Yamahy w swoim systemie, więc w razie czego zapraszamy 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

53 minuty temu, qbaoch napisał:

Zastanawiam się poważnie nad rozbudową systemu (Yamaha A-S701 i STX Electrino 250) o zewnętrzny DAC. Na co dzień korzystam z Odroida N2 z zainstalowanym CoreELECiem, który służy mi za multimedialne centrum rozrywki. Słycham na nim Spotify, flaców, oglądam koncerty i filmy. 

Szukam DACa, w cenie poniżej 1000 (optymalnie okolice 700), chciałbym abym mógł go spiąć z Odroidem poprzez USB (musi współpracować z linuxem), ale docelowo musiałby mieć też wejśie optyczne (na TV, który może kiedyś zmienię), oraz coaxialne. Pierwotnie myślałem nad Cambridge DACMagic 100, ale po lekturze, (od której robi mi się już woda z mózgu) wiem, że to już dość leciwe urządzenie, więc może w tym niewielkim budżecie może uda się kupić coś lepszego, bardziej współczesnego (np. Topping E30,  Fi Zen DAC V2, Taga Harmony DA-400)

Mały sens widzę w tym żeby dokupywać osobnego DAC za 1000zł do tej Yamahy 🙂 Pytanie jakie później korki chcesz z tym systemem zrobić, jakaś zmiana kolumn lub wzmaka?

Edytowane przez S4Home

Absolutnie nie ma sensu skoro źródłem jest Spotify ... 

Poza tym przyrost jakości będzie niezauważalny 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Moim zdaniem to też jest zbędny wydatek no chyba że faktycznie potrzebujesz złącze USB. 

W takim przypadku masz dwie opcje pasujące do twojego systemu Cambridge dac 100 póki jeszcze jest albo bardzo fajny trochę już historyczny używany arcam rdac

Na ten moment nie planuję zmiany kolumn ani wzmaka, po prostu liczę na to, że uzyskam poprawę względem wbudowanego w Odroida DACa. Obecnie mam podłączony go kablem mini Jack 2xRCA. Mogę z niego wyjść optykiem (i wykorzystać DACa Yamahy) ale trzeba sobie zrobić płytkę, w tym zakresie nie mam ani wiedzy ani umiejętności. Rozważałem zakup nowego DACa, aby mieć możliwość jego odesłania w przypadku, gdyby jakość dźwięku nie poprawiła się znacząco, ale skoro twierdzicie, że to nie na sensu to zastanawiam się czy drążyć temat.

Druga sprawa to te stxy, miałem je i to są bardzo słabe kolumny. Jaki masz pokój?Metraż? Niekoniecznie drożej, ale znacznie lepiej będzie z Elac z serii Debut. To są kolumny skrojone pod tą Yamahe. 

Tak, tak, wiem. Pytasz o daca, a ja Ci tu wciskam wymień kolumny. Ale niestety tak jest, z g... bata nie ukręcisz. 

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Tak, tak, wiem. Pytasz o daca, a ja Ci tu wciskam wymień kolumny. Ale niestety tak jest, z g... bata nie ukręcisz. 

Heh  zasadniczo mogła być jeszcze moja ulubiona porada -dołóż 500 i dopiero kupuj, ale wątek poszedł w inną stronę😉

Pokój mam 24m 6x4, kolumny na krótszej ścianie, kanapa na środku, więc odsłuch pi razy oko na trójkącie równobocznym. Ogólnie to co teraz mam to jest mega progres w porównaniu do poprzedniego sprzętu i jestem z niego zadowolony, choć wiem, że można lepiej.

Rozważania dotyczące DACa wynikają z następujących okoliczności

- zbliżają się urodziny i coś muszę wymyśleć

- jakiś czas temu na CoreELEC zdechł Spotify i szukając bezinwestycyjnie jakiegoś urządzenia grającego w ramach zastępstwa podłączyłem stara pierwsza Xperię Z i dźwięk z niej podobał mi się bardziej, był pełniejszy, bardziej mięsisty, scena bogatsza, choć trochę ciemniejszy.

Jaki, że do urodzin ponad miesiąc, a nie lubię niczego kupować od wpływem impulsu, przemyśle jeszcze temat. Może coś wezmę na testy, żeby wiedzieć czy gra jest warta tych pieniędzy.  Myślę, że poszukam kogoś kto by zrobił ten układ do podłączenia światełka, i pozostał na DACu wzmacniacza. Pomyślę na spokojnie.

Dziękuję wszystkim za rady.

A może po prostu kup Wiim Mini i podłącz optykiem ? Zainwestuj w abonament Tidal lub jeszcze lepiej Qobuz. Poprawa jakości będzie kolosalna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, przmor napisał:

Można też postawić Daphile na jakimś starym komputerze z wyjściem optycznym i wykorzystać DAC z Yamahy.

Tylko po co ? Stary tani komputer ma wentylator, słaby zegar, trzeba to skonfigurować, sterowanie będzie dużo gorsze niż apka Wiim. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Tylko po co ? Stary tani komputer ma wentylator, słaby zegar, trzeba to skonfigurować, sterowanie będzie dużo gorsze niż apka Wiim. 

Wiim ale pro i do tego trzeba zasilacz linowy i dobry kabel cyfrowy. To już mu się zrobi prawie cena nowych, lepszych kolumn. Po kiego grzyba? 

5 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Wiim ale pro i do tego trzeba zasilacz linowy i dobry kabel cyfrowy. To już mu się zrobi prawie cena nowych, lepszych kolumn. Po kiego grzyba? 

Dlatego w jego przypadku wystarczy Wiim Mini. Nowe kolumny nie rozwiążą problemu źródła. Doczytałeś jak jest teraz ?

Edytowane przez Piopio

10 minut temu, Piopio napisał:

Dlatego w jego przypadku wystarczy Wiim Mini. Nowe kolumny nie rozwiążą problemu źródła. Doczytałeś jak jest teraz ?

Dobrze. STX Electrino nie pokażą nic wielkiego, szkoda zachodu. Jakiekolwiek źródło usb, malina, pecet +konwerter ddc np Gustard U16, dalej Yamaha 701 po coax i to może zagrać. Mam, próbowałem, sluchalem. Ty teoretyzujesz. 

A Wiim znam, tylko że Pro. To dobry transport, ale musi mieć zasilacz linowy. Goły brzmi tragicznie. 

Edytowane przez staropolanka2000

4 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Goły brzmi tragicznie. 

Tak jak jego cały system ... 

Przypominam, że max budżet wynosi 1000.

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Tak jak jego cały system ... 

Po co się znęcasz. Można w podobnych pieniądzach lepiej. Za kafla kupiłbym używanego U16 i za jakiś czas myślał o wymianie kolumn. 

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Po co się znęcasz. Można w podobnych pieniądzach lepiej. Za kafla kupiłbym używanego U16 i za jakiś czas myślał o wymianie kolumn. 

Ok. A co będzie źródłem ? Teraz kolega gra po RCA ze swojego Odroida N2. I mu Spotify zdechł ...

Nie lepiej kupić Wiim Mini za 500 zł i myśleć o zmianie kolumn ? 500 zł już będzie 😉

Edytowane przez Piopio

Dziwne, że nie polecasz do tego droida coś tam izolacji galwanicznej. 😀 Izolacja i po temacie. 😀 

Wiim pro plus zasilacz liniowy albo nawet komp i konwerter ddc. Potem wymiana kolumn. Albo najpierw. 😀 

Idę spać. 😉

Nad wiimem lub podobnym streamerem zastanawiałem się wcześniej, ale ostatecznie zrezygnowałem z tej linii bo:

- będę tam miał tylko streaming, a mam też się kolekcje koncertów, które lubię oglądać i tutaj będę znowu skazany na dac odroida

- czytałem recenzje wiimów, taga harmony etc. I konkluzja zawsze była taka, że to fajnie gra jak się ma dobrego dodatkowego DACa, a ten z Yamahy nie ma najlepszych opinii

- prozaiczna sytuacja, ale lepsza połowa marudzi na przełączanie źródeł, tak mam wszystko na jednym

Na ten moment z dyskusji wynika, że najlepszą opcją jest dla nie wyjście optykiem z posiadanego podełka i odkładanie na krótsze kolumny.

Moim zdaniem masz nie najlepiej pasujący do siebie wzmacniacz z kolumnami. Miałem i Yamahę i Stxy. Yamaha jasna i kolumny jasne. Więcej byś zyskał wymieniając piec lub kolumny. 

Gość

(Konto usunięte)
20 godzin temu, qbaoch napisał:

Cambridge DACMagic 100

Miałem i gra całkiem spoko, a to że leciwy o niczym nie świadczy.

Ja u siebie korzystam ze zripowanych CD 16/44 i to w zupełności wystarcza 😉 

Myślę że z twoim zestawem zgra się idealnie bo on bardziej dołem pasma stoi z lekko przygaszoną górą a Yamaha i STX-y to żwawe i równe granie 🙂 

O widzisz a na moje ucho Dac Magic jest mega jasny a nawet sterylny. Miałem E30 a wciąż mam Sanskrita 10th v2 i Tage DA-400. Najbardziej melodyjny jest wg mnie Sanskrit. On pasuje do jasnych systemów najlepiej. Trochę więcej detali daje E30 ale wciąż jest przyjemny w odsłuchu. Taga zaś ma coś co powoduje że wysokie tony są bardzo dźwięczne. Jest ich duzo ale sa delikatne i niemęczące. Sam miałem dylemat Sanskrit czy Taga. Przełączałem tak z miesiąc i wciąż nie wiem który zostawić 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, hary1357 napisał:

O widzisz a na moje ucho Dac Magic jest mega jasny a nawet sterylny.

W internecie krążą właśnie dwie opinie, tj. moja czy twoja i przypuszczam że te różnice wynikają z produkcji DAC bo to zbyt duże rozbieżności w ocenie grania jednego sprzętu.

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Salony audio mają opcje,, pożyczenia'' takiego sprzętu, uważam że to najlepsze rozwiązanie dla ciebie. Dac magic 100 może być dobrym wyborem na początku przygody 😉

Sprawdź sobie też Nostromo, Polski producent przyzwoitego sprzętu w rozsądnej cenie. 

Według mnie oczywiście. 

Dziękuję wszystkim za rady. Na ten moment zakupiłem niezbędne rzeczy, aby wyjść optykiem z mojego odtwarzacza, do końca tygodnia będę wszystko miał. Jak już to odpalę na wbudowanym we wzmacniacz DACu to wezmę sobie na testy jakieś inny zewnętrzny DAC (np. Dacmagic) i porównam czy to warte jest dodatkowych nakładów, czy lepiej odłożyć na nowe kolumny w przyszłości.

8 godzin temu, qbaoch napisał:

Dziękuję wszystkim za rady. Na ten moment zakupiłem niezbędne rzeczy, aby wyjść optykiem z mojego odtwarzacza, do końca tygodnia będę wszystko miał. Jak już to odpalę na wbudowanym we wzmacniacz DACu to wezmę sobie na testy jakieś inny zewnętrzny DAC (np. Dacmagic) i porównam czy to warte jest dodatkowych nakładów, czy lepiej odłożyć na nowe kolumny w przyszłości.

Żeby był progres to musisz jednak wydać więcej niż na dacmagic.

Też bym wymienił kolumny. Nawet na inne używane. też uważam że to zestawienie nie jest do końca optymalne.

ALE

Źródło i tak mieć musisz. Zakup wiim mini nie jest drogi. Przyda się i tak dalej. 

Pozdrawiam 

• Pokaż nowe odpowiedzi