Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM-17 vs PM-17 mk II vs PM-17 KI

Rekomendowane odpowiedzi

Interesują mnie te trzy wzmacniacze. Składam właśnie drugi system. Do znawców tematu mam kilka pytań:

1. Czy PM-17 i PM-17 mk II różnią się bardzo brzmieniem? Ten drugi może pracować jako końcówka mocy. 

2. Czy PM-17 KI jest od obu znacząco lepszy? Bardzo ciężko go kupić z drugiej ręki. 

3. Czy warto dołożyć do PM-14? Zakładam, że tak. 

Z góry dziękuję za poświęcony czas i serdecznie pozdrawiam. 

IMHO Pm14.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Moim skromnym zdaniem można tez coś pomiędzy czyli PM16. Osobiście PM17 nie słuchałem ale PM16 posiadam i dla mnie ten wzmacniacz jest rewelacyjny, nie tak detaliczny jak współczesne wzmacniacze ale słucha się go z bananem na ustach. 

1 minutę temu, Starzec2 napisał:

Moim skromnym zdaniem można tez coś pomiędzy czyli PM16. Osobiście PM17 nie słuchałem ale PM16 posiadam i dla mnie ten wzmacniacz jest rewelacyjny, nie tak detaliczny jak współczesne wzmacniacze ale słucha się go z bananem na ustach. 

To jest jakiś trop. Dziękuję! Z czym u Ciebie gra PM16? 

23 minuty temu, Starzec2 napisał:

Monitor Audio GX 100, CD Pearl lite. Ze względu na wiek przegląd, serwis mocno wskazany.

To oczywiste. Dziękuję. 

Masz jasne kolumny i dlatego muzykalny dociazony pm16 spisuje się świetnie , podobnie jak muzykalny sa ki pearl lite

Z moimi Dali Grand Coupe podejrzewam że byloby trochę przesłodzone,  mam do nich Yamahe as2100

Mialem juz chyba ze 4 sztuki PM-17, tez mk2. Nie porownywalem A-B ale wszystkie mocno po cieplej stronie grania.

Tak jak PM-14 zaczynaja miec problemy z lutami, trzeba tez rozebrac i wyczyscic selektor Source Direct oraz polecam z miejsca zmienic przekaznik wyjsc glosnikowych na nowy (jest pojedynczy, po jednym styku na kanal i po tylu latach bedzie juz mocno zuzyty).

Uwaga - PM-17 po wylaczeniu baaaardzo powoli rozladowuje kondensatory w zasilaczu. Nie grzebac bez uprzedniego ich rozladowania.

Edytowane przez Marek.S
15 minut temu, Marek.S napisał:

Mialem juz chyba ze 4 sztuki PM-17, tez mk2. Nie porownywalem A-B ale wszystkie mocno po cieplej stronie grania.

Tak jak PM-14 zaczynaja miec problemy z lutami, trzeba tez rozebrac i wyczyscic selektor Source Direct oraz polecam z miejsca zmienic przekaznik wyjsc glosnikowych na nowy (jest pojedynczy, po jednym styku na kanal i po tylu latach bedzie juz mocno zuzyty).

Uwaga - PM-17 po wylaczeniu baaaardzo powoli rozladowuje kondensatory w zasilaczu. Nie grzebac bez uprzedniego ich rozladowania.

Potrafisz wskazać różnice pomiędzy obydwoma wersjami PM17? 

Zasilanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrzut ekranu 2023-08-5 o 15.51.12.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

3 godziny temu, Devon napisał:

Zasilanie:

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2023-08-5 o 15.51.12.png

Dziękuję. Szkoda tylko, że nie ma opisów które to są dokładnie wersje. Mnie np interesuje PM-17 SA z Japonii. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, followers31 napisał:

Dziękuję. Szkoda tylko, że nie ma opisów które to są dokładnie wersje. Mnie np interesuje PM-17 SA z Japonii. 

Dopytaj jaką ma wersję, z tyłu na tabliczce będzie info. Albo poproś o zdjecię.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

8 hours ago, costa brava said:

Masz jasne kolumny i dlatego muzykalny dociazony pm16 spisuje się świetnie , podobnie jak muzykalny sa ki pearl lite

Pełna zgoda, gra cały system nie jeden element. Na początku miałem podłączone Eposy i było słabo, dopiero jak podpiąłem Monitor Audio GX100 zadziały się cuda. Co ciekawe GXy w pewnym sensie grają lepiej u mnie w sypialni (9m2) niż w salonie (16m2). Bałem się ze bas będzie dudnił bo stoją na szafce blisko ściany a okazało się ze dostały dodatkowego kopa i bardzo fajnie mi się to sprawdziło. 

2 minuty temu, Starzec2 napisał:

Pełna zgoda, gra cały system nie jeden element. Na początku miałem podłączone Eposy i było słabo, dopiero jak podpiąłem Monitor Audio GX100 zadziały się cuda. Co ciekawe GXy w pewnym sensie grają lepiej u mnie w sypialni (9m2) niż w salonie (16m2). Bałem się ze bas będzie dudnił bo stoją na szafce blisko ściany a okazało się ze dostały dodatkowego kopa i bardzo fajnie mi się to sprawdziło. 

U mnie docelowo PM 17 lub inny Marantz będzie grał z bardzo jasnymi kolumnami. Autorem ich jest Grzegorz Rogala ze Studia 16 Hertz. Były robione na zamówienie.