Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze audio. heco aurora 1000 + marantz pm7000n?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po przeprowadzce do większego metrażu czas na zmianę starego systemu który grał w bloku w 16m2(yamaha rn 602 + pylon pearl 25) na coś większego.

Pomieszczenie do odsłuchu to 30m2 otwarte na kuchnie 10m2 i hol 5m2. Sprzęt głównie będzie służył do słuchania muzyki, różne gatunki muzyka elektroniczna, dance,house,trance ,hip-hop, polska lata 90, czasem radio, czasem może jakiś film. Muzyka głównie po sieci coś ala yamaha musiccast czasem coś po optyku z tv i ewentualnie z odtwarzacza cd jakiś starsze płyty.

Więc ze wzmacniaczy brałem pod uwage marantza pm7000n, yamaha rn803, nad c368 + bluoes , a kolumny heco aurora 1000,kef q950 , monitor audio Bronze 500 chyba że możecie jeszcze coś polecić.

Głównie myślałem o heco aurora 1000 + marantz pm7000n i tu moje pytanie czy to dobre połączenie czy ten wzmacniacz jest wystarczający do tych kolumn i czy będzie to duży przeskok na plus z obecnej yamahy rn602, czy nie będzie dużej róznicy i lepiej ją zostawić albo wymienić na model wyższy.

Budżet to 8-10tys za cały zestaw, dźwięk jaki lubie to raczej dynamiczne granie ze względu na przewage muzyki elektronicznej, klubowej, z mocnym basem ale nie dudniącym, żeby dźwięk nie był zamulony tylko raczej żywy.

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Z kolumn możesz rozważyć jeszcze Fyne F502 i Pylony Diamond, a z wzmacniaczy np SMSL VMV A2, jeżeli nie używałbyś złącza rca, bardzo fajny mógłby się okazać. Tylko należałoby dokupić jakiś strumieniowiec najlepiej z usb wyjściem. Cd podłączasz do caxiala, tv do optyka i strumieniowca do usb.

Cześć, ogółem wybrałeś sobie moim zdaniem rozsądne opcje, z tą kwestią, że Yamaha będzie obecnie ciężka do dostania w normalnej cenie. 

Marantz z Heco to fajne połączenie, ale w tym budżecie sprawdziłbym też m.in Pylon Audio Sapphire 31, Dali Oberon 7, może ciut drożej Fyne F501 z naszego outletu - https://www.q21.pl/fyne-audio-f501-czarny-outlet.html

Warto też posłuchać wzmacniaczy Cambridge Audio, CXA61 i AXR100 lubią się z takimi gatunkami muzycznymi, jakich słuchasz. Z Szafirami też bardzo lubi się Audiolab 6000A. Do nich WiiM Pro, by załatwić kwestie streamingu i całość z głowy 🙂

W razie czego zapraszamy na odsłuchy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, Kicek90 napisał:

Głównie myślałem o heco aurora 1000 + marantz pm7000n i tu moje pytanie czy to dobre połączenie czy ten wzmacniacz jest wystarczający do tych kolumn i czy będzie to duży przeskok na plus z obecnej yamahy rn602, czy nie będzie dużej róznicy i lepiej ją zostawić albo wymienić na model wyższy.

Połączenie petarda, ,pamiętajmy że jeszcze kilka lat temu R-N803D kosztowało 50% ceny PM7000N. Ten model nie patrząc na cenę jest bardzo wysoki, klasowo wyższy, a to że plasuje się aktualnie w tak niskiej cenie to zasługa producenta i można to szczerze nazwać mega okazują 😉

Jeszcze pamiętam odsłuchy jak ten modele wielokrotnie był porównywany z Roksanem Attessą Streaming! 

Aurory od lat petarda, polecam. Cena = jakość.

Edytowane przez S4Home

Heco Aurora 1000 to ciekawa opcja. Do niej Marantz pm7000n też mógłby być. Dalej model wspomniany Cambridge cxa61 z wsparciem wiim mini.

Auror bym raczej z attessa nie łączył. Będzie to granie mega łagodne i nieco nudne. Aczkolwiek są osoby które to lubią. 

W tym przypadku jaśniejsze bronze 500 albo magnaty signature 707.

Fajna opcja to fyne f502 aczkolwiek ich cena jest już pod granicę budżetu a gdzie wzmak.

Fajne kolumny masz także od qacustic model 3050i i są dość uniwersalne pod kątem doboru wzmacniacza. Albo większe emotiva z wysokotonowym AMT.

Piotrek 

Do kolumn Heco zdecydowanie Cambridge z serii CXA to dobra para, ale jednak celował bym w mocniejsze modele CXA80/81. Miałem Aurory 700 pod CXA60 i jak teraz zmieniałem kolumny i porównywałem bezpośrednio z droższymi paczkami to cały czas dziwiłem się jak Heco dobrze wypadają w tym połączeniu na tle innych, droższych kolumn, warto posłuchać.

A jak wypada porównanie heco aurora 1000 vs kef q950, marantza pm7000n vs nad c368? W jakimś wątku czytałem że marantz to troche slaby wzmacniacz do tak dużych kolumn? Cambridge wszędzie polecają ale wołał bym jednak wszystko w jednym urządzeniu

W dniu 4.08.2023 o 21:04, Kicek90 napisał:

A jak wypada porównanie heco aurora 1000 vs kef q950, marantza pm7000n vs nad c368? W jakimś wątku czytałem że marantz to troche slaby wzmacniacz do tak dużych kolumn? Cambridge wszędzie polecają ale wołał bym jednak wszystko w jednym urządzeniu

Heco grają basem większym i obszerniejszym ale pod warunkiem zastosowania mocniejszej elektorniki z kolei kef jest bardziej sprężysty. Lepiej kontroluje Dolny zakres i ma przyjemniejszą średnicę. 

Nad jest mocniejszy od marantza. Gra szybciej. Ale średnica jest ciekawsza w marantzu. Nie potrzebujesz funkcji sieciowych idź w model wyższy seria 8000.

W nad masz lepszą sieć ale musisz dokupić urządzenie montowane do środka. Marantz używa heosa to nieco stary system. 

Osobiście wolę KEFy od Auror, kontrola jest nieco lepsza kosztem ilości basu. 

Świetnym sprzętem all-in-one w naprawdę bardzo dobrej cenie jest Cyrus One Cast - https://www.q21.pl/cyrus-one-cast-outlet-27669.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

KEF trochę szybszy na basie ale to konstrukcja zamknięta. Ogółem też go ma mniej, Góra trochę czytelniejsza w KEF, aczkolwiek może być to plis albo minus, zależy do indywidualnych preferencji.

PM7000N cieplejszy w brzmieniu, lekko zaokrąglony na dole, góra spokojna, nie męczy. C368, straszliwie równe i neutralne, według mnie sterylne w graniu - dobry wzmak jak chcesz złagodzić brzmienie. 

Cena, ceną za Cyrusa, aktualnie są dobre rabaty na niego, aczkolwiek czy lepszy od PM7000N ciężko jednoznacznie powiedzieć raczej nie, na pewno inny w graniu. PM7000N jest bezpieczniejszy w zakupie brzmieniowo bardziej uniwersalny. 

• 2 miesiące później...

Witam ponownie, wracając do tematu. Zakupiłem heco aurora 1000 i podpielem je narazie do starej Yamahy rn602 i przy cichym słuchaniu jest super, slychac każda partie czego zawsze brakowało mi w kolumnach że trzeba było dać głośniej żeby się otworzyły. Natomiast brakuje mi mocy przy podkręceniu głośności bas jest ale nie ma tej siły jest jak by przymglony i czym głośniej to gora jest wyraźniejsza, głośniejsza a basu i dynamiki jak by brakowało, wydaje mi się nawet że więcej basu było przy starych pylon perl 25 przy głośniejszym słuchaniu ,a to dziwne bo wszędzie piszą że heco mają basu aż za dużo a mnie się wydaje że graja bardziej góra. Czy to wina wzmacniacza jest za słaby? Może jeszcze wymiana kabli? Podpiełem do starych zwykłych z miedzi 2x2.5 chyba po15zl/m.

Czy jest podłączony subwoofer i czy to się dzieje w pozycji "direct" ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możesz faktycznie zobaczyć czy w opcjach amplitunera nie masz włączonego subwoofera ale moim zdaniem co powtarzałem już wielokrotnie to różnica między modelami 700 a 1000 jest dużo bardziej odczuwalna na wydajnych wzmacniaczach.

Ten amplituner nie dawkuje odpowiedniej ilości i kontroli basu do tych kolumn.

One są w stanie zagrać dużo lepiej 

Nie ma subufera, może źle się wyraziłem bas jest ale z opisów na forum wydawało mi się że będzie go dużo więcej, nawet bałem się że za dużo. Ktoś pisał że spokojnie dają radę w dwa razy większych pomieszczeniach niż moje, temu moje wyobrażenie było że będą mega głośne z dużym basem i zastanawiałem się czy nie będą zawielkie na 30m2. Wydaje mi się właśnie że stać je na więcej z lepszą elektronika.

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Możesz faktycznie zobaczyć czy w opcjach amplitunera nie masz włączonego subwoofera ale moim zdaniem co powtarzałem już wielokrotnie to różnica między modelami 700 a 1000 jest dużo bardziej odczuwalna na wydajnych wzmacniaczach.

Ten amplituner nie dawkuje odpowiedniej ilości i kontroli basu do tych kolumn.

One są w stanie zagrać dużo lepiej 

A czy marantz pm7000 jest wydajniejszym wzmacniaczem?

Weź pod uwagę Cambridge cxa 80/81 + wiim mini/pro

lub jak chcesz jeszcze lepiej to azur 851a + cxn. 

Heco bardzo dobrze się łączy. Jak wymieniłem kiedyś Yamahę RN 803d na Cambridge cxa to różnica była spora. 

W dniu 12.10.2023 o 08:53, Kicek90 napisał:

Nie ma subufera, może źle się wyraziłem bas jest ale z opisów na forum wydawało mi się że będzie go dużo więcej, nawet bałem się że za dużo. Ktoś pisał że spokojnie dają radę w dwa razy większych pomieszczeniach niż moje, temu moje wyobrażenie było że będą mega głośne z dużym basem i zastanawiałem się czy nie będą zawielkie na 30m2. Wydaje mi się właśnie że stać je na więcej z lepszą elektronika.

A czy marantz pm7000 jest wydajniejszym wzmacniaczem?

Tak. To lepszy wzmacniacz 

59 minut temu, Carmion93 napisał:

Weź pod uwagę Cambridge cxa 80/81 + wiim mini/pro

lub jak chcesz jeszcze lepiej to azur 851a + cxn. 

Heco bardzo dobrze się łączy. Jak wymieniłem kiedyś Yamahę RN 803d na Cambridge cxa to różnica była spora. 

Ale faktycznie to także dobry trop.

Cxa bardzo dobrze pasuje pod te kolumny. 

Yamaha rn 602 tak gra. Poprawnie ale płasko, bez wykopu i szczegółow.  Dla większości ludzi takie brzmienie wystarczy. Ale za średnio 2tyś za używkę to jako all in one I tak się broni. 

Cxa 80/81 da większy wykop na basie i będzie dość dobrze kontrolowany bo jest to szybki bass, no i otworzy górę w porównaniu do Yamahy. Będzie znacząca różnica w brzmieniu. Na papierku danymi że ma 80w na kanał przy 80ohm się nie przejmuj. Zagra kilka razy mocniej od 602.

Jak zależy Tobie na funkcjonalności to możesz złożyć cxa 80/81 i cxn v2 tworzy to amplituner podłączać dwa urządzenia przewodem Control bus i możesz całość sterować wtedy tylko telefonem oba urządzenia.