Skocz do zawartości
IGNORED

* INDUSTRIAL METAL * Co dobrego ?

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Czy znacie jakies grupy / konkretne plyty grajace INDUSTRIAL METAL w stylu plyty grupy GODFLESH "Street Cleaner".

Interesuja mnie wlasnie takie ciezkie klimaty. Plugawe wyziewy przemyslowych dzielnic wielkich aglomeracji. Stechlizna rozkladajacych sie szczurow na osmolonych czadem ulicach, odglosy piecow hutniczych i rytmiczne sample w stylu prasy mechanicznej w skladnicach zlomu, odglosy dzieciakow bawiacych sie w ruinach opuszczonych fabryk azbestu, zgrzyty mechanicznych koparek szykujacych grunt pod nowa, przepiekna elektrownie jadrowa.

Pytam powaznie, bo uwielbiam takie klimaty.

https://www.audiostereo.pl/topic/16424-industrial-metal-co-dobrego/

Ministry, Fear Factory, Skrew, Helmet, NiN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Americano

Tchniony sympatią do Ciebie wstałem z fotela i zapuściłem się w czeluście moich licealnych fascynacji.

Oprócz oczywiscie znanego Ci Godflesh, polecam Ci jeszcze:

- Nailbomb - bardzo mocna rzecz. Istnieli krótko, ale już w tym czasie stali się legendą. Wydali dwie płyty, ja rekomenduję "Proud to commit commercial suicide". Zespół tworzyli Max Cavalera (Sepultura) oraz Alex Newport.

- White Zombie - nieco lżejsze klimaty, ale "Astro Creep 2000" jest jak najbardziej godna polecenia.

- jeśli Fear Factory, to "Demanufacture". Perfekcyjna technika i realizacja.

- Einstrunzente Neubauten oraz Rammstein - raczej ich wcześniejsze płyty jeśli ma być mocniej:)

- Laibach - nie wymaga komentarza:)

- Helmet także Ci polecam, choć w żadnym przypadku nie jest to industrial. "Meantime" - chociaż pewnie będzie cięzko dostać.

A tak ogólnie, to tylko Life of Agony, Pantera i Type o`Negative:)

Pozdrawiam serdecznie.

> Helmet także Ci polecam, choć w żadnym przypadku nie jest to industrial.

Wlasnie...;)

> "Meantime" - chociaż pewnie będzie cięzko dostać.

W 'dobrych sklepach muzycznych' za < 40 zl. - na przyklad w gigancie.

Ja polece jeszcze Dillinger Escape Plan - choc to tez nie industrial;).

a z 'klasyki gatunku' ;) - Front 242

Pozdrawiam.

Dzieki wielkie za propozycje !

Jest w czym wybierac. Wybiore sie do sklepu to sobie poslucham...

W Hameryce dobre sklepy plytowe troche odbiegaja od polskich ;) wiec jestem dobrej mysli.

Obok wspomnianej plyty GodFlesh bardzo podoba mi sie jeszcze plyta INNER THOUGHT Wordly Separation.

Sa to klimaty nie za szybkie, miarowe, z samplami w tle. Bardzo dobra. Kupilem ich pozniejsza plyte i zmienili juz styl na szybszy death metal ale nadal dobry poziom, choc nie o to mi chodzi, bo takich plyty mam od pyty z czasow liceum:-).

Szczegolnie dziekuje za KONKRETNE propozycje plyt, bo jak widac zespoly graja bardzo roznie i czesto im sie "odmienia".

Jeszcze moze dokladniej sprecyzuje o co mi chodzi. Muzyka w ktorej jest rytm, sample, riffy, industrialne klimaty, wokale moga byc w stylu "death" ale nie koniecznie, nie za szybka rabanka.

> Hienka

Popatrz to ja znam te zespoły i nawet lubię a nie wiedziałem, że to Industrial:)

Z Twoich płytek to najlepsza jest Norweska etnika. Całkiem wojownicza płyta. Bardzo fajna realizacja i dźwięk. Jeszcze chwilę posłucham ok?

Pzdr.

arek67

a ja ze strony podanej przez jasia dowiedzialem sie ze awangardowy kompozytor Edgar Varese ktorego mam 2 plyty jest tez industrial (ale na bardziej "klasycznych" instrumentach, bo to poczatek XX w.). Fakt, nie skojarzylem :)

Nie jestem zatwardziałym fanem tego gatunku , ale interesujące mogą być dla Ciebie:

Skinny Puppy - np "Last Rights"

Ministry - wcześniej wspomniane - przykładowo chyba najlepsza bezwzględnie "Psalm 69"

Young Gods - szczególnie polecam "Only Heaven" i "TV Sky"

Jesli gotyckie naleciałości Cię nie zrażają (mroczność) to śmiało mogę zaproponować świetne "Zoon" formacji Nephilim .

Miłego łomotu ...

No to moze jeszcze (choc najlepsze moje typy juz sie pojawiły) pare nazw:

Revolting Cocks (inszy band Ala J. z Ministry)

FrontLine Assembly

KMFDM (fajnie rozszyfrowywano ten skrór, wiecie jak? ;-)

Pigface ('alternatywna super-grupa' pod wodzą Martina Atkinsa)

A koniecznie musi być metal? ;-)

Mam wrazenie, ze w podawanych tu przykładach 'industrialno-metalowych' owszem są mocne riffy, ale gdzie ten 'industrial'? ;-) jakieś sample, występujące jednak bardziej w roli 'ornamentów', gdzies sie trafiają, ale zeby to byly 'fabryczne wyziewy'? eee... no nie wiem

Takie np. 'Only heaven' the Young Gods to świetna płyta (nawet ostatnio słuchałem i, o dziwo, wciąż mi sie podoba ;-) no ale gdzie tam ten industrial?

juz prędzej psychodelia ;-)

KMFDM to znowuz bardzo pocieszna kapelka ;-)

(choc jak zobaczylem wieki temu klip 'A drug against war' w MTV to mi sie cholernie podobało ;-)

albo Rammstein

haha, no... mocno industrialny to oni mają co najwyzej imidż

to taki 'industrial metal' dla grzecznych 11-latkow

Przy okazji anegdota - pare lat temu, jakos tak jak Ramsztajn co dopiero 'wypłynąl', mój brat uczestniczył w jakichs takich amatorskich międzynarodowych warsztatach teatralnych. No i w 'wolnym czasie' puścił Niemcom Laibacha (bo miał akurat moja płytkę ;-) a oni na to - 'hm... fajne, fajne, no ale... strasznie zżynają z Rammstein' ;-))

Hehe, no a teraz... jesienią ub.r. moi starzy byli na weselu (takim 'normalnym', badziewiastym prowincjonalnym weselu) gdzie jednym z najczęściej puszczanych hitów była 'Amerika' ;-)))

Ale wróćmy do tematu - jak opisywales te 'ciężko-przemysłowe klimaty' ktore Cie interesują, to nie pomyślałem o zadnym Ministry itp., tylko od razu przyszła mi na myśl płyta

Annie Gosfield - Flying Sparks and Heavy Machinery (wydana przez zornowski Tzadik)

juz sam tytuł jest bardzo 'na temat' ;)

ale warta uwagi jest nie tyle kompozycja tytułowa, co utwór EWA 7, nagrywany m.in. w norymberskiej fabryce o takiej właśnie nazwie

był on zresztą prezentowany na WJ

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a, byłbym zapomniał, wyzej wymieniona płyta nagrana jest 'wyczynowo' :-)

co prawda wielu gitarowych riffów tam raczej nie znajdziesz, ale momentami jest to muzyka z wyraźnym rytmem ;-)

pozdrawiam

(i tradycyjnie sorry za rozwlekłość ;-)

PS. ale jeszcze... sie tu 'pochwalę' - Godflesh i Ministry widziałem na zywo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aTom -> "Only Heaven" Young Gods to faktycznie nie jest aż taki czystej wody industrial , ale jak ktoś będzie się rozkoszował w dźwiękach Front 242 , Front Line Assembly , Revolting Coks czy Ministry to raczej nie ma szansy żeby nie złapał się na Young Gods . Jest nawet duża szansa , że to doświadczenie będzie bodźcem do dalszych poszukiwań w tym kierunku

"only heaven" to dla mnie jedna ciekawszych płyt lat 90'

troche starej psychodelii i nowoczesnych (wtedy) brzmien w rodzaju Ministry.

aTom>Niezły kawałek prozy tzn. kawałek niezłej prozy ;)

PS.Czy ktos jest w posiadaniu nagran Coil'a z Łódzkiego Centrum Filmowego?

Tak czytam i cały czas się dziwię - tyle słów o Rammstein a ani słowa o Die Krupps?? Dla mnie Rammstein to właśnie taki "popowy" Die Krupps ;)

Co do Die Krupps - nie polecam wszelakich nowszych płyt z remixami, ale "Odyssey of the mind" i "Paradise now".

Warto przejrzeć katalog wytwórni Cold Meat Production zajmującej się ambiente, industrialem i okolicami. W Polsce takie klimaty promuje Fluttering Dragon.

Z płyt polecam: Brighter Death Now: miażdżąca "Innerwar", także "Pain in progress", "Necrose evangelicum", "Greatest death"...

Megaptera "Beyond the massive darkness", "The curse of the scarecrow";

Raison d'etre "The empty hollow unfolds" i reszta;

Deutsch Nepal "Benevolence", "Comprendido...time stop"...

Scorn "Vae solis", "White Irises Blind", "Ellipsis"...

Wierzba "Earth termination";

Składanka Cold Meat "The ultimate supper" (podobno wyszła też jej druga część);

Dużo informacji (recenzje, wytwórnie, linki) na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Życzę wielu wrażeń!!

Ukryta Zawartość

Americano,

Streercleaner kupilem w '89 roku i jest to moja jedyna plyta Godflesh. Mimo ze slucham glownie industrial, nic w podobnym stylu praktycznie nie mam w swojej kolekcji (a jest tego ze 400 dyskow samej muzuki Industrial ;)).

Wlasnie przed chwila puscilem sobie to plyte, aby sie wczuc w klimat, i prawde mowiac bardzo mi przypomina pierwszy album Killing Joke (tyle ze jakby na wolniejszych obrotach). Jedyna inne, podobne nagranie jakie mam to Playground: Resilence (ale to juz chyba nieosiagalne).

A wracajac to szerszego tematu muzyki Industrial to poza tym co zostalo juz tu wymienione, na uwage zasluguja takze takie grupy jak: Delerium i Noise Unit (czlonkowie FLA). Skinny Puppy jakos nigdy mi nie podeszlo, ale z kolei bardzo bym polecal Klinik (szczegolnie States and Face to Face). Klinik przez dluzszy czas nic nie wydwal ale ostatnio pojawily sie reisues wczesniejszych albumow, a takze nowy material, choc w troche innym stylu. Block57 to takze jeden z side projectow tych samych ludzi.

No i oczywiscie Front242 (album Reboot jest w mojej opinii jednym z ciekawszych). Czlonkowie Front242 nagrywali tez w innych formacjach i tu na uwage zasluguje Cobalt60 i Holly Gang (z jedynym chyba albumem: Free Tyson Free).

Jesli ktos szuka czegos podobnego w stylu do Front242, to Birmingham 6 jest prawie ich kopia, jednoczesnie prezentujacy zupelnie inny material.

Laibach wydal ostatnio nowa plyte: WAT i jest calkiem niezla. Z wczesniejszych albumow polecal bym Nato i Kapital.

Z bardziej wspolczesnych formacji, na czolo niewatpliwie wysuwa sie VNV Nation, utwor Joy na Praise the Fallen jest w swoim charakterze niepowtarzalny.

Die Form z Niemiec, uwazany jest za kontynuacje Kraftwerk (gdyby oni doczekali tych czasow). A nawiasem mowiac Karl Bartos wydal w tamtym roku nowa plyte na Sony label : Communication i jest calkiem niezla.

Covenant ze Szwecji, jest inna bardzo interesujaca grupa, najnowszy album to Nothernlights (bardzo polecam).

Jesli ktos jest zainteresowany klimatem bliskiego wschodu to Muslimgauze nie mozna pominac. Mam chyba ze 40 plyt tego wykonawcy, jedne sa lepsze drugie troche monotonne, ale Betrayal jest moim ulubionym albumem (Hebron Massacre chyba zaraz po nim).

Swego czasu przypadkiem wpadla mi w rece plyta Fearfact: Coldsteelworld, i to chyba industrial w jak najprawdziwszym wykonaniu (przypomina troche Lou Reed: Metal Machine Music ;))

Jesli ktos jest bardziej nastawiony na lzejsze brzmienie (i jednoczesnie bardziej melodyjne) to polecam Dust of Basement, Epsilon Minus, Cruxshadows (sa naprawde dobrzy), no i oczywiscie Apoptygma Berzerk. Tego ostatniego wykonawcy, Hedhunter to prawdziwy hit, a plyta '7' jest nie do pominiecia.

Z innych przedstawicieli nurtu, mozna jeszcze wyminic Sleep Chamber, Wumpscut, C-Tech, Assemblage 23, Funker Vogt, Wolfsheim, Tool i wiele, wiele innych , ale te ktore wymienilem sa mi bardziej bliskie.

Ktos wymienil Revolting Cocks, plyta Beers, Steers and Queers, byla chyba moim pierwszym krokiem w kierunku muzyki Industrial.

Jeszcze raz bardzo dziekuje za tyle propozycji i trudu wlozonego w odpowiedzi ! Nie spodziewalem sie takiego odzewu, napewno wydrukuje caly watek i bede przesluchiwal w sklepach ile wlezie :-) Juz teraz wiem (po kilku odsluchach na necie) ze spodoba mi sie wiecej propozycji troche odbiegajacych od pierwotnych zalozen, ale odkrywam dzieki temu nowe obszary tego gatunku !!

A propo industrial to wczoraj przejezdzalem przez mega-przemyslowe dzielnice Denver. Co za piekne widoki !!!

Czy mozna sobie wyobrazic piekniejszy wytwor ludzkiego geniuszu jak ogromna skladajaca sie z tysiaca rurek, zaworow i zbiornikow PETROCHEMIA ? ;) W Texasie tez podziwialem jedna taka kilka lat temu (troche wieksza od Petrochemii w Plocku he.. he..).

Warto moze tez sprobowac jakichs kompilacji. Dwie takie skladanki, ktore zdecydowanie odrozniaja sie od reszty to :

Advanced Electronics

Ukryta Zawartość

Club Bizarre, Vol.1

Ukryta Zawartość

Obie dostepne z Amazon.com Jest to myzyka bardziej electroniczna (czasami prawie wrecz taneczna), ale to jest nurt na ktory ja ostatnio przeszedlem; materialu w stylu Type o Negative slucham juz raczej rzadko ;-)

Na tej pierwszej, remix Tears Apoptygmy jest szczegolnie godny uwagi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to dla fanow industrial images:

[obrazekLUKASZ-285324_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter miło zaskoczyłeś mnie swoim wpisem - ja w zasadzie wychowałem się na twórczości Laibacha mam ich wszyskie płyty również te praktycznie nie do zdobycia z początków działalności np.'Nova Akropola' (na vinylu) i głownie ten okres ich działalności cenię najbardziej . Byli oni jednymi z prekursorów tego co obecnie nazywamy Industraialem .Lubię również póżniejszy okres od 'Opus' Dei do 'Kapital' natomiast moje mieszane uczucia wywołuja dwa kolejne studyjne albumy , dopiero 'WAT' uważam za godnego następcę fenomenalnego albumu 'Kapital' .Jeżeli kogoś interesuje twórczość tego zespołu myślę że powinien zapoznać się z dwupłytowym wydawnictwem 'Anthems' stanowiącym swoisty przegląd działaności grupy (nie chcę pisać 'the best of')

Pozdrawiam

Rzeczywiscie milo slucha sie nowego mateialu (WAT), kiedy juz moglo sie wydawac ze grupa zakonczyla dzialalnosc. Do mniej znanego ich albumu nalezy takze Also Sprach Johann:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Formalnie jest to jedna z podgrup na które można podzielić zespół (jak można podzielić spójny kolektyw?): 300.000VK-Dreihundertttausend Verschiedene Karawalle (uff udało się) jest jeszcze Germania

Nawiasem mówiąc niedługo stuknie im 25 lat daiałalności :-) a listę zespołów które czerpały inspirację z ich twórczości jest bardzo długa (wspomniany Rammstein).

Szczerze mówiąc myślałem że po 'Jesus Christ Superstars' to już będzie koniec - zespół długo milczał (7 lat ) ,jedynie ciągłe działanie oficjalnej strony utwierdzało mnie że dalej istnieją .

Americano! Jesli szukasz czegos w klimatach Godflesh "Streetcleaner", to zwroc uwage na:

Pitch Shifter "Industrial", "Submit", "Desensitized","Infotainment?", Scorn "Vae Solis", "Colossus",

polecam rowniez Sonic Violence "Transfixion" (oryginalne probki, brzmienie oraz ciekawe instrumentarium: 2 basy, 2 perkusje, sampler i wokal, osobiscie bardzo lubie ta plyte)

Natomiast jezeli chcesz w muzyce poczuc prawdziwie przemyslowa atmosfere o ktorej piszesz, to proponuje siegnac do korzeni:

SPK "Leichenschrei", "Information Overload Unit",

Throbbing Gristle "Seconnd Annual Report","Heathen Earth","Live vol.1-4", "Assume Power Focus"

Einsturzende Neubauten "Kollaps","Zeichnungen Des Patienten O.T.","Halber Mensch"

Test Dept."Extacy Under Duress",Test Dept./South Wales Striking Miners Choir"Shoulder To Shoulder"

A w ogole, to wszystkim polecam wideo Einsturzende Neubauten "Halber Mensch" (mloty pneuamtyczne,szlifierki,blachy,rury i inne odpady ze zlomowiska,koncert w opuszczonej hali fabrycznej,do tego niesamowite,abstrakcyjne obrazy i wystepy performance, potega!!!).

Pozdrowienia

Przyznam sie szczerze, ze nie jestem zwolennikiem industrial metal bo przeciez o takim gatunku mowi tytul watku. Jednak sa pewne wyjatki do ktorych mam pewien szacunek. Chodzi o zespoly ULVER, ktory po blackowej i folkowej przeszlosci przeistoczyl sie w "czysty" industrial. Mysle szczegolnie o plycie "Perdition City". Pierwszy utwor - Lost in Moments zawsze wzbudza we mnie zachwyt i wyciszenie a ten saksofon... POLECAM!

Wspomne jeszcze o innym skandynawskim zespole ...IN THE WOODS oraz polskim LUX OCCULTA, ktory tez ma podobnie jak Ulver blackowe korzenie, tyle, ze caly czas to metal. Mowa o plycie "The Mother And The Enemy" po wydaniu ktorej sluch o chlopakach z Dukli zaginal. Szkoda, bo to jedna z bardziej orginalnych zespolow na polskiej scenie metalowej. Byl tez jeszcze PROPHECY, ale nie wiem czy cos jeszcze dzialaja.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.