Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, limono napisał:

Wzmacniacze Accuphase tak jak i Mcintosh'a kupuje sie glownie dla opakowania 🙂

Rozumiem, że ta opinia jest poparta wieloma odsłuchami różnych wzmacniaczy w/w marek ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

48 minutes ago, Piopio said:

Rozumiem, że ta opinia jest poparta wieloma odsłuchami różnych wzmacniaczy w/w marek ?

Accuphase mialem tylko jeden w domu P-300V. Dobry japonski piec. Jesli chodzi o McIntosha to sluchalem wielu modeli, tak tranzystorow poczawszy od tych najstarszych do nowszych. Jak i lampowcow . Do dzis pamietam jak najtansza Integra SS zmielila moj Euro  klejnocik BOW ZZ-1 na miazge. Nie napisalem ze ta sa zle produkty tylko, ze je sie glownie kupuje dla opakowania i ta opinie podtrzymuje.

Na zdjeciu swiezo nabyty T-1000 do ktorego chetnie dokupilbym E280 ale na razie brak funduszy 

20230904_122640.jpg

Edytowane przez limono
26 minut temu, limono napisał:

je sie glownie kupuje dla opakowania

A ja twierdzę, że jednak dla brzmienia. Szczególnie Accuphase. O ile McIntosh faktycznie miał słabsze produkty to Accu nigdy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minute ago, Piopio said:

A ja twierdzę, że jednak dla brzmienia. Szczególnie Accuphase. O ile McIntosh faktycznie miał słabsze produkty to Accu nigdy. 

Co tam komu w duszy gra. Nie bede sie spieral bo sa to swietne, dopracowane konstrukcje . Nie mysli pan, ze maja jednak troche "homogenizowane" japonskie brzmienie urzadzen glownego nurtu? Zajomy dealer ktory specjalizowal sie w Audio Research i Magnepanie okreslal to jako "japsound" Niby wszystko jest OK a czegos brakuje, jakiejs tam iskry bozej...

17 minut temu, limono napisał:

Co tam komu w duszy gra. Nie bede sie spieral bo sa to swietne, dopracowane konstrukcje . Nie mysli pan, ze maja jednak troche "homogenizowane" japonskie brzmienie urzadzen glownego nurtu? Zajomy dealer ktory specjalizowal sie w Audio Research i Magnepanie okreslal to jako "japsound" Niby wszystko jest OK a czegos brakuje, jakiejs tam iskry bozej...

Raczej o Yamaha i Luxman (klasa AB) można powiedzieć, że mają japońskie brzmienie. Accuphase to klasa sama w sobie. 

15 minutes ago, Piopio said:

Raczej o Yamaha i Luxman (klasa AB) można powiedzieć, że mają japońskie brzmienie. Accuphase to klasa sama w sobie. 

Jak Lexus, ale malo kto aspiruje to samochodow sportowych tej marki... 

Mam monobloki Luxmana MB3045 i "prawdziwa" wersje przedwzmacniacza CL38 i nie maja japonskiego brzmienia (klasa AB). Moze dlatego ze wzmaniacze projektowal Tim de Paravicini 🙂 

Nasza wymiana zdan przypomina mi zart o weselnym basiscie.

Gosc podchodzi do orkiestry i zagaduje basiste.

"Wie pan ogladam basistow w telewizji i oni to po calym gryfie tymi paluchami wywijaja a pan to ciagle w tym samym miejscu przebiera. Na co basista odpowiada 

" Bo wie pan , oni to wciaz szukaja, a ja juz znalazlem "

Pozdrowienia

W dniu 5.08.2023 o 17:56, Piopio napisał:

Słucham stosunkowo dużo różnych drogich systemów. Klasa AB nigdy nie odda wokali tak jak klasa A czy SE. 

Otóż to! Ja słuchałem wzmacniaczy po kilkanaście tys funtów (niestety - nie w domu, tylko na wystawach) i to nawet nie stało koło Pure Class A. Co z tego że nawala jak bokser w porównaniu do moich 25W? Ale aparycja tego dźwięku też jest bokserska. Swojego sprzętu mogę słuchać godzinami. Te wyczynowe AB - odpadam po kilkunastu minutach. Naturalność, wyrafinowanie, bezpośredniość, otwarcie (nie nachalna szczegółowość) - tego Wam klasa AB po prostu nie da.

Ja klocki audio przerzucam od 30 lat - i doszedłem do ściany. Można lepiej, oczywiście. Ale to już by były naprawdę wielkie pieniądze. Jednak młodszym kolegom doradzam: unikajcie nietrafionych rozwiązań. Tymi rozwiązaniami są: klasa AB, klasa D, konfiguracja push-pull zamiast Single Ended,  przetworniki DA z oversamplingiem, przetworniki DA firmy ESS, kolumny głośnikowe o skuteczności poniżej 97dB/1W/1m. Trzymając się tych higienicznych zaleceń macie szansę skompletować sobie od razu wybitny system. Nie dobry (bo dobre to jest teraz wszystko na rynku, głupie Chińczyki bywają dobre i bardzo dobre) - a właśnie wybitny.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, limono napisał:

Accuphase mialem tylko jeden w domu P-300V. Dobry japonski piec. Jesli chodzi o McIntosha to sluchalem wielu modeli, tak tranzystorow poczawszy od tych najstarszych do nowszych. Jak i lampowcow . Do dzis pamietam jak najtansza Integra SS zmielila moj Euro  klejnocik BOW ZZ-1 na miazge. Nie napisalem ze ta sa zle produkty tylko, ze je sie glownie kupuje dla opakowania i ta opinie podtrzymuje.

Na zdjeciu swiezo nabyty T-1000 do ktorego chetnie dokupilbym E280 ale na razie brak funduszy 

20230904_122640.jpg

A cóż to za antena radiowa na zdjęciu ? Mogę prosić nazwę model itp? Jak się sprawuje?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Jestem przekonany ze kolumny tubowe to najlepsza technologia glosnikowa . Sklecilem (bo inaczej tego  nie mozna nazwac) system z masywnymi tubami z drewna o profilu tractrix z przetwornikami TAD (TD 2002, ET703) JBL (2441 z berylowymi kopulkami ) i altec 803a (15 srednionoskotonoway od 80Hz do 600 Hz) i ze wzmacniaczem belcanto SET (845 SE ) gralo to wysmienicie , a tzw. PRAT byl nie z tej ziemi . Przez jakies dwa tygodnie. Potem , jak juz okres miodowy minal zaczely pokazywac sie "szwy" amatorskiej konstrukcji. To nie jest zadanie dla amatorow a profesjonalne systemy tego typu po prostu kosztuja krocie. Gardzilem klasa D ale kilka ostatnich tanich  wzmanciaczykow spowodowaly pewne zmiany percepcji. 

Latwiej jest komus o okreslonym guscie muzycznym i zawezonych zainteresowaniach zbudowac sensowny system niz osobie o eklektycznym guscie ktora nie stropni of lupanarow muzycznego krajobrazu..

Przetwornik Weiss oparty na kosci ES to jeden z lepszych dac'ow jakie slyszalem . Ogolnie to zawsze mierzil mnie typowy dzwiek High -End ale jak sluch mi "minal" a w kosciach zaczelo lupac to zaczynam doceniac ornamenty scianek przednich, skromna dawke luksusu w postaci pilota i plynny ruch galki glosnosci. Nie mowiac juz o komforcie z wiedzy ,ze sprzecior raczej nie pojdzie z dymem po przycisnieciu wlacznika (power) 

15 minutes ago, slaaawek said:

A cóż to za antena radiowa na zdjęciu ? Mogę prosić nazwę model itp? Jak się sprawuje?

Antena to juz nie produkowany model TERK pro FM 50. Wyludzilem od sprzedawcy tunera przy zakupie. Mial kilka z nich. Jest to podejrzewam zwykly dipol zatopiony w plastiku z dodanym stopniem wzmacniacza. Moze byc stosowana tak wewnatrz jak i na zewnatrz. Mam 4 elementowa Yagi zamontowana na kominie z rotatorem. To najlepsze co mozna kupic w sklepie w dobie wymierania FM , ale kabel schodzi na parter domu do glownego systemu i mimo ze mam okablowana gore to jeszcze nie podlaczylem jej do glownej anteny bo nie mam wzmacniacza zeby skompensowac spadki wzmocniena na 4 galeziach . Wiec w sypialni powiesilem czasowo ten aktywny dipol i sprawuje sie dobrze . Jest oczywiscie kierunkowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi