Skocz do zawartości
IGNORED

Czysty transport plików z sensowną aplikacją. Czy jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli się poddaję w kwestii znalezienia takiego urządzenia. Być może odkryliście coś czego ja jeszcze nie odkryłem.

Poszukuję transportu plików który spełnia wymienione założenia:

- sensowna aplikacja która pozwala na: wyszukiwanie, wyświetlanie okładek w postaci siatki, obsługę tagów, playlisty, kolejki

- co najważniejsze obsługa tych funkcji ma dotyczyć plików z USB, bez dodatkowego NASa

- coax out

- może nie mieć serwisów streamingowych, są dla mnie zbędne

- bez daca, czysty transport

- urządzenie będzie dysk podłączony po usb udostępniać w sieci lokalnej. Łatwiejsze dodawanie i usuwanie albumów z PC bez noszenia dysku z pomieszczenia do pomieszczenia

Załóżmy spełnienie tych wszystkich warunków, w pewnym sensie spełnia je Roon, testowałem go i na razie nie bierzmy go pod uwagę.

Zadanie może wydawać się wyjątkowo proste ale takie nie jest. Szukałem wielu urządzeń ale w każdym coś brakuje. Dla przykładu Lumin U2 Mini nie obsługuje wyszukiwania na USB :)

Czy jeszcze macie jakieś pomysły i coś mi umknęło z dostępnych urządzeń na rynku?

Czy jeszcze macie jakieś pomysły i coś mi umknęło z dostępnych urządzeń na rynku?

Patrzyłeś w stronę Silent Angel M1T z jego apką VitOS?

Sent from hell using Tapatalk

7 minutes ago, nurni said:

Czy ktoś kto posiada ten streamer i korzysta z niego w w.w. sposób mógłby się wypowiedzieć na temat funkcjonalności aplikacji. 

Co do samego urządzenia to jak z jego jakością wykonania? Patrząc na zdjęcia nie wygląda jakby się ktoś przykładał do jego wykonania. Ale może to tylko takie wrażenie ze zdjęć.

38 minut temu, ferszcik napisał:

może nie mieć serwisów streamingowych, są dla mnie zbędne

38 minut temu, ferszcik napisał:

Dla przykładu Lumin U2 Mini

jest przede wszystkim streamerem

28 minut temu, nurni napisał:

Ten też jest przede wszystkim streamerem. I to jego podstawowa funkcja choć oczywiście gra także pliki z dysków

20 minut temu, ferszcik napisał:

Czy ktoś kto posiada ten streamer

Tak. To świetny streamer z bardzo dobrą aplikacją ale to nie jest typowy "plikowiec".

Do plików w tym budżecie jest Soundgenic  

4 hours ago, piotrek7 said:

jest przede wszystkim streamerem

Ten też jest przede wszystkim streamerem. I to jego podstawowa funkcja choć oczywiście gra także pliki z dysków

Tak. To świetny streamer z bardzo dobrą aplikacją ale to nie jest typowy "plikowiec".

Zdaję sobie sprawę z tego, że teraz ciężko znaleźć coś typowo plikowego. Wiem, że wszędzie będą streamingi i niech tak będzie. Może mieć serwisy ale koniecznie musi mieć dobrą współpracę z plikami.

4 hours ago, piotrek7 said:

Do plików w tym budżecie jest Soundgenic  

Brak coax out

4 hours ago, xajas said:

Dowolny Mac/Windows z JRiver Media Center

Nie chcę PC, chcę urządzenie do tego przeznaczone żeby nie bawić się w sterowniki i inne pierdoły. Ma stać, działać z plikami i nie wymagać dodatkowych działań

20 minut temu, ferszcik napisał:

Ma stać, działać z plikami i nie wymagać dodatkowych działań

A IO Data?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo coś od Auralica.

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

23 minuty temu, ferszcik napisał:

Ma stać, działać z plikami i nie wymagać dodatkowych działań

Nie polecam, bo jeszcze nie znam i nie wiem jak z jakością ... ale jest takie urządzenie, nawet niedrogie. Topping M50

49 minut temu, ferszcik napisał:

Nie chcę PC, chcę urządzenie do tego przeznaczone żeby nie bawić się w sterowniki i inne pierdoły. Ma stać, działać z plikami i nie wymagać dodatkowych działań

To na PC zainstaluj Daphile.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

22 minutes ago, sir.jax said:

A IO Data?

Ukryta Zawartość

IO Data już było wspominane, brak coax, tylko USB. Dodatkowo poczytałem o aplikacji i niezbyt przychylne opinie ma...

24 minutes ago, szpakowski said:

Nie polecam, bo jeszcze nie znam i nie wiem jak z jakością ... ale jest takie urządzenie, nawet niedrogie. Topping M50

Na pierwszy rzut oka nie wygląda to specjalnie dobrze ale pozory mogą mylić. Aplikacja w połowie przetłumaczona, tyci ekranik na siłę wciśnięty. Niewiele informacji czy to do czegokolwiek się nadaje

2 minutes ago, szymon1977 said:

To na PC zainstaluj Daphile.

Miałem, przy odtwarzaniu przez UPnP urywało utwory i mimo poszukiwania pomocy wśród użytkowników nie udało się tego rozwiązać. Również brak apki tylko operowanie przez przeglądarkę, interfejs dosyć leciwy. Na długo nie zostało :)

Ukryta Zawartość

U mnie stoi od ponad 10 lat, nie wymaga zadnych sterownikow ani innych pier**l.
Dziala i nie wymaga zadnych dzialan

Mac
28 minut temu, ferszcik napisał:

...przy odtwarzaniu przez UPnP urywało utwory...

Apka i alternatywny interfejs są dostępne, ale jak rwało utwory to dyskwalifikacja. Co to upnp nie wiem i nie wnikam.

Jest jeszcze Volumio: interfejs ma nowocześniejszy i to wszystko co wiem. 

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, ferszcik napisał:

Zdaję sobie sprawę z tego, że teraz ciężko znaleźć coś typowo plikowego

Wcale nie jest ciężko. Po prostu większość typowych plikowców wykorzystuje USB z uwagi na obsługę gęstych plików. To jest standard przyjęty przez większość producentów.  Więc może warto się z tym pogodzić i aby mieć coax, dokupić konwerter DDC, wpinając go pomiędzy odtwarzacz a przetwornik

40 minut temu, ferszcik napisał:

Dodatkowo poczytałem o aplikacji i niezbyt przychylne opinie ma...

Nie jest taka zła. Trochę się nią bawiłem. Trzeba się po prostu do niej przyzwyczaić 

9 minutes ago, piotrek7 said:

Wcale nie jest ciężko. Po prostu większość typowych plikowców wykorzystuje USB z uwagi na obsługę gęstych plików. To jest standard przyjęty przez większość producentów.  Więc może warto się z tym pogodzić i aby mieć coax, dokupić konwerter DDC, wpinając go pomiędzy odtwarzacz a przetwornik

Kolejne urządzenie na drodze sygnału, zupełnie niepotrzebne. Coax obsługuje 24/192 i to jest i tak więcej niż mi potrzeba, w dsd bawić się będę szczególnie że wzmacniacz go nie obsługuje.

Dlatego szukam urządzenia z wyjściem coax a nie usb :)

Auralic Aries, Rose RS130, DCS NB, Primare NP5

Edytowane przez kontomatiego
Dodanie Primare

@ferszcik

Czyli na dobrą sprawę  nie potrzebujesz streamera?

Ja np. część swojej bibliiteki plików Hi-Res wrzuciłem na pena i wpiąłem w router, a w tym skonfigurowałem dla wej. USB jako FTP serwer. Mam dostęp do plików przez streamer i jego aplikację, to jedna z opcji.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Kolejne urządzenie na drodze sygnału, zupełnie niepotrzebne. Coax obsługuje 24/192 i to jest i tak więcej niż mi potrzeba, w dsd bawić się będę szczególnie że wzmacniacz go nie obsługuje.
Dlatego szukam urządzenia z wyjściem coax a nie usb :)

Nie rozumiem. Czy USB nie obsluguje 24/192?
2 minutes ago, sir.jax said:

@ferszcik

Czyli na dobrą sprawę  nie potrzebujesz streamera?

Ja np. część swojej bibliiteki plików Hi-Res wrzuciłem na pena i wpiąłem w router, a w tym skonfigurowałem dla wej. USB jako FTP serwer. Mam dostęp do plików przez streamer i jego aplikację, to jedna z opcji.

U mnie chodzi Funbox, próbowałem tej opcji. USB w nim jest bardzo proste, raczej służy do dzielenia prostych plików. Oczywiście działa i można np. z mConnecta odtwrzać muzykę, ale nie ma okładek ani nic. Szukam czegoś więcej :)

1 minute ago, xajas said:

Nie rozumiem. Czy USB nie obsluguje 24/192?

Chodzi o to że USB obsługuje wszystko razem z DSD ale mi to nie jest potrzebne więc nie widzę sensu we wpinaniu kolejnego konwertera tylko po to żeby z USB zrobić coax. Szukam czegoś z coax a nie z usb.

3 minutes ago, xajas said:

Czyli DAC ma tylko wejscie Coax?

TDAI-1120 jako wejście ma Toslink, Coax, HDMI

23 minutes ago, kontomatiego said:

Auralic Aries, Rose RS130, DCS NB, Primare NP5

Rose, DCS nie ta kategoria cenowa.

Primare lipne wsparcie dla plików na USB.

Auralic Aries G1, ktoś miał? Wypowie się o aplikacji i wsparciu dla USB?

5 minutes ago, xajas said:

Aaa kapuje.
Mac ma wyjscie Toslink. Tez uzywalem

Porównywałem Toslink z Coaxem na Lindemannie którego tymczasowo mam i coax niestety grał mi lepiej

A może coś takiego.

Ukryta Zawartość

Holo robi dobry sprzęt. Bardzo fajna aplikacja raspberry cm4.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

I chyba jeszcze nikt u nas tego nie ma.

Odnośnie Lumina u2mini to po dysku sieciowym działa wyszukiwanie tylko nie przez search tylko poprzez filtr. Chcesz po artyście to wchodzisz na artystów i szukasz. Chcesz po utworach wchodzisz na opcję utworów i filtrujesz.

Ukryta Zawartość

30 minut temu, ferszcik napisał:

Chodzi o to że USB obsługuje wszystko razem z DSD ale mi to nie jest potrzebne więc nie widzę sensu we wpinaniu kolejnego konwertera tylko po to żeby z USB zrobić coax. Szukam czegoś z coax a nie z usb.

Jeśli streamer ma wyjście coaxial, to dane cyfrowe i tak musiały zostać do tej postaci skonwertowane, więc zewnętrzny konwerter usb to spdif trudno uznać za dodatkowy (o ile to coś zmienia).

Nie działa to niestety jak roon, ale jakość grania z lumina na razie w jego cenie ciężko przebić.

I w tym przypadku trzeba Panu Szymonowi przyznać rację.

14 minut temu, ferszcik napisał:

Auralic Aries G1, ktoś miał? Wypowie się o aplikacji i wsparciu dla USB?

Bardzo dobra aplikacja. Funkcjonalna, responsywna, ładna. Działa tylko pod środowiskiem Apple (przynajmniej tak było jeszcze 2 lata temu, gdy korzystałem). 

Ukryta Zawartość

Możesz szukać starszych, używanych modeli Ariesa w niższej cenie.

Ukryta Zawartość

1 minute ago, szymon1977 said:

Jeśli streamer ma wyjście coaxial, to dane cyfrowe i tak musiały zostać do tej postaci skonwertowane, więc zewnętrzny konwerter usb to spdif trudno uznać za dodatkowy (o ile to coś zmienia).

Ale to po prostu kolejne niepotrzebne urządzenie, jak będę korzystał z coax to niech będzie coax out.

1 minute ago, RobG1974 said:

Nie działa to niestety jak roon, ale jakość grania z lumina na razie w jego cenie ciężko przebić.

Szkoda, że nie chciało im się zaimplementować opcji wyszukiwania w plikach na dysku podpiętym po USB :)

Tak jak pisałem, wtedy działa filtracja. Ale nie jest to wygodne. Dlatego głównie używam roona, choć z systemu lumina u2 gra lepiej.

8 minut temu, ferszcik napisał:

Ale to po prostu kolejne niepotrzebne urządzenie, jak będę korzystał z coax to niech będzie coax out.

Czasem to takie urządzenie. Narośl pomiędzy kablami

Ukryta Zawartość

Tak więc nie jest to wcale (a przynajmniej nie zawsze) coś angażującego i upierdliwego w obsłudze. 

W tym konkretnym przypadku zrobiłoby się trochę drogo bo tu się płaci za markę ale można znacznie taniej. A w każdym odtwarzaczu (o ile się nie mylę), który posiada wyjście coax, sygnał jest konwertowany wewnątrz z usb na coax. Tak więc konwertera nie unikniesz tylko może on przybierać formę elementu składowego urządzenia schowanego wewnątrz obudowy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piotrek7
  • Pokaż nowe odpowiedzi