Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz hybrydowy Auna

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem sobie wzmacniacz hybrydowy Auna i według info na stronie ma mieć lampy 6n1 i 6p1. Wymieniłem sobie te 6n1 na ruskie i kupiłem 6p1p ale po wymianie buczy trafo. Teraz pytanie czy te lampy które kupiłem mogą być uszkodzone? Te Chinskie lampy mają oznaczenie jak dobrze odczytałem 6U1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/164123-wzmacniacz-hybrydowy-auna/

Coś strasznie zamieszałeś. Lampa chińska 6U1 jest odpowiednikiem ECH81. Nie dziwne, że coś się przeciążyło. Prawidłowo jest tak: chińska 6N1 jest odpowiednikiem ruskiej 6N1P, natomiast chińska 6P1 jest zamienna z ruską 6P1P. Nie wiem co tam robi "radiowa" lampa 6U1 / ECH81. Na pewno chińska 6N1 (duotrioda) nie jest zamienna z ruską 6P1P (pentoda) coś uczynił jeśli dobrze zrozumiałem.

Edytowane przez ampman
21 godzin temu, ampman napisał:

Coś strasznie zamieszałeś. Lampa chińska 6U1 jest odpowiednikiem ECH81. Nie dziwne, że coś się przeciążyło. Prawidłowo jest tak: chińska 6N1 jest odpowiednikiem ruskiej 6N1P, natomiast chińska 6P1 jest zamienna z ruską 6P1P. Nie wiem co tam robi "radiowa" lampa 6U1 / ECH81. Na pewno chińska 6N1 (duotrioda) nie jest zamienna z ruską 6P1P (pentoda) coś uczynił jeśli dobrze zrozumiałem.

Te 2 mniejsze to 6n1 a większe 6UI. 6N1 wymienialem na ruska 6N1P dziwne tylko że tam jest 6UI zamiast 6P1 bo tak podaje producent, nie zwróciłem uwagi że taka tam siedzi tylko sugerowałem się tym co podaje producent 

W dniu 23.07.2023 o 16:38, ampman napisał:

No tak, bo 6U1 nie jest pentodą mocy. To jak w ogóle Ci to grało na oryginalnych lampach?

Teraz zamiast 6U1 gra na 6IP1 EW. Porównałem sobie płytki na której są lampy z mojego z takim który jest na 6P1P i w moim wzmacniaczu jest zrobiony jakiś mostek z kabelków. Tam gdzie zaznaczyłem na czerwono nie ma połączenia z podstawką lampy. Podejrzewam że chińczyka brakło lamp i coś pokombinowali żeby wstawić te lampy 6U1. Czy jak usunę ten mostek z kabli i zrobię te połączenia z podstawką tam gdzie ich nie ma mogę wstawić lampy 6p1p?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Damianp. napisał:

Teraz zamiast 6U1 gra na 6IP1 EW. Porównałem sobie płytki na której są lampy z mojego z takim który jest na 6P1P i w moim wzmacniaczu jest zrobiony jakiś mostek z kabelków. Tam gdzie zaznaczyłem na czerwono nie ma połączenia z podstawką lampy. Podejrzewam że chińczyka brakło lamp i coś pokombinowali żeby wstawić te lampy 6U1. Czy jak usunę ten mostek z kabli i zrobię te połączenia z podstawką tam gdzie ich nie ma mogę wstawić lampy 6p1p?

Ukryta Zawartość

Oczywiście miało być 6i1p a nie 6ip1

Ukryta Zawartość

Jeśli to 6I1P, to nadal mówimy o lampie radiowej ECH81. Nie wiem, co to za cudo, ale zdaje mi się, że masz "wykastrowane" ścieżki, więc samo usunięcie zworek kablowych nic nie da.

Edytowane przez ampman

To nie wzmacniacz hybrydowy tylko hybryda wzmacniaczowa.

Szkoda lamp.
Trzeba na miesiąc do pracy pójść i kupić cos normalnego.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Jeśli się nie mylę to ta auna to produkt z założenia podobny do tagi harmony. Było to sobie kupić za 8 stówek. Mam i gram, ale najważniejsze że jest gwarancją i takie tam.

4 godziny temu, basic44 napisał:

Jeśli się nie mylę to ta auna to produkt z założenia podobny do tagi harmony. Było to sobie kupić za 8 stówek. Mam i gram, ale najważniejsze że jest gwarancją i takie tam.

Miałem HTA-25B
bardzo fajny mały wzmacniacz.
I ładny.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Miałem HTA-25B
bardzo fajny mały wzmacniacz.
I ładny.

To jest ten sam wzmacniacz, mi się akurat trafił model z oszczędnymi lampami ale opanowałem co chińczyk tutaj zmienił. HTA-25B różni się użytymi kondensatorami ktore są trochę lepsze ale ja u siebie i tak wszystkie wymieniłem na Elna, nichicon. Jest kilka firm które firmują te wzmacniacze swoim logo a są robione w jednej fabryce 

Panowie, gadacie o hybrydzie i to "odwróconej", której daleko do lampowego brzmienia. Wzmacniacz końcowy, to krzemowa końcówka mocy. Nie wiem skąd te zachwyty. Co innego, gdy wzmacniacz końcowy stanowi lampa i transformator głośnikowy. Ale to kosztuje i Chińczyk tego nie wyprodukuje w tej samej cenie. Stąd te śmieszne ceny tego wzmacniacza w przedziale 500-800zł.

Edytowane przez ampman

a sprawdziłeś może czy wzmacniacz gra BEZ włożonej lampy 6U1? patrząc na rysunek ścieżek to coś mało połączeń do  elektrod lampy, według mnie to atrapy, mają tylko wyglądać i się żarzyć.

Edytowane przez namor

Gdzieś ale nie pamiętam gdzie padła taka teza ze sygnał przez te lampy w ogóle nie idzie. Dotyczyło to któregoś klona... Ma ktoś schemat albo umie to rozrysować?

39 minut temu, namor napisał:

a sprawdziłeś może czy wzmacniacz gra BEZ włożonej lampy 6U1? patrząc na rysunek ścieżek to coś mało połączeń do  elektrod lampy, według mnie to atrapy, mają tylko wyglądać i się żarzyć.

Nie gra bez też lampy. Gra tez z 6p1p ale dopiero po podłączeniu tych 2 pinów które nie są podłączone do Podstawki i po usunięciu tych kabelków. Lampy nie są pominięte bo słychać zdecydowana różnice po włożeniu różnych lamp. Przy 6p1p EW jest zdecydowanie najlepiej 

32 minuty temu, Damianp. napisał:

Nie gra bez też lampy.

a to przepraszam, Chińczycy chyba wykorzystali z ECH81 tylko część triodową która ma zupełnie ok. charakterystyki, no bo nie wiem jak można wykorzystać w audio część heptodową (mieszacz w.cz.).

Edytowane przez namor
Gość

(Konto usunięte)

podstawowa zasada przed wymianą lamp na inne zamienniki

ściągamy i czytamy dokładnie dane fabryczne lamp z pdf

jeśli czegoś nie rozumiemy pytamy na forum 

dopiero po wyjaśnieniu wątpliwości kupujemy zamienniki

inaczej można zepsuć wzmacniacz i przez głupotę stracić sporo kasy

11 godzin temu, basic44 napisał:

To i ja może się skuszę i kupię, gdzie kupowałeś?

Ja kupiłem na allegro w dobrej cenie bo nie świeciła się jedna niebieska 🤦🤦 dioda led. Wymieniłem Ledy na bardziej dyskretne takie lekko bursztynowe 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, basic44 napisał:

Mam Tagę. Ale lampy gdzie kupiłeś 😅

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość