Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Ikon 6

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

Już jakiś dłuższy czas temu w moim salonie stanęły (trochę przez przypadek, trochę fartem) kolumny Dali Ikon 6 (nie MkII), które jeszcze dawniej spodobały mi się "od pierwszego odsłuchu" i jak zdarzyła się okazja, to zbyt dużo się nie zastanawiając po prostu je kupiłem. I tak zastąpiły one kolumny Mission M33i, które były połączone z amplitunerem Pioneer VSX-922, zastąpiły i grają do dziś. Z efektem, dalekim od wrażeń podczas pierwszego odsłuchu, aczkolwiek i tak lepszym niż Missiony, natomiast tak jak pisałem zakup Dali nie był planowany i zaakceptowałem życie takim jakie jest:). Dziś Pioneer zaczyna stety albo niestety odmawiać posłuszeństwa i tu pojawia się sposobność aby Dalli mogły zachwycać tak jak podczas pierwszego odsłuchu, natomiast w tym aspekcie potrzebowałbym Waszej pomocy w doborze wzmacniacza  Podoba mi się bardzo szczegółowość i przestrzeń tych głośników, natomiast to czego mi brakuje to większego ciepła, głębi i swoistej mięsistości szczególnie w niższych rejestrach, ale o to obwiniam zupełnie przypadkowy dobór wzmacniacza. Jako źródło dźwięku używam gramofonu Rega RP-1 z upgrade kit podłączony przez preamp phono box pro-jecta no i oczywiście z racji na wygodę korzystam ze streamingu muzyki z telefonu. Generalnie idealnie by było jak polecilibyście coś do też będzie miało funkcje sieciowe i co najmniej dwa wejścia optyczne (do podłączenia kablówki i TV), ale biorąc pod uwagę ze przede wszystkim zależy mi na dobrym stereo, podłączenie TV i kablówki oraz funkcje sieciowe można ogarnąć jakimś konwerterem toslink na RCA i odtwarzaczem sieciowym, ale tutaj też poprosiłbym o Wasze sugestie:). Co do pokoju to salon ma 45 metrów plus otwarta kuchnia. Jeśli chodzi o muzykę to słucham w zasadzie wszystkiego, z pominięciem metalu czy też Disco Polo, także tutaj wzmacniacz mógłby być dość uniwersalny. Budżet na nowe zabawki ca 5k, pod uwagę biorę zarówno sprzęt nowy jak i używany.

Bardzo z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam 

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/164028-wzmacniacz-do-dali-ikon-6/

Cześć, w tym budżecie znajdzie się kilka ciekawych opcji, niemniej wymóg dwóch wejść optycznych jest dość problematyczny. Nie da rady używać tylko jednego, bezpośrednio z TV? Jeśli nie uda Ci się tego załatwić, to dodatkowy DAC będzie wskazany, ale szkoda generować dodatkowe koszty w ten sposób. Podobnie z odtwarzaczem sieciowym, często lepszą opcją będzie zewnętrzny streamer, taki jak WiiM Pro, czy też Taga TWA-10B - to uniwersalne, bezproblemowe rozwiązania z wyjściem coaxialnym i wbudowanym DAC. Do WiiM Pro możesz też podpiąć zewnętrznego optyka i zastąpi jedno wejście we wzmacniaczu, a dalej coax/RCA. 

Szukając bardziej basowego grania na pewno spojrzałbym na Magnata MA900 - https://www.q21.pl/product/search?query=magnat+ma+900 Ciepło grający sprzęt, uniwersalny. 

Cambridge Audio CXA61 również jest bardzo fajną opcją, ale on znowu gra bardziej V-ką. Dzięki zapasowi mocy może jednak zagrać w basie tak, jakbyś oczekiwał. https://www.q21.pl/cambridge-audio-cxa61-czarny.html

Marantz PM7000N też jest fajną opcją, ze wbudowanymi usługami sieciowymi - https://www.q21.pl/marantz-pm7000n-czarny.html

Przydatny może być też nasz film o wzmacniaczach do 5000 PLN:

Zapraszam też oczywiście do kontaktu, możemy zorganizować odsłuchy, wypożyczenia i oczywiście dogadać rabaty 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czytajać jakiego dzwieku szukasz to przyszedl mi do głowy - bardzo dobrze mi znany - musiacal fidelity m5si. da ci to wszystko czego szukasz bo to sa wlasnie cechy sygnatury dzwieku MF

Hej,

dzięki wielkie za wszystkie typy. 

Szczerze mówiąc nigdy nie brałem pod uwagę sprzętów Magnata czy Marantza (dlaczego? to zupełnie nie wiem...), ale chętnie postaram się ich posłuchać - Magnat, dźwiękowo jest mi zupełnie nieznany (no może z pominięciem marketowego sprzętu Car audio), raczej zawsze w sferze marzeń i rozmyślań o stereo krążyłem w zakresie brytyjskiej myśli technologicznej (NAD, CA, MF etc) - zupełnie nie wiem dlaczego ale słuchając różnych wzmacniaczy tego pochodzenia ich dźwięk zawsze wpadał mi w ucho. Propozycja MF super ale niestety trochę poza możliwościami $$$, może kiedyś... Tak czy inaczej czeka mnie klika przyjemnych odsłuchów:) Jakbyście mieli jeszcze jakieś propozycje to chętnie je przyjmę.

Pozdrawiam

Adam  

Trochę byś ułatwił sprawę zapodając region poszukiwań, bo zawsze coś

można sprawdzić czy obejrzeć. Tą metodą trafiłem na swój ostatni zakup

... i do tego za naprawdę śmieszne pieniądze, bo taki region.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jestem z Poznania także ten region byłby najwygodniejszy, aczkolwiek głośniki trafiłem w Gdańsku i wycieczka tez nie była wielkim problemem:)

Godzinę temu, audioburak napisał:

Trochę byś ułatwił sprawę zapodając region poszukiwań, bo zawsze coś

można sprawdzić czy obejrzeć. Tą metodą trafiłem na swój ostatni zakup

... i do tego za naprawdę śmieszne pieniądze, bo taki region.

W dniu 12.07.2023 o 16:57, iFi Audio napisał:

Marantz zawsze fajnie się komponował z Dali, więc to bezpieczny wybór. W tym budżecie najlepiej szukać urządzenia, które mam wszystko w jednym.

Kiedyś kolumny Dali parowane były z NAD-em ?

De gustibus non est disputandum

7 minut temu, Yankes napisał:

Kiedyś kolumny Dali parowane były z NAD-em ?

Jak mnie pytasz to nigdy nie widziałem takiego zestawienia, ale może się mylę. Aczkolwiek NAD zawsze pasował mi brzmieniem..

10 minut temu, simsonik napisał:

Jak mnie pytasz to nigdy nie widziałem takiego zestawienia, ale może się mylę. Aczkolwiek NAD zawsze pasował mi brzmieniem..

Na pewno starsze modele tego producenta były parowane z Nadzikiem... 

Edytowane przez Yankes

De gustibus non est disputandum

Mięsistości bym się specjalnie nie spodziewał ...

Co do Twojego regionu, to np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma dwa optyki i coax

Natomiast "w temacie" mięsistości są takie propozycje, ale to same amplifikacje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lub coś pośredniego z jednym opt i coax

Ukryta Zawartość

Albo z innej beczki - z wejściami cyfrowymi np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 godzin temu, simsonik napisał:

A co powiecie o Audiolab 6000A Play, bo przekopując czeluści internetu natknąłem się na coś takiego i wydaje się być obiecująca opcją?

Na pewno wart rozważenia 🙂
W razie czego zapraszamy do kontaktu celem wypożyczenia i odsłuchów.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Miałem. 

Bardzo specyficzne kolumny. Nie akceptujące gorzej nagranych utworów. Lubiące zagrać ostro. 

Koniecznie do nich wzmacniacz ciepły łagodny.

Nad 375, musical fidelity, magnaty ma900 czy jakaś lampa. Chodź tu uważał bym na średnicę także. 

Miałem. 
Bardzo specyficzne kolumny. Nie akceptujące gorzej nagranych utworów. Lubiące zagrać ostro. 
Koniecznie do nich wzmacniacz ciepły łagodny.
Nad 375, musical fidelity, magnaty ma900 czy jakaś lampa. Chodź tu uważał bym na średnicę także. 

Ja również MF polecałem powyżej. Zależy na co budżet pozwoli. NAD też dobry kierunek ale na fajna lambe trzeba wydać no i później zabawa z lampami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 14.07.2023 o 17:46, Marcin Wielgus napisał:

Ja również MF polecałem powyżej. Zależy na co budżet pozwoli. NAD też dobry kierunek ale na fajna lambe trzeba wydać no i później zabawa z lampami

To prawda. Dobra lampa to nie jest tania rzecz nawet używana. 

Więc szybciej będzie znaleźć używany musical fidelity to prawda 

Pozdrawiam 

Cześć,

na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę w tym budżecie na Cyrus One cast (funkcje sieciowe, wejście hdmi) gra to szybko, dobrze kontroluje niskie częstotliwości, ma spory zapas mocy ewentulanie, jeśli budżet nie pozwala na MF M5si (świetny wzmacniacz) jest chyba teraz na niego jakaś oferta bo widziałem że za 7,5k można kupić, to może wersja M3si - bardzo muzykalny, przyjemnie się tego słucha, nie męczy, również dynamiczny. Jeśli masz gdzieś posłuchać tych urządzeń uważam że warto.

Pozdrawiam,

Godzinę temu, Witor36 napisał:

Cześć,

na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę w tym budżecie na Cyrus One cast (funkcje sieciowe, wejście hdmi) gra to szybko, dobrze kontroluje niskie częstotliwości, ma spory zapas mocy ewentulanie, jeśli budżet nie pozwala na MF M5si (świetny wzmacniacz) jest chyba teraz na niego jakaś oferta bo widziałem że za 7,5k można kupić, to może wersja M3si - bardzo muzykalny, przyjemnie się tego słucha, nie męczy, również dynamiczny. Jeśli masz gdzieś posłuchać tych urządzeń uważam że warto.

Pozdrawiam,

Nawet za 6900 z naszego outletu 😉
https://www.q21.pl/product/search?query=m5si

3 godziny temu, Q21 napisał:

Nawet za 6900 z naszego outletu 😉

Ukryta Zawartość

A jest szansa na jakiś dodatkowy rabacik? 🙃

Ukryta Zawartość

Jescze -1 procent za forumowicza

-1 za to że nie bałeś się zapytać

A może i -2 za odbiór osobisty.

A tak poważnie to pewnie będziesz musiał zadzwonić do chłopaków bo tak to działa.

Ale nie wiem czy Cyrus akurat to jest dobry kompan do ikonow. Nie miałem możliwości nigdy tego przetestować. Ale z kolei z optikonami grało to nad wyraz czyściutko. Znowu dochodzimy do kwestii jakości materiału na tych kolumnach.

Słuchajcie, 

jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za wszystkie wskazówki!!!

od ostatniego tygodnia w wolnych chwilach nie robię nic innego jak buszuje w necie żeby poczytać o Waszych propozycjach. Jak na razie na sucho (tzn. bez odsłuchu) M5si wygrywa chodź tutaj są dwa minusy cena i konieczność zakupu czegoś co połączy go z cyfrowym światem (optyki i telefon)

Dalej w stawce Audiolab i NAD 375

Teraz nie pozostaje mi nic innego niż udać się na odsłuch!

Zdecydowanie tak. 

Zwłaszcza że twoje czytanie kilkudniowe czy kilkutygodniowe może się okazać po pierwszym odsłuchu kompletnie stratą czasu.....

Tak też bywa

58 minut temu, Witor36 napisał:

A jest szansa na jakiś dodatkowy rabacik? 🙃

Zapraszam do kontaktu, ale nic nie gwarantuję 🙂 

Słuchajcie, 
jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za wszystkie wskazówki!!!
od ostatniego tygodnia w wolnych chwilach nie robię nic innego jak buszuje w necie żeby poczytać o Waszych propozycjach. Jak na razie na sucho (tzn. bez odsłuchu) M5si wygrywa chodź tutaj są dwa minusy cena i konieczność zakupu czegoś co połączy go z cyfrowym światem (optyki i telefon)
Dalej w stawce Audiolab i NAD 375
Teraz nie pozostaje mi nic innego niż udać się na odsłuch!

Zajrzyj do maila. Coś ci wysłałem