Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ materiału talerza na brzmienie

Piotr_DA

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Chciałbym zasiegnąć Waszej opinii. Czy substancje, z których wykonane są talerze gramofonowe, mają jakiś wpływ na brzmienie. Czy np. szkło będzie dawało inne rezultaty niż vinyl, guma, czy plexiglass lub metal? Co według Was jest najlepszym (najbardziej neutralnym) materiałem ?

Z pewnościa na własne właściwości najlepszym materiałem jest duraluminium.

Ma masę [w stosunku do standartowych gabarytów],umozliwia precyzyjna obróbkę..jest powtarzalny parametrami..i jest niemagnetyczny.

Szkło czy tworzywo sztuczne jest upierdliwym materiałem na wykonanie chassi czy elementów mechaniki... oprócz tego jest podatne na ładunki elektrostatyczne..owszem mozna je odpowiednio odprowadzac...

MDF ... nie jest powtarzalny... i jest słabszy od w.w.

• Redaktorzy

Sandwicz. Umożliwia rozbicie częstotliwości rezonansowej, jednolitej przy jednym materiale, a także pozwala na sprytne rozłożenie masy, np. ciężej po brzegach i ku dołowi.

Mozna i tak...

Stare dobre gramofony juz w samej konstrukcji talerza miały tzw..wklesłośc schodkową.

Często ludzie niewiedzą że płyty maja grubszy środek krążka...i sie dziwia że niemoga antyskattingu ustawic...

W bardzo dobrych gramofonach talerze są z mosiadzu lub brązu,talerz powinien najlepiej być ciężki i najlepiej niemagnetyczny ale metalowy.Poza możliwością położenia płyty na talerz ma on za zadanie ekranowanie elektroniki i silnika od igły ,co jest bardzo ważne przy napędach Direct Drive,materiał musi mieć właściwości jak najbardziej pochłaniające drgania napędu.Ważne jest aby jego budowa nie powodowała efektu "dzwonu" czyli najlepiej aby nie był pusty w środku.Np super gramofon Marantz TT 1000 nie jest spejalnie ceniony za dźwięk właśnie ze wzglądu na budowe sanwiczową ( aluminuim i szkło,a talerz wysoki i chyba właśnie pusty w środku)

• Redaktorzy

Efekt dzwonu uzyskasz stosując lity brąz, niezależnie czy jest pusty w środku czy nie. Sprawdziłem to na talerzu ważącym 30 kilo. Trącony, dźwięczał miłymi tony, godzinami. Budowa kanapkowa powinna między innemu temu zapobiec. Wielu producentów stosuje wtręty materiałów o innej gęstości i masie w talerzach, pierwszy z brzegu który mi przychodzi do głowy to Nottingham Analogue, bo ich talerz akurat miałem w ręce. Pisząc o samdwiczu nie miałem na myśli przekładańca z 1 cm MDF i 1 cm szkła, tylko solidne konstrukcje o dużej masie.

Ja jestem bardzo ciekaw, jakie zalety naszym uszom prezentuje ceramiczny talerz Regi zastosowany w modelach P7 i P9. Jak do tej pory w jednym z polskich magazynow recenzent olsnil rzesze czytyelnikow, ze material, z ktorego wykonuje sie talerz jest twardzy jako diament. Tylko, ze ja nozy nie zamierzam ostrzyc na szlifierca za 15000 zl.

darkul reprezentuje stara, klasyczna szkole gramofonowa. Moja skromna wiedza pozwala mi jednak zauwazyc, ze o ile jeszcze do lat 70-tych metalowy talerz byl standardem, to pozniej a zwlaszcza wspolczesnie mamy zatrzesienie talerzy z akrylu, szkla, plyt o roznych gestosciach itp. "W temacie" drgan na przyklad chlopcy doszli do wniosku, ze lepiej je jaknajszybciej odprowadzic z ukladu niz probowac tlumic. Wychodzi na to, ze faktycznie trzebaby zorganizowac testy odsluchowe talerzy ;)

Tylko jak je zobiektywizowac... hmmm, masy musialaby byc takie same , tylko materialy inne...jakos czarno to widze.

"Tylko jak je zobiektywizowac... hmmm, masy musialaby byc takie same , tylko materialy inne...jakos

>czarno to widze."

Najbardziej można by zobiektywizować warunki takiego testu przy współpracy firmy transrotor. Robili zarówno talerze aluminiowe jak i akrylowe, a ostanie aluminiowo-akrylowo, jak gdbyby starając się połączyć zalety obu materiałów. Przy tym wszystkie ich talerze mają chyba jednakowe łożyska.

Moje skromne doświadczenia:

1. Talerze metalowe

- "dzwonią", co lubi przełożyć się na agresywne brzmienie i dlatego

- wymagają mat (to osobna gałąź nauki:))

- łatwo jest osiągnąć na nich dużą masę - korzystną dźwiękowo

2. Talerze akrylowe

- nie dzwonią, nie wymagają mat, brzmią neutralnie

- czytałem skargi na zmulone wysokie na talerzach akrylowych - osobiście jestem takim odczuciem zdziwiony

- trudno o dużą masę takiego talerza, kilkanaście kologramów to prawdziwa rzadkość - przy talerzach metalowych to niemal norma w ambitniejszych konstrukcjach dążąch do dużej masy.

- 1 kg talerza akrylowego jest z reguły dużo droższy od 1 kg talerza metalowego.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Mysle sobie tak. Z talerzami jest troche jak magia. Wiele szkol, wiely rozwiazan. Jedna szkola to szkola im ciezej tym lepiej, inna szkola mowi: nie waga ale "amortyzacja". Sa przyklady dobrze brzmiacych super ciezkich talerzy, sa przyklady lekkich, ale elastycznie zawieszonych. Przy zalozeniu, ze motorek jest przyzwoicie odseparowany od talerza i 33 RPM czyli ok. 0.5 RPS czyli 2 Hz plus harmoniczne nie korumpuja dzwieku, co zostaje to muzyka odbita od scian, sufity, podlogi, etc. Mozna oczywiscie dekorowac talerz mata ( inny temat ocean) lub

przyciskiem, ale to wielu juz przerabialo. Wszystko ma swoja kontrybucje, ale uwazam, ze to o czym pisze to problemy klasy B. Synergia, lub jej brak, na granicy wkladka/ramie ma duzo wieksza kontrybucje w lancuchu pokarmowym od zrodla do ucha.

Ba, synergia ! Ale w jej poszukiwaniu zaczynamy najpierw od analizy. Stad watki "brzmienie talerza", "hierarchia waznosci" a pojawic powinien sie takze (a jakze !) "brzmienie silnika". Bo silnik nawet odizolowany od calej reszty mechanizmu elastycznym paskiem swoj wplyw takze zaznacza.

Prawda ze odseparowanie motorka nie jest trywialne. Dlatego stosuje sie wielo-motorowce, dyskutuja chlopcy jaki pasek, z jakiego matrialu, jak dlugi, jest optymalnym rozwiazaniem. Nie spotkalem jeszcze publikacji ktora by to definitywnie podsumowala.

Tak, tak. Objektywnie myslac, nie ma uniwersalnych zastosowan. Chyba, ze to co robimy jest perwersja i wtedy to co nas kreci to to a co nas nie kreci to jest malo wazne. Jak muzyka, jak dobra kuchnia, jak sex, jak kilka innych waznych spraw. Sa jakies inne? ;).

No No bardzo ciekawe wpisy:) Dziekuje Panom i jeszcze małe pytanko zadam na temat pasków. Czy jest jakaś firma w Polsce, która może wykonać takie paski o długosci na zamówienie, albo czy można taki pasek wykonać samemu?

Jeżeli masz silnik zewnętrzny to zastąp pasek żyłką wędkarską - tanio, zwiążesz ją samodzielnie, dźwiękowo dużo lepsza od pasków gumowych - nie przenosi drgań silnika na talerz.

Less is more

• Redaktorzy

Przypon powinien wystarczyć. Talerz 30 kg w jjp/fadeover napędzany jest stringiem poliamidowym którego prawie nie widać. I działa, a ja przez dwa miesiące użytkowania nie zerwałem tej niteczki.

ja jestem także zwolennikiem starej szkoły gramofonowej, ciężki gramofon i ciężki metalowy talerz.Brzmienie o klase lepsze niż z tych nowych wynalazków (Akryl,szkło,mdf itd) wdrożonych w wyniku mody i wyścigu technologi między firmami oraz starań obniżenia kosztów produkcji .Może akryl czy mdf jest lepszym technologicznie materiałem na talezrz tylko jak słysze jak gra jakaś Rega czy Project w porównaniu np do starego Micro Seiki to się płakać chce.

> vinyldemon

Sluchając Rega czy Projecta nie wiesz, jak brzmi porządny gramofon z akrylowym talerzem. Z ciekawości: ile waży talerz w twoim Micro Seiki?

> conri

Supeł możesz spokojnie pominąć, jest niesłyszalny w przeciwieństwie do negatywnego wpływu gumowego paska. Przy zamianie może pojawić się inny znacznie poważniejszy problem, jeżeli używany "pasek" był okrągły a koło napędowe w silniku wklęsłe, z rowkiem. Wtedy string wpada we wklęsłość głębiej niż pasek, co skutkuje wolniejszymy obrotami talerza gramofonowego (mniejszy obwód koła napędowego). Dla wyrównania rowek w kole napędowym należy czymś zapełnić, np. innym kawałkiem nawiniętego stringa.

Less is more

• 2 tygodnie później...

Np. Transrotor, Clearaudio, Schey, Voyd, Audio Note, i najpiękniejszy razem z konstruktorką (!)

Less is more

Może teraz

[obrazekLUKASZ-282341_1.jpg] [obrazekLUKASZ-282341_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2714-100009012 1170265884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Zabija się? Myślałem, że ucieszę zmaskulinizowane grono audiofili, które zwykle z radością wita każdą nową damę w swoim kręgu.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.