Skocz do zawartości
IGNORED

axr100, jakim wzmakiem go zastąpić?

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry, 

potrzebuję porady, chce coś zmienić w swoim dość ekonomicznym zestawie, na chwilę obecną jest to CA axr100 + Polk s20 + kable melodia Purple. Źródłem jest niestety tv sony + Spotify. Próbowałem tak rozsławionego na waszych forach Tidala, ale interfejs kompletnie nie przypadł mi do gustu. 

Muzyki słucham raczej na niższych poziomach głośności, rzadko kiedy przekraczam 1/3 skalę. Po początkowych zachwytach z biegiem czasu zacząłem zauważać pewne niedoskonałości. O ile muzyka spokojna brzmi całkiem fajnie, to już przy żywszych kawałkach głównie rockowych czy metalowych mam słabą separacje instrumentów. Odnoszę wrażenie, że wszystko zlewa się w jedną papkę. kompletnie nie wiem co jest słabym ogniwem, może obydwa elementy? 

Dodatkowo samo brzmienie, które na początku wydawało się muzykalne względem mojego poprzedniego zestawu, teraz wydaję się być suche, jakieś takie bez większego charakteru. Ot  gra to sobie i nic więcej. Nie zrozumcie mnie źle, nie skreślam zestawu, jednakże mam wrażenie, że nie jest wystarczający do moich potrzeb. Spodziewałem się chyba czegoś lepszego po axr100, który jest tak często polecany przez większość z forumowiczów. 

Akustyki pomieszczenia nie mam łatwej, ot zwykły pokój dzienny 20m oddzielony półścianą od kuchni (kolejne 8m). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak wspomniałem wcześniej, priorytetowo dokupuję streamer. Bez większych oczekiwań ale to chyba podstawowy krok, który trzeba uczynić. Wolałbym nie wymieniać całego zestawu jednocześnie i mimo, że kolumny nie są pierwszej klasy do skupiłbym się na wymianie wzmacniacza, ponieważ chciałbym się pozbyć jeszcze innego mankamentu, którym jest  kultura jego pracy, a raczej jej brak. Chłodzenie wzmacniacza jest głośne i kompletnie zagłusza mi odbiór muzyki przy cichych odsłuchach. Dłużej z nim nie wytrzymam. 

I tak zrobiłem pewien risercz. Jeśli skończyłoby się na wymienia wzmacniacza to w niedalekiej przyszłości dokupie pewnie inne kolumny, ale będzie to coś o podobnym charakterze do polkow,  paczka z mięsistym graniem ale o klasę wyższa i z większą przestrzenią oraz separacją. Może coś pokroju emit m20/ usher601 czy zbierające bardzo pozytywne opinie chario Delphinus. 

Co do samego wzmacniacza wolałbym troszkę bardziej muzykalne brzmienie względem axr100, niekoniecznie coś bardzo ciepłego jak denon ale coś przynajmniej neutralnego. Ważne to żeby sama jakość prezentowanego dźwięku nie była gorsza od CA, fajnie gdyby była o tę jedną klasę wyższa. Chociaż zdaję sobie sprawę to to kwestia subiektywna. Dużym plusem będzie wejście optyczne do podpięcia strimera czy tv.  Budżet ok 4k. Mam duży problem, żeby znaleźć coś nowego w tej kasie.

Do głowy przychodzi mi (dodam, że nie słuchałem żadnego z poniższych):

audiolab 6000, chociaż on jest raczej przeciętny? krok w bok w odniesieniu do axr100

Marantz 7000n, ma już wbudowane usługi sieciowe, zdarzają się outletowa sztuki w okolicy 4k

nad c368, tak wiem jest to klasa d, ale polecana przez wielu użytkowników. 

I to tyle nowości. W grę wchodzi również zakup sprzętu używanego z niewielkim przebiegiem. Jestem w stanie podjąć ryzyko kupna sprzętu z drugiej ręki o ile poprawa jakości będzie znacząca, i tutaj też ma kilka typów:

cxa 80/81, dość bezpieczny wybór bo jest chyba trochę bardziej muzykalny i przestrzenny od axr100 i do tego nie ma buczącego wentylatora

arcam sa20, ostanio sprzedała się prawie nówka za 3100. Polecany przez wielu z was. ale doczytałem na zagranicznych forach, że ma głośny transformator. możecie potwierdzić?

hegel h90. Tu mam mieszanie uczucia, bo opinie zbiera różne, niektórzy wychwalają, a niektórzy skarżą się właśnie na "suchość" grania, coś czego chciałbym uniknąć. 

Zdaję sobie sprawę, że opinie na forum nie zastąpią odsłuchu, jednakże po różnych doświadczeniach ze sklepami audio wolałbym zrobić wstępny odsiew właśnie z wami i dopiero wtedy z 2-3 pewniakami kierować się do pokoju odsłuchowego. 

Ukryta Zawartość

Sabaj A30A + Wiim Mini Pro (podłączony po COAX) + lepszy zasilacz liniowy do Wiim.

Masz świetny wzmacniacz i ogarnięty streaming.

Cena wszystkiego poniżej 4K. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A np. coś takiego z DAC bierzesz pod uwagę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a że nie chcę kolejnych awantur na forum zajrzyj do koperty ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 godzin temu, JanJan napisał:

O ile muzyka spokojna brzmi całkiem fajnie, to już przy żywszych kawałkach głównie rockowych czy metalowych mam słabą separacje instrumentów. Odnoszę wrażenie, że wszystko zlewa się w jedną papkę. [...]

Dodatkowo samo brzmienie, które na początku wydawało się muzykalne względem mojego poprzedniego zestawu, teraz wydaję się być suche, jakieś takie bez większego charakteru. Ot  gra to sobie i nic więcej.

Kilka miesięcy temu wybierałem wzmacniacz na podobnym pułapie cenowym [pod uwagę brałem m.in. kilka z wymienionych przez Ciebie sprzętów].

Załączam podsumowanie moich poszukiwań - może Ci się przyda.

Jak widzisz, ja wybrałem Cambridge Audio CXA81, przede wszystkim ze względu na muzykalność, świetną rozdzielczość i fajnie poukładaną scenę.

Olej lewą część tabeli - to po prostu wybrane funkcjonalności, które mi były najbardziej potrzebne, Ty możesz mieć zupełnie inne priorytety. Natomiast przyjrzyj się proszę mojej ocenie brzmienia tych samych rodzajów muzyki na różnych wzmacniaczach, które udało mi się posłuchać w moim zestawie. Oczywiście ocena z definicji musi być subiektywna, skala ocen też wymyślona przeze mnie, ale daje to moim zdaniem jakieś porównanie, w którym rodzaju muzyki, dany wzmacniacz radził sobie lepiej...

Rzecz jasna, "posłuchaj zanim kupisz". To podstawa.

Miłych dylematów przy wyborze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zgredek
14 godzin temu, audioburak napisał:

A np. coś takiego z DAC bierzesz pod uwagę ?

tak brałem pod uwagę Twoje propozycje podczas wyboru obecnego zestawu. Yamaha okazała się trochę za jasna.

3 godziny temu, zgredek napisał:

Kilka miesięcy temu wybierałem wzmacniacz na podobnym pułapie cenowym [pod uwagę brałem m.in. kilka z wymienionych przez Ciebie sprzętów].

Załączam podsumowanie moich poszukiwań - może Ci się przyda.

Jak widzisz, ja wybrałem Cambridge Audio CXA81, przede wszystkim ze względu na muzykalność, świetną rozdzielczość i fajnie poukładaną scenę.

Dzięki za wyniki odsłuchów. Cxa61/80/81 wydaje się być dobrą ewolucją względem tego co mam teraz, zyskam pewnie dojrzalsze brzmienie i poprawę sceny. Jednak sam charakter brzmienia pozostanie wierny CA, czyli delikatna suchość grania, bez większego wypełnienia. Z jednej strony tego się obawiam, ale z drugiej to tylko domysły bo nigdy nie miałem tych urządzeń w bezpośrednim porównaniu. 

Obecnie skłaniam się ku bardzo ostrożnemu rozwiązaniu, mianowicie coraz bardziej ciekawi mnie audiolab 6000a. Obawiam się niskiej mocy względem obecnego AXR100. Czy istnieje jakaś większa różnica miedzy audiolabem 6000a i 7000a? cena prawie dwukrotnie większa, czy poprawa względem niższego modelu jest aż tak znacząca?

12 godzin temu, JanJan napisał:

coraz bardziej ciekawi mnie audiolab 6000a. Obawiam się niskiej mocy względem obecnego AXR100. Czy istnieje jakaś większa różnica miedzy audiolabem 6000a i 7000a? cena prawie dwukrotnie większa, czy poprawa względem niższego modelu jest aż tak znacząca?

Musisz sam posłuchać i zdecydować. Innej drogi nie ma...

Co do różnicy w cenie [7000A vs 6000A], to niestety pomijając przeskok z jakiegoś wypasionego boomboxa na najtańszego PianoCraft'a Yamahy, nigdy nie jest tak, że za dwukrotny wzrost ceny uzyskujemy taki sam przyrost jakości dźwięku. 

Audiolaba 6000A słuchałem już jakiś czas temu i w dodatku nie z moimi kolumnami i nie w moim pokoju. więc trudno mi się dokładnie odnieść do modelu 7000A, który grał u mnie kilka dni wiosną br. 

Ogólnie rzecz biorąc, dla mnie Audiolab to taki bezpieczny wybór - solidna konstrukcja i dobra marka, a dżwiękowo choć szału nie ma, to też i nie widzę żadnych większych problemów. Na pewno - w moim odczuciu - nie jest to natomiast granie nasycone czy "gęste", a raczej przejrzyste i dość odchudzone w średnicy.

Przy czym, oba te Audiolaby mają dla mnie co najmniej 3 duże zalety:

- uniwersalność i wyrozumiałość dla słabszej jakości materiałów [zauważ, że Audiolab 7000A w mojej tabeli ma ze wszystkich "testowanych" przeze mnie wzmacniaczy najmniejszy rozstrzał ocen dla poszczególnych rodzajów muzyki i celowo uwzględnianych w moich testach różnej jakości źródeł];

- bardzo dobre przetworniki c/a [model 6000A - ESS Sabre ES9018, a 7000A jeszcze lepszy ESS ES9038Q2M];

- świetną relację jakości do ceny.

PS:

Na pewno nie martwił bym się natomiast niedostatkiem mocy 6000A .Tym bardziej, że zaznaczyłeś wcześniej, że raczej nie słuchasz muzyki na dużych poziomach głośności, a pokój ma 20m2.

14 godzin temu, JanJan napisał:

Dzięki za wyniki odsłuchów. Cxa61/80/81 wydaje się być dobrą ewolucją względem tego co mam teraz,

Nie. CA grają "V". Dużo góry i dołu. Braki w średnicy. 

Posłuchaj mojej rady. Nie pożałujesz. A zaoszczędzisz sporo kasy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cześć, 6000A to swego rodzaju skok w bok, ale w stronę moim zdaniem większej przyjemności z odsłuchów. I podobnie będzie w sporej części wzmacniaczy w okolicy 4 tysięcy, chociaż obecnie mamy promocję na 6000A i kosztuje 2999 PLN w outlecie oraz 3299 nowy. Zaproszę na pewno do naszego filmu, gdzie znajdziesz propozycje w okolicy 5 tys PLN, ale większość z nich to właśnie okolice 4 tys. Przy 7000A przeskok jest dość duży, omawiamy to w naszym filmie o tej serii. Również zapraszam do obejrzenia 🙂 

Na pewno zwróciłbym uwagę na wspomnianego w filmie Atolla IN50. Świetny jakościowo wzmak, mocy Ci nie zabraknie i jest bardzo przyszłościowy. Warto też zainteresować się Musical Fidelity M2si, to w teorii podobne brzmienie, ale przy niektórych kolumnach da się wyczuć między nimi dużą różnicę — poziom dalej będą trzymały ten sam, ale spodobać mogą się innym osobom 🙂 

Szukając uniwersalnego all-in-one na pewno zwróciłbym też uwagę na Octavio Ampa. Małe pudełko w klasie D, lekko ocieplony, świetnie działające usługi sieciowe. 

No i oczywiście zapraszamy do nas na odsłuchy, wypożyczenia i indywidualne wyceny 🙂 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pytanko może bez sensu: czy Yamaha była sprawdzana z Polkami S 20 ?

Czy może z innymi monitorami. Mam amplituner tej firmy i porównywalnego

ciepła, basu i dynamiki wcześniej nie miałem. Stąd pytanie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 8.07.2023 o 21:49, JanJan napisał:

I tak zrobiłem pewien risercz. Jeśli skończyłoby się na wymienia wzmacniacza to w niedalekiej przyszłości dokupie pewnie inne kolumny, ale będzie to coś o podobnym charakterze do polkow,  paczka z mięsistym graniem ale o klasę wyższa i z większą przestrzenią oraz separacją. Może coś pokroju emit m20/ usher601 czy zbierające bardzo pozytywne opinie chario Delphinus. 

Na moje lepiej wymienić kolumny. Sprzedaj Polki zostaw CA.

W dniu 8.07.2023 o 21:49, JanJan napisał:

Marantz 7000n, ma już wbudowane usługi sieciowe, zdarzają się outletowa sztuki w okolicy 4k

Opłaca się 😉 Barwa też dobrze nasycona, cieplejsza.

7 godzin temu, zgredek napisał:

Musisz sam posłuchać i zdecydować. Innej drogi nie ma...

Na pewno nie martwił bym się natomiast niedostatkiem mocy 6000A .Tym bardziej, że zaznaczyłeś wcześniej, że raczej nie słuchasz muzyki na dużych poziomach głośności, a pokój ma 20m2.

obecnie dużej różnicy nie zauważę, ale w niedalekiej przyszłości przyjdzie mi wybrać nowe kolumny z wyższej półki, i fajnie byłoby już mieć Integrę, która nie będzie wąskim gardłem. Myślałem o czymś pokroju chario delpinus, Usher 601, Polk r200 itp

7 godzin temu, Q21 napisał:

Na pewno zwróciłbym uwagę na wspomnianego w filmie Atolla IN50. Świetny jakościowo wzmak, mocy Ci nie zabraknie i jest bardzo przyszłościowy. Warto też zainteresować się Musical Fidelity M2si, to w teorii podobne brzmienie, ale przy niektórych kolumnach da się wyczuć między nimi dużą różnicę — poziom dalej będą trzymały ten sam, ale spodobać mogą się innym osobom 🙂 

dzięki za podpowiedzi. Bardzo zastanawiałem się nad atolem i MF m2si/m3si ale one chyba nie mają daca/ wejścia optycznego. a nie wiem czy między nimi a takim audiolabem byłaby aż tak zauważalna różnica w jakości, żeby dopłacać 1-2k i dodatkowo szukać osobnego daca.

6 godzin temu, audioburak napisał:

Pytanko może bez sensu: czy Yamaha była sprawdzana z Polkami S 20 ?

Czy może z innymi monitorami. Mam amplituner tej firmy i porównywalnego

ciepła, basu i dynamiki wcześniej nie miałem. Stąd pytanie ...

nie, słuchałem jej z heco aurorami, podobna charakterystyka do tych Polków ale troszkę mniej bezpośrednie. 

4 godziny temu, S4Home napisał:

Na moje lepiej wymienić kolumny. Sprzedaj Polki zostaw CA.

Opłaca się 😉 Barwa też dobrze nasycona, cieplejsza.

kolumny tez pójdą do wymiany, ale najpierw wzmak. Mój axr należy do tej grupy o słabej kulturze pracy, która mi przeszkadza. 

znalazłem opinie, że ten Marantz rownież się nagrzewa i nie jest najcichszy. Możecie to potwierdzić?

2 godziny temu, JanJan napisał:

Myślałem o czymś pokroju chario delpinus, Usher 601, Polk r200 itp

dzięki za podpowiedzi. Bardzo zastanawiałem się nad atolem i MF m2si/m3si ale one chyba nie mają daca/ wejścia optycznego. a nie wiem czy między nimi a takim audiolabem byłaby aż tak zauważalna różnica w jakości, żeby dopłacać 1-2k i dodatkowo szukać osobnego daca.

Chario i Polki to moim zdaniem świetne kolumny. Usherów dawno nie słuchałem i srednio je pamiętam, choć zdecydowanie mają swoich fanów. 

Wiele zależy od gustu i oczekiwań. Fajny DAC kupisz już w okolicach 600-700 PLN, pokroju Toppinga E30, czy Cambridge DACMagic 100. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

A sabaj a30a prawie to samo a o połowę tańszy.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, JanJan napisał:

kolumny tez pójdą do wymiany, ale najpierw wzmak. Mój axr należy do tej grupy o słabej kulturze pracy, która mi przeszkadza. 

A napiszesz coś więcej o co chodzi z tą słabą kulturę pracy? 

13 godzin temu, JanJan napisał:

znalazłem opinie, że ten Marantz rownież się nagrzewa i nie jest najcichszy. Możecie to potwierdzić?

Nagrzewa się jak każdy wzmacniacz w klasie AB w mniejszym bądź większym stopniu, taka jego praca i nic w tym dziwnego, żeby było ciekawiej to właśnie przy odpowiedniej temperaturze to urządzenia pracują lepiej.

Co do samej pracy Marantz jest cicho i AXR100 też, nie wiem co macie u siebie po domach i co się z tym działo, ale testowałem już dwukrotnie różne AXR100 z tą jego pseudo głośną pracą wiatraka i szczerze ledwo to słyszałem w salonie jak i w domu, dlatego proponuję sprawdzić swojego AXR100 bo one nie pracują głośno, albo ja trafiam na jakieś złote sztuki 😉 

Po pierwsze zainwestuje w źródło. Puszczanie z tv jako transportu to nie jest dobry pomysł.

Po drugie to zestawienie może powodować takie odczucia 

Moim zdaniem spróbować warto innych kolumn. Bo to będzie po prostu prostsze i szybciej dojdziesz do upragnionego dźwięku.

Kef q350, dynaudio emit 20, ushery, amphiony argon mimo że znacznie mniejsze.

A jeśli koniecznie chcesz zostawić te Polki to może denon 900

Do odsłuchu zabierałem się z dużym niedostatkiem wolnego czasu, stąd pierwsze porównanie dopiero teraz. Na pierwszy ogień coś nieoczywistego: emotiva bas ta1. Sprzęt mocno zachwalany na innych forach, sprzedawca wręcz stwierdził, że "rozwalcuje" mojego CA. Odważnie, ale zabrzmiało to jak wyzwanie, które przyjąłem z dużą dozą ciekawości. 

Wypożyczyłem do domu. TA1 gra zdecydowanie jaśniej, z większą sceną, bardziej lekko. Dla tych którzy robią długie odsłuchy zdecydowanie na plus, dźwięk może mniej męczyć. Słychać troszkę więcej szczegółów. W górze pasma faktycznie poprawa. Średnica troszkę bardziej klarowna, ale odchudzona, niektórym może się to podobać, ja natomiast mam mieszane uczucia. 

Największe zaskoczenie w dole pasma. Jest kilka fajnych kawałków, przy których AXR100 fajnie mruczy, kiedy trzeba to zejdzie niżej, słychać to charakterystyczne miękkie tąpnięcie, może nie najwyższej klasy ale jest. W emotivie w ogóle tego nie ma, mam wrażenie, że jest obcięta w dolnym paśmie. W porównaniu do AXR100 jest bardzo odchudzona na dole. Nie wiem, czy to AXR100 tak dodaje sztucznie dołu czy to emotiva go nie ma?

Czy emotiva rozwalcowała AXR100? Na pewno nie, jest wzmacniaczem o innej charakterystyce, ale w podobnej klasie sprzętowej. Jest jaśniejsza, ma lepszą scenę ale jednocześnie jest mocno odchudzona, nie ma wypełnienia i ciepła które buduje klimat. Krok w bok  na pewno nie koniec poszukiwań. 

Po pierwszych odsłuchach i porównaniach stwierdzam, że AXR nie jest takim średniakiem za jakiego go brałem. Może śmiało walczyć w swojej półce cenowej. Gdyby nie ta wąska scena i problemy z obrotami wiatraka ...

W przyszłym tygodniu najprawdopodobniej wypożyczę cxa81. Jak u niego z dociążeniem? jest podobnie jak w tańszym AXR100? Nie chciałbym kolejnego chudego grania 😉 

W dniu 10.07.2023 o 11:23, Piopio napisał:

To nie wiesz, że sprzęt audio ma wyglądać a dopiero w następnej kolejności grać 🙂 ?

Śmiechem żartem, ale nie mam dużego zaufania do mocnych a do tego małych pudełek od naszych braci z dalekiego wschodu. Może to uprzedzenia, ale chyba jeszcze nie jestem gotowy na takie testy. Może kiedyś.

W dniu 11.07.2023 o 09:53, S4Home napisał:

A napiszesz coś więcej o co chodzi z tą słabą kulturę pracy? 

(...)

nie wiem co macie u siebie po domach i co się z tym działo, ale testowałem już dwukrotnie różne AXR100 z tą jego pseudo głośną pracą wiatraka i szczerze ledwo to słyszałem w salonie jak i w domu, dlatego proponuję sprawdzić swojego AXR100 bo one nie pracują głośno, albo ja trafiam na jakieś złote sztuki 😉 

Kupiłem urządzenie jako nowe w normalnym salonie audio. Wentylator włącza się nawet przy cichym odsłuchu, szumi głośniej niż klimatyzacja. Mi to przeszkadza. Może faktycznie miałeś szczęście, może jesteś przyzwyczajony do szumu sprzętu grającego. Żeby nie być gołosłownym to proszę poszukać w Googlach "axr100 fan noise", można zobaczyć skalę problemu. Nie każdy robi odsłuchy łupanki na 50-70% głośności, wtedy faktycznie problem jest niedostrzegalny, ale niektórzy używają Integry do cichego odsłuchu spokojnej muzyki, oglądania filmów. Wtedy podobne bolączki sprzętu bardzo przeszkadzają, wręcz dyskwalifikują sprzęt 😉 

Tak btw. to dopiero teraz zrozumiałem ile znaczy elektronika w systemie audio, jak wiele może zmienić. Kosmos. 

Jak się kiepsko, albo "na styk" dobierze wzmacniacz, to pamiętaj,

że zmiana kolumn ( zwykle na nieco większe ) te wszystkie zjawiska

jeszcze spotęguje. Może to w Twojej sytuacji głupia porada, ale ja bym

jednak na początek zmieniał głośniki i do nich dopiero dopasowywał

resztę toru. To, co z Polkami zabrzmi, z innymi już nie musi ...

W dniu 15.07.2023 o 15:02, JanJan napisał:

Kupiłem urządzenie jako nowe w normalnym salonie audio. Wentylator włącza się nawet przy cichym odsłuchu, szumi głośniej niż klimatyzacja. Mi to przeszkadza. Może faktycznie miałeś szczęście, może jesteś przyzwyczajony do szumu sprzętu grającego. Żeby nie być gołosłownym to proszę poszukać w Googlach "axr100 fan noise", można zobaczyć skalę problemu. Nie każdy robi odsłuchy łupanki na 50-70% głośności, wtedy faktycznie problem jest niedostrzegalny, ale niektórzy używają Integry do cichego odsłuchu spokojnej muzyki, oglądania filmów. Wtedy podobne bolączki sprzętu bardzo przeszkadzają, wręcz dyskwalifikują sprzęt 😉 

No dziwne dziwne, bo to że wiatrak pracuje to jasna sprawa, aczkolwiek ja nie słyszę tego wentylatora z metra przy bardzo cichym odsłuchu i to nie jest tak że nie chce słyszeć, tylko na życzenie klienta to sprawdzałem więc wiedziałem na co mam zwracać uwagę, jeśli jest tak jak mówisz to jestem ciekaw od czego to zależy? Pytanie czy u Ciebie pracował on tak od nowości czy z biegiem czasu to zauważyłeś? 

Może to uprzedzenia,

Nie może a na pewno 😉 W tych małych pudełkach siedzi zachodnia technika. 

Edytowane przez Piopio

Wypożyczyłem do domu. TA1 gra zdecydowanie jaśniej, z większą sceną, bardziej lekko. Dla tych którzy robią długie odsłuchy zdecydowanie na plus, dźwięk może mniej męczyć. Słychać troszkę więcej szczegółów.

Jeśli gra jaśniej od axr to na pewno będzie męczyć.

I nie do długich odsłuchów. 

Serio to szczegóły z czasem będą cię doprowadzać do szału.

Kupiłem urządzenie jako nowe w normalnym salonie audio. Wentylator włącza się nawet przy cichym odsłuchu, szumi głośniej niż klimatyzacja. Mi to przeszkadza. Może faktycznie miałeś szczęście, może jesteś przyzwyczajony do szumu sprzętu grającego.

Faktycznie była partia gdzie był z tym problem ale późniejsze wersje już tego nie miały może sprzedawca miał po prostu starszy egzemplarz. Ewentualnie możesz sprawdzić co na to powie serwis więc zadzwoń do nich. A jak to nie pomoże to możesz wymienić ten wentylator na wiele typu silentpc i będzie hulało aż miło.

Ja nadal upieram się że u ciebie problemem jest źródło a nie sam wzmacniacz

Jestem po domowych odsłuchach cxa81. Porównywałem go bezpośrednio z axr100. Charakterystyka grania identyczna, sam dźwięk natomiast uległ pewnemu wygładzeniu, nabył subtelności i lepszej sceny. Nie są to natomiast różnice kolosalne, może na lepszych kolumnach będą one większe. Gdybym słuchał tych wzmacniaczy osobno nawet z kilkugodzinną różnicą to nie wiem czy byłbym w stanie wyłapać jakiekolwiek różnice. Na pewno wyraźniejsza średnica, bas ilościowo podobnie, może nawet odrobine więcej z niższym zejściem. 

Myślę, że na chwilę obecną poszukiwania skończę właśnie na cxa81. Skok jakościowy względem axr100 może nie jest spektakularny, ale jest zauważalny, a tego właśnie oczekiwałem. Już teraz myślę o zmianie  kolumn w niedalekiej przyszłości. Do swojej listy dorzucam kefy r3, sporo dobrych opinii o nich czytałem. 

W dniu 19.07.2023 o 17:05, Piotr Sonido napisał:

Jeśli gra jaśniej od axr to na pewno będzie męczyć.

I nie do długich odsłuchów. 

Serio to szczegóły z czasem będą cię doprowadzać do szału.

Faktycznie była partia gdzie był z tym problem ale późniejsze wersje już tego nie miały może sprzedawca miał po prostu starszy egzemplarz. Ewentualnie możesz sprawdzić co na to powie serwis więc zadzwoń do nich. A jak to nie pomoże to możesz wymienić ten wentylator na wiele typu silentpc i będzie hulało aż miło.

Ja nadal upieram się że u ciebie problemem jest źródło a nie sam wzmacniacz

Z tym źródłem to nie do końca prawda. Od tygodnia mam wiima i różnica względem tv sony x90j jako źródła jest znikoma. Fakt, nie zrobiłem profesjonalnych testów, raczej ciche i średnio głośne odsłuchy i porównania ale różnice znikome, wiim może troszkę lepiej buduje scenę ale nie wiem na ile to autosugestia i ile prawda. Przydałby się ślepy test.

Natomiast na pewno nie ma czegoś takiego jak duża różnica pomiędzy tymi źródłami. Więc albo mój tv gra dobrze (nie ma włączonych żadnych polepszaczy) albo wiim gra słabo jak na streamer. 

Poza tym słuchając na Spotify po optyku na tv mogę wybrać najwyższa jakość dźwięku, natomiast przy puszczaniu Spotify po optyku na wiimie nie mogę w ogóle zarządzać jakością przesyłanego dźwięki, mam wyłączoną tę opcje w ustawieniach spoti. To normalne?

Jedne TV masakrują dźwięk, inne nie, ale Spotify samo w sobie też nie pozwoli tego w pełni odczuć. I z tego, co pamiętam, to tak, przy Spotify Connect nie ma możliwości zmiany jakości. 

Miłych odsłuchów CXA81 w takim razie, fajny sprzęt 🙂 Z KEFami R3 lub R3 Meta na pewno dobrze się zgra. Warto sprawdzić do niego też Buchardty P300, Pylony Diamond Monitor 18. Lepsze kolumny lepiej pokażą przeskok między tymi wzmacniaczami 🙂 

11 minut temu, Q21 napisał:

I z tego, co pamiętam, to tak, przy Spotify Connect nie ma możliwości zmiany jakości. 

jak to mam rozumieć? że przez wiima Spotify działa z gorszą jakością przesyłu? No chyba, że domyślnie ma ustawioną najwyższą. 

Domyślnie jest 320kbps, czyli najwyższa na spoti. 

Edytowane przez Q21

48 minut temu, JanJan napisał:

Poza tym słuchając na Spotify

Nie ma żadnego znaczenia co jest źródłem. Wszystko będzie grać jednakowo kiepsko. 

Godzinę temu, JanJan napisał:

Jestem po domowych odsłuchach cxa81. Porównywałem go bezpośrednio z axr100. Charakterystyka grania identyczna, sam dźwięk natomiast uległ pewnemu wygładzeniu, nabył subtelności i lepszej sceny. Nie są to natomiast różnice kolosalne, może na lepszych kolumnach będą one większe. Gdybym słuchał tych wzmacniaczy osobno nawet z kilkugodzinną różnicą to nie wiem czy byłbym w stanie wyłapać jakiekolwiek różnice. Na pewno wyraźniejsza średnica, bas ilościowo podobnie, może nawet odrobine więcej z niższym zejściem. 

Myślę, że na chwilę obecną poszukiwania skończę właśnie na cxa81. Skok jakościowy względem axr100 może nie jest spektakularny, ale jest zauważalny, a tego właśnie oczekiwałem. Już teraz myślę o zmianie  kolumn w niedalekiej przyszłości. Do swojej listy dorzucam kefy r3, sporo dobrych opinii o nich czytałem. 

Spróbuj wypożyczyć Regę Elex MK4, to według mnie będzie duży krok do przodu i spora zmiana nawet między CXA81 a tą Regą 🙂 

Godzinę temu, JanJan napisał:

Z tym źródłem to nie do końca prawda. Od tygodnia mam wiima i różnica względem tv sony x90j jako źródła jest znikoma. Fakt, nie zrobiłem profesjonalnych testów, raczej ciche i średnio głośne odsłuchy i porównania ale różnice znikome, wiim może troszkę lepiej buduje scenę ale nie wiem na ile to autosugestia i ile prawda. Przydałby się ślepy test.

Natomiast na pewno nie ma czegoś takiego jak duża różnica pomiędzy tymi źródłami. Więc albo mój tv gra dobrze (nie ma włączonych żadnych polepszaczy) albo wiim gra słabo jak na streamer. 

Jeden TV gra dobrze inny gorzej, tak to wygląda w rzeczywistości. Miałem spor klientów którzy mówili że ich TV gra lepiej niż streamer za spore pieniążki!

Słyszałem właśnie wiele opinii na temat dźwięku na wyjściu z telewizorów Sony. Nie wiem nie miałem i żaden z moich znajomych obecnie nie ma więc nie mam jak sprawdzić. Natomiast jeżeli telewizor jest wyposażony w Android TV to wyjście jest słabe zarówno pod kątem jakości jak i bitratetu który ulega zmianie.

Moim zdaniem właśnie im dłużej miałbyś możliwości odsłuchu cxa81 to później powrót do axr uświadomi ci większą różnicę.

Zaczynasz przyzwyczajać się do dźwięku i dostrzegać pewne jego aspekty. Przy czestym przepinaniu nie jest to takie łatwe do wyłapania.

W dniu 26.07.2023 o 11:51, S4Home napisał:

Spróbuj wypożyczyć Regę Elex MK4, to według mnie będzie duży krok do przodu i spora zmiana nawet między CXA81 a tą Regą 🙂 

tylko owa Rega to już 6,5k, a cxa81 nowy można kupić bez problemu za 4,5. To już jest duża różnica i wolałbym te 2k zainwestować dodatkowo w lepsze kolumny, różnica jakości będzie pewnie bardziej namacalna.

W dniu 26.07.2023 o 11:51, S4Home napisał:

Jeden TV gra dobrze inny gorzej, tak to wygląda w rzeczywistości. Miałem spor klientów którzy mówili że ich TV gra lepiej niż streamer za spore pieniążki!

To może niech Panowie z branży częściej piszą takie rzeczy, będzie mniej zawiedzionych klientów kupujących tanie streamery. U mnie źródła grają bardzo podobnie z lekkim plusem dla wiim. Kosztował on grosze więc zostawię go dla wygody użytkowania, ale gdybym uległ powszechnej forumowej modzie, że tv to kupa i zainwestował w streamer pare tysięcy i nie poczuł większej różnicy to czułbym się oszukany. 

To może niech Panowie z branży częściej piszą takie rzeczy, będzie mniej zawiedzionych klientów kupujących tanie streamery. U mnie źródła grają bardzo podobnie z lekkim plusem dla wiim. Kosztował on grosze więc zostawię go dla wygody użytkowania, ale gdybym uległ powszechnej forumowej modzie, że tv to kupa i zainwestował w streamer pare tysięcy i nie poczuł większej różnicy to czułbym się oszukany. 

Dużo osób kupuje tani streamer bo nie chce włączać TV do steramingu 🙂

tylko owa Rega to już 6,5k, a cxa81 nowy można kupić bez problemu za 4,5. To już jest duża różnica i wolałbym te 2k zainwestować dodatkowo w lepsze kolumny, różnica jakości będzie pewnie bardziej namacalna.

Detalicznie cenowo różnią się o 1000zł.

Gość

(Konto usunięte)

Skoro mu to odpowiada i jest lepiej w stosunku do starego.

Dasz mu gwarancję że nie będzie miał kłopotów z serwisem w razie awarii? 

• Pokaż nowe odpowiedzi