Skocz do zawartości
IGNORED

Douszne słuchawki bezprzewodowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy mógłby ktoś polecić, doradzić, jakie słuchawki jak w temacie.

Miałem kilka słuchawek nausznych, które zmieniały właściciela po krótkim czasie korzystania z nich. Zdecydowałem, że już nigdy na takie się nie skuszę. Miłośnikiem słuchania muzyki przez słuchawki nigdy nie byłem, ale czasami się przydają. Czasami mam ochotę posłuchać muzyki przez słuchawki, ale plączący się kabel, kiedy wstać trzeba zmienić płytę, whisky dolać ;), pocące się uszy itp. 
Czasami używam AirPodsów i choć jakość dźwięku to nie to samo co dobry zestaw słuchawek nausznych + wzmacniacz słuchawkowy, AirPods gen 2 sparowane nawet z telefonem grają nieźle. Pomyślałem więc, że takie douszne, ostrożnie nazwę Hi-Fi, a nie takie uniwersalne do rozmów telefonicznych i słuchania gdzieś w tramwaju, mogłyby pozostać u mnie na dłużej, niż ww. rodzaj. 
Czy do 1000zł kupię coś rozsądnego? Ograniczeniem jakości dźwięku będzie pewnie komunikacja bezprzewodowa i konstrukcja, ale jak wspomniałem słuchawkowym miłośnikiem nie jestem, a głównym odbiorem muzyki słuchawki nigdy nie były i nie będą, więc i nie chcę przekraczać wyznaczonego sobie pułapu cenowego.

Jakieś propozycje? Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/163944-douszne-s%C5%82uchawki-bezprzewodowe/

Najlepiej podjechać gdzieś do sklepu i w miarę możliwości a w zasadzie ograniczeń higienicznych coś posłuchać. Raczej coś uznanych producentów: Beyerdynamic,  Sennheiser ... 

Albo w necie zamówić. Zawsze mam prawo zwrócić w ciągu 14 dni. 
Jak wspomniałem na „najtańszych” BT od Apple słucha mi się dość przyjemnie, więc na jakichś for audio w cenie do 1000 będzie pewnie lepsza jakość niż na modelach nawet tych droższych. AirPodsy kupiłem najtańsze, bo mają służyć tylko do rozmów. U nich „najtańsze” lub „najdroższe” nic w zasadzie nie oznacza. „Białe” dodatki muszą być drogie, ale czasami trzeba przepłacić, żeby bez problemu łączyć się z ich produktami, a korzystam z jabłek od wielu lat, bo mają dobre urządzenia. 
Jednak inne firmy nie mają takich kosmicznych marż, dlatego pomyślałem że od firmy, która zajmuje się produktami audio, za cenę do 1000 kupię coś lepszego niż choćby jakiś model AirPods Pro.

17 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Kiedyś kolega używał Devialetow Gemini. Ja ich słuchałem i bardzo mi przypominały dźwięk Phantomów. Duży plus za wygodę w uchu. 

Przeczytałem kilka recenzji tych słuchawek. Również wideorecenzje. Na wielki plus zasługuje jakość dźwięku jak mówią i piszą. Gorzej z softem. Czasami nie łączą się, lub rozłączają. Potrafią nie rozłączyć się po wyjęciu z uszu i grać w etui :). Podobno kolejne aktualizacje wyeliminowały cześć tych problemów, ale w sklepach już chyba ich nie ma 😞

Na Amazon są, ale cena 1500, gdzie na Top Hi-Fi 850 (produkt obecnie niedostępny) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś ma lub testował B&W Pi7 S2? 
Mają bardzo ciekawą funkcję. Etui można podłączyć do wejścia słuchawkowego, które staje się wtedy łącznikiem ze słuchawkami. Ma to niby służyć jako nadajnik, kiedy urządzenie nie posiada BT. DAC mam z BT, TV również. Laptop, tablet, telefon również. To już chyba standard, ale jeśli okazałoby się, że z DAC lub TV sparować się nie chce, a mam ochotę obejrzeć jakiś koncert, etui podłączone do wejścia słuchawkowego rozwiąże ten problem. 
Nawet gdyby Devialet miały odrobinę lepszy dźwięk to mogą mieć problem z łączeniem się z różnymi urządzeniami, a Pi7 S2 zawsze sobie poradzi. 

No i klops. 
Chyba odpuszczę sobie słuchawki bezprzewodowe. Recenzje to przeważnie same ochy, achy. Komentarze użytkowników już nie takie pochlebne. Problemy to głównie parowanie z różnymi urządzeniami. Np. Apple z Apple zawsze zadziała, ale inne firmy z różnymi urządzeniami już różnie bywa. Czy łączność bezprzewodowa to jakaś nowość w trakcie testów? Bez sensu.

Polecam z całego serca Sennheiser Momentum TW 3. Oczywiście o ile nie korzystasz z iPhone. Problemem Apple jest słaby kodek AAC. Każde słuchawki bezprzewodowe brzmią gorzej z iPhone niż z telefonem z Androidem i kodekiem APT-X (HD) czy LDAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dlaczego gitary, mikrofony itp. działają bezprzewodowo na koncertach bez problemu. Rozumiem, że to są inne technologie i profesjonalne rozwiązania, ale żeby BT, nadajniki, odbiorniki w słuchawkach i odtwarzaczach aż tak skomplikowane było, czy zwyczajnie producenci fuszerkę odwalają. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Polecam z całego serca Sennheiser Momentum TW 3. Oczywiście o ile nie korzystasz z iPhone. Problemem Apple jest słaby kodek AAC. Każde słuchawki bezprzewodowe brzmią gorzej z iPhone niż z telefonem z Androidem i kodekiem APT-X (HD) czy LDAC.

Korzystam z iPhone, ale nie muszę. Czy MacBook również posiada tylko kodek AAC?

Mogę również łączyć z DAC. Topping DX7 Pro.

21 minut temu, brrumm napisał:

Czy MacBook również posiada tylko kodek AAC?

Paradoksalnie można korzystać z APT-X.

Sennheiser świetnie trzyma połączenie BT. Zero problemów.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Sennheiser świetnie trzyma połączenie BT. Zero problemów.

DAC wspiera te kodeki. Dzięki za propozycję 👍🏻

19 minut temu, brrumm napisał:

DAC wspiera te kodeki. Dzięki za propozycję 👍🏻

Naprawdę rzetelne granie za przyzwoite pieniądze. 

20 minut temu, brrumm napisał:

DAC wspiera te kodeki.

Ale czy w dwie strony ? Wiadomo, że przyjmuje połączenie BT ale czy wysyła ?

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale czy w dwie strony ? Wiadomo, że przyjmuje połączenie BT ale czy wysyła ?

Muszę się dokształcić 🤫

Za propozycję i pomoc wielkie dzięki. Odzyskałem wiarę w łączność bezprzewodową bezproblemową. Już chciałem dać sobie spokój ze słuchawkami po BT.

W dniu 8.07.2023 o 18:14, brrumm napisał:

Witam.

Czy mógłby ktoś polecić, doradzić, jakie słuchawki jak w temacie.

Miałem kilka słuchawek nausznych, które zmieniały właściciela po krótkim czasie korzystania z nich. Zdecydowałem, że już nigdy na takie się nie skuszę. Miłośnikiem słuchania muzyki przez słuchawki nigdy nie byłem, ale czasami się przydają. Czasami mam ochotę posłuchać muzyki przez słuchawki, ale plączący się kabel, kiedy wstać trzeba zmienić płytę, whisky dolać ;), pocące się uszy itp. 
Czasami używam AirPodsów i choć jakość dźwięku to nie to samo co dobry zestaw słuchawek nausznych + wzmacniacz słuchawkowy, AirPods gen 2 sparowane nawet z telefonem grają nieźle. Pomyślałem więc, że takie douszne, ostrożnie nazwę Hi-Fi, a nie takie uniwersalne do rozmów telefonicznych i słuchania gdzieś w tramwaju, mogłyby pozostać u mnie na dłużej, niż ww. rodzaj. 
Czy do 1000zł kupię coś rozsądnego? Ograniczeniem jakości dźwięku będzie pewnie komunikacja bezprzewodowa i konstrukcja, ale jak wspomniałem słuchawkowym miłośnikiem nie jestem, a głównym odbiorem muzyki słuchawki nigdy nie były i nie będą, więc i nie chcę przekraczać wyznaczonego sobie pułapu cenowego.

Jakieś propozycje? Z góry dziękuję.

Jeżeli jesteś użytkownikiem "jabłuszek" to Air Pods Pro 2 są bardzo fajną opcją. Przyjaciel ma i grają bardzo sensownie. Ja używałem Sony WF-1000XM4 i są całkiem ok, choć brzmieniem powalają je Finale ZE3000 za sporo mniej (za cenę ANC).

23 godziny temu, Piopio napisał:

Czytałem o tym. Wystarczy założyć bezpłatne konto Apple Developer, pobrać stamtąd dodatkowe narzędzie i uruchomić aplikację, dzięki której można wymusić aptX 👍🏻

W dniu 10.07.2023 o 12:30, Piopio napisał:

Poczytałem trochę o tych Senkach i będzie to chyba najlepszy wybór. Dzięki raz jeszcze. 

W dniu 10.07.2023 o 22:13, iFi Audio napisał:

Jeżeli jesteś użytkownikiem "jabłuszek" to Air Pods Pro 2 są bardzo fajną opcją. Przyjaciel ma i grają bardzo sensownie. Ja używałem Sony WF-1000XM4 i są całkiem ok, choć brzmieniem powalają je Finale ZE3000 za sporo mniej (za cenę ANC).

iFi Audio, Tobie również dziękuję za propozycję. Wstępnie kupiłem Sennheisery, które polecił mi Piopio. Obawiałem się, że będę je zwracał, bo z MacBookiem chyba jakieś kłopoty z komunikacją występują. Poza tym kodek aptX i tak chyba nie działa w systemie Ventura. W terminal można wpisać odpowiednią komendę, żeby go wymusić, ale nie jest aktywny nadal. Z telefonem i tabletem z kolei słuchawki działają bez problemu. 
Trzymaj się.

8 godzin temu, brrumm napisał:

Obawiałem się, że będę je zwracał, bo z MacBookiem chyba jakieś kłopoty z komunikacją występują. 

Już jest dobrze :)

W dniu 10.07.2023 o 12:13, Piopio napisał:

Chyba już nie da się korzystać w najnowszym systemie macOS. Znalazłem na zagranicznym forum, w którym miejscu można sprawdzić aktywny kodek, bo sposoby wcześniej opisywane już nie działają z macOS Ventura. Pokazuje AAC z bitrate max 320.
Jest jednak chyba inny sposób na aptX w jabłkach. Nie darmowy, bo sprzętowy, ale za to może lepszy. Firma ta sama co słuchawki, więc z łącznością problemu być nie powinno. BT 5.2 i aptX, choć trudno powiedzieć czy aptX HD, bo o takim napisali, ale w danych technicznych: Kodowanie: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive. Adaptive to nie to samo co HD podobno. Adaptive dla graczy, a HD dla słuchaczy. Myślę jednak, że w przypadku słuchawki BT, „kolosalnej” różnicy raczej nie robi 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 16.07.2023 o 12:18, brrumm napisał:

Chyba już nie da się korzystać w najnowszym systemie macOS. Znalazłem na zagranicznym forum, w którym miejscu można sprawdzić aktywny kodek, bo sposoby wcześniej opisywane już nie działają z macOS Ventura. Pokazuje AAC z bitrate max 320.
Jest jednak chyba inny sposób na aptX w jabłkach. Nie darmowy, bo sprzętowy, ale za to może lepszy. Firma ta sama co słuchawki, więc z łącznością problemu być nie powinno. BT 5.2 i aptX, choć trudno powiedzieć czy aptX HD, bo o takim napisali, ale w danych technicznych: Kodowanie: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive. Adaptive to nie to samo co HD podobno. Adaptive dla graczy, a HD dla słuchaczy. Myślę jednak, że w przypadku słuchawki BT, „kolosalnej” różnicy raczej nie robi 😉

Ukryta Zawartość

Ciekawostką jest to, że AAC w urządzeniach Apple jest podobno lepszy od tego w pozostałych. To chyba ich kodek.

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, iFi Audio napisał:

Ciekawostką jest to, że AAC w urządzeniach Apple jest podobno lepszy od tego w pozostałych. To chyba ich kodek.

Trochę o tym czytałem i coś w tym jest. Wpływ na parametry i jakość dźwięku, oczywiście to tylko liczby i wykresy, mają też różne urządzenia odtwarzające dźwięk bezprzewodowo. Np. model iPhona 7 czy inny, z pasmem dochodzi do 8kHz, a jakiś Samsung do 5kHz. Różnie wypadały też opóźnienia. Poza tym, mierzone wszystko na AAC, więc z aptX chyba nie było porównania.
Zamówiłem Creative BT-W5. To najnowszy nadajnik BT z aplikacją na jabłko. Tam podobno można dużo konfigurować. Np. aptX Adaptive LL lub HD. 

2 godziny temu, brrumm napisał:

Trochę o tym czytałem i coś w tym jest. Wpływ na parametry i jakość dźwięku, oczywiście to tylko liczby i wykresy, mają też różne urządzenia odtwarzające dźwięk bezprzewodowo. Np. model iPhona 7 czy inny, z pasmem dochodzi do 8kHz, a jakiś Samsung do 5kHz. Różnie wypadały też opóźnienia. Poza tym, mierzone wszystko na AAC, więc z aptX chyba nie było porównania.
Zamówiłem Creative BT-W5. To najnowszy nadajnik BT z aplikacją na jabłko. Tam podobno można dużo konfigurować. Np. aptX Adaptive LL lub HD. 

No szkoda, że Apple tak komplikuje proste sprawy. Mają trochę świetnych pomysłów, ale niestety dużo tych gorszych.

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

No szkoda, że Apple tak komplikuje proste sprawy. Mają trochę świetnych pomysłów, ale niestety dużo tych gorszych.

Nie jestem pewien, czy zrozumiale się wypowiedziałem pisząc „Poza tym, mierzone wszystko na AAC, więc z aptX chyba nie było porównania.” Chodziło mi o to, że AAC nie był porównywany z aptX na rożnych telefonach, bo te jabłkowe nie korzystają przecież z aptX. Pomyliłem też te zakresy częstotliwości. Chodziło o to, że jakiś Huawei odcinał wysokie już przy 14kHz, a iPhone 7 przy 19kHz. Jednak było napisane też, że częstotliwość dźwięku jest mierzona logarytmicznie, a w muzyce powyżej 16 kHz jest bardzo mało treści. Większość tego co słyszymy, pojawia się znacznie poniżej 10 kHz. 
Myślę też, że może z powodu niewielkiej różnicy między AAC z jabłka, a aptX z Androida, jabłko nie stara się implementować jakiegoś teoretycznie lepszego kodowania. 
Tak czy owak, kupiłem ten adapter BT, bo dobrze mieć jakiś wybór. Być może kiedy będę korzystał z aptX HD, różnicę będę słyszał. 
Co do Apple, to zgadzam się z Tobą. Choć oprogramowania Apple bardziej mi odpowiadają i ciekawe, nowe przydatne funkcje wprowadzają, z każdą nową aktualizacją również coś komplikują, ograniczają lub przestają wspierać. 

AAC może też być bardziej stabilne i dlatego zdecydowali się wyłącznie na to kodowanie postawić. Inny powód polityka firmy. Zablokować wszystko z czego inne systemy kozystają.

19 minut temu, brrumm napisał:

Myślę też, że może z powodu niewielkiej różnicy między AAC z jabłka, a aptX z Androida

Słuchawki Sennheiser brzmią lepiej z Apt-X niż z AAC z iPhone. 

Kup za śmieszne pieniądze edifiery x3s a reszte kasy przepij. Grają swietnie a bateria to poezja. 

Tak wiem wiem są tanie to nie mogą dobrze grać. Bzdura

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze. Najpierw kupiłem zachwalane tutaj słuchawki KEF Mu3. Za prawie kafel złotych. Wróciły tak szybko jak przyjechały. I kupiłem właśnie te Edifiry za kilkadziesiąt zeta. I mam spokój,  to gra...

11 godzin temu, kwasior21 napisał:

Kup za śmieszne pieniądze edifiery x3s a reszte kasy przepij. Grają swietnie a bateria to poezja. 

Mogą, mogą. Nie zaprzeczam. Oczywiście, że czy w audio, TV, AGD, motoryzacja, narzędzia itp. droższe nie znaczy lepsze. Rozpoznawana firma nie może być tania, a często dużo produktów innych firm, o których słyszy się rzadziej mogą być lepsze albo posiadać lepszy stosunek jakości do ceny.
Ponad 10 lat temu będąc w Szwecji, kupiłem zestaw kluczy Biltema. To chyba nie jest firma, tylko taka sieć sklepów, dla których inne firmy może tylko wykonują niektóre rzeczy i pod taką nazwą sprzedają. Nie jestem pewien, ale jedno wiem napewno. Nie u jednego w warsztacie widziałem pogięte, połamane, mocno zużyte jakieś niby markowe klucze za trzykrotnie wyższą cenę, za podobny komplet. Moje mocowały się ze śrubami zapieczonymi na amen wielokrotnie i wciąż wyglądają jakby używane nigdy nie były. 

12 godzin temu, kwasior21 napisał:

Nie mają ANC. 

58 minut temu, Piopio napisał:

Nie mają ANC. 

Słuchawki przeznaczone również do innych celów niż samo słuchanie, firmy bardziej lub mniej znanej, droższe czy tańsze mogą posiadać lub nie, właśnie różne funkcje. Być może te edifery czy inne grają porównywalnie niż kilkakrotnie droższe, ale nie posiadają np. funkcji ANC o której wspomniałeś, lub działa ta funkcja kiepsko. W tych Senkach jest i tzw. tryb transparent (ciekawa funkcja) oraz ANC z wyborem Ani Wind. Najgorzej to jak z kimś rozmawiasz, a rozmówca na wietrze stoi. Świszczy mi w uszach i nic nie rozumiem o czym rozmówca do mnie rozmawia 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi