Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Hybrydowy

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie samo w sobie jest o niczym. Rozmawiać można o konkretnych modelach bo raczej ciężko zestawić w jednym szeregu jakąś dziadowską Tagę gdzie lampy są tyle warte co podświetlenie led na podwoziu samochodu z Trilogy 925 a tego z kolei Gryphonem Diablo czy innym Boulderem

Oczywiście warto zainteresować się wzmacniaczami hybrydowymi, to bardzo dobre połączenie zalet lampy i tranzystora. Ale oczywiście nie można jednoznacznie powiedzieć, ze hybrydy są lepsze od tranzystorów. Wszystko zależy od konkretnych modeli, konfiguracji całego systemu, Twoich preferencji.

Napisz proszę coś więcej, jaki masz teraz system, jakie preferujesz brzmienie, co szukamy, w jakim budżecie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 8.07.2023 o 08:35, Abajek napisał:

Czy wzmacniacze tranzystorowe  są lepsze  od hybrydowych

W kategoriach bezwzględnych: tak. 

Jeżeli natomiast myślisz nad zakupem wzmacniacza hybrydowego to trzeba posłuchać i porównać konkretnych kandydatów. 

W dniu 8.07.2023 o 07:35, Abajek napisał:

Witam

Jak uwarzcie czy jest sens inwestować w wzmacniacz hybrydowy

Najlepsze są wzmacniacze cyfrowe, a jak chcesz być zadowolony z zakupu to musisz wybrać to, co Ci się podoba. Więc testy, testy i jeszcze raz testy.

A jeśli chcesz porady, to napisz co masz, jak gra,co chciałbyś zmienić... ktoś na pewno Ci coś podpowie.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

jednoznacznie nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Sens tworzenia takich hybryd jednak jest. To próba połączenia zalet grania lampy z zaletami tranzystora. Marka Copland ma ogromne doświadczenie w tego typu konstrukcjach: https://www.tophifi.pl/marki/copland.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam

Pytanie na zasadzie czy niebieski jest ładniejszy od zielonego. Pytanie co kto lubi, a na wybór wpływa barwa brzmienia, funkcjonalność, wygląd i wiele innych.

Interesują Cię jakieś konkretne modele?

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Albo analizujemy konkretne modele albo faktycznie zmieńmy temat na który kolor jest ładniejszy. 

W pełni się zgadzam. Hybrydy to bardzo fajna koncepcja, przykładem niech będzie nasza seria

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Jednak bez konkretnych założeń nie jesteśmy w stanie udzielić dobrej porady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oj zgadzam się, iDSD Pro to chyba mój ulubiony DAC, jakiego słuchałem w życiu. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Po zadaniu tego pytania ...Abajek gdzieś zniknął. 

De gustibus non est disputandum

W dniu 12.07.2023 o 19:39, Yankes napisał:

Po zadaniu tego pytania ...Abajek gdzieś zniknął. 

No właśnie. Co się stało. 

Może tylko teoretyzować lubi? 

Witam

Załozyłem temat z ciekawosci do hybrydy

Z zamiarem kupna Magnat MA700 z ciekawosci do lamp

Obecnie posiadam ampituner Yamaha 303d i kolumny Heco Aurora 700 ale to nie jest to czego potrzebuje

Z tych kolumn mozna wyciągnąc dużo wiecej własnie myslę o hybrydzie lub DENON PMA-900HNE

Chodzi mi  o dobry wzmacniacz  który posiada regulacje balansu i tonów

Jak wiadomo nie kazdy posiada pokój wyłącznie dla siebie  chodzi o akustykę

Zawsze jakaś korekta jest potrzebna

Obydwa wzmacniacze posiadają Source Direct 

Głównie chodzi mi o to  który lapiej by się zgrał z Heco Aurami 700

Dobrze byłoby się bliżej dowiedzieć jakich kryteriów nie spełnia ten set.

Mając też na uwadze, że ponad połowa sukcesu to kolumny i grzebanie

w stercie wzmacniaczy może niczego nie poprawić.

A i np. 20 m kabla też jakości nie poprawi, bo i takie przypadki były 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 14.07.2023 o 19:13, Abajek napisał:

Witam

Załozyłem temat z ciekawosci do hybrydy

Z zamiarem kupna Magnat MA700 z ciekawosci do lamp

Obecnie posiadam ampituner Yamaha 303d i kolumny Heco Aurora 700 ale to nie jest to czego potrzebuje

Z tych kolumn mozna wyciągnąc dużo wiecej własnie myslę o hybrydzie lub DENON PMA-900HNE

Chodzi mi  o dobry wzmacniacz  który posiada regulacje balansu i tonów

Jak wiadomo nie kazdy posiada pokój wyłącznie dla siebie  chodzi o akustykę

Zawsze jakaś korekta jest potrzebna

Obydwa wzmacniacze posiadają Source Direct 

Głównie chodzi mi o to  który lapiej by się zgrał z Heco Aurami 700

Najważniejsze, że się odnalazłeś.

De gustibus non est disputandum

Witam ponownie

Wnajblizszym czasie Czytajac forum nikt nie napisał który by polecił wzmacniacz 

DENON PMA-900HNE czy MAGNAT MA 700 

Zeby się przekonac kupię  prawdopodobnie oby dwa zeby się przekonac 

Wtedy  bede mugł napisac własciwe moje wrazenia z odsłuchu w domu

• 2 tygodnie później...

Nie można odpowiedzieć na pytanie, który typ wzmacniaczy jest lepszy. To źle zadane pytanie - raczej, który jest bardziej uniwersalny i z pewnością tranzystorowe takie są. Natomiast jako własciciel drugiej hybrydy mogę napisać, że jest głęboki sens w tych konstrukcjach, od warunkiem ich dobrej "aklimatyzacji" / wpasowania do systemu. Są bardziej uniwersalne niż klasyczne lampy a grają podobnie, mając wszystkie zalety tranzystora. Wydaje mi się jednak, że dobra hybryda niestety kosztuje. Zaletą ich jest jednak muzykalność, raczej łagodność brzmienia itp. Łatwiej też wpływać na charakterystykę brzmienia poprzez dobór lamp, co dla niektórych może być ogromną zaletą.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 14.07.2023 o 19:13, Abajek napisał:

Heco Aurora 700

myślę , że raczej powinieneś zastanowić się nad wymianą kolumn

w cenie posiadanych np

https://allegro.pl/oferta/dali-zensor-5-black-ash-kolumny-glosnikowe-13517080462

Wzmacniacze hybrydowe to 

lampowy stopień wstępny odpowiadający za wzmocnienie napięcia sygnału do czego lampki nadają się idealnie i tranzystorowy stopień wyjściowy oferujący odpowiedni prąd do napędu kolumn

ideowo jest to znakomite rozwiązanie szczególnie dla audiofilów , którzy kochają brzmienie konkretnych lampek i nie wyobrażają sobie systemu bez nich a jednocześnie racjonalnie przyjmują ,że dzisiejsze kolumny może odpowiednio napędzić tylko tranzystorowa końcówka mocy

z reguły układy takie są droższe i mniej popularne od wzmacniaczy tranzystorowych 

jednak warto szukać i słuchać takich hybryd bo mają często dobre lub bardzo dobre brzmienie w stosunku do wzmaków tranzystorowych w tych samych przedziałach cenowych

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 16.07.2023 o 11:54, Abajek napisał:

MAGNAT MA 700 

brałbym ten

ecc88 została użyta ze względu na dobre dynamiczne i szczegółowe brzmienie i stosunkowo niską impedancję wyjściową stopnia

jedyna wada to skromna moc , która sugeruje współpracę z dość efektywnymi kolumnami

ale jako pierwszy hybrydowy wzmak dla zdobycia doświadczenia jak najbardziej jest ok 

W dniu 14.07.2023 o 20:09, piotr6 napisał:

Ja nie wiem czy te kolumny są tak dobre 

Są! 🙂 

Witam ponownie

W podobnej cenie do tego Denona masz MA900 który świetnie sprawdza się w połączniu z Aurorą 700

Witam ponownie

Ode mnie głos na Denona, też dzięki funkcjonalności. Mimo to osobiście poszedłbym w stronę Audiolaba 6000A, Cambridge AXR100. Moim zdaniem lepiej pasują do brzmienia Heco.