Skocz do zawartości
IGNORED

Następca dla AKG K545

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Ostatnio wymieniłem większość sprzętu audio w pokoju, został mi ostatni element, który ma mi dać najwięcej frajdy czyli słuchawki.

Od wielu lat mam słuchawki AKG K545. Z jakości dźwięku który serwują jestem zadowolony. (żaden ze mnie audiofil) Słucham różnej muzyki z Tidala przez komputer, po drodze jest DAC FX-Audio Dac-X3 PRO. Obecne słuchawki są sprawne ale już mocno zmęczone. Trzy razy wymieniałem już pady a teraz zlasowała się górna część pałąka a niżej elementy zrobiły się jakieś klejące.

Szukam następcy. Wiem, że najlepiej byłoby posłuchać itd ale to mało realne. Myślę, że każde nie gorsze słuchawki od obecnych spełnią moje wymagania pod kątem jakości dźwięku. Czy takim naturalnym następcą powinien być model AKG K712 Pro ? Biorę jeszcze pod uwagę różne modele Beyerdynamic a ostatnio sporo czytałem o Philips fidelio X2. Wszyscy na forach piszą, że przyzwoite słuchawki tylko ze wzmacniaczem. Biorę to pod uwagę choć w mojej subiektywnej opinii moje AKG K545 bardziej mi się podobają podłączone do wzmacniacza Onkyo A-9130 niż do Fx-audio x3. Co byście wybrali:

- Philips Fidelio X2 - najładniejsze z wyglądu 🙂

- AKG K712 - wydają się naturalnym wyborem

- Często chwalone Beyerdynamic 770/700 

Jeśli do tego jakiś lepszy wzmacniacz to musi być z DAC - może Topping DX3 Pro+

Budżet - im mniej tym lepiej maks około 1800

https://www.audiostereo.pl/topic/163928-nast%C4%99pca-dla-akg-k545/

Cześć, K712 są słuchawkami bardzo ciężkimi do napędzenia. Philipsy z kolei nie zyskują aż tak z lepszym źródłem, a miałem je długo. 

DT770 to jest jedna z opcji, ale ja na pewno zwróciłbym uwagę na produkty HiFiMana - Sundara i Deva. To bardzo dobre słuchawki, gdzie Devy mają nieco więcej basu. Do nich np. iFi Zen Air DAC i będzie to już bardzo dobry zestaw, przejrzysty, lekko ocieplony, ze świetną separacją. W razie czego zapraszamy do nas 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 7.07.2023 o 10:46, romuch napisał:

Cześć. Ostatnio wymieniłem większość sprzętu audio w pokoju, został mi ostatni element, który ma mi dać najwięcej frajdy czyli słuchawki.

Od wielu lat mam słuchawki AKG K545. Z jakości dźwięku który serwują jestem zadowolony. (żaden ze mnie audiofil) Słucham różnej muzyki z Tidala przez komputer, po drodze jest DAC FX-Audio Dac-X3 PRO. Obecne słuchawki są sprawne ale już mocno zmęczone. Trzy razy wymieniałem już pady a teraz zlasowała się górna część pałąka a niżej elementy zrobiły się jakieś klejące.

Szukam następcy. Wiem, że najlepiej byłoby posłuchać itd ale to mało realne. Myślę, że każde nie gorsze słuchawki od obecnych spełnią moje wymagania pod kątem jakości dźwięku. Czy takim naturalnym następcą powinien być model AKG K712 Pro ? Biorę jeszcze pod uwagę różne modele Beyerdynamic a ostatnio sporo czytałem o Philips fidelio X2. Wszyscy na forach piszą, że przyzwoite słuchawki tylko ze wzmacniaczem. Biorę to pod uwagę choć w mojej subiektywnej opinii moje AKG K545 bardziej mi się podobają podłączone do wzmacniacza Onkyo A-9130 niż do Fx-audio x3. Co byście wybrali:

- Philips Fidelio X2 - najładniejsze z wyglądu 🙂

- AKG K712 - wydają się naturalnym wyborem

- Często chwalone Beyerdynamic 770/700 

Jeśli do tego jakiś lepszy wzmacniacz to musi być z DAC - może Topping DX3 Pro+

Budżet - im mniej tym lepiej maks około 1800

Rozejrzyj się za Monolith 1060. Są to słuchawki planarne, otwarte. Osobiście kupiłem je kilka miesięcy temu. Cena 1350 zł. Te Philipsy bym sobie odpuścił - mam fidelio i niczym pozytywnym  nie zaskakują. Z kolei w AKG będziesz narzekał na brak basu. Co do Bayerdynamic jest to przestarzała konstrukcja

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czuję się zobowiązany napisać co wybrałem. Nie będzie nic spektakularnego. Kupiłem Beyerdynamic DT 700 Pro X oraz Ifi Audio Uno. 

Ogólnie jestem zadowolony choć ten zestaw gra.....zupełnie inaczej niż stare słuchawki. Jest dużo więcej basu (co czasem jest fajne) przez co mam wrażenie, że straciłem nieco szczegółów.

@xajas - zainspirowałeś mnie. Nie jestem zwolennikiem tego typu bajerów i nie używałem żadnego. Zrobiłem szybki test o 5 37 rano. Wnioski - na pewno nie tryb filmowy, tryb gry jakoś mi nieco podszedł ale według opisu " sprawia, że efekty dźwiękowe niskiego poziomu są krystalicznie czyste" oznaczało by to, że jeszcze podbija niskie częstotliwości ?

A tak w ogóle to czy uszy człowieka też odpoczywają w nocy ? Dzisiaj rano brzmiało mi to wszystko inaczej - lepiej - niż wczoraj wieczorem.

6 godzin temu, romuch napisał:

A tak w ogóle to czy uszy człowieka też odpoczywają w nocy ? Dzisiaj rano brzmiało mi to wszystko inaczej - lepiej - niż wczoraj wieczorem.

Zdecydowanie 🙂 Posłuchaj więcej, wróć do K545 i uczucie będzie równie dziwne, jak przy przesiadce na Beyery. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Świetny zestaw,  z presetami warto się "pobawić", aby wybrać ten, który na dłuższą metę najbardziej trafia w Twój gust. Co do odpoczynku uszu, to jak najbardziej! 🙂