Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax do podłączenia transportu

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję przewodu coax do podłączenia transportu plików do Lyngdorfa TDAI-1120.

Czy ktoś tutaj przetestował parę różnych przewodów i może się wypowiedzieć?

Warto wchodzić w coś do około 1k plnów czy wystarczy zostać przy tym, że musi być 75Ohm i tyle? Coś pokroju Mogami czy Canare?

Poszukuję długości do 0,7m maksymalnie i łatwo dostępnego na rynku.

Polecam Neotech ND-021080 i do tego wtyki KLEI Pure Harmony 22. Bardzo dobry jest też Chord Signature coaxial, tylko jego w cenie do 1tys. Zł trudno obecnie kupić. Jeżeli masz wystarczająco przejrzysty zestaw na pewno usłyszysz różnicę.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

10 minut temu, ferszcik napisał:

Poszukuję długości do 0,7m maksymalnie i łatwo dostępnego na rynku.

75Ω to o ile dobrze pamiętam do 10, przy 0,7m możesz połączyć czymkolwiek i różnicy nie będzie.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Trochę taniej alę też przewodnik srebro,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
I do tego wtyki KlEI.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- DH Labs D-750

- Van Den Hul The DIGI-Coupler

- Cardas Parsec Digital

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi przewodami?

A jak jest z Ricable? Warto spojrzeć na ich ofertę?

3 minutes ago, bemol said:

Jeśli trafisz Belkin Platinum,bardzo tani i dobry kabel.

Właśnie tego "jeśli trafisz" chcę uniknąć, szukam czegoś co jest łatwo dostępne :)

Kiedyś świetny był stereovox, przy cenie 100 usd, nie wiem czemu już go nie robią.

Dziś za używki wołają więcej niż kosztował nowy, jakaś masakra.

Godzinę temu, ferszcik napisał:

A jak jest z Ricable? Warto spojrzeć na ich ofertę?

Zdecydowanie 🙂 To bardzo często wybierane u nas przewody. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

15 minutes ago, Q21 said:

Zdecydowanie 🙂 To bardzo często wybierane u nas przewody. 

Na który warto zerknąć? I jak porównuje się Ricable do Oyaide DST-75R?

4 godziny temu, ferszcik napisał:

Poszukuję przewodu coax do podłączenia...

Przeczytać dokładnie:

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ja, z ciekawosci zakupię sobie tego xansagne, czy jak go zwał, i zrobię sobie coax w połączeniu z neutrikami.

Mam stereovoxa i srebrnego oyiade.

Wolę stereovoxa.

12 minut temu, piotrek7 napisał:

Ma. BNC

No faktycznie nie znajduję, wydawało mi się, że kiedyś kupowałem przejściówkę bnc - rca neutrika, właśnie 75 Ohm.

RCA trzymające 75 omów ma DH Labs. Chyba jeszcze tanie Amphenole spełniają to kryterium

Edytowane przez piotrek7
2 godziny temu, piotrek7 napisał:

RCA trzymające 75 omów

Nie istnieje RCA trzymające 75 Om. To jest technicznie niemożliwe do zrealizowania. Jedyne co się nadaje to przejście ze złączki F->RCA

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 godziny temu, yayacek napisał:

Nie istnieje RCA trzymające 75 Om. To jest technicznie niemożliwe do zrealizowania. Jedyne co się nadaje to przejście ze złączki F->RCA

Ano

Zrobię sobie na bnc canare, wygląda jakby oyiade na nich robiło. Przyślą to porównam.

Bnc-rca też canare jest 75 Ohm, więc pasi.

Dziwi mnie tylko Wasze nastawienie na 75ohm a wogóle pomijacie znaczenie przewodnika, jakości materiału z jakiego jest wykonany i izolacji jaka na nim jest. Zrobienie anteny z coaxiala nie jest dobrym rozwiązaniem. A jak chce się wykorzystać 75o. To trzeba korzystać najlepiej z wejścia i wyjścia po bnc. Nie ukrywam, że jakość wtedy jest lepsza niż po coax. Ale stosowanie przelotek to już wszystko psuje.

Oyaide robi na swoim okablowaniu. Oyaide dp 510 bnc bardzo dobry kabelek. Przewód srebro.

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Dziwi mnie tylko Wasze nastawienie na 75ohm a wogóle pomijacie znaczenie przewodnika, jakości materiału z jakiego jest wykonany i izolacji jaka na nim jest. Zrobienie anteny z coaxiala nie jest dobrym rozwiązaniem. A jak chce się wykorzystać 75o. To trzeba korzystać najlepiej z wejścia i wyjścia po bnc. Nie ukrywam, że jakość wtedy jest lepsza niż po coax. Ale stosowanie przelotek to już wszystko psuje.

Oyaide robi na swoim okablowaniu. Oyaide dp 510 bnc bardzo dobry kabelek. Przewód srebro.

Nie pomijam, zastosuje ten srebrny coax w teflonie i podwójnym ekranowaniu.

Niestety tylko w dac mam bnc, w transporcie rca, więc przejściówka konieczna.

A, tak naprawdę to mam już IC zrobione na srebrnych kabelkach tego chińczyka i uważam, że rewelacja.

Edytowane przez OLES

Jaki problem, jeśli i tak będziesz sam dłubał kabel, aby od razu z jednej strony dać BNC a z drugiej RCA i wyeliminować przejściówkę? 

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Dziwi mnie tylko Wasze nastawienie na 75ohm a wogóle pomijacie znaczenie przewodnika, jakości materiału z jakiego jest wykonany i izolacji jaka na nim jest.

75Ω pokazuje, że wszystko o czym piszesz jest idealne (w przypadku przesyłu danych cyfrowych można tak powiedzieć).

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

20 minut temu, marteo1981 napisał:

Jaki problem, jeśli i tak będziesz sam dłubał kabel, aby od razu z jednej strony dać BNC a z drugiej RCA i wyeliminować przejściówkę? 

Bo nie ma rca 75 Ohm, przynajmniej w jakiś "ludzkich" cenach.

Edytowane przez OLES

Aaaha, to chodzi. Tylko miej na uwadze że dodatkowe przejście to też opór, i pewnie też nie będzie idealnych 75 ohm. 

Kiedyś dla próby dałem zwykły kawałek 0.7 metrowego kabelka audio RCA w roli źródłowego i wszystko chulało aż miło. Ale przy tym samym teście dałem inny kabel taką plecionkę a'la Kimber i tu jednak rwało 🤷‍♂️

Jednak uważam że jeśli zrobisz sobie kabel BNC-RCA w swoim zakresie na dobrych komponentach będzie wszystko ok. 

38 minut temu, marteo1981 napisał:

Aaaha, to chodzi. Tylko miej na uwadze że dodatkowe przejście to też opór, i pewnie też nie będzie idealnych 75 ohm. 🤷‍♂️

I tak lepiej niż połączenia lutowane, nie ma przejść przez przez kilka różnych ośrodków na krótkim odcinku.

W dniu 6.07.2023 o 09:49, ferszcik napisał:

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi przewodami?

Tego Van den Hula bardzo sobie chwalę, jednak wystawiłem na OLX, ponieważ mocno kusi mnie sprawdzić Neotech NEVD-1001, a na to potrzeba trochę pieniędzy 😊

2 godziny temu, slawsim napisał:

Tego Van den Hula bardzo sobie chwalę, jednak wystawiłem na OLX, ponieważ mocno kusi mnie sprawdzić Neotech NEVD-1001, a na to potrzeba trochę pieniędzy 😊

Ja mam nevd2001 i jest bardzo fajny, lepiej go oceniam od oyaide db510

12 minut temu, RobG1974 napisał:

Ja mam nevd2001 i jest bardzo fajny, lepiej go oceniam od oyaide db510

Też go mam i chwalę, a żeby pokazał co potrafi trzeba mu dobrać wtyki. Można niechcący skrytykować przewód, źle dobierając wtyki. Jednak mam apetyt na 1001, dlatego Van den Hul musi mi to sfinansować, choć żal, bo na prawdę fajnie gra.

u mnie najlepiej sprawdził się kawałek ... zwykłego kabla antenowego zakończonego wtykami RCA... 

wszystkie inne, nawet drogie interkonekty wykładały się na plikach 24/192 - po prostu były przerwy w dźwięku i suche trzaski ...

• Pokaż nowe odpowiedzi