Skocz do zawartości
IGNORED

przewody zasilające od Pana A&S

Rekomendowane odpowiedzi

zna ktoś te przewody zasilające od niejakiego A&S?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w ogóle nie mogę znaleść informacji i nich- ma kto lub słuchał ich- są warte zainteresowania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/163886-przewody-zasilaj%C4%85ce-od-pana-as/

Jeśli takie super-duper, to czemu sprzedaje? Patrząc na fotki, trąci to garażówką na częściach z Aliexpress.

Edytowane przez porlick
3 minuty temu, porlick napisał:

Jeśli takie super-duper, to czemu sprzedaje? Patrząc na fotki, trąci to garażówką na częściach z Aliexpress.

Po pierwsze , nikt nie mówi , że są super - duper .

Po drugie , dla jednych trąci ... dla innych nie .  ( Perfekcyjne i już legendarne kable Velum , wyglądały średnio ) .

Po trzecie , różne są powody sprzedaży .... możesz sobie kilka , bądź kilkanaście dopisać .

39 minutes ago, tatabliźniaków said:

ten link co wysłałem to od producenta. Gość sam je robi i sprzedaje- tylko kto to kupuje?

Naiwni, którym się wydaje, że złapali srokę za ogon.

1 hour ago, Maarcin said:

Miałeś okazję posłuchać ? 

Czego? Bo kabli nie słucham. Słucham muzyki.

55 minut temu, Maarcin napisał:

Po pierwsze , nikt nie mówi , że są super - duper .

Jak nie, jak tak- sprzedający w opisie.

Po drugie , dla jednych trąci ... dla innych nie .  

Może dla przyzwyczajonych do krzywego wykonania- nie trąci.

Po trzecie , różne są powody sprzedaży ..

Najczęściej chęć zysku...

17 minut temu, bum1234 napisał:

Czego? Bo kabli nie słucham. Słucham muzyki.

👍

16 minutes ago, Mariusz03 said:

Może warto wypozyczyc i sprawdzić. Niz krytykowac coś czego sie nawet na oczy nie widzialo.

Jak to nie widziało? Przecież są zdjęcia 😄

@mariusz03 nie dyskutuj z nim, to pan zdalny on wszystko tylko jak popatrzy na obrazek wie

no i wszyscy poza nim oszukują to zrozumiałe...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Może warto wypozyczyc i sprawdzić. Niz krytykowac coś czego sie nawet na oczy nie widzialo

Albo kupić kabel ze szpuli. Dobrać do niego odpowiednie wtyki, oplot i samemu zrobić sobie kabel równie dobry lub lepszy za połowę ceny. Albo jeszcze taniej. Nie zdziwię się, że najbardziej zaawansowany w tym hi-endowym kablu jest opis na stronie internetowej. Co siedzi pod oplotem? Który z Neotechów? Wtyki oryginalne czy z Ali? Takie "oferty" to najzwyklejsze polowanie na jelenie. Ale jak ktoś lubi być dymany, jego sprawa. 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Albo kupić kabel ze szpuli. Dobrać do niego odpowiednie wtyki, oplot i samemu zrobić sobie kabel równie dobry lub lepszy za połowę ceny. Albo jeszcze taniej. Nie zdziwię się, że najbardziej zaawansowany w tym hi-endowym kablu jest opis na stronie internetowej. Co siedzi pod oplotem? Który z Neotechów? Wtyki oryginalne czy z Ali? Takie "oferty" to najzwyklejsze polowanie na jelenie. Ale jak ktoś lubi być dymany, jego sprawa. 

Tym tokiem myślenia można tak zrobić ze wszystkimi kablami, kupić ze szpuli 😉, najlepiej od chinczyka bo taniej. Założyć wtyki oczywiście również najtansze z ali mosiezne zloconale, a czemu nie. Oplot samemu można zrobić 🤣, na drutach lub szydelku. Po co wydawac kase na  kable neotech, furutech, cardas, AN, chord, nordost,  itp. srebrne cyny, izolacje,  bawelniane kolnierze/oploty, czytą miedź lub srebro occ, rod i zloto. Odseparownie i odizolowanie kabla masy od zasilania, różnej grubości przekroj ów samego druta i inne dodatkowe fanaberie. 

Ja sam sobie zrobilem sobie kable zasilajace oraz pozostałe, jednak to nie takie proste jak się wydaje, aby uzyskać to czego oczekujemu od takiego rodzaju asortymentu. Poswiecilem na to dziesiatki godzin. Jednak zrozumieją tylko Ci ktorym wlasny set na to pozwala, innym pozostaje spieranie czy miedz jest lepsza niz mosiądz bo i tak tego nie uslyszą. 

I tu przytocze pewien dobry opis dobrze znanego wielu tu osób Pana, który z powodzeniem konstruje niesamowite urzadzenia, nie dotyczy to kabli, ale dokładnie odzwierciedla ideę. 

"Łatwo zbudować większą łódkę, wystarczy w to włożyć więcej pieniędzy, natomiast w przypadku sygnału istnieje sufit nie do przebicia, którym jest sam sygnał, dlatego pokonanie ostatniego centymetra na drodze do pełnego absolutu pochłania niewyobrażalne wręcz zasoby, których normalni ludzie nie są w stanie zrozumieć. Ten "ostatni centymetr" zostanie doceniony przez posiadaczy bardzo dobrych systemów i słuchu. "

Dodam od siebie, że potrzeba dziesiatki prób, slepych odsłuchow i świetnych pomysłów, aby zrobić naprawdę coś wyjatkowego. Często łaczac "coś" czego inni nawet nie dostrzegaja. Dotyczy to glownie bardzo dobrych systemow. Bo w świecie hifi nie ma to dużego znaczenia. 

Niewielu dąży do tego, aby muzyka stała się spektaklem, czymś wyątkowym, czym na co z niecierpliwoscia czekamy w czasie krótkiej pauzy pomiedzy nutami lub piosenkami, aby usłyszeć w wybrzmieniu kolejne wybrzmienie lub modulacje, wibrację, szeles lub inną tonacje, której nie powinno być w nagraniu. A jest. Aby złapac kolejny oddech, delektujac się kolejnym akordem lub zwykła cisza, która nie jest ciszą tylko muzyką, stanem wyczekujacą na kolejna zmiane i mocniejsze udeżenie struny gitary czy fortepianu. Tak aby w trakcie tej przemiany na takim spektaklu/przedstawieniu pojawila sie gesia skórka na rękach lub ciele. To jest dla mnie dopiero muzyką, która pojawia się w moim pokoju i gdzie mogę ją poczuć i prawie dotknąć. Choć wiem że ustawionych jest wiele tam urządzeń to tak naprawdę wcale ich nie widać. Ale wiem że wcześniej słuchałem tylko nagrań wydobywajacych się głośników, wzmacniacza, streamera, DACa, transportu itp. do których podlaczonych było wiele kabelków,  listw zasilajacych, wtyczek, gniazd i innych rzeczy ustawionych przede mną. Dziś inaczej do tego podchodze, ale kosztowalo mnie to wiele lat eksperymentow.

Oczywiście nie wszystkie rozwiazania są nawet dobre, jednak aby coś ocenić trzeba tego najpierw spróbować i to na dobrych urzadzeniach.

Edytowane przez Mariusz03

rozumiem że nikt nie słuchał tych kabli- bo rozważania co było pierwsze kura czy jajko można pisać i pisac....

może akurat gość zna się na rzeczy i robi dobre kable

myślałem że ktoś je słuchał, ciekawe że nikt

13 minut temu, Mariusz03 napisał:

pokonanie ostatniego centymetra na drodze do pełnego absolutu pochłania niewyobrażalne wręcz zasoby, których normalni ludzie nie są w stanie zrozumieć.

Tak, normalni nie są w stanie.

14 minut temu, Mariusz03 napisał:

Dodam od siebie, że potrzeba dziesiatki prób, slepych odsłuchow i świetnych pomysłów, aby zrobić naprawdę coś wyjatkowego. Często łaczac "coś" czego inni nawet nie dostrzegaja. Dotyczy to glownie bardzo dobrych systemow. Bo w świecie hifi nie ma to dużego znaczenia. 

Świat hifi jest często lepszy niż ten hajendowy, to tak na marginesie.

15 minut temu, Mariusz03 napisał:

Niewielu dąży do tego, aby muzyka stała się spektaklem

Normalni melomani dążą do tego.

PS Kto to pisał? 747?

Zeby tylko to Elizjum nie bylo Ilusion..

30 minut temu, tatabliźniaków napisał:

Myslisz, ze Olx jest dobrym miejscem na wiarygodna sprzedaz "rzeczy luksusowych" czyli hi- endu?

28 minut temu, Adi777 napisał:

Na pewno rozsadniejszy, bo..

.."Nie ma przygody na zewnątrz. Przygoda jest tylko wewnątrz człowieka"😉

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

• Moderatorzy
46 minut temu, tatabliźniaków napisał:

rozumiem że nikt nie słuchał tych kabli- bo rozważania co było pierwsze kura czy jajko można pisać i pisac....

46 minut temu, tatabliźniaków napisał:

Z opisu wynika, że coś tam może wiedzieć jak je należy wykonać - głównie mam na myśli ekranowanie, po części też pokrywa się to z wpływem jaki powinny mieć dobrze zaekranowsne kable na brzmienie. Jednak reszta jest zastanawiająca. Biorąc pod uwagę cenę tym bardziej, że nie ma w ogóle wyrobionej marki i sprzedaje na OLX to wydaje mi się ona grubo przesadzona.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

3 godziny temu, Adi777 napisał:

Każdy może mieć swoją opinię. Jednemu słoń nadepnoł na ucho i wystarczy Technics lub jak ktoś wyżej mierzy yamaszka.

Też to rozumiem, ale umie docenic zabawki za tryliony. I te diy które potrafią grać lepiej niż wygladać czesto zawstydzajac sprzet z klasy hiend.

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Myslisz, ze Olx jest dobrym miejscem na wiarygodna sprzedaz "rzeczy luksusowych" czyli hi- endu?

To nie jest kabelek bardzo drogi  😉, to średnio wyższa liga. 

3 godziny temu, Seyv napisał:

głównie mam na myśli ekranowanie, po części też pokrywa się to z wpływem jaki powinny mieć dobrze zaekranowsne kable na brzmienie

I tu możesz się zdziwic, spojrz na kabelek furutech Alpha nano s55n, brak ekranu. Niesamowita przestrzeń, te z ekranem furutecha nie maja podejscia nawet. Więc to nie reguła 

• Moderatorzy
27 minut temu, Mariusz03 napisał:

Alpha nano s55n, brak ekranu. Niesamowita przestrzeń, te z ekranem furutecha nie maja podejscia nawet.

Ta przestrzeń to często jest efekt zakłóceń wrzuconych w system. Może być to np. efekt wzbudzeń ponadakustycznych. Kable ekranowane oddają przestrzeń, która jest w nagraniu a jeśli jej nie ma nie dorzucają nic od siebie.

Podobny efekt uzyskuje się np. przy zmianie zasilania z impulsowego ( gdzie może być pozornie wyższa dynamika i szczegółowość) na liniowe. Jednak jeśli system jest rozdzielczy na środku i w dolnych rejestrach to zawsze taka zmiana będzie na plus.

5 godzin temu, tatabliźniaków napisał:

Wyglada na to że nikt ,ale ile fachofcow się odezwało ,których wpisy są przewidywalne. Widocznie czują obowiązek kontroli zasobności portfela kupującego ,żenada ,prymitywizm.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Ta przestrzeń to często jest efekt zakłóceń wrzuconych w system. Może być to np. efekt wzbudzeń ponadakustycznych. Kable ekranowane oddają przestrzeń, która jest w nagraniu a jeśli jej nie ma nie dorzucają nic od siebie.

Polecam najpierw sprawdzić tego typu kabelek, może będziesz musiał zmienić swoje teorie.  Kiedyś podobne teorie czytalem na forach USA, skąd nie ukrywam wiele fajnych informacji zapozyczam na swoje podworko.

Tam kiedyś wysmiewali się z gościa, który robił z powodzeniem interkonektory. Oczywiście tylko na markowych kablach. Opislal kiedyś różne eksperymenty. Co do grubości ilosci żył kierunku i konta skręcania (patenty Tesli) itp. oraz między innymi opisal, jak z  kabelka z czystego srebra neotecha (jeden z najlepszych surowcow) sciagal izolacje do golego druta. Nastepnie wsadzil tylko w rękach z bawelny lub jedwabiu. Opisywal jak kabelek taki jest bardziej przestrzenny, dokladny z większą i wyraźniejszą scena.

Było to wiele lat temu,  zanim wpadlo na ten pomysł inne powazne firmy jak furutech, neotech czy Audio Note. 

Jesli on to slyszla i jego klienci. Postanowilem zrobić to tak samo, aby to sprawdzić, niestety surowcem był tylko miedziany neotech. I sam muszę stwierdzic że gościu miał rację. 

Słyszałem już wiele teorii, niby zgodnych ze sztuka gdzie praktyka inaczej mówia. Zakłócenia od czego? Zazwyczaj sprzet audio podlaczony jest do jednej listwy z tą samą masa we wszystkich urzadeniach wpiętych do niej. Caly sprzet jest odizolowany od pozostalych traf z innych zabawek. Zakłóceń na pewno jakieś są, ale myślę, że tak minimalne lub majace niewielki wpływ.

Rozumiem jak obok lub za sciana blisko stoi pralka, lodówka, czajnik elektryczny lub inne urzadzenia. Dużo mądrzejsi dawno to sprawdzili i zaczeli robić swoje flagowe kable troszkę inaczej. Wiedząc ze nie będzie nikt takiego kabelka podlaczal do sprawarki 😉.

Sam posiadam ekranowane i nie wiec mam porównanie. Cenę sobie jedne i drugie bo każdy ma inne zastosowanie.

Myślę że wiecej jest takich myków. Jednak nikt się tym nie chwali. 

• Moderatorzy
26 minut temu, Mariusz03 napisał:

Polecam najpierw sprawdzić tego typu kabelek, może będziesz musiał zmienić swoje teorie.

Miałem możliwość sprawdzać kable od zwykłych komputerowych po takie za kilkadziesiąt tysięcy złotych, topowych producentów i to w nie jednym systemie. 

30 minut temu, Mariusz03 napisał:

Zakłócenia od czego?

Np od zasilaczy impulsowych czy innych przetwornic.

33 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Dużo mądrzejsi dawno to sprawdzili i zaczeli robić swoje flagowe kable troszkę inaczej

Czyli jak? Na słuch? Pod gusta klientów? 

9 minut temu, Seyv napisał:

Np od zasilaczy impulsowych czy innych przetwornic.

Takie w audio nie wystepuja,  chyba tylko na bardzo podstawowym poziomie. Każdy szanujacy się sytem ma zasilacze liniowe.

9 minut temu, Seyv napisał:

Czyli jak? Na słuch? Pod gusta klientów? 

Nie mnie to ocenić. 

• Moderatorzy
24 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Takie w audio nie wystepuja, 

Ale mogą występować w innych urządzeniach, routerach, żarówkach LED, ładowarkach telefonów, komputerach, telewizorach. Dziś praktycznie każde urządzenie posiada takie zasilacze.

4 minuty temu, Seyv napisał:

Ale mogą występować w innych urządzeniach, routerach, żarówkach LED, ładowarkach telefonów, komputerach, telewizorach. Dziś praktycznie każde urządzenie posiada takie zasilacze

Oczywiście że wystepuja, ale kto podlaczcza takie duperele pod listwe gdzie działa sprzet audio? 

Ja nie znam.

Problem nie w temacie moim zdaniem. 

4 hours ago, Mariusz03 said:

tu możesz się zdziwic, spojrz na kabelek furutech Alpha nano s55n, brak ekranu. Niesamowita przestrzeń, te z ekranem furutecha nie maja podejscia nawet. Więc to nie reguła 

Piszesz to oczywiście po "teście w niekontrolowanych warunkach 😄

Tak powstają legendy, w które potem wierzą ofiary własnej niewiedzy.

45 minutes ago, Mariusz03 said:

Każdy szanujacy się sytem ma zasilacze liniowe.

Zasilacz impulsowy może być tak samo dobry jak "liniowy". 

To co napisałeś nie ma uzasadnienia technicznego, tylko kultowe 😄

A jeśli o ekranowanie chodzi, to zamiast wypisywać androny, postudiujcie sobie znakomity wątek autorstwa Grzegorza7 zatytułowany "Zasady ekranowania" - znajduje się w zakładce diy.

• Moderatorzy
14 minut temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście że wystepuja, ale kto podlaczcza takie duperele pod listwe gdzie działa sprzet audio? 

Nie byłbym tak przekonany w skuteczność działania wszystkich listw filtrujących. 

Natomiast to co piszesz o pętli masy poprzez przewód PE łatwo sprawdzić, odłączając go od urządzeń. Polecam wypróbować.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Natomiast to co piszesz o pętli masy poprzez przewód PE łatwo sprawdzić, odłączając go od urządzeń. Polecam wypróbować.

Już dawno temat sprawdzony. Ale dziękuję za tą informację 

11 minut temu, bum1234 napisał:

To co napisałeś nie ma uzasadnienia technicznego, tylko kultowe

Ciekawe uwaga, co na to giganci kabli audio ,czyzby się mylili i robili nam pod górke.  Wymyslajac kable bez ekranu 🫢.

4 minutes ago, Mariusz03 said:

Ciekawe uwaga, co na to giganci kabli audio ,czyzby się mylili i robili nam pod górke.  Wymyslajac kable bez ekranu 🫢.

Ci "giganci" wykorzystują te same bajania co ten pan z olx

Zajrzyj sobie do wątku Grzegorza7, poważnie i bez złośliwości - tam jest o ekranowaniu, pętlach masy itd.  bez żadnego voodoo.

• Moderatorzy
8 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ci "giganci" wymyślają kable: jedne takie drugie inne, każdy inaczej wpływający na brzmienie bo na każdy znajdzie się jakiś klient. Jednemu brakuje basu drugiemu góry innemu coś tam jeszcze a że najczęściej jedyną rzeczą jaką mogą zmienić to kabel to klienci są.

Im dłużej bawię się tym hobby tym bardziej jestem przekonany, że kable nie służą do dopieszczania systemu. Budowę systemu trzeba zacząć od kabli a później zestawiać resztę. 

• Pokaż nowe odpowiedzi