Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników podstawkowych oraz wzmacniacza firmy fosi audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. 
Potrzebuje porady w wyborze sprzętu stereo do domu.
Powierzchnia salonu to 20m2.

Z uwagi że mam mało miejsca zastanawiałem się nad kolumnami podstawkowymi oraz wzmacniaczem cyfrowym firmy fosi audio.

I tu pytania

1.Czy lepiej wybrać wzmacniacz o mocy 2x50W +100W czy wzmaczniacz 2.1 2x165W +350W i mieć trochę zapasu ( oba kosztują podobnie)

https://www.amazon.pl/Fosi-Audio-BT30D-wzmacniacz-2-1-kanalowy/dp/B07K7NJ4QN/ref=sr_1_11?crid=B5CPH2A3JVW3&keywords=fosi+audio&qid=1687964341&sprefix=fosi%2Caps%2C431&sr=8-11
https://www.amazon.pl/Fosi-Audio-BT30D-Pro-2-1-kanalowy/dp/B09YNBHR73/ref=sr_1_7?crid=B5CPH2A3JVW3&keywords=fosi+audio&qid=1687964341&sprefix=fosi%2Caps%2C431&sr=8-7

2. Czy kolumny których rekomendowana moc wzmacniacza wynosi 30-130W wystarczy te 2x50W czy lepiej brać 2x165W

3. Czy lepiej kupić kolumny 4 , 6 czy 8 ohm kolumny ( głośniki w przyszłości chciałbym wykorzystać do pełnego kina domowego).

Kolumny na które zwróciłem uwagę to:
- Indiana Line Nota 260X
- Heco Aurora 300
- Elac Debut 5.2

Chciałbym aby kolumny grały bardziej basowo

Proszę o porady lub ewentualne pomysły co jeszcze w kwocie do 2tys. (Oczywiście mogą być używane kolumny).

Cześć, jeśli chodzi o bardziej basowe kolumny w tym budżecie, to na pewno rozważyłbym Heco Aurory 300 oraz KEF Q350. One prezentują cieplejszą stronę, KEFy są nieco spokojniejsze i z lepszą sceną, a Heco są żywsze i mają bardziej słyszalną górę. 

Zapraszam też do naszego filmu, gdzie omawiamy kilka par do 2,5 tysiąca złotych. 

W razie czego zapraszamy na odsłuchy i indywidualne wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@DamianP1994 Jak masz okazję to podjedź gdzieś i posłuchaj kilka produktów. Z tego co wymieniłeś moim zdaniem Elac Debut 5.2 powinien Cię zainteresować. Zerknij jeszcze na Polk Audio ES20.

Co do specyfikacji podawanych przez producentów to różnie z tym bywa. Moc znamionowa, moc muzyczna, moc RMS, Moc maksymalna, etc. mogą wprowadzać w błąd. 

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

@DamianP1994 Jak masz okazję to podjedź gdzieś i posłuchaj kilka produktów. Z tego co wymieniłeś moim zdaniem Elac Debut 5.2 powinien Cię zainteresować. Zerknij jeszcze na Polk Audio ES20.

Co do specyfikacji podawanych przez producentów to różnie z tym bywa. Moc znamionowa, moc muzyczna, moc RMS, Moc maksymalna, etc. mogą wprowadzać w błąd. 

A co do wzmanciaczy który lepiej wybrać ?

Ten co ma więcej mocy ?

Bo jedna osoba mówi ze lepiej wybrać mocniejszy a druga że 2x50W będzie odpowiednia.

Sam wzmacniacz to kwestia jego przeznaczenia. Jeżeli bierzesz pod uwagę wymianę kolumn w przyszłości na większe i bardziej wymagające co do mocy dostarczanej to zakup mocniejszego wzmacniacza przy niewielkiej różnicy cenowej ma jak najbardziej sens. Niestety ciężko jest cokolwiek komuś doradzać nie znając do końca jego preferencji i toku myślenia. Niestety ile głów tyle opinii i zrozumiałe jest, że podpowiedzi będą różne a czasami nawet skrajne.

Najważniejsze żeby przy wyborze określić sobie budżet jaki chcemy na to wszystko przeznaczyć. Kolejna sprawa to funkcjonalność i dla wielu ważny, gabaryt urządzenia.  

One i tak będą miały problem z wygenerowaniem takich mocy. Ale jak budżet pozwala to idź w mocniejszy. Szansa że gra też lepiej.

Polk es20, elac b6.2 , kef q350, monitor audio bronze 100

Im więcej sprawdzisz tym lepiej 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

One i tak będą miały problem z wygenerowaniem takich mocy. Ale jak budżet pozwala to idź w mocniejszy. Szansa że gra też lepiej.

Polk es20, elac b6.2 , kef q350, monitor audio bronze 100

Im więcej sprawdzisz tym lepiej 

Chyba wybór pójdzie na ten mocniejszy a kolumny które mi się spodobały to Polk es20.

Ale spróbuje może ich jeszcze gdzieś posłuchać na wszelki wypadek.

7 godzin temu, DamianP1994 napisał:

Chyba wybór pójdzie na ten mocniejszy a kolumny które mi się spodobały to Polk es20.

Zapraszamy do kontaktu 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 godzin temu, DamianP1994 napisał:

Aha w sensie że z wyglądu ci się podobają? 

No to już coś :):)

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Aha w sensie że z wyglądu ci się podobają? 

No to już coś :):)

Nawet słuchając porównań na youtube to wychodzą lepiej niż inne.

Ogólnie mają fajny dzwięk no i nawet przyjemny bassik 🙂

Samym You tube bym się nie sugerował 😜 ale fakt, potrafią miło zaskoczyć. Jednak bez porównania w "realu" raczej się nie obędzie.

W dniu 29.06.2023 o 16:00, DamianP1994 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ładny wynalazek 😄 

W dniu 29.06.2023 o 16:00, DamianP1994 napisał:

Kolumny na które zwróciłem uwagę to:
- Indiana Line Nota 260X
- Heco Aurora 300
- Elac Debut 5.2

Chciałbym aby kolumny grały bardziej basowo

No to tylko i wyłącznie z tej trójki Aurory 300! Basowe granie posiadają jeszcze Polki ES20 to również mogę Ci polecić, a są nie wiele droższe od Aurory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, DamianP1994 napisał:

Nawet słuchając porównań na youtube to wychodzą lepiej niż inne.

Ogólnie mają fajny dzwięk no i nawet przyjemny bassik 🙂

To co słuchasz na YouTube to dźwięk twojego laptopa albo słuchawek a nie sprzętu który widzisz. 

Mikrofon który używają ci nagrywający też jest wątpliwy 

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To co słuchasz na YouTube to dźwięk twojego laptopa albo słuchawek a nie sprzętu który widzisz. 

Mikrofon który używają ci nagrywający też jest wątpliwy 

Wiem wiem że przez głośniki na komputerze jest inaczej ale już wiem co nie co jak grają.

A kolumny które wybiore to:

- KEF Q350

- Aurory 300

- Polki ES20

- Monitor audio bronze 100

Tylko spróbuje najpierw posłuchać  na żywo jak mi się uda.

No i chyba pójdzie wybór na ten mocniejszy wzmacniacz.

Natomiast w przyszłości wykorzysta się kolumny do pełnego kina domowego.

4 godziny temu, DamianP1994 napisał:

Zapraszamy w takim razie 🙂 

12 godzin temu, DamianP1994 napisał:

Wiem wiem że przez głośniki na komputerze jest inaczej ale już wiem co nie co jak grają.

- KEF Q350

- Aurory 300

- Polki ES20

No i chyba pójdzie wybór na ten mocniejszy wzmacniacz.

Natomiast w przyszłości wykorzysta się kolumny do pełnego kina domowego.

Co te kolumny pokazały na YT że cię przekonały. ? Pytam z ciekawości.

Budżet i brzmienie inne.

Koniecznie odsłuchaj.

Bronze albo kef są moimi faworytami.

21 godzin temu, DamianP1994 napisał:

- KEF Q350

- Aurory 300

- Polki ES20

Mamy wszystko na stanie, a więc zapraszam na odsłuch kolumny 🙂