Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  380 członków

Atoll Klub
IGNORED

Atoll IN100 SE (nie dual mono)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Właśnie zmieniam sprzęt i kupiłem dwa sprzęty Atolla.

Są to IN100 SE i CD200 MK3.

Jako że odświeżam wszystkie zakupione używane sprzęty, zaraz po sprawdzeniu wziąłem się do pracy.

Najpierw wzmacniacz.

Obecność dwóch identycznych transformatorów może sugerować że jest to konstrukcja dual mono.

Gdzieś spotkałem się z informacją, że ten wzmacniacz jest tego typu.

Niestety nie jest to prawdą.

Kondensatory 6800uF/63V są połączone parami równolegle. Jest jeden mostek prostowniczy, a uzwojenia wtórne drugiego transformatora są łączone równolegle z pierwszym transformatorem przez styki przekaźnika. Dla podniesienia wydajności prądowej. Nie analizowałem jeszcze układu i nie wiem w jakich okolicznościach ma to miejsce. 

Wzmacniacz ma już parę lat, więc wymieniam wszystkie kondensatory.

Te duże 4 szt. 6,8mF Jamicona wymieniam na 10mF/63V Mundorf MLGO M-Lytic.

10 szt. 220uF/63V Jamicona na Panasonic EEUEB1J221B.

Ponadto 2 szt. 1uF MKP na wejściu na Mundorf Mcap MKP.

Kupiłem z pewnych źródeł, a więc są oryginalne.

Wymieniam też pastę termoprzewodzącą na radiatorach tranzystorów mocy na Thermal Grizzly Kryonaut. Przy okazji odkryłem zimne luty na tranzystorach mocy.

Obecnie prace te są w toku. Dołączę niebawem zdjęcia.

Nie podobają mi się te malutkie radiatorki, zupełnie nieadekwatne do mocy wzmacniacza.

Muszą się grzać niemiłosiernie. Niestety ich wymiana nie będzie łatwa. Płytka wzmacniacza stoi na wysokich tulejkach dystansowych, przez co nie można dać wyższych radiatorów.

Należy te tulejki skrócić. I wtedy wymienić radiatory na wyższe. Trzeba dać nowe gniazda RCA, zamontować na obudowie i połączyć je przewodami z pcb. Potencjometr wzmocnienia, gniazdo słuchawkowe i Led standby należy wylutować z pcb i zamontować na płycie czołowej.

Dużo pracy i koszty. Nie wiem czy się za to wezmę.

Napiszcie czy ktoś to wykonał. Może jakieś inne modyfikacje.

Przy okazji, poszukuję schematów do tych sprzętów, ponieważ nie można ich nigdzie znaleźć.

Naprawę CD200 MK3 opiszę w nowym temacie. Będzie interesująco 😊

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/163844-atoll-in100-se-nie-dual-mono/
  • 6 miesięcy później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.