Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat signature 1105 nie grają z PMA 720 AE

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to proponuję ci zakup czy wymianę kolumny?

Bo trochę się gubię?

Moim zdaniem jeśli używasz takich sprzętów sporadycznie to był to błąd fabryczny. Coś nie dolutowane, słabszej jakości albo wadliwy komponent. To się zdarza. Bardzo rzadko ale się zdarza. Nie uważam ze to uległo awarii poprzez prawidłowe użytkowanie. 

Mi w zmywarce wysiadła grzałka a jest razem z pompą po ..... 13? Odpaleniach? No wadliwy komponent. Potem ta sama (wymieniona 1:1) używana 6 lat i gitara. 

Rozumiem że nie masz gwarancji? 

Zapytaj ich albo napisz do magnata centrali ile życzą sobie za nową zwrotnice do tego modelu. Po prostu wymienisz. 

@Piotr Sonido nie masz wrazenia, że zaangażowałeś swoją pomocną dłoń fake user'owi ? 🤔

6 minut temu, SigSauer napisał:

@Piotr Sonido nie masz wrazenia, że zaangażowałeś swoją pomocną dłoń fake user'owi ? 🤔

No czasem mam. Ale jaki w tym sens? 

Chociaż na forum obok istnieją takie boty, użytkownicy co właśnie zakładają fakeowy temat o zakup niby dyskusja i oni nagle boom link niby z czymś. Pomieszczeniem jakieś zdjęcie czy coś. A to wirus. 

Myślisz że tu tak będzie?

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No czasem mam. Ale jaki w tym sens? 

Chociaż na forum obok istnieją takie boty, użytkownicy co właśnie zakładają fakeowy temat o zakup niby dyskusja i oni nagle boom link niby z czymś. Pomieszczeniem jakieś zdjęcie czy coś. A to wirus. 

Myślisz że tu tak będzie?

może ktoś się nudzi i kręci bekę

albo na zlecenie właścicieli as, żeby poprowadzić jakiś wątek bez napiedalanki i zainfekowania podpowiedziami monorematcznych/etatowycg wujków z dobrymy, jedynie słusznymi radami

13 godzin temu, Edora napisał:

Mam dwa kawałki na których zaczynam test sprzętu - Metallica "Enter Sandman" oraz Kayah "Nie ma ciebie". Muzycznie znam je na pamięć.

Czego Ci w nich brakuje?

Dla szybkiego porównania w domowych warunkach Denona z czymkolwiek innym, głównie dla mocy oraz możliwości odsłuchu przez tidal connect oraz z CD przez kabel optyczny (Denon obsługiwał tylko chinche) wzięłam na odsłuch yamahę musiccast rx-v6a. Zmieniłam też układ pomieszczenia dając kolumnom więcej miejsca (metr od ściany z tyłu, 7  metrów przestrzeni z przodu). Wrażenia?

Zmieniłeś podstawowego wzmaka na ampa kina do odsłuchu stereo czyli następny bezsensowny krok. Kino do kina  nie do stereo, ponieważ stereo w tym przypadku to dodatek, który nie idzie w parze z jakością.

PS. Ktoś mi dziś doradził, aby kupić stary wzmacniacz tranzystorowy z lat 80- 90-tych.

Wujek zło doradził? To fakt, że można za grozę kupić dobry wzmacniacz wysokiej półki, tylko trzeba wiedzieć co kupować, żeby nie było tak, że wzmak wyzionie ducha po kilku miesiącach. 

2. Na początku Yamaha głęboko rozczarowała mnie płaskim dźwiękiem. Po kalibracji z mikrofonem nastąpiła poprawa. Następnego dnia albo ucho przyzwyczaiło się do yamahy, albo sprzęt się wygrzał jeśli to możliwe, w każdym razie kolumny grały dużo przyjemniej niż pierwszego dnia. NIESTETY nie mogłam porównać z poprzednim zestawieniem z Denonem bo jedna z kolumn padła :(. co uniemożliwiło dalsze testy.

Cała padła, wszystkie przetworniki nie grają? 😮 

Do Piotr Sonido

Wczoraj dwa razy pytałam o możliwość wymiany cewki na zwrotnicy lub o zakupie nowej zwrotnicy na wymianę. Dwa razy usłyszałam, że wchodzi w grę wymiana wyłącznie sprowadzenie nowego sprzętu - i teraz nie pamiętam - czy kolumny czy głośnika. Nie było mowy o gwarancji, której oczywiście już nie ma. Więc wymiany za darmo nie zakładam. Może serwisant myślał o cewce na głośniku i sprowadzeniu nowego głośnika... w poniedziałek gorzej się myśli...

Ale oczywiście odpowiedź wydała mi się tak absurdalna, a opinie w googlach o serwisie na tyle dobre, że dziś zadzwoniłam jeszcze raz. Inny człowiek w serwisie, inna rozmowa. Wkrótce będę wiedzieć, czy producent udostępni serwisowi schemat z parametrami cewki (bo nie jest opisana). Jeśli tak, przemiły serwisant obiecał naprawę, jeśli nie, podpowiedział inną opcję.

Edytowane przez Edora
uszczegółowienie
3 minuty temu, Edora napisał:

Wczoraj dwa razy pytałam o możliwość wymiany cewki na zwrotnicy lub o zakupie nowej zwrotnicy na wymianę. Dwa razy usłyszałam, że wchodzi w grę wymiana wyłącznie sprowadzenie nowego sprzętu - i teraz nie pamiętam - czy kolumny czy głośnika. Nie było mowy o gwarancji, której oczywiście już nie ma. Więc wymiany za darmo nie zakładam. Może serwisant myślał o cewce na głośniku i sprowadzeniu nowego głośnika... w poniedziałek gorzej się myśli...

A to nie lepiej wysłać Ci to na serwis dystrybutora Magnata? Zapłać za diagnozę i zapytaj o koszt naprawy, być może będzie niewielki 🙂 

2 godziny temu, SigSauer napisał:

może ktoś się nudzi i kręci bekę

albo na zlecenie właścicieli as, żeby poprowadzić jakiś wątek bez napiedalanki i zainfekowania podpowiedziami monorematcznych/etatowycg wujków z dobrymy, jedynie słusznymi radami

Kurde no ma to sens.

1 godzinę temu, Edora napisał:

No to właśnie. Zwrotnica czy głośnik. Znowu nie wiedzą. A napisz do magnata de. Nie dystrybutora w Polsce.

W dniu 4.07.2023 o 09:29, S4Home napisał:

Czego Ci w nich brakuje?

Zmieniłeś podstawowego wzmaka na ampa kina do odsłuchu stereo czyli następny bezsensowny krok. Kino do kina  nie do stereo, ponieważ stereo w tym przypadku to dodatek, który nie idzie w parze z jakością.

Wujek zło doradził? To fakt, że można za grozę kupić dobry wzmacniacz wysokiej półki, tylko trzeba wiedzieć co kupować, żeby nie było tak, że wzmak wyzionie ducha po kilku miesiącach. 

Cała padła, wszystkie przetworniki nie grają? 😮 

Dziś byłam na pierwszych odsłuchach w salonie. A więc 1. szukam szczegółowości w oddaniu dźwięku poszczególnych instrumentów i wokalu; Gdy gra powiedzmy gitara i fortepian chcę słyszeć je osobno, jeśli taki był zamysł twórcy. Część sprzętu nie potrafi tego oddać. 2. czegoś, co nazwałabym trójwymiarowością dźwięku - przykład - wokalista śpiewa swoje, na jednej kolumnie słyszę gitarę, po chwili dołącza druga na drugiej kolumnie, grają niby w duecie ale słyszę delikatną różnicę miedzy gitarzystami na prawej i lewej, a tu jeszcze gdzieś z przodu kolumny dobiega mnie wyraźny choć delikatny dźwięk trójkąta, a wokalista też woje daje. I tak sobie te efekty dźwiękowe biegają między kolumnami. No coś takiego. Przy cięższym graniu z kolei po raz pierwszy dziś wyraźnie słyszałam modulację perkusji jak i prowadzenie całego utworu, a nie głównie głośną rytmiczną muzykę 3. kolumny + wzmak mają jakościowo grać odpowiednio dobrze zarówno kawałki hardrocka jak i utwory nazwijmy to wokalno-instrumentalne - delikatniejsze. 4. W to, że uzyskam większą przestrzeń to już chyba nie wierzę. 5. Nie wiem co jest to piąte - jak usłyszę to będę wiedzieć :).

Kolumna gra na wszystkich głośnikach raczej, ale dźwięk wybitnie nieczysty, a przy próbie pogłaszania wzmacniacz się wyłącza. W międzyczasie serwis Magnata potwierdził możliwość naprawy.

Ja mogę i kozy posłuchać nie tylko amplitunera - chętnie porównam  sprzęt o różnych parametrach, nieważne czy nazwać go ampli, wzmakiem czy inaczej. Miałam wolną chatę, czas i amplituner pod ręką - czemu nie skorzystać żeby mieć jakiś punkt odniesienia? A dziś słuchałam wzmacniacza i amplitunera Pioneera oraz hybrydowego wmacniacza TAGA (to mi zaproponowano w salonie). Ampli Pioneera akurat w moich uszach wygrał, ale będę kontynuować w marę możliwości odsłuchy.

A ja na żadnym systemie nie słyszę, żeby coś mi grało z jakiejś kolumny, wszystko gra za kolumną z boku w różnych lokacjach, ale nie z kolumn 🙂

Bo masz dobrą akustykę. A to jest podstawa do uzyskania tego typu efektów. 

Bez tego to i sprzęt za 50k nie odda tego co powinien.

Napraw magnaty , daj im dobre źródło zasilania. Dobre.

Przetestuj.

Jak nie siądzie to jest kilka innych propozycji silver500, Bowersy, PMC 

Kwestia ceny.

Przyczyną dewastacji cewki może być równie dobrze sam głośnik,

jak też i kondensator, który z nią współpracuje.

Sama wymiana cewki może niczego nie zmienić ... i obym się mylił 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 29.06.2023 o 16:48, rpm napisał:

Edora , jeśli Ci się uda przytargać to spróbuj może Xindaka XA 6950 II.

słuchałam Xindaka XA 6950 oraz XA6800R. Jeden (niestety nie pamiętam który) jak dla mnie grał zupełnie nieczysto, drugi był najbliższy tego czego szukam - wybiórczy, precyzyjny i pięknie brzmiący w oddaniu gry pojedynczych jakby satelitarnych instrumentów ale... wokal i cały środek - czyli tam gdzie szła główna linia melodyczna brzmiały nieczysto, zlewały się ze sobą. Byłam tym bardzo zaskoczona. Słuchałam w salonie odsłuchowym na dobrych kolumienkach. Czy te wzmacniacze powinny być chwilę włączone do sieci żeby się rozgrzały przed odsłuchem?

W dniu 7.07.2023 o 08:37, audioburak napisał:

Przyczyną dewastacji cewki może być równie dobrze sam głośnik,

jak też i kondensator, który z nią współpracuje.

Sama wymiana cewki może niczego nie zmienić ... i obym się mylił 😉 

Cewka i głośnik wysokotonowy do wymiany. Serwis uważa, że to przeciążenie słuchaniem na maksa na słabym wydajnościowo wzmacniaczu (czyli moim Denonie). Na szczęście oryginalny zespół głośnika jest dostępny w Niemczech na wymianę. 

@Edora 

Cewka to groszowa sprawa, ale ten panel z tweeterami  ...

Może to inny model, ale XA 6800 to klasa A z mocą rzędu 30 W ...

Biorąc tu pod uwagę Twój trynd 😉 do głośniejszego słuchania, to pewnie

poszukasz jakiegoś pieca z mocą rzędu 100 W albo i więcej.

Lampowe powinny się pogrzać, ale tranzystorowe reagują w małym stopniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

54 minuty temu, Edora napisał:

Czy te wzmacniacze powinny być chwilę włączone do sieci żeby się rozgrzały przed odsłuchem?

Tak, wzmacniacz w klasie A przynajmniej pół godziny przed odsłuchem powinien być włączony.

Być może Xindaki ,których słuchałaś to były w ogóle świeże urządzenia ?

Z drugiej strony jednak jeśli nie korzystać tylko z deklarowanych 30W w A,

to osiąga prawie 100 W już na 8 Ohm, ale ciepło swoje robi.

Fakt, że zimą nie ma to większego znaczenia, ale latem 300 W to sporo 😉 

a jeszcze trzeba by go rozgrzewać, zanim co ...

Na pewno przed słuchaniem nie grzały się ani minuty - trafiły prosto z półki. Ale jak zauważył audioburak - czy wzmacniacze lampowe nie będą miały dla mnie zbyt małej mocy?

Może gdyby jakiś Marshall, ale też raczej z kolumnami estradowymi 😉 

Jak dobre i sprawne kolumny to kilka watów wystarczy - kiedyś trochę grałem

i nawet z 1 W można było zrobić niedużą imprezę.

Ale Magnaty raczej tego warunku - tj. wysokiej sprawności nie spełnią.

Pewne aspekty są nie do pogodzenia - jak ma być koncertowo, to z kolei

przy cichszym słuchaniu jakość już nie ta. A już szczególnie przy różnorodności

słuchanych gatunków to bardzo trudne do zrealizowania.

Ale najważniejsze to jednak zdefiniowanie głośności - co dla jednego jest tylko

"głośną muzyką", dla drugiego może być torturą ... a nawet zagraża sprzętowi 😉 

Jednym słowem - może być cinżko 😉 

Prawdę mówiąc to tutaj serwis może mieć rację.

No to zdecydowanie nie jest wzmacniacz do takich kolumn.

Szkoda tylko że przekonujesz się o tym dopiero w momencie serwisu.

Zacznij wypożyczać wzmacniacze do domu i w swojej akustyce sprawdzisz co z tymi kolumnami się najlepiej zgrywa.

Jeszcze chwilę zawrócę Wam głowę. W oczekiwaniu na naprawę kolumny zastanawiam się co najrozsądniej dalej zrobić z Denonem (sprzedać, zostawić w piwnicy żeby się kurzył, zmodyfikować go i dać drugie życie np do innego pomieszczenia). Po pierwsze odkryłam że ma gniazdo pre-out. Czy dodanie mu (taniej) końcówki mocy żeby napędzić większe kolumny ma sens? Nie wgryzałam się zbyt w temat, ale widzę że ceny końcówek mocy wahają się od kilkuset złotych do wielu tysięcy. Po drugie chyba powinnam wymienić istniejący DNP730AE na jakiś współczesny streamer żeby słuchać muzyki z serwerów internetowych? Po trzecie czy DNP730AE można jeszcze jakoś wykorzystać? Kiedyś służył jako tuner internetowy, ale teraz mimo opłaty rocznej subskrypcji nie mam sygnału radia internetowego. Ale DNP730AE ma też inne funkcje typu DLNA czy nadawanie z jakiegoś music server ale nie wiem jak to ewentualnie wykorzystać i podejrzewam, że wspierające oprogramowanie jest już zbyt stare, aby sprzęt działał. Aktualizacja oprogramowania jest niedostępna. Czyli DNP730AE na złom?

Osobiście wolałbym zmienić wzmacniacz niż bawić się w końcówki mocy z Denonem. 

Zakładając Twój budżet ok 6 tysięcy (patrząc na wspomniane wcześniej Xindaki) sprawdziłbym Audiolaba 7000A, Regę Elex MK4, Cambridge Audio CXA81, czy Atolla IN100. Jako streamer możesz wykorzystać np. WiiM Pro lub Octavio Stream. To bardzo dobre sprzęty, z mocą nie będzie problemu, jakościowo również 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wydaje mi się że najlepszą opcją będzie sprzedać ten wzmacniacz. Nowy streamer z pełną funkcjonalnością możesz dokupić za kilka stówek.

Edytowane przez S4Home

Czesc posiadam Klipsch RP 280 FA Npedzam je  Yamaha rx 1080 h aventage z 2017 roku graja wysmienicie nie podlaczylem atmosow 7:1 + sub SVS 300O sb ,na poczatku klipsche graly niemrawo ,3 tygodnie sie wsluchiwalem i 7:1 najlepiej jak na koncercie ,super jest odsluchac dire streits(Iron hands, Union frends ) jak na koncercie odpalam ze spotyfie,te kolumny to jedne z najlepszych kolumn na swiecie ,kolumny za 4 tyski  graja jak za 20 tyskow

Zdecydowanie sprzedać póki są jeszcze wariaty które go kupią:)

W pozytywnym sensie oczywiście.

To nie jest sprzęt który zyska na wartości.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zdecydowanie sprzedać póki są jeszcze wariaty które go kupią:)

W pozytywnym sensie oczywiście.

To nie jest sprzęt który zyska na wartości.

Tak, decyzja już podjęta 🙂

15 godzin temu, Vrod napisał:

Czesc posiadam Klipsch RP 280 FA Npedzam je  Yamaha rx 1080 h aventage z 2017 roku graja wysmienicie nie podlaczylem atmosow 7:1 + sub SVS 300O sb ,na poczatku klipsche graly niemrawo ,3 tygodnie sie wsluchiwalem i 7:1 najlepiej jak na koncercie ,super jest odsluchac dire streits(Iron hands, Union frends ) jak na koncercie odpalam ze spotyfie,te kolumny to jedne z najlepszych kolumn na swiecie ,kolumny za 4 tyski  graja jak za 20 tyskow

Odpowiem tak, oczywiście narażając się na ośmieszenie i krytykę prawdziwych audiofilów. Właśnie po raz pierwszy w życiu słuchałam koncertu na zestawie kina domowego. Chyba średniej klasy amplituner i słaby zestaw głośników. Gęba śmiała mi się cały czas. Co prawda jestem po wcześniejszym odsłuchu tylko 4 wzmacniaczy stereofonicznych raczej średniej klasy ale ŻADEN nie dał mi takiej sceny i przyjemności słuchania jak ten zestaw kina domowego. I już myślę, jak to by mogło być pięknie posłuchać muzyki na NIEZŁYM ampli i NIEZŁYCH głośnikach. No, ale być może moje odczucia byłyby inne gdybym słuchała lepszych (czytaj też znacznie droższych) wzmacniaczy stereo.

Jeśli będą dominować w Twoim repertuarze koncerty, to rzeczywiście może

powinnaś szukać jakiegoś zestawu 5.1. Bo jeśli głównie liczy się fun, to nie ma

co sobie zawracać głowy lepszej klasy ( czyt. wyższej półki ) gratami do słuchania

tylko materiału stereo. Może akurat starszy Klipsch to trochę po bandzie,

ale ich nowsze ich modele będą się do tego świetnie nadawać.

Przy układzie z subem nawet nie trzeba dużych frontów i może wystarczyć

układ pięciu podobnych głośników - 4 monitorów i centralny.

Tylko w tym przypadku nie potrzebne ci takie fronty. 

Lepiej zainwestować w dobry centralny oraz sub. 

Pytanie ile tych koncertów strikte w 5.1 z dźwiękiem HD masz. 

Czekam z niecierpliwością na naprawę Magnatów żeby porównać, czy większy fun da mi jakość w stereo czy przestrzeń w 5.1.

Jeszcze za mało eksperymentowałam, ale chyba Yamaha daje możliwość symulowania 5.1 nawet tam gdzie jej nie ma.

Te symulacje rzadko kiedy wypadają jakkolwiek sensownie moim zdaniem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi