Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat signature 1105 nie grają z PMA 720 AE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum.

Mam zestaw jak w tytule i jestem baaardzo rozczarowana. Kolumny wybierałam kilka dni jeżdżąc na odsłuchy. Ostatecznie odsłuchałam gdzieś Magnata bodajże 903 i byłam zadowolona. Jednak trafiły mi się w dobrej cenie 1105 więc kupiłam  je (nowe) w ciemno myśląc że będzie jeszcze lepiej. Niestety porażka.

Kolumienki podpięte są do wzmacniacza Denon PMA 720 AE który miał mnóstwo dobrych opinii. Ale ja jestem niezadowolona. Magnat signature 1105 nie grają z PMA 720 AE. To znaczy grają - dla mnie jak tanie radio.

Od czego zacząć zmiany? To czego szukam w słuchaniu zestawu to wrażenie, że jestem na koncercie. Chcę być otoczona muzyką, słyszeć niuanse każdego instrumentu, modulację wokali. Słucham sporadycznie różnych rodzajów muzyki, od klasyki do hardrocka. Zwykle niezbyt głośno, ale bywa że chcę odkręcić pokrętło na full. No ale PMA 720 AE wyłącza się wtedy...

Pokój ca 30m2

Głównym źródłem muzyki jest dla mnie internet. PMA 720 AE nie ma wi-fi, airplay wiecznie się zawiesza, czasem słucham przez tanią przystawkę bluetooth podłączoną do wejścia AUX bo wzmacniacz swojego wejścia bluetooth nie posiada...

W zestawie jest jeszcze tuner DNP 730 który miał strumieniować stacje nadawane przez vtuner. Tyle tylko że mimo zapłaty przez mnie 6 dolarów za subskrypcję roczną tuner nie gra a firma vtuner nawet nie raczy odpowiadać na maile. Wzięli kasę i tyle.

Podsumowując - czas na zmiany.CO powinnam zmienić żeby wreszcie posłuchać muzyki? Mam nadzieję, że kolumny są OK jak na moje potrzeby, a reszta do wymiany. A może się mylę?

Do Denona jestem zrażona. Chcę słuchać muzyki dobrej jakości głównie z internetu. Tuner do stacji internetowych też się przyda. Płyty CD pojawiają się u mnie sporadycznie, ale mam DCD 720AE. Winyli nie słucham. Wejście optyczne we wzmacniaczu też by się przydało bo tylko takie wyjście ma mój TV.

No i jak zrobić ewentualny odsłuch wzmacniaczy/amplitunerów, jeśli moje kolumny ważą 2 X 28 kg?

Zakładam że wchodzą w grę wzmacniacze stereofoniczne ewentualnie z tunerem radiowym a nie amplitunery?

A może źle podchodzę do tematu? Nie znam się na sprzęcie, ale jeśli już słuchać muzyki, to dobrej jakości. Myślę że budżet na modernizację sprzętu to jakieś 4-10 tys.

Proszę o rady...

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, Edora napisał:

Zwykle niezbyt głośno, ale bywa że chcę odkręcić pokrętło na full. No ale PMA 720 AE wyłącza się wtedy...

Zwyczajnie to za słaby wzmacniacz pod te kolumny, parametry które podaje producent też są jakieś ponadprzeciętne 🙂 

Lepiej jest mieć silniejszy wzmacniacz od samych zestawów głośnikowych bo lepiej będzie je wysterować i nie będzie sytuacji że wzmacniacz nie wyrabia i się wyłącza.

Posłuchaj sobie czegoś ze stajni Rotela z tymi kolumnami, ten producent zawsze robi wzmacniacze z większą mocą niż deklaruje w katalogu 😉 

Napisz do Top-HiFi czy ci wypożyczą wzmacniacz na testy kurierem, myślę że nie będzie z tym problemu.

Edytowane przez MarcinStereo

Ale czy wyłącznie większa moc wzmacniacza wystarczy, aby odtwarzana muzyka nabrała przestrzeni i szczegółowości? Pewnie nie. Gdy wybierałam kolumny odsłuchałam kilku o porównywanej mocy do Magnatów ale dopiero te do mnie przemówiły. Ze wzmacniaczami może być podobnie. Dziękuję z sugestię w kwestii Rotela.

Edytowane przez Edora
uszczegółowienie
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Edora napisał:

Ale czy wyłącznie większa moc wzmacniacza wystarczy, aby odtwarzana muzyka nabrała przestrzeni i szczegółowości? Pewnie nie.

Brak mocy we wzmacniaczu objawia się głównie poprzez brak dynamiki i nijakie granie, bo to że się wyłącza to znak że za dużym obciążeniem są te kolumny dla niego.

U mnie kolumny zaczęły grać dopiero jak podłączyłem dosyć mocny wzmacniacz bo przy starym to tylko grały i nic poza tym.

No właśnie....nijakie granie to odpowiednie określenie. Dziękuję.

Nurtuje mnie jeszcze inna kwestia. Czy dwie kolumny (zakładam że niezłej jakości) z dobrym wzmacniaczem rzeczywiście wystarczą żeby uzyskać efekt sali koncertowej. Czy powinnam jeszcze dokupić głośniki?

Zastanawiałam się też jaki zapas mocy na kanał powinien mieć wzmacniacz w stosunku do kolumn aby poczuć różnicę. Bo tu nie chodzi o to, żeby słuchać głośno, tylko żeby słyszeć detale. Czy nie powinnam zwrócić uwagi też np. na pasmo przenoszenia wzmacniacza? Albo inne parametry wzmacniacza? Kolumny mają moc ciągła (RMS):200W a pasmo przenoszenia 22 – 55.000Hz.

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Edora napisał:

No właśnie....nijakie granie to odpowiednie określenie. Dziękuję.

Nurtuje mnie jeszcze inna kwestia. Czy dwie kolumny (zakładam że niezłej jakości) z dobrym wzmacniaczem rzeczywiście wystarczą żeby uzyskać efekt sali koncertowej. Czy powinnam jeszcze dokupić głośniki?

Zastanawiałam się też jaki zapas mocy na kanał powinien mieć wzmacniacz w stosunku do kolumn aby poczuć różnicę. Bo tu nie chodzi o to, żeby słuchać głośno, tylko żeby słyszeć detale. Czy nie powinnam zwrócić uwagi też np. na pasmo przenoszenia wzmacniacza? Albo inne parametry wzmacniacza? Kolumny mają moc ciągła (RMS):200W a pasmo przenoszenia 22 – 55.000Hz.

Stereo może dać ci tylko namiastkę sali koncertowej a systemu wielokanałowego nie posiadam więc się nie wypowiem, ogólnie jeżeli zestaw ma dobrze grać to też musi mieć odpowiedniej jakości źródło bo jak mu dasz kiepskiej jakości muzykę to taka poleci z głośników 🙂 

Najlepiej żeby wzmacniacz cechował się mocą taką jak nominalna kolumn lub więcej.

System wielokanałowy moim zdaniem da Ci coś innego, niż szukasz, zwłaszcza że amplituner KD nie będzie nawet zbliżony poziomem do wzmacniacza stereo w tym samym budżecie. 

Przede wszystkim rozważyłbym jakieś rozsądne źródło sieciowe, na pewno sporo tutaj psuje dongiel bluetooth. Przemyślałbym np. Octavio Streama, a do niego wzmacniacz pokroju Regi Elex MK4, Audiolaba 7000A, Taga Harmony HTA-2000B, czy Vincent SV500. Te Magnaty lubią mocniejsze źródła. Warto byłoby też zobaczyć zdjęcie pomieszczenia, być może uda się coś ugrać ich ustawieniem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

System wielokanałowy moim zdaniem da Ci coś innego, niż szukasz, zwłaszcza że amplituner KD nie będzie nawet zbliżony poziomem do wzmacniacza stereo w tym samym budżecie. 

Przede wszystkim rozważyłbym jakieś rozsądne źródło sieciowe, na pewno sporo tutaj psuje dongiel bluetooth. Przemyślałbym np. Octavio Streama, a do niego wzmacniacz pokroju Regi Elex MK4, Audiolaba 7000A, Taga Harmony HTA-2000B, czy Vincent SV500. Te Magnaty lubią mocniejsze źródła. Warto byłoby też zobaczyć zdjęcie pomieszczenia, być może uda się coś ugrać ich ustawieniem. 

1. rozsądne źródło sieciowe - czy chodzi o popularne portale typu tidal w wersji premium? Czy inne źródła muzyki (jakie?). Muzyki z sieci słuchałam nie tylko przez bluetootha ale i airplay z tych aplikacji. Też z CD. Cóż, szału nie było w żadnej konfiguracji. 

2. jaki jest najkorzystniejszy z punktu widzenia muzycznego sposób połączenia wzmacniacza z siecią? Myślałam, że kablem lub wi-fi do wzmacniacza a stamtąd kablem do głośników... Zatem rozumiem Octavio Streama (nie znałam takiego urządzenia) w przypadku wzmacniacza bez wi-fi, bluetooth oraz łączy cyfrowych. Wzmacniacze wskazane przez Ciebie są chyba z wyższej półki i nie potrzebują streamera? (w wolnym czasie poczytam ich specyfikację)

3. Spytam Cię jako praktyka (patrząc na profil) - jak można zorganizować odsłuch kilku wzmacniaczy. Nie kupię w ciemno, bo wiem jak bardzo źle odebrałam przy odsłuchu niektóre zachwalane w internecie kolumny. Podobnie ze słuchawkami. Ciężko z moimi kobyłami jeździć po salonach muzycznych. Z drugiej strony rozumiem, że osoby z branży nie bardzo będą chciały wysyłać/wypożyczyć (mieszkam pod Warszawą) ślicznie zapakowany nowiutki sprzęt bo ktoś chce go sobie odsłuchać ... 

4. Czy powinnam może zacząć od wymiany grubych, ale nie firmowych przewodów głośnikowych? (po wymianie z cieńszych zauważalnej zmiany nie było)

Przepraszam za pytania laika...

12 minut temu, Edora napisał:

1. rozsądne źródło sieciowe - czy chodzi o popularne portale typu tidal w wersji premium? Czy inne źródła muzyki (jakie?). Muzyki z sieci słuchałam nie tylko przez bluetootha ale i airplay z tych aplikacji. Też z CD. Cóż, szału nie było w żadnej konfiguracji. 

AirPlay i Bluetooth to nie są idealne rozwiązania. Octavio Stream posiada Tidal Connect, czyli potrafi puścić pełen sygnał drogą cyfrową do wzmacniacza. 

13 minut temu, Edora napisał:

2. jaki jest najkorzystniejszy z punktu widzenia muzycznego sposób połączenia wzmacniacza z siecią? Myślałam, że kablem lub wi-fi do wzmacniacza a stamtąd kablem do głośników... Zatem rozumiem Octavio Streama (nie znałam takiego urządzenia) w przypadku wzmacniacza bez wi-fi, bluetooth oraz łączy cyfrowych. Wzmacniacze wskazane przez Ciebie są chyba z wyższej półki i nie potrzebują streamera? (w wolnym czasie poczytam ich specyfikację)

Jeśli wzmacniacz nie posiada wbudowanych usług sieciowych, to potrzebny będzie streamer, taki jak właśnie Octavio Stream. Wspomniane przeze mnie wzmacniacze posiadają przetworniki cyfrowo-analogowe, ale nie mają usług sieciowych. 

15 minut temu, Edora napisał:

3. Spytam Cię jako praktyka (patrząc na profil) - jak można zorganizować odsłuch kilku wzmacniaczy. Nie kupię w ciemno, bo wiem jak bardzo źle odebrałam przy odsłuchu niektóre zachwalane w internecie kolumny. Podobnie ze słuchawkami. Ciężko z moimi kobyłami jeździć po salonach muzycznych. Z drugiej strony rozumiem, że osoby z branży nie bardzo będą chciały wysyłać/wypożyczyć (mieszkam pod Warszawą) ślicznie zapakowany nowiutki sprzęt bo ktoś chce go sobie odsłuchać ... 

W naszym salonie nie będzie to najmniejszy problem 😉 Warto przyjechać nawet bez kolumn, podstawimy coś podobnego z tymi wzmacniaczami, a te najciekawsze będziesz mogła wypożyczyć i sprawdzić w domu, w swoim ustawieniu, ze swoimi kolumnami. 

19 minut temu, Edora napisał:

4. Czy powinnam może zacząć od wymiany grubych, ale nie firmowych przewodów głośnikowych? (po wymianie z cieńszych zauważalnej zmiany nie było)

Moim zdaniem problem tu siedzi głębiej, spróbować nie zaszkodzi, ale nie odmieni to brzmienia całego systemu. 

20 minut temu, Edora napisał:

Przepraszam za pytania laika...

Każdy kiedyś zaczynał, nie musimy znać się na wszystkim 😉

Słowem podsumowania, zapraszamy do nas :) 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tutaj cienkim graczem będzie ten Denonik 720. To wzmak o niskiej wydajności, dlatego nie masz żadnego efektu przy tych kolumnach. Trzeba będzie zainwestować w elektronikę i być może poprawić akustykę pomieszczenia.

Poszukaj wśród znajomych z okolicy, czy ktoś nie ma Sabaja a30a do posłuchania i spróbuj posłuchać z tymi kolumnami i jakby dobrze się dpisał to można dokupić strumieniowca Wiim pro. Wzmacniacz ten ma od razu bt i można bezpośrednio grać z telefonu oraz dobrej jakości wejścia cyfrowe I usb. Warto spróbować. Stosunek cena jakość rewelacja.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Podsumowując temat - zdałam sobie sprawę, że jeszcze bardzo niewiele wiem o systemach do odtwarzania muzyki. Zaczęłam czytać na forach, kto co ma u siebie i w jakiej konfiguracji. Dobry punkt startowy żeby pomyśleć - dlaczego takie a nie inne urządzenia zostały połączone. No i pochodzę sobie przy okazji na odsłuchy, bo wiem, że opinie z internetu są często ... średnio wiarygodne :).

Tych kilka propozycji dało mi do myślenia. Dziękuję

14 godzin temu, Edora napisał:

Podsumowując temat - zdałam sobie sprawę, że jeszcze bardzo niewiele wiem o systemach do odtwarzania muzyki. Zaczęłam czytać na forach, kto co ma u siebie i w jakiej konfiguracji. Dobry punkt startowy żeby pomyśleć - dlaczego takie a nie inne urządzenia zostały połączone. No i pochodzę sobie przy okazji na odsłuchy, bo wiem, że opinie z internetu są często ... średnio wiarygodne :).

Tych kilka propozycji dało mi do myślenia. Dziękuję

Wiem, że to co napiszę dla kogoś mało doświadczonego może mało mówić, ale przed zakupem dobrze wiedzieć jaka jest budowa wzmacniacza, budowa zasilania, wielkość transformatora, budowa końcówki mocy. No jeśli w internecie trafi się jeszcze wiarygodna opinia np.  z pomiarami to już jest super. Nawet tak niepozorny parametr jak masa wzmacniacza może wskazywać na porządne wykonanie i sporą moc (gorzej jak jest zasilanie impulsowe, wtedy masa nie jest miarodajna).

2 minuty temu, paww napisał:

Wiem, że to co napiszę dla kogoś mało doświadczonego może mało mówić, ale przed zakupem dobrze wiedzieć jaka jest budowa wzmacniacza, budowa zasilania, wielkość transformatora, budowa końcówki mocy. No jeśli w internecie trafi się jeszcze wiarygodna opinia np.  z pomiarami to już jest super. Nawet tak niepozorny parametr jak masa wzmacniacza może wskazywać na porządne wykonanie i sporą moc (gorzej jak jest zasilanie impulsowe, wtedy masa nie jest miarodajna).

Mam inżynierskie skrzywienie 🙂 i zgadzam się z Tobą. W sumie wołałabym kupić sprzęt, który po prostu gra, ale wiem, że tym razem solidnie zastanowią się co i dlaczego będzie u mnie działać. Aktualny zestaw głównie się kurzył bo wszystko było niespasowane. Tak więc mam temat na wieczorne buszowanie w internecie :).

W dniu 28.06.2023 o 08:43, Edora napisał:

Zwykle niezbyt głośno, ale bywa że chcę odkręcić pokrętło na full. No ale PMA 720 AE wyłącza się wtedy...

Żeby było sprawiedliwie dla Denona. Wzmacniacz wyłączał się nie z powodu nadmiernego obciążenia kolumnami, lecz z powodu awarii cewki na zwrotnicy jednej z kolumn. 

To bardzo fajne kolumny. Masz kioski wzmacniacz i co bardzo ważne kiepskie źródło. Oba te elementy są do wymiany.

Moc to jedna sprawa ale jak wzmacniacz prowadzi dane kolumny to jeszcze coś innego.

Z tym że znowu. Jak kupisz fajny wzmak, a nie zmienisz źródła dźwięku to wymiana nie będzie proporcjonalna.

Nie wiem jaki masz budżet na całość ale z tych kolumn naprawdę jesteś w stanie wykrzesać bardzo dużo.

Vincent, magnat, atoll, moon czy wyższe denony to elektornika która je poprowadzi. 

Co do źródła To zależy jaki wzmacniacz Kupisz czy będzie miał wbudowany przetwornik dac czy nie. 

Warto będzie sprawdzić sytuację po naprawie zwrotnicy w takim razie 😉 

Kolumienki podpięte są do wzmacniacza Denon PMA 720 AE który miał mnóstwo dobrych opinii. Ale ja jestem niezadowolona. Magnat signature 1105 nie grają z PMA 720 AE. To znaczy grają - dla mnie jak tanie radio.

Być może masz wyższe wymagania i bardziej wyczulony słuch, aczkolwiek nie zmienia to faktu że ten model Denona to model podstawowy, który plasuje się w niskim przedziale cenowym. Spróbuj droższych wzmacniaczy i zobacz czy Cię będą satysfakcjonować.

Co do Magnatów, według mnie dobre kolumn za niewielkie pieniążki, tylko pytanie czy ty lubisz takie lekko ostrzejsze granie? Spróbuj do nich lepszy wzmacniacz typu Roksan K3, Atoll IN200 Signature, Vincent SV-228. 

No i jak zrobić ewentualny odsłuch wzmacniaczy/amplitunerów, jeśli moje kolumny ważą 2 X 28 kg?

Pakujesz do auta i jedziesz do salonu, spodoba Ci się któryś wzmacniacz to możesz zabrać do domu i posłuchać na spokojnie przez kilka dni. 

Zakładam że wchodzą w grę wzmacniacze stereofoniczne ewentualnie z tunerem radiowym a nie amplitunery?

Chcesz dostać jakość idź w kierunku klasycznych wzmacniaczy zintegrowanych, a odtwarzacz sieciowy dokup osobno.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to się stało że nowe kolumny mają uszkodzona zwrotnice? Kto to zdiagnozował?

Kolumny nie są już nowe, choć używałam ich sporadycznie. Wspominałam, że od pewnego czasu Denon wyłączał się przy głośniejszym słuchaniu. Miałam na testach Yamahę musiccast rx-v6a gdzie moc jest dwa raz większa niż Denon. Wyraźnie było słychać, że jedna kolumna gra ciszej i gorzej (wcześniej obie grały OK). Kombinacje z zamianą miejsc podłączeń i kabli nie pomagały, jak również pojedyncze podłączenie głośników. Po ponownym wpięciu Denona od razu wyleciał w nim bezpiecznik. Podejrzewam, że mocniejszy wzmacniacz "dobił" kolumnę. W końcu wzięłam śrubokręt w rękę i zajrzałam do środka kolumny. Plastik, na który nawinięta jest cewka, jest nadtopiony. Dobrze - serwis nie oglądał kolumny i nikt nie robił pomiarów - diagnoza jest "na oko". Dzwoniłam do serwisu Magnata, który reklamuje się jako jedyny w Polsce. Powiedziano mi, że cewek / zwrotnic nie naprawiają tylko mogą sprowadzić nową kolumnę. Po tym co usłyszałam skojarzenia co do podobieństwa Magnata do chińskiej tandety jakoś same mi się nasunęły (z całym szacunkiem do jakości dźwięku kolumn). Teraz będę szukać serwisu, który jednak podejmie się nawinięcia cewki - domniemuję, że najpierw sprawdzi czy stara na pewno jest uszkodzona.

Podsumowując - może ktoś wie gdzie można oddać do naprawy zwrotnicę z podejrzeniem uszkodzenia cewki?

3 godziny temu, S4Home napisał:

czy ty lubisz takie lekko ostrzejsze granie?

Mam dwa kawałki na których zaczynam test sprzętu - Metallica "Enter Sandman" oraz Kayah "Nie ma ciebie". Muzycznie znam je na pamięć.

8 godzin temu, Q21 napisał:

Warto będzie sprawdzić sytuację po naprawie zwrotnicy w takim razie 😉 

Odsłuchy to BYŁ mój plan na ten tydzień... Dzieli nas 160 km 🙂

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Moc to jedna sprawa ale jak wzmacniacz prowadzi dane kolumny to jeszcze coś innego.

Z tym że znowu. Jak kupisz fajny wzmak, a nie zmienisz źródła dźwięku to wymiana nie będzie proporcjonalna

Co w praktyce oznacza "zmienić źródło dźwięku"? Na czarne płyty nie przejdę. Czy kupno wzmacniacza z DACiem (wbudowanym lub jako osobne pudełko) wystarcza? Oczywiście jakiś streamer - wbudowany lub nie - musi mi ten dźwięk do wzmacniacza dostarczyć. Zamierzam słuchać gównie tidala lub spotify w wersjach premium. Czy istnieje jakieś inne magiczne źródło dźwięku dla audiofila?

I podsumowując Wasze wypowiedzi i sugestie dotyczące konkretnych wzmacniaczy:

Dla szybkiego porównania w domowych warunkach Denona z czymkolwiek innym, głównie dla mocy oraz możliwości odsłuchu przez tidal connect oraz z CD przez kabel optyczny (Denon obsługiwał tylko chinche) wzięłam na odsłuch yamahę musiccast rx-v6a. Zmieniłam też układ pomieszczenia dając kolumnom więcej miejsca (metr od ściany z tyłu, 7  metrów przestrzeni z przodu). Wrażenia?

1. Zmiana na kabel optyczny od razu poprawiła jakość dźwięku z CD.

2. Na początku Yamaha głęboko rozczarowała mnie płaskim dźwiękiem. Po kalibracji z mikrofonem nastąpiła poprawa. Następnego dnia albo ucho przyzwyczaiło się do yamahy, albo sprzęt się wygrzał jeśli to możliwe, w każdym razie kolumny grały dużo przyjemniej niż pierwszego dnia. NIESTETY nie mogłam porównać z poprzednim zestawieniem z Denonem bo jedna z kolumn padła :(. co uniemożliwiło dalsze testy.

Po przystawce z Yamahy (która przecież jest chwalona również za jakość stereo) chciałam podjechać do salonów muzycznych by ostatecznie rozstrzygnąć czy rzeczywiście USŁYSZĘ różnicę między np. Yamahą a zestawami z nieco wyższej półki, powiedzmy tak do 8 tys zł. Jeśli usłyszę - temat wymiany wzmacniacza kontynuuję z zamiarem zakupu. Jeśli nie, yamahę zostawię jako domowe wszechstronne brząkadełko, a muzyki będę słuchać na koncertach.

PS. Ktoś mi dziś doradził, aby kupić stary wzmacniacz tranzystorowy z lat 80- 90-tych.

Yamaha to też zdecydowanie inne granie niż Denon. Nie patrz też na moc, bo akurat ta Yamaha ma ją podawaną przy wysterowaniu jednego kanału. Porównanie przy innym ustawieniu też miało tu duży wpływ, jeszcze większy będzie, gdy obie kolumny będą sprawne. 

Starsze wzmacniacze według wielu osób mają duszę, niepowtarzalne brzmienie i tak dalej. Mają też jednak dużo problemów wynikających ze swojego wieku, a szukanie sprzętu, który jest po dobrym serwisie, może być problematyczne. 

Co do źródła, przejscie z przystawki Bluetooth na dobry streamer i DAC zdecydowanie poprawi jakość. 

Nie jestem zwolenników aż tak starego sprzętu. Zazwyczaj namawiają handlarze. Nic nie jest wieczne. Kondensatory, potencjometry. Dawne granie było muzykalne ale nie miało takiej rozdzielczości I przestrzeni jak nowszy sprzęt. Jak chcesz dobrze to kup sobie electrocompanient eci 5 i do tego daca chord qutest lub denafrips ares i jako stremer Wiim pro. I więcej nic nie będziesz musiała na razie szukać, chyba że kolumny zacznę mieć słabości. Żeby osiągnąć kolejny znaczny przeskok, to trzeba pójść np w maca ma6600 lub wyżej, jakiegoś Accu z 5 na przodzie. Luxmana lub ML.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ale zwrotki już się leczą? Bo gdyby nie, to demontaż obu zwrotnic z dobrym opisem kabli to konieczność... Poza tym nie zawsze wyższa półka daje fun😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jednak trafiły mi się w dobrej cenie 1105 więc kupiłam  je (nowe)

12 godzin temu, Edora napisał:

Kolumny nie są już nowe, choć używałam ich sporadycznie.

No tak. Parę dni. 

12 godzin temu, Edora napisał:

Powiedziano mi, że cewek / zwrotnic nie naprawiają tylko mogą sprowadzić nową kolumnę

Bo w zwrotnicy coś się stało? He? Co to za problem wymienić zwrotnice?

11 godzin temu, Edora napisał:

Co w praktyce oznacza "zmienić źródło dźwięku"? Na czarne płyty nie przejdę. Czy kupno wzmacniacza z DACiem (wbudowanym lub jako osobne pudełko) wystarcza? Oczywiście jakiś streamer - wbudowany lub nie - musi mi ten dźwięk do wzmacniacza dostarczyć. Zamierzam słuchać gównie tidala lub spotify w wersjach premium. Czy istnieje jakieś inne magiczne źródło dźwięku dla audiofila?

To znaczy żeby nie był nim tv.

Tak. Jeśli twój wzmak będzie miał przetwornik dac to wtedy wiim mini i masz tanio a dobrze. Dalej ifi zen stream. Nu prime, primare np5, jest tego trochę 

Moim zdaniem wymiana na amplituner kina nie ma sensu 

Jaki masz budżet na wzmacniacz? Nowy czy używany?

Do Piotr Sonido

Kolumny kupiłam nowe kilka LAT temu. A używałam do tej pory sporadycznie z różnych powodów. Czuję niesmak, że tak łatwo się zepsuła jedna. A jeszcze większy niesmak, wręcz oburzenie, że autoryzowany serwis zamiast podjąć się naprawy lub wymiany całej zwrotnicy nawet nie widząc jej na oczy proponuje mi zakup nowego sprzętu.

No to proponuję ci zakup czy wymianę kolumny?

Bo trochę się gubię?

Moim zdaniem jeśli używasz takich sprzętów sporadycznie to był to błąd fabryczny. Coś nie dolutowane, słabszej jakości albo wadliwy komponent. To się zdarza. Bardzo rzadko ale się zdarza. Nie uważam ze to uległo awarii poprzez prawidłowe użytkowanie. 

Mi w zmywarce wysiadła grzałka a jest razem z pompą po ..... 13? Odpaleniach? No wadliwy komponent. Potem ta sama (wymieniona 1:1) używana 6 lat i gitara. 

Rozumiem że nie masz gwarancji? 

Zapytaj ich albo napisz do magnata centrali ile życzą sobie za nową zwrotnice do tego modelu. Po prostu wymienisz. 

• Pokaż nowe odpowiedzi