Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z DACiem i słuchawkami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w maju kupiłem DACa iFi Audio Uno. Wszystko niby działa ale jednak jest coś nie tak.

Na słuchawkach Beyerdynamic DTX910 a także Shure SE215 występują delikatne puknięcia, obojętnej na jakiej głośności, najczęściej zdarza się to w czasie wczytywania i odświeżania stron internetowych.

Próbowałem zmieniać podłączenie usb, kabel też zmieniłem na inny... niestety nic to nie daje. Możliwe że ustawienia w Windowsie są za to odpowiedzialne, jeśli tak to które ?

https://www.audiostereo.pl/topic/163806-problem-z-daciem-i-s%C5%82uchawkami/

Na moje oko źródło laptop czy PC, sieje zakłóceniami z zasilania przez USB i przenosi się do DACa. Można zastosować jakiś izolator, iFi Audio iDefender lub Topping HS01 jak to nie pomoże to trzeba będzie zastosować jakiś zewnętrzy dobry zasilacz i do nich się wpiąc, wtedy prąd dopływa z niego a nie z siejącego źródła. Pytanie czy ma to sens tej wartości sprzętu, bo taki zestaw izolator + dobry zasilacz przekroczy jego wartość.

Dużo też zależy od DACa i jego wejścia. Miałem iFi iDAC2 zasilany z USB  i po USB grał elegancko, bez żadnych izolatorów. Natomiast z Nostromo 5H miałem zakłócenia i dopiero przełożenie zworki na zasilanie zewnętrze liniowe dla konwertera USB w nim rozwiązało problem.

Przetestuje jeszcze różne plany zasilania w Windows

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
4 godziny temu, Prewwit napisał:

Na moje oko źródło laptop czy PC, sieje zakłóceniami z zasilania przez USB i przenosi się do DACa. Można zastosować jakiś izolator, iFi Audio iDefender lub Topping HS01 jak to nie pomoże to trzeba będzie zastosować jakiś zewnętrzy dobry zasilacz i do nich się wpiąc, wtedy prąd dopływa z niego a nie z siejącego źródła. Pytanie czy ma to sens tej wartości sprzętu, bo taki zestaw izolator + dobry zasilacz przekroczy jego wartość.

Dużo też zależy od DACa i jego wejścia. Miałem iFi iDAC2 zasilany z USB  i po USB grał elegancko, bez żadnych izolatorów. Natomiast z Nostromo 5H miałem zakłócenia i dopiero przełożenie zworki na zasilanie zewnętrze liniowe dla konwertera USB w nim rozwiązało problem.

Przetestuje jeszcze różne plany zasilania w Windows

Ukryta Zawartość

nie no te izolatory to chora cena i odpada...

plany zasilania w windows mam zawsze na full wydajność

Ukryta Zawartość

W dniu 27.06.2023 o 09:42, geforc napisał:

Na słuchawkach Beyerdynamic DTX910 a także Shure SE215 występują delikatne puknięcia, obojętnej na jakiej głośności, najczęściej zdarza się to w czasie wczytywania i odświeżania stron internetowych.

Masz zakłócenia na portach USB. Wina komputera. Jedyne pewne rozwiązanie to kupno Topping HS-01. Pyknięcia znikną. A jak ograniczysz się do 24/96 to możesz kupić izolator na ADUM 4160 za ok 70 zł.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 minut temu, geforc napisał:

Tylko że ten komputer jest nowy na bardzo dobrych częściach...

Twój pech. Stać Cię na PC na dobrych częściach a na izolator nie ? Poza tym ten izolator znacząco polepszy brzmienie DAC. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, geforc napisał:

No nie bo nic nie było pisane przed kupnem że trzeba to dokupić, gdyby tak było to bym wybrał coś innego.

Spróbuj tani ADUM 4160 z ali. 

19 minut temu, geforc napisał:

A nie lepiej odesłać na gwarancję?

Spróbuj. Ale pewnie na innym PC będzie działał bez problemu. Kwestia zasilania w PC to loteria.

Edytowane przez Piopio

najczęściej zdarza się to w czasie wczytywania i odświeżania stron internetowych.

Jesli jest to zwiazane z klikaniem po roznych stronach i programach, to nie moze to byc problemem USB, izolacji albo zasilania 😉

co sie stanie jesli pdlaczysz twoj egzemplarz iFi Uno do innego laptopa?

co sie stanie jesli pdlaczysz do twojego laptopa inny DAC?

Edytowane przez xajas
16 minut temu, xajas napisał:

Jesli jest to zwiazane z klikaniem po roznych stronach i programach, to nie moze to byc problemem USB, izolacji albo zasilania 😉

Stawiam jednak na USB i jakieś zakłócenia. Coś sieje w w tym PC - karta graficzna, dysk itd. 

Żadne tam zasilanie.
Wyłącz dźwięki systemowe w mikserze.
Ustaw w windows zintegrowaną kartę dźwiękową jako domyślne urządzenie odtwarzające a te cudo od iFi skonfiguruj w odtwarzaczu typu fobar i inne.

Dla iFi ustaw tryb wasapi exclusive

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

najczęściej zdarza się to w czasie wczytywania i odświeżania stron internetowych.

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Żadne tam zasilanie.
Wyłącz dźwięki systemowe w mikserze.

Tak może być 😉

Tylko kwestia jest taka że:

1. Dzwięki systemowe mam wyłączone od zawsze

2. Nie są to dźwięki systemowe TYLKO tzw. artefakty dźwiękowe. 

a jakbym podłączył DACa kablem optycznym do integry w płycie głownej ? bo teraz mam usb-usb a tak by było usb-optical. Można tak ?

Edytowane przez geforc
9 minut temu, geforc napisał:

Tylko kwestia jest taka że:

1. Dzwięki systemowe mam wyłączone od zawsze

no to ok

9 minut temu, geforc napisał:

2. Nie są to dźwięki systemowe TYLKO tzw. artefakty dźwiękowe. 

Te artefakty pojawiają się zazwyczaj kiedy dźwieki systemowe są włączone.

Więc zastosuj się do wskazówki z kartą dźwiękową zintegrowaną. Ustaw ją jako urządzenie domyślne a iFI skonfiguruj oddzielnie w playerze typu foobar itp.

10 minut temu, geforc napisał:

a jakbym podłączył DACa kablem optycznym do integry w płycie głownej ?

To jest rozwiązanie wręcz wzorcowe. Odcinasz się całkowicie od komputera i korzystasz z najkrótszej drogi bez zbędnego protokołu USB.

Tylko wówczas ustaw sobie jako domyślne urządzenie dźwiękowe wyjście głośnikowe a foobara czy inny odtwarzacz skonfiguruj na wyjście SPDiF

podłączył DACa

Hmm, pisałeś o iFi uno a tam nie widzę żadnego wejścia optycznego

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Teraz, geforc napisał:

no a nie da rady tak że usb C > Optyczne ?

Podałem rozwiązanie a Ty dalej kombinujesz jak koń pod górę.
Przeczytaj dokładnie posty i ustaw jako domyślne urządzenie dźwiękowe kartę zintegrowaną a ifi skonfiguruj w playerze.

Nie da rady ...

Te iFi  nie ma możliwości podpięcia optyka więc nic nie wymyślisz.

1 minutę temu, yayacek napisał:

Podałem rozwiązanie a Ty dalej kombinujesz jak koń pod górę.
Przeczytaj dokładnie posty i ustaw jako domyślne urządzenie dźwiękowe kartę zintegrowaną a ifi skonfiguruj w playerze.

ale ja nie używam żadnego playera, te artefakty są w chrome głównie albo w grach

Teraz, geforc napisał:

ale ja nie używam żadnego playera, te artefakty są w chrome głównie albo w grach

W takim razie nie ma o czym mówić.
Problem jest nieistotny - przy oglądaniu stron jakość dźwięku jest tak mało istotna, że może sobie pykac i klikać.
Gry mnie w ogóle nie interesują.

Ale podpowiem rozwiązanie. Ustaw sobie jako domyślne urządzenie dźwiękowe kartę zintegrowaną i podepnij się w nią słuchawkami. Sprawdź czy pyka i klika.

2 godziny temu, yayacek napisał:

W takim razie nie ma o czym mówić.
Problem jest nieistotny - przy oglądaniu stron jakość dźwięku jest tak mało istotna, że może sobie pykac i klikać.
Gry mnie w ogóle nie interesują.

Ale podpowiem rozwiązanie. Ustaw sobie jako domyślne urządzenie dźwiękowe kartę zintegrowaną i podepnij się w nią słuchawkami. Sprawdź czy pyka i klika.

Ty dalej nie rozumiesz, stron nie oglądam, tylko filmy na YT lub streamy na Twitch, to pyka i klika obojetne jaka jakość dźwięku

Nie rozumiem bo nie raczysz opisać zjawiska poprawnie. Pierwszy post był zdawkowy.
Wepnij słuchawki do karty zintegrowanej na płycie, w opcjach dźwięku (dźwiek -> panel sterowania dźwiękiem) WYŁĄCZ tryb wyłączności dla karty zintegrowanej, ustaw stałe próbkowanie na 48 kHz i sprawdź.
Nie powinno pykać i klikać - o ile nie masz uszkodzonej karty zintegrowanej.

Jeśli integra nie będzie klikać a iFi będzie klikać to znaczy, że ten iFi jest źle zaprojektowany i zasadniczo nic nie poradzisz.
iFi ustaw tak samo - w opcjach dźwięku (dźwiek -> panel sterowania dźwiękiem) WYŁĄCZ tryb wyłączności dla iFi, ustaw stałe próbkowanie na 48 kHz i sprawdź.

4 godziny temu, geforc napisał:

DAC ma usb z tyłu

Sa jakieś adaptery 

Taki teraz przykładpwy 

Ukryta Zawartość

Ale wcale niekoniecznie musi to rozwiązać problem. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, yayacek napisał:

Nie rozumiem bo nie raczysz opisać zjawiska poprawnie. Pierwszy post był zdawkowy.
Wepnij słuchawki do karty zintegrowanej na płycie, w opcjach dźwięku (dźwiek -> panel sterowania dźwiękiem) WYŁĄCZ tryb wyłączności dla karty zintegrowanej, ustaw stałe próbkowanie na 48 kHz i sprawdź.
Nie powinno pykać i klikać - o ile nie masz uszkodzonej karty zintegrowanej.

Jeśli integra nie będzie klikać a iFi będzie klikać to znaczy, że ten iFi jest źle zaprojektowany i zasadniczo nic nie poradzisz.
iFi ustaw tak samo - w opcjach dźwięku (dźwiek -> panel sterowania dźwiękiem) WYŁĄCZ tryb wyłączności dla iFi, ustaw stałe próbkowanie na 48 kHz i sprawdź.

Nie mam czegoś takiego jak tryb wyłączności...

a ta opcja w dźwiękach w ZAAWANSOWANE, gdzie się ustawia bity i Khz to może też robić problem? na jakiej wartości to ustawić bo 48000 są pod 16,24 i 32bity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, geforc napisał:

Nie mam czegoś takiego jak tryb wyłączności...

Standardowo 24bit/48kHz. Wideo i filmy zazwyczaj mają parametry 48kHz.
Tryb wyłączności wygląda jak na foto poniżej.
Aby wyłączyć trzeba odklikać to co jest zaznaczone na czerwono.

Zrób porównanie pomiędzy kartą zintegrowaną a iFi bo inaczej nie wiadomo na czym się stoi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi