Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitorki z dużą scena

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, suxon napisał:

...coś byście ew dorzucili? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

W dniu 20.08.2023 o 10:40, suxon napisał:

Malo popularne sa u nas AE500 choc recenzja hifi jest bardzo entuzjastyczna

Ktos je slyszal i moze 2 slowa napisac czy warto? 

Warto. 

Były u poprzedniego dystrybutora niedawno w esktra cenie.

Nie wiem czy jescze są.

W zbyt wielu salonach do odsłuchu to ich nie widziałem.

15 godzin temu, slaaawek napisał:

A może nowość :

Musical Fidelity Ls3/5a

Te pierdziawki nie kosztują 5 tyś tylko 11,5 tyś

Faktycznie są drogie.

Natomiast czy - tak jak napisałeś -pierdziawki, może należałoby najpierw posłuchać ?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

rozważam jeszcze opcje DIY ale to troche randka w ciemno

te kolumny wyjdą ok 3 tyś zł a wkład materiałowy pewnie troche lepszy niż w firmowych monitorach

co myslicie o tych pomiarach i ogolnie projekcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kombinujesz jak koń pod górę... padło już tyle propozycji że każdy bardziej zdecydowany już dawno by coś wybrał. Na pewno jednak nie było by to diy bo w przeciwieństwie do markowych kolumn są testy i recenzje oraz użytkownicy więc wiesz mniej więcej czego się spodziewać a diy to totalna niewiadoma jak to gra. Nie wspominając o ogromnej stracie w razie niezadowolenia...

3 godziny temu, Tal napisał:

Kombinujesz jak koń pod górę... padło już tyle propozycji że każdy bardziej zdecydowany już dawno by coś wybrał. Na pewno jednak nie było by to diy bo w przeciwieństwie do markowych kolumn są testy i recenzje oraz użytkownicy więc wiesz mniej więcej czego się spodziewać a diy to totalna niewiadoma jak to gra. Nie wspominając o ogromnej stracie w razie niezadowolenia...

wiesz róznie mozna na to patrzec

jesli chce docelowe kolumny ktorych nie planuje sprzedawac to lepiej patrzec na wklad materiałowy - midwoofer z tego projektu jest stosowany w kolumnach oscar marten duo za 8 000 USD i uważany jest za bardzo dobry w srodowisku diy

w kolumnach za 5k takich głosnikow trudno szukac 

będę miał w przyszłym tygodniu na testach u siebie podobna konstrukcję tylko z innym tweeterem to napiszę dwa słowa jak to się ma do firmowej konkurencji 

Edytowane przez suxon
41 minut temu, suxon napisał:

w kolumnach za 5k takich głosnikow trudno szukac 

Tylko Diy zawsze trudniej odsprzedac.

Proponuje zerknąć na te monitory :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na moim zdaniem nie do końca. Bo wkład materiałowy to jedno a finalny rezultat to drugie. 

Nie sztuką jest kupić drogie przetworniki nawet gotową zwrotnicę zmontować to do jakiejś paczki i udawać że to jest dobry system. 

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Na moim zdaniem nie do końca. Bo wkład materiałowy to jedno a finalny rezultat to drugie. 

Nie sztuką jest kupić drogie przetworniki nawet gotową zwrotnicę zmontować to do jakiejś paczki i udawać że to jest dobry system. 

Dlatego nie napisalem ze bede sam projektowal zwrotnic tylko podrzucilem projekt osoby uznanej w srodowisku diy ktora ma pojecie o tym co robi

Twoj projekt @meloV8 mtm z daytonem w wg tez wyglada obiecujaco 😉

Nie no ja rozumiem oczywiście że tak. BardZiej chodzi o to że swoerz sobą nie powinna się kierować produktami dyi. Nawet tymi które są uznawane za dobre w środowisku audio.

Piszemy już 8 stronę na ten temat czy któreś kolumny zostały odsłuchane? Jakie wnioski?

12 minut temu, suxon napisał:

Twoj projekt @meloV8 mtm z daytonem w wg tez wyglada obiecujaco 😉

Ale to zupełnie inna polka cenowa. Jak masz 5-6 tysięcy, to za te pieniądze można mieć naprawdę dobre monitory. To tez sporo kasy na aktywne głośniki studyjne, które mogą być bardzo dobrą opcją.

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie no ja rozumiem oczywiście że tak. BardZiej chodzi o to że swoerz sobą nie powinna się kierować produktami dyi. Nawet tymi które są uznawane za dobre w środowisku audio.

Piszemy już 8 stronę na ten temat czy któreś kolumny zostały odsłuchane? Jakie wnioski?

Sierpien urlopowo dalem sobie na wybranie faworytow a we wrzesniu beda odsluchy 😉

Zaczynam od projektu diy kolegi

9 minut temu, meloV8 napisał:

Ale to zupełnie inna polka cenowa. Jak masz 5-6 tysięcy, to za te pieniądze można mieć naprawdę dobre monitory. To tez sporo kasy na aktywne głośniki studyjne, które mogą być bardzo dobrą opcją.

Masz na mysli jakies konkretne projekty diy czy rynek komercyjny? 

Studyjne monitory juz przerobilem i graja super (nawet mam parke) ale szukam czegos hifi bez monitorowania

Edytowane przez suxon

Ukryta Zawartość

Gdybym szukał głośników zgodnych z założeniami wątku, zacząłbym od tych. Osobiście niestety nie miałem okazji ich posłuchać ale spotkałem się z bardzo dobrymi opiniami, w których podkreślano właśnie kapitalną przestrzeń i rozmach 

Ukryta Zawartość

Posłuchaj Xavianów XN 250. Mam w 22m (pokój 16.5m + przedpokój) i nawet o subie nie myślę. Wada taka, że muszą mieć na prawdę dużo miejsca wokół siebie. Podpowiem tylko, że 50cm od tylnej ściany to nie jest dużo miejsca 😉

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Masz tu tyle interesujących propozycji jestem ciekaw ile z nich uda ci się odsłuchać. 

Jeśli nie będziesz słuchał u siebie zwracaj także uwagę na adaptację akustyczną w pomieszczeniu oraz elektronikę z którą będziesz słuchał poszczególnych monitorów. 

Dzieki jeszcze raz za podpowiedzi

Zaczynam od monitorow 11 litrow sb15nbac+sb29sdac

Pozniej sprawdze jednak kef ls50 bo od dawna za mna chodza

Na pewno dam szanse uaher s520 a reszta to w zależności od dostępności w warszawskich salonach ew umowie sie na odsłuch używek u kogoś

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak z ciekawości te monitory DIY to gdzie będziesz słuchał u siebie?

Tak bede je mial na tygodniowy niezobowiazujacy odsluch wiec duzo mi powie. 

Ja generalnie wiem czego chce i w audio bawie sie ponad 15 lat. Przerobilem z 15 roznych zestawow od malych po wielkie wiec cos na pewno wybiore. 

Granie malych monitorow zawsze mi sie podobalo

6 minut temu, suxon napisał:

Tak bede je mial na tygodniowy niezobowiazujacy odsluch wiec duzo mi powie. 

Ja generalnie wiem czego chce i w audio bawie sie ponad 15 lat. Przerobilem z 15 roznych zestawow od malych po wielkie wiec cos na pewno wybiore. 

Granie malych monitorow zawsze mi sie podobalo

A no to w porządku to taki test ma sens. To powodzenia 

• 2 tygodnie później...

Jeżeli chodzi o małe monitorki z bardzo przestrzennym graniem, bez problemu znikające w pomieszczeniu i grające detaliczne, ale bez ostrości to polecam konieczne odsłuchanie Triangle Esprit Titus EZ https://sklep.rms.pl/triangle-esprit-titus-ez-kolumny-podstawkowe-2-szt . Małe a potrafią zauroczyć swoim graniem.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi