Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana tranzystora na klase D

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, pmcomp napisał:

O jakich to mozliwościach RA-180 piszesz że szczena opada?

Poczytaj sobie. Długo by pisać.

23 minuty temu, pmcomp napisał:

Masz na mysli to to ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak. Korzysta z nich NAD i TEAC.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Wszystko prawie w tej cenie. D klasa ma swoje braki i nic tego nie nadrobi. U mnie od Hypexa znacznie lepsze Acamy Sa20 i A29. 

A miałeś Hypexa z dobrym pre lampowym ? Na YT porównują Arcama SA30 i NAD M10v2. NAD okazał się lepszy. ARCAM nie jest tak selektywny i rozdzielczy jak NAD. A przecież mówimy o Purifi i pre lampowym ... a nie o NAD ...

Coś zawodzi Twoje złote ucho ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, pmcomp napisał:

Usunięcie górek na basie daje ci więcej szczegółów?

Dzięki usunięciu tych górek usłyszałem więcej z nagrania, czego nie rozumiesz? 

A to wszystko dzięki DSP 

Nie mylisz czasem eqaulizera z equalizerem parametrycznym?

Jak 50/60 lat temu przeciętny człowiek bawiąc się takim equalizerem parametrycznym mógł wiedzieć czy dobrze kręci? Jak miał sobie w domu pomiary przeprowadzić? 

Ustawianie na słuch to tak jak jeść pizzę z biedronki pierwszy raz w życiu nie wiedząc jak smakuje prawdziwa.

O jakich to mozliwościach RA-180 piszesz że szczena opada?

4 wzmacniacze dużej mocy, aktywna zwrotnica i DSP w jednym urządzeniu coś jeszcze? 

Przeczytaj dokumentację techniczną to zobaczysz jak to można wykorzystać.

Gdyby klasa D i jak piszesz miniaturyzacja miała zmieść z rynku wszystko to czemu nie stało się tak powiedzmy jakieś 20 lat temu? 

20 lat temu ta technologia była jeszcze na papierku a półprzewodniki zdolne do pracy w tej klasie były zbyt wolne i powszechnie w audio stosowano A/AB i technikę przewlekaną, obecnie BGA pozwala upchać na jednej płytce kilka/kilkunastokrotnie więcej elementów niż stara technologia.

O miniaturyzacji półprzewodników napiszę tyle że w tamtych czasach komputery w domach pracowały z taktowaniem od 166mhz do 1,5Ghz i były jednordzeniowe wielkości dzisiejszych tzw. gamingowych.

Dzisiejsze komputery są lata świetlne szybsze od tamtych pudeł i mieszczą się w telefonie jak i na dłoni jako DSP lub małe wzmacniacze w klasie D o mocy kilkudziesięciu watów na kanał😉 

Żeby tak się stało musiały powstać fabryki itd. 

Edytowane przez MarcinStereo
19 minut temu, Piopio napisał:

A miałeś Hypexa z dobrym pre lampowym ? Na YT porównują Arcama SA30 i NAD M10v2. NAD okazał się lepszy. ARCAM nie jest tak selektywny i rozdzielczy jak NAD. A przecież mówimy o Purifi i pre lampowym ... a nie o NAD ...

Coś zawodzi Twoje złote ucho ...

A Nad ma pre lampowe?  😄 Purifi miał za to znajomy z porządnym pre lampowym WBA na XLR. Inny znajomy pożyczał M10 i nic mu nie urwało, oddał czym prędzej... chyba mnie złote ucho nie zawodzi 😛 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

A Nad ma pre lampowe? 

No właśnie nie ma a gra lepiej od wyższego Arcama. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Korzysta z nich NAD i TEAC.

Jedno co muszę przyznać - porównałem bezpośrednio kiedyś mojego NC252 z końcówka Teaca. (taka z wycieraczkami). Mimo że Teac na słabszym Hypexie (2x125) to zagrał lepiej. Słychać było od razu (może zasilanie poprawione, może bufor). Ale jedno i drugie zamiótł jakiś Unison hybryda...

Teraz, Piopio napisał:

No właśnie nie ma a gra lepiej od wyższego Arcama. 

To taka opinia internetowa...

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

To taka opinia internetowa...

Tak samo jak Twoja 😉 Twoje są często mało wiarygodne. 

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ale jedno i drugie zamiótł jakiś Unison hybryda...

Ok. Wierzę. Ale nie porównywałeś końcówki na Putifi + pre lamowe. A o tym tu jest mowa. 

35 minut temu, Piopio napisał:

Tak samo jak Twoja 😉 Twoje są często mało wiarygodne. 

Ciebie i tak nie przebije 😉 

Co teraz usłyszałeś? Liniowe zasilacze? To dobrze - u mnie 2x PD Creative i jeden Muzg na switchu... ale przecież nie  wpływają 😄 

Btw gościu jakoś nie puścił porównania Arcam vs Nad jak to ma w zwyczaju na swoim kanale

Tylko się pozachwycał Nadem

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Co teraz usłyszałeś? Liniowe zasilacze? To dobrze - u mnie 2x PD Creative i jeden Muzg na switchu... ale przecież nie  wpływają 😄

Ja tego nie powiedziałem. Zależy na co mają wpływać. 

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ciebie i tak nie przebije 😉 

Nie ma większego mistrza od Ciebie ! Te różnice brzmieniowe w programach to słyszą tylko bogowie 😉 

6 minut temu, Piopio napisał:

Nie ma większego mistrza od Ciebie ! Te różnice brzmieniowe w programach to słyszą tylko bogowie 😉 

Trochę tych bogów jest (nie ja to pisałem) 😛 

Ukryta Zawartość

wystarczy lepszy sprzęt, jakieś porządne kolumny które wszystko różnicują i słyszysz jak na dłoni....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

wystarczy lepszy sprzęt, jakieś porządne kolumny które wszystko różnicują i słyszysz jak na dłoni....

A mnie odmawiasz tego, że słyszę 😉 Więc Ty jesteś bogiem a jam niegodny słyszeć różnic 😉 

W tym wątku nic praktycznie nie ma. Ktoś napisał, że słyszy różnicę ale fachowcy wytłumaczyli dlaczego 😉

Edytowane przez Piopio

6 minut temu, Piopio napisał:

A mnie odmawiasz tego, że słyszę 😉 Więc Ty jesteś bogiem a jam niegodny słyszeć różnic 😉 

Gdzie? To nie ja wmawiam ludziom co można słyszeć, czego nie można - Ty jesteś w tym specem - wszyscy muszą słyszeć to samo co Ty... :) 

Btw, jak myślisz że player upnp podaje tylko linka do streamu to jesteś w błędzie - tworzy na komórce coś ala miniserwer, a malina bierze stream z adresu IP komórki

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Gdzie? To nie ja wmawiam ludziom co można słyszeć, czego nie można - Ty jesteś w tym specem - wszyscy muszą słyszeć to samo co Ty... 🙂

Opieram się na technice 😉 Wystarczy mieć pojęcie i wiadomo co można usłyszeć a co jest tylko efektem wyobraźni.

14 minut temu, Piopio napisał:

Wystarczy mieć pojęcie i wiadomo co można usłyszeć a co jest tylko efektem wyobraźni.

Tu się zgadzam 😉 

Teraz, marcinmarcin napisał:

Tu się zgadzam 😉 

Dobra. Koniec tej przepychanki. Każdy ma swoje doświadczenia. 

Co najwyżej warto je wspólnie zweryfikować 😉 

Tęęęęęczaaaaa....

🦄

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Dzięki usunięciu tych górek usłyszałem więcej z nagrania, czego nie rozumiesz? 

A to wszystko dzięki DSP 

Pousuwaj sobie inne czesci pasma zostawiajac jedynie np. 100 Hz, 200 Hz, 500 Hz, 1000 Hz, 2000 Hz … moze uslyszysz jeszcze wiecej?

Jak idziesz na koncert do Filharrmonii to też sobie górki usuwasz?

A tak na powaznie nie usyszales nic wiecej tylko cos uslyszales glosniej, cos ciszej i twojemu mozgowi wydaje sie ze wiecej 🙂 . A w twoim materiale muzycznym ciagle jest „tyle samo” muzyki 😉 .

Jak 50/60 lat temu przeciętny człowiek bawiąc się takim equalizerem parametrycznym mógł wiedzieć czy dobrze kręci? Jak miał sobie w domu pomiary przeprowadzić? 

Woltomierzem i oscyloskopem. Jak ktos wiedzial do czego sluza te galki i co krecenie nimi powoduje to umial sobie to takze zwizualizować.

O sluchu już nie wspomnę.

Muszę przewietrzyć mój system…

To jest bez sensu.

Po pierwsze, w filharmoni nie ma gorek (modow), wiec nie musi ich obcinac. A to co slyszy w domu, to nie jest to co jest w materiale muzycznym.

Po drugie oscyloskop pokazywal ci sygnal „elektryczny“ na jakims wyjsciu, a nie akustyczny, ktory slyszysz. To duza roznica. By zwizualizowac co slyszysz potrzebujesz mikrofon a nie Voltomierz

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, pmcomp napisał:

Woltomierzem i oscyloskopem. Jak ktos wiedzial do czego sluza te galki i co krecenie nimi powoduje to umial sobie to takze zwizualizować.

O sluchu już nie wspomnę.

Jak ktoś wiedział 🙂 

Komentarz z o woltomierzu i oscyloskopie daruję 🙂

Edytowane przez MarcinStereo

4 wzmacniacze dużej mocy, aktywna zwrotnica i DSP w jednym urządzeniu coś jeszcze? 

Czym ty chcesz albo producent chce mi zaimponować ???

Ja tak slucham od 10-u lat. Kilkanascie bardzo mocnych koncowek mocy w klasie AB, kilka zwrotnic (lampowe, na tranzystorach, cyfrowa tez sie znajdzie) oraz parametryczny korektor plus adaptacja akustyczna. I to u mnie gra !!!

Podobnie w kinie domowym z DSP i korekcja na pokładzie.

Można?

Masz koncowke w klasie AB, ktora da ci w sposob ciagly 2 x 1000 W/4ohm przy obciazeniu ciaglym? Ja mam 😉 . Kolumny Slaya napedzilabys bez zadnego zajakniecia (gdyby dac im pasywna zwrotnice).

20 lat temu ta technologia była jeszcze na papierku a półprzewodniki zdolne do pracy w tej klasie były zbyt wolne i powszechnie w audio stosowano A/AB i technikę przewlekaną, obecnie BGA pozwala upchać na jednej płytce kilka/kilkunastokrotnie więcej elementów niż stara technologia.

O miniaturyzacji półprzewodników napiszę tyle że w tamtych czasach komputery w domach pracowały z taktowaniem od 166mhz do 1,5Ghz i były jednordzeniowe wielkości dzisiejszych tzw. gamingowych.

Dzisiejsze komputery są lata świetlne szybsze od tamtych pudeł i mieszczą się w telefonie jak i na dłoni jako DSP lub małe wzmacniacze w klasie D o mocy kilkudziesięciu watów na kanał😉 

Żeby tak się stało musiały powstać fabryki itd. 

I co ci ta miniaturyzacja dala w audio? Lepszy dzwiek? Ja twierdze ze wrecz odwrotnie.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Jak ktoś wiedział 🙂 

Mam nieodparte wrazenie ze ty nawet dzisiaj nie wiesz 😉 . Nawet jak przeczytasz instrukcje do galkologii.

4 minuty temu, xajas napisał:

To jest bez sensu.

Po pierwsze, w filharmoni nie ma gorek (modow), wiec nie musi ich obcinac

Po drugie oscyloskop pokazywal ci sygnal „elektryczny“ na jakims wyjsciu, a nie akustyczny, ktory slyszysz. To duza roznica. Do tego potrzebujesz mikrofon a nie Voltomierz

Ukryta Zawartość

A wszystkie wskazniki wysterowania 50-60 lat temu to czym byly?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, pmcomp napisał:

Czym ty chcesz albo producent chce mi zaimponować ???

Wątpię żeby ktoś ci chciał zaimponować, a jak do tej pory to się przechwalasz nie wiadomo w jakim celu.

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Wątpię żeby ktoś ci chciał zaimponować, a jak do tej pory to się przechwalasz nie wiadomo w jakim celu.

Nie, prostuje twoja wiedze i twierdze, ze nie wszystko zloto co sie nowe w audio swieci 🙂 .

Mocne wzmaki potrafiono zrobic 30 lat temu. I nie potrzeba do tego klasy D. I sa to wzmaki, ktore w naszym audio znakomicie grają.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, pmcomp napisał:

I co ci ta miniaturyzacja dala w audio? Lepszy dzwiek? Ja twierdze ze wrecz odwrotnie.

A no tyle że jedno urządzenie niewielkich rozmiarów może posiadać cechy kilku urządzeń ważących i gabarytowo dużych.

Co do dźwięku to ty twierdzisz, a racja jest jak 4D każdy ma swoją.

3 minuty temu, xajas napisał:

Do czego jest to potrzebne?

Np. do napedzenia duzych kolumn np. z dwoma 15-kami o bardzo malej skutecznosci i bardzo niskiej impedancji dla ńiskich czestotliwosci.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, MarcinStereo napisał:

A no tyle że jedno urządzenie niewielkich rozmiarów może posiadać cechy kilku urządzeń ważących i gabarytowo dużych.

Co do dźwięku to ty twierdzisz, a racja jest jak 4D każdy ma swoją.

Jedni lubia rude, inni blondynki.

To nie ja pieje nad jakimis wlasnymi systemami tylko ty nad RA-180 czy jak to sie tam nazywa.

Sa dwa stare przyslowia, tutaj jak znalazl:

wielki jak brzoza, glupi jak koza 

i

jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego.

Tutaj moga byc jak znalazl.

😉 

5 minut temu, pmcomp napisał:

Mocne wzmaki potrafiono zrobic 30 lat temu. I nie potrzeba do tego klasy D. I sa to wzmaki, ktore w naszym audio znakomicie grają.

Klasa D jest energooszczędna. Spora zaleta. No i malusia 😉 

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nie potrzeba, jak do tej pory to nie potrafisz rozgryźć korzyści z miniaturyzacji lub uprawiasz marny trolling.

Owszem potrafię … nowoczesna cyfra w DACach i streamerach, ktora i tak w bezposredniej jakosciowej konfrontacji dostaje w doopę z analogiem.

I rownież to, ze moge swoja cyfrową muzyke zabrać w kieszeni na spacer, w podroz czy na bieganie.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Klasa D jest energooszczędna. Spora zaleta. No i malusia 😉 

Mam to w doopie. Jakosc potrzebuje energii.

Mizniaturyzacja … napisalem kiedy potrzebuję. W domu potrzebuje kawal magnetofonu szpulowego, wielkego gramofonu z dlugim ramieniem, ciezka wkladką i ciezkim talerzem, mocnego wzmaka tranzystorowego na bas i najcudowniejszych dzwiekowo lampowcow na srednice i na gore oraz odpowiednich kolumn z wielkimi papierzakami na niskich i na srednicy.

WTEDY W DOMU JEST NAMIASTKA MUZYKI GRANEJ NA ZYWO, a nie marny energooszczedny sustytut zwany nowoczesną technologią, ktory do namiastki dzwieku na zywo ma jeszcze ze sto lat swietlnych.

🙂 🙂 🙂 .

I zeby nie bylo nie potrzebuje do tego zadnych kabli za pierdyliony, podstawek, platform, super duper izloatorow galwanicznych itp. itd.

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi